check Πρόβλημα στην ζύμωση?

Περισσότερα
07/09/2022 12:56 - 07/09/2022 12:59 #29888 από Ophiur
Ophiur δημιούργησε το θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Γεια χαρά,

Με σκοπό να δώσουμε για απόσταξη τσίπουρου έχουμε πατήσει μια μικρή ποσότητα 100κιλά+ λευκό σταφύλι το οποίο είχαμε καθαρίσει απο άρρωστα, κοτσάνια και σάπια ρώγα-ρώγα και τα έχουμε βάλει όλα (στέμφυλα, μούστο, κουκούτσια) σε βαρέλι μισάνοικτο το οποίο αναδεύουμε 2 φορές την ημέρα σε εξωτερικό χώρο, σκιερό, 20-30oC. Δεν έχουμε ρίξει τίποτα άλλο μέσα.
Το λάθος που έγινε είναι ότι το σταφύλι ξεπλύθηκε πριν το πάτημα με αποτέλεσμα οι ζυμομύκητες θεωρητικά να πήγαν περίπατο. (Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, που λένε)
Τις 3 πρώτες ημέρες δημιουργήθηκε το καπέλο το οποίο σε κάθε ανάδευση το διαβρέχαμε. Απ την τέταρτη μέρα το καπέλο άρχισε να πέφτει όπως και η θερμοκρασία σταδιακά και να παραμένει 25oC. Σήμερα ημέρα 7η το ειδικό βάρος είναι στα 1002 και στέμφυλα επιπλέουν ακόμα στην επιφάνεια του μούστου.
Εννοείται πως η ζύμωση δεν έχει τελειώσει αλλά φοβάμαι πως ούτε και προχωράει. Κάθε συμβουλή θα βοηθούσε πως να κινηθώ καθότι αρχάριος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

ΥΣ έχω τρυγήσει μια ακόμα μικροποσότητα 1-2kg απο την ίδια ποικιλία σταφυλιών (δεν εχω δυνατότητα για μεγαλύτερη ποσότητα) το οποίο φυσικά δεν έπλυνα και το έχω αφήσει να ξεκινήσει η ζύμωση ξέχωρα μήπως το ρίξω και αυτό για να βοηθήσει αλλά μου φαίνεται λίγο.
Τελευταία διόρθωση: 07/09/2022 12:59 από Ophiur.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2022 21:36 #29894 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Παρά το ξέπλυμα,η ζύμωση άρχισε και προχώρησε, μέτρα καθημερινά.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Ophiur

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 12:00 - 08/09/2022 12:00 #29896 από Ophiur
Ophiur απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σήμερα παρατήρησα άνθηση (άρα υπάρχουν ζάκχαρα - ατελής ζύμωση) στα λίγα στέμφυλα που επιπλέουν ακόμα και φυσικά στην επιφάνεια του μούστου. Το ειδικό βάρος παραμένει 1002.
Τελευταία διόρθωση: 08/09/2022 12:00 από Ophiur.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 12:33 #29897 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Είχες χαμηλά αρχικά μπωμε;Θειωσες;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 14:26 - 08/09/2022 14:29 #29898 από Ophiur
Ophiur απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Δεν έχω ρίξει τίποτα στο βαρελάκι. Επίσης δεν μέτρησα αρχικά (άλλο λάθος αυτό), τώρα με θερμοκρασία 25oC στο μούστο μέτρησα 0,4 μπωμέ.... Πλέον σφραγίζω το βαρελάκι, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, φοβάμαι μην ξινίσει, η μυρωδιά είναι έντονη αλλά όχι πολύ ξινή.
Τελευταία διόρθωση: 08/09/2022 14:29 από Ophiur.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 16:18 #29899 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Αν δεν θειωσεις άμεσα θα χαλάσει, αν δεν χαλασε ήδη. Ακόμα και να σφραγισεις θα χαλάσει, αν ξυδιασει, μην το αποσταξεις. Πολύ σημαντική η πρωτη μέτρηση.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Ophiur

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 17:22 #29901 από Ophiur
Ophiur απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Οπότε μεταμπισουφλιτ και έπειτα προσπαθώ για επανεκκίνηση ζύμωσης (εαν είναι εφικτό)?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2022 21:43 #29903 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Ο κίνδυνος τωρα μέ τήν προσθήκη Θειωδους είναι να σταματήσει τελείως, κάνε αυτό που λές.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2022 01:29 #29904 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Σφράγισε το βαρέλι μπας και αποφύγεις την αύξηση της πτητικής οξύτητας. Χονδρικά μόλις πας στα 5 μπωμέ και έχεις κενό στο βαρέλι, είναι καλύτερα να το σφραγίσεις. Παρ' όλη την παγίδευση του οξυγόνου, η "ουρά" της έκλυσης διοξειδίου θα προστατεύσει την περαίωση της διαδικασίας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Ophiur

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2022 08:21 #29905 από Ophiur
Ophiur απάντησε στο θέμα: Πρόβλημα στην ζύμωση?
Καλημέρα,
Το βαρέλι απο χθες είναι σε εσωτερικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία 26-28oC.
Πήρα λίγο μούστο για μετρήσεις, κανένα ίχνος άνθισης ευτυχως. Οι μετρήσεις ίδιες με εχθές 1002 ε.β. & 0.4 Μπωμέ. Η μυρωδιά έντονη μεν αλλά όχι ξινίλα.
Σκοπεύω να ρίξω 5g μεταμπισουφλιτ εντος της ημέρας ενώ πήρα και λίγο μούστο το οποίο πρόσθεσα στο έξτρα που ζύμωνε σε ξεχωριστό βαρελάκι να δω αντίδραση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.313 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ