Αποσταξη 2021
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
TsipouroYannis έγραψε: Καλησπέρα σ' όλους.
Ήθελα να σας ρωτήσω δύο πραγματάκια.
Όσοι κάνετε διπλή απόσταξη στα τσίπουρά σας και την κόβετε στους ~45%vol, έχετε μετρήσει
κάποια φορά πόσους αλκοολικούς βαθμούς είναι η ουρά που απόμεινε στο καζάνι;
Σε διπλή απόσταξη αναφέρομαι πάλι και ρωτώ: πόσες ώρες-κατά μέσο όρο-θα μπορούσε να διαρκέσει
μια (μερακλήδικη) καζανιά 49%vol αραιωμένη με νερό, ώστε να πέσει στους ~40%. Ο συνολικός όγκος είναι 80-82 λίτρα.
Καλά κρασιά και τσίπουρα.
Αγαπητέ φίλε, φίλοι καλησπέρα.
Πολύ σωστή ερώτηση.
Μετρώντας σήμερα αυτό που έμεινε από μια δεύτερη απόσταξη και βέβαια αφού κρύωσε βρήκα 12-13 γράδα.
Θα επανέλθω και με άλλες μετρήσεις.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
έχεις δίκιο, τουλάχιστον θα έπρεπε να παραθέσω και στοιχεία σε περιεκτικότητα κατ' ογκον.
Είναι λοιπόν περίπου 15% vol
Αν θεωρήσουμε ότι ένα 5% δεν μπορούμε να το πάρουμε λόγω αζεοτροπικού διαλύματος, μένει ένα 10% που το πετάμε.
Σίγουρα αυτό το 10% δεν αξίζει και από πλευράς οργανοληπτικής όσο και πλευράς καυσίμων και χρόνου.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Θα ανταποκριθώ στην πρόκληση του φίλου Αλέξανδρε γιατί πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναυσμα για μια παραγωγική συζήτηση.
Φέτος απέσταξα, μεταξύ άλλων, Sauvignon Blanc υπερώριμο σχεδόν σταφιδιασμένο σταφύλι από παλιό απότιστο αμπέλι ενός φίλου.
Τα Baume ήταν περίπου 15,5 και αραίωσα με νερό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ζύμωση.
Ακολούθησε η απόσταξη ως συνήθως και το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό οργανοληπτικά από το αναμενόμενο.
Ενώ η ποσότητα του αποστάγματος ήταν εύλογα αρκετή, τα αρώματα που περίμενα να υπάρχουν απλά ήταν απόντα.
Μία εξήγηση που μπορώ να δώσω εγώ είναι ότι η φαινολική και αρωματική ωρίμανση προηγούνται της τεχνολογικής κατά περίπου 2 εβδομάδες.
Για άλλες 2-3 εβδομάδες που τα σταφύλια παρέμειναν στα πρέμνα όλες οι αρωματικές ουσίες απλά αποδομήθηκαν από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Μάλλον φαίνεται ότι στα αποστάγματα λευκών τουλάχιστον σταφυλιών, ισχύει ότι και στην οινοποίησή τους, Baume μέχρι 11-12 για ποιοτικό αρωματικό αποτέλεσμα.
Θα εκτιμούσα την γνώμη και αντίστοιχη εμπειρία άλλων φίλων.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Πολλοί Ιταλοί αποσταγματοποιί διατείνονται ότι τα καλύτερα αποστάγματα παράγονται από σταφύλια με χαμηλά μπωμέ, ακριβώς διότι έχουν καλύτερο αρωματικό δυναμικό και όχι μόνο.
Η παραπάνω απόσταξη ενός υπερόριμου Sayvignon Blanc, που σαν ποικιλία, έχει πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, φαίνεται να δικαιώνει την άποψη αυτή.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 138
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 154
Πρόπερσι που μου μισοξεράθηκαν τα σταφύλια λόγω ξηρασίας(ξερικό αμπέλι και άβροχο καλοκαίρι), δεν είχα το ίδιο καλό
αποτέλεσμα που μου δίνουν οι αποστάξεις από χρονιές με κάποιες βροχές.
Εξαιρώ την περσινή χρονιά-φαινόμενο, ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, που εύχομαι να μην ξανάρθει...
Δεν είναι ενδεικτική, αλλά δεν έδωσε καλό απόσταγμα επίσης.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 838
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 894
πάλι δύσκολα να βρούμε αρώματα στο απόσταγμα .
Ξέρω ανθρώπους, που αποστάζουν σκέτο μοσχάτο , και τ΄αρώματα που βρίσκεις στο απόσταγμα τους είναι
ελάχιστα .
Αντίθετα, αποστάγματα που προέρχονταν από ΄΄ μη αρωματικές ποικιλίες΄΄ ,επειδή ζυμώθηκαν, σε θερμοκρασίες
κάτω από 20c, παρουσιάζονται πιο αρωματικά.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nick833
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Στον πάτο των μπουκαλιών εμφανίζονται κάτι σαν χνούδια με κάπως πρασινομπλέ χρώμα. Η απόσταξη έγινε σε καζάνι με χάλκινη ψήκτρα και ο καζανάς μου είπε ότι την είχε καθαρίσει. Κατά την απόσταξη το περνούσα από φίλτρο καφέ (όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια).
Πέρασα ένα ξανά από το ίδιο φίλτρο και καθάρισε, αλλά είναι οκ για να το πιεις;
Τι μπορεί να έφταιξε;
ibb.co/NpgmBJN
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Αποσταξη 2021