file ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ

Περισσότερα
13/12/2020 19:40 #28869 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Χαίρετω την πλούσια παρέα του Αμπελουργού και μπαίνω στο θέμα,

Τον Σεπτέμβρη αντιμετώπισα πρόβλημα σε μια δεξαμενή με Μερλο, η ζύμωση της οποίας σταμάτησε στο 5.

Όταν ανοίξαμε, την έβρασα πρώτη, έβγαλε ο,τι έβγαλε, το αποθήκευσα άσβεστο μόνο του. Έπειτα από λίγο καιρό είδα πως δημιουργούνται στο υγρο διάφορα κρύσταλλα, σαν χιονακια. Το πέρασα από 20αρι φίλτρο, το αποθήκευσα . Βλέπω πως δημιουργήθηκαν και πάλι, άρα ρωτώ την παρέα...
Έχουμε κάποια λύση να διορθωθεί κάπως η κατάσταση;

Γνωρίζω πως είναι τα αζυμωτα σάκχαρα που έχουν περάσει στο απόσταγμα, αλλά έχουμε μια κάποια λύση να μετριαστεί το προβληματικό αποτέλεσμα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και χαίρετω σας όλους τους μύστες της ερήμου....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/12/2020 19:47 #28871 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Δεν έπρεπε να το αποσταξεις. Έχει συζητηθεί-τονιστει πως δεν πρεπει να αποσταζουμε υλικό με αζυμωτα σάκχαρα (βλέπε φουρφουραλη). Έπρεπε να φροντίσεις να ολοκληρωθεί η ζυμώση. Να φοβάσαι περισσοτερο αυτά που δεν βλέπεις παρα αυτά που βλέπεις. Εγώ στην θέση σου θα το πετουσα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/12/2020 20:22 #28872 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Δεν πετάς εύκολα 4 τόνους. Με παρακολούθηση χημικού και πάλι "κόλλησε" λόγω των μεγάλων αυξομειωσεων στις θερμοκρασίες μεσημέρι -βραδυ την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Για αυτό ρωτώ για να δω εάν υπάρχει κάποια λύση εκτός από το πεταμα. Η επαναποσταξη;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/12/2020 20:55 - 15/12/2020 01:08 #28874 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Και όμως ο Αλέξανδρος έχει δίκιο, το προϊόν είναι επικίνδυνο να διατεθεί για κατανάλωση.

- Δεν γνωρίζω -αν και δεν το πιστεύω- μήπως με δεύτερη απόσταξη μειωθεί η περιεκτικότητα σε φουρφουράλη, όπως συμβαίνει π.χ. με τους φθαλικούς εστέρες που μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

- Εκτός από τα στέμφυλα και το κρασί, πρόσθεσες κάτι άλλο μέσα στο καζάνι;
Τελευταία διόρθωση: 15/12/2020 01:08 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/12/2020 08:29 #28877 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Όχι, δεν έριξα τίποτα άλλο στο καζάνι.. θα έπρεπε να δοκιμάσω κάρβουνα, λεμόνια και κρεμμύδια;

Δεν αμφισβητώ ότι δεν έχει δίκιο ο Αλέξανδρος και πως δεν είναι επικίνδυνο το εν λόγω απόσταγμα. Δεν το έχω διαθέσει . Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η αποστακτικη περίοδος ρωτώ την "πολύπαθη" παρέα εάν υπάρχει μια έσχατη λύση...

- εάν κρατηθεί η ποσότητα για του χρόνου και ριχτεί στα σταφύλια της επόμενης περιόδου είναι μια κάποια λύσης ;;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/12/2020 21:49 #28878 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Αγαπητέ ODYS7SEAS καλησπέρα,
Όπως αναφέρθηκε και από προηγούμενους φίλους το πρόβλημα είναι η φουρφουράλη.
Εξαιρετικά πτητική ουσία, όπως και τοξική και καρκινογόνος.
Μιας και η ποσότητα που έχεις είναι μεγάλη η μόνη περίπτωση να κάνεις κάτι είναι να την μετρήσεις στο απόσταγμά σου.
Ακολούθως επανααποστάζεις μια ποσότητα μάρτυρα αφαιρώντας γενναία τις κεφαλές και ξαναμετράς για να δεις αν έχει εξαφανιστεί.
Αν το κάνεις τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για την κοινότητα.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, ODYS7SEAS, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/12/2020 22:22 #28879 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Νομίζω ότι η αντιμετώπιση που πρότεινε ο Νίκος είναι η ενδεδειγμένη και η πιο ασφαλής.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/12/2020 22:28 #28880 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Απο εμπειρια θα σου πω οτι το περισσοτερο και καλυτερο τσιπουρο βγαινει απο 12-12,5 μπωμε, παραπανω κατα κανονα παει χαμενο, εδω στην κεντρικη μακεδονια. Δεν ολοκληρωνεται συνηθως η ζυμωση εκτος κ αν προκειται για πολυ πρωιμα, οπως πχ το μερλο που ειπες. Τα μισα τσιπουρα που μου φερνουν στο καζανι εχουν αρκετα ζαχαρα ακομη, δεν ξερω αν εχουν φουρφουραλη αλλα βγαζουν λιγοτερο τσιπουρο απο τα δικα μου που ποτε δεν τα αφηνω πανω απο 12, ποτε!
Επαθα το ιδιο με εσενα εφετος, αλλα για αλλο λογο, τραβηξα κρασια (εναν τονο) απο διαφορα βαρελια ωστε να ελευθερωσω χωρο να πατησω σταφυλια και μεσα οκτωμβριου καταλαβα οτι σταματησε η ζυμωση στο ενα.. Σκεφτηκα να το σπρωξω σαν μπρουσικο αλλα στο 2-3 ποτηρακι η γλυκαδα φαινεται.
Ξεροντας λοιπον οτι θα χασω πολυ τσιπουρο αν τα βρασω (ναι, εστω και στο ενα χανεις παρα πολυ) τα θειωσα τα σφραγισα και τα αφησα να τα ριξω του χρονου μεσα σε φρεσκα.
Ποσο τσιπουρο μπορει να εβγαλες με 5 μπωμε?? Αν τα εδινες σε οινοποιειο, οσο οσο, να τα δουλεψουν στο ημιγλυκο τους κερδος θα ειχες σε σχεση με τωρα.
Του χρονου τι να κανεις με αυτο? Δεν εχει ζαχαρα πλεον αυτο.
Εκτος κ αν δεν τα απεσταξες ολα..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/12/2020 18:41 #28886 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Αρχικά συγγνώμη για την αργοπορία στις απαντήσεις και ευχαριστώ τους προλαλησαντες...

Αρχικά συγγνώμη εάν άργησα,

Ησυμβουλή του Νίκου είναι όντως προς μια καλή κατεύθυνση και αυτή πήρα...

Έπειτα από συνεννόηση με τον χημικό αποφασίστηκε να βγάλουμε τρία δείγματα. Ένα όπως είναι τώρα το απόσταγμα, ένα έπειτα από επαναποσταξη και ένα έπειτα από απόσταξη μιας καζανιας σταφυλιών , όπου μπήκε σε ποσοστό 10% το μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο,τι αποτελέσματα και να εξαχθούν θα τα κοινοποιησω στην κοινότητα (τι ωραία λέξη εάν είναι αληθινή). Το υπολοιπομενο απόσταγμα κλειδώνεται και βάσει των αποτελεσμάτων θα γίνει η διαχείριση του τη νέα σεζόν.

Ευχαριστώ για τον χρόνο και τη διάθεση σας για βοήθεια...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, alexandros.k, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/12/2020 18:46 #28887 από ODYS7SEAS
ODYS7SEAS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΖΥΜΩΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ
Στέλιο έχεις δίκιο,
Και εγώ το 13αρι είχα ως όριο, όμως φέτος παρασυρόμενος από τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώτο 15θημερο του Σεπτεμβρίου τα άφησα για να καρπωθω την...υπεραξία και πήρα...μη πω τι.

Τα προηγούμενα χρονια τρυγουσα 3-6 Σεπτέμβρη. Φέτος μπήκα στις 15 και αυτές οι 10 μέρες αργοπορίας με βγάλανε στον Οκτώβρη με ολέθριες συνέπειες.

Ηθικό δίδαγμα, οποίος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα, η φύση ξέρει..............

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.225 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ