Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
- nick833
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
φέτος συμβαίνουν περίεργα πράγματα !
Στο πρώτο βαρέλι που είχα πατήσει 5 Σεπτεμβρίου (μερλό κυρίως μαζί με λίγα διάφορα και μπωμέ 12), 21 του μήνα κατέβηκαν κάτω οι ρόγες. Μέτρησα 0 μπομέ και βάρος 0,998. Το άφησα 2 μέρες ακόμη κατέβηκε στο 0,996 και σφράγισα το βαρέλι. Το Σάββατο 3/10 είδα το καπάκι να είναι λίγο πιεσμένο προς τα πάνω, το άνοιξα και είδα ότι οι ράγες ξαναανέβηκαν πάνω. Το ανακάτεψα και το ξαναέκλεισα. Σήμερα πάλι το ίδιο είδα.???
Το δεύτερο πάτημα έγινε 15 Σεπτεμβρίου σε μοσχάτα με 10 μπομέ. Επειδή ήταν χαμηλά ανακάτεψα ίση ποσότητα σαρντονέ με 13 μπομέ και μετά μέτρησα τα μπομέ και ήταν 10,8 τα δύο βαρέλια 11 τα άλλα δύο. Μετά από 3 μέρες έκανα κάποιες μεταγγίσεις μεταξύ των 4 βαρελιών ώστε να έχουν τα ίδια μπομέ που είχαν κατέβει 4 με 6.
Στα δύο βαρέλια την Παρασκευή 2/10 κατέβηκαν κάτω οι ρόγες με βάρος 0,996 και χθες το πρωί τα σφράγισα. Σήμερα έγινε ότι και στο πρώτο βαρέλι που έγραψα πιο πάνω και μάλιστα ακούγονται κάτι σαν φυσαλίδες!!! Τα άλλα δύο βαρέλια του ίδιου πατήματος συνεχίζουν κανονικά να είναι πάνω οι ράγες, ακούγονται τα τσικ-τσικ μέσα και τα μέτρησα στο 0,995 !
Τι κάνω λάθος;
Πότε πρέπει να πάω για απόσταξη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nick833
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Τώρα τα ξαναμέτρησα και κάποια βαρέλια είναι 0,998 (δηλαδή πιο πάνω απ΄ ότι ήταν).
Είναι λογικό αυτό, ή κάτι είχα μετρήσει λάθος; Τα άλλα είναι στο0,996.
Η διαδικασία μέτρησης που κάνω είναι: ανακατεύω πρώτα και μετά παίρνω και ρίχνω στον σωλήνα του μπομόμετρου-αραιόμετρου στραγγίζοντας με σουρωτήρι που στραγγίζουμε το χαμομήλι-τσάι.
και κάτι ακόμη, κατά την ζύμωση χρησιμοποιώ πλαστικά βαρέλια και απλά ακουμπάω το καπάκι του επάνω για να μην βρέχούν, ή να μην πέσει τίποτα μέσα. Μετά το τέλος της ζύμωσης πατάω καλά τα καπάκια και σφίγγουν με τσέρκι μεταλλικό για να τα σφραγίσω.
Παλιότερα τα έκλεινα με τούλι και τα σκέπαζα με λαμαρίνες για την βροχή, αλλά μου είπαν ότι έτσι εξατμίζεται το οινόπνευμα όσο προχωρά η ζύμωση.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- tyria
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 14
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- nick833
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Τώρα μου περίσσεψαν 40 λίτρα ζυμωμένου έτοιμου σταφυλοπολτού για απόσταξη. Θα πρέπει να βρω ακόμη 100 λίτρα για να κάνω μία καζανιά. Θα ψάξω εδώ γύρω στο Κιλκίς και βλέπουμε.
Και του χρόνου πάλι παιδιά !!!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nick833
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Στα αποστακτήρια συναντάς κάτι τύπους που γελούν βλέποντας να ξεχωρίζεις τις κεφαλοουρές !
"Πετάς το τσίπουρα" λένε.
"Εγώ τα βάζω όλα μέσα και τόσα χρόνια δεν έπαθα τίποτα" λέει άλλος.
και τα δύο κορυφαία που άκουσα πρόσφατα ...
"εμείς στην Αλβανία αν δεν έχει ζάχαρη, δεν το προτιμούμε"
και πάλι από τον ίδιο: " Αυτά που εσείς πετάτε, όταν αδειάζεται το καζάνι μετά την απόσταξη, εμείς τα ξαναβάζουμε σε βαρέλι, προσθέτουμε νερό και ζάχαρη, τα αφήνουμε για 20 μέρες και τα ξανααποστάζουμε" !!!
Ρε τι μαθαίνει κανείς

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1133
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1791
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1260
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1033
Το πάρτι της μεθανόλης και της φουρφουράλης, για αυτό και δεν πίνω τσίπουρο χύμα έξω, μόνο εμφιαλωμένο. Από κάτι τέτοιους θα κόψουν από τους διήμερους την απόσταξη και θα κλαίμε μετά.Goude έγραψε: Αλβανός εργάτης μου είπε ότι τα στέμφυλα, τα αποστάζουν ως και 3 φορές. Όπως στο είπε. Ζαχάρωμα ξανα και ξανα.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Τέλος ζύμωσης για απόσταξη