file Αποσταξη 2021

Περισσότερα
02/12/2021 19:57 - 03/12/2021 11:08 #29577 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021

TsipouroYannis έγραψε: Καλησπέρα σ' όλους.

Ήθελα να σας ρωτήσω δύο πραγματάκια.

Όσοι κάνετε διπλή απόσταξη στα τσίπουρά σας και την κόβετε στους ~45%vol, έχετε μετρήσει
κάποια φορά πόσους αλκοολικούς βαθμούς είναι η ουρά που απόμεινε στο καζάνι;

Σε διπλή απόσταξη αναφέρομαι πάλι και ρωτώ: πόσες ώρες-κατά μέσο όρο-θα μπορούσε να διαρκέσει
μια (μερακλήδικη) καζανιά 49%vol αραιωμένη με νερό, ώστε να πέσει στους ~40%. Ο συνολικός όγκος είναι 80-82 λίτρα.

Καλά κρασιά και τσίπουρα.


Αγαπητέ φίλε, φίλοι καλησπέρα.
Πολύ σωστή ερώτηση.
Μετρώντας σήμερα αυτό που έμεινε από μια δεύτερη απόσταξη και βέβαια αφού κρύωσε βρήκα 12-13 γράδα.
Θα επανέλθω και με άλλες μετρήσεις.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 03/12/2021 11:08 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok, alexandros.k, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2021 20:22 #29578 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Δεν περιμενα απο εσένα να ασχολείσαι με γραδα,ανεπίτρεπτο(αστειευομαι βέβαια). Μην ξεχάσεις την παραγγελία μου.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/12/2021 11:08 #29579 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Καλημέρα Αλέξανδρε,
έχεις δίκιο, τουλάχιστον θα έπρεπε να παραθέσω και στοιχεία σε περιεκτικότητα κατ' ογκον.
Είναι λοιπόν περίπου 15% vol
Αν θεωρήσουμε ότι ένα 5% δεν μπορούμε να το πάρουμε λόγω αζεοτροπικού διαλύματος, μένει ένα 10% που το πετάμε.
Σίγουρα αυτό το 10% δεν αξίζει και από πλευράς οργανοληπτικής όσο και πλευράς καυσίμων και χρόνου.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2022 16:40 #29650 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Με προβλημάτισε ιδιαίτερα το αποτέλεσμα της απόσταξης μιας εξαιρετικής ποικιλιας που έκανε ο καλός φίλος Nikos Kotsalis. Ελπίζω κάποια στιγμή να μας περιγραψει την εμπειρία του και να μοιραστεί μαζί μας σκέψεις και συμπεράσματα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2022 08:30 - 06/02/2022 06:34 #29651 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Καλημέρα Αλέξανδρε καλημέρα, φίλοι.
Θα ανταποκριθώ στην πρόκληση του φίλου Αλέξανδρε γιατί πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναυσμα για μια παραγωγική συζήτηση.
Φέτος απέσταξα, μεταξύ άλλων, Sauvignon Blanc υπερώριμο σχεδόν σταφιδιασμένο σταφύλι από παλιό απότιστο αμπέλι ενός φίλου.
Τα Baume ήταν περίπου 15,5 και αραίωσα με νερό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ζύμωση.
Ακολούθησε η απόσταξη ως συνήθως και το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό οργανοληπτικά από το αναμενόμενο.
Ενώ η ποσότητα του αποστάγματος ήταν εύλογα αρκετή, τα αρώματα που περίμενα να υπάρχουν απλά ήταν απόντα.
Μία εξήγηση που μπορώ να δώσω εγώ είναι ότι η φαινολική και αρωματική ωρίμανση προηγούνται της τεχνολογικής κατά περίπου 2 εβδομάδες.
Για άλλες 2-3 εβδομάδες που τα σταφύλια παρέμειναν στα πρέμνα όλες οι αρωματικές ουσίες απλά αποδομήθηκαν από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Μάλλον φαίνεται ότι στα αποστάγματα λευκών τουλάχιστον σταφυλιών, ισχύει ότι και στην οινοποίησή τους, Baume μέχρι 11-12 για ποιοτικό αρωματικό αποτέλεσμα.
Θα εκτιμούσα την γνώμη και αντίστοιχη εμπειρία άλλων φίλων.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 06/02/2022 06:34 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, TsipouroYannis, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2022 19:52 - 05/02/2022 20:07 #29653 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
΄Ισως το έχω ξαναγράψει, δεν θυμάμαι.

Πολλοί Ιταλοί αποσταγματοποιί διατείνονται ότι τα καλύτερα αποστάγματα παράγονται από σταφύλια με χαμηλά μπωμέ, ακριβώς διότι έχουν καλύτερο αρωματικό δυναμικό και όχι μόνο.

Η παραπάνω απόσταξη ενός υπερόριμου Sayvignon Blanc, που σαν ποικιλία, έχει πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, φαίνεται να δικαιώνει την άποψη αυτή.
Τελευταία διόρθωση: 05/02/2022 20:07 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, gomati_sok, alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2022 21:24 #29654 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Συμφωνώ.
Πρόπερσι που μου μισοξεράθηκαν τα σταφύλια λόγω ξηρασίας(ξερικό αμπέλι και άβροχο καλοκαίρι), δεν είχα το ίδιο καλό
αποτέλεσμα που μου δίνουν οι αποστάξεις από χρονιές με κάποιες βροχές.
Εξαιρώ την περσινή χρονιά-φαινόμενο, ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, που εύχομαι να μην ξανάρθει...
Δεν είναι ενδεικτική, αλλά δεν έδωσε καλό απόσταγμα επίσης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, gomati_sok, alexandros.k, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/02/2022 18:58 #29655 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Επίσης με την προσθεση νερου, αραίωσαν τα σάκχαρα αλλα και τα περιεχομενα αρωματα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, alexandros.k, TsipouroYannis, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/02/2022 21:14 #29656 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
Αδέρφια και όλα αυτά να ισχύουν ,που ισχύουν ,εάν δεν γίνει '' λευκή οινοποίηση ΄΄, ως προς την θερμοκρασία ζύμωσης ,
πάλι δύσκολα να βρούμε αρώματα στο απόσταγμα .
Ξέρω ανθρώπους, που αποστάζουν σκέτο μοσχάτο , και τ΄αρώματα που βρίσκεις στο απόσταγμα τους είναι
ελάχιστα .
Αντίθετα, αποστάγματα που προέρχονταν από ΄΄ μη αρωματικές ποικιλίες΄΄ ,επειδή ζυμώθηκαν, σε θερμοκρασίες
κάτω από 20c, παρουσιάζονται πιο αρωματικά.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok, alexandros.k, ampelofilos, TsipouroYannis, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/05/2022 21:42 #29745 από nick833
nick833 απάντησε στο θέμα: Αποσταξη 2021
καλησπέρα σας,
Στον πάτο των μπουκαλιών εμφανίζονται κάτι σαν χνούδια με κάπως πρασινομπλέ χρώμα. Η απόσταξη έγινε σε καζάνι με χάλκινη ψήκτρα και ο καζανάς μου είπε ότι την είχε καθαρίσει. Κατά την απόσταξη το περνούσα από φίλτρο καφέ (όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια).
Πέρασα ένα ξανά από το ίδιο φίλτρο και καθάρισε, αλλά είναι οκ για να το πιεις;
Τι μπορεί να έφταιξε;

ibb.co/NpgmBJN

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.141 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ