file Τέλος ζύμωσης για απόσταξη

Περισσότερα
06/10/2020 11:07 #28679 από nick833
nick833 δημιούργησε το θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
καλημέρα σας,
φέτος συμβαίνουν περίεργα πράγματα !
Στο πρώτο βαρέλι που είχα πατήσει 5 Σεπτεμβρίου (μερλό κυρίως μαζί με λίγα διάφορα και μπωμέ 12), 21 του μήνα κατέβηκαν κάτω οι ρόγες. Μέτρησα 0 μπομέ και βάρος 0,998. Το άφησα 2 μέρες ακόμη κατέβηκε στο 0,996 και σφράγισα το βαρέλι. Το Σάββατο 3/10 είδα το καπάκι να είναι λίγο πιεσμένο προς τα πάνω, το άνοιξα και είδα ότι οι ράγες ξαναανέβηκαν πάνω. Το ανακάτεψα και το ξαναέκλεισα. Σήμερα πάλι το ίδιο είδα.???

Το δεύτερο πάτημα έγινε 15 Σεπτεμβρίου σε μοσχάτα με 10 μπομέ. Επειδή ήταν χαμηλά ανακάτεψα ίση ποσότητα σαρντονέ με 13 μπομέ και μετά μέτρησα τα μπομέ και ήταν 10,8 τα δύο βαρέλια 11 τα άλλα δύο. Μετά από 3 μέρες έκανα κάποιες μεταγγίσεις μεταξύ των 4 βαρελιών ώστε να έχουν τα ίδια μπομέ που είχαν κατέβει 4 με 6.
Στα δύο βαρέλια την Παρασκευή 2/10 κατέβηκαν κάτω οι ρόγες με βάρος 0,996 και χθες το πρωί τα σφράγισα. Σήμερα έγινε ότι και στο πρώτο βαρέλι που έγραψα πιο πάνω και μάλιστα ακούγονται κάτι σαν φυσαλίδες!!! Τα άλλα δύο βαρέλια του ίδιου πατήματος συνεχίζουν κανονικά να είναι πάνω οι ράγες, ακούγονται τα τσικ-τσικ μέσα και τα μέτρησα στο 0,995 !

Τι κάνω λάθος;
Πότε πρέπει να πάω για απόσταξη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/10/2020 12:19 #28680 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
Τελείωσε η ζυμώση και άρχισε η μηλογαλακτικη, όποτε μπορείς πας για αποσταξη.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/10/2020 13:03 #28681 από nick833
nick833 απάντησε στο θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
Ευχαριστώ για την απάντηση,
Τώρα τα ξαναμέτρησα και κάποια βαρέλια είναι 0,998 (δηλαδή πιο πάνω απ΄ ότι ήταν).
Είναι λογικό αυτό, ή κάτι είχα μετρήσει λάθος; Τα άλλα είναι στο0,996.

Η διαδικασία μέτρησης που κάνω είναι: ανακατεύω πρώτα και μετά παίρνω και ρίχνω στον σωλήνα του μπομόμετρου-αραιόμετρου στραγγίζοντας με σουρωτήρι που στραγγίζουμε το χαμομήλι-τσάι.

και κάτι ακόμη, κατά την ζύμωση χρησιμοποιώ πλαστικά βαρέλια και απλά ακουμπάω το καπάκι του επάνω για να μην βρέχούν, ή να μην πέσει τίποτα μέσα. Μετά το τέλος της ζύμωσης πατάω καλά τα καπάκια και σφίγγουν με τσέρκι μεταλλικό για να τα σφραγίσω.
Παλιότερα τα έκλεινα με τούλι και τα σκέπαζα με λαμαρίνες για την βροχή, αλλά μου είπαν ότι έτσι εξατμίζεται το οινόπνευμα όσο προχωρά η ζύμωση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/10/2020 19:54 #28684 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
Καλά είσαι, μην αγχώνεσαι, τα βαρέλια καλά κανεις και τα κλείνεις μετά την ζυμώση, εχω μια υποψία όμως πως τα βαρέλια σου δεν είναι τροφίμων(από το κλείσιμο με τσερκι που ανέφερες).

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/10/2020 00:26 - 08/10/2020 01:32 #28695 από tyria
tyria απάντησε στο θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
1
Τελευταία διόρθωση: 08/10/2020 01:32 από tyria.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2020 14:16 #28746 από nick833
nick833 απάντησε στο θέμα: Τέλος ζύμωσης για απόσταξη
Τελικά έγινε και η απόσταξη ! Ξεκίνημα 71 αλκοολικούς βαθμούς, αφαίρεση 1,5 λίτρα και κόψιμο στους 45. Τα 650 περίπου λίτρα πρώτης ύλης έδωσαν 105 λίτρα τσίπουρο 55 βαθμών. Σήμερα αραιώθηκε με 20 λίτρα εμφιαλωμένο Θεόνη, για να κατεβεί στους 48 αλκοολικούς βαθμούς.

Τώρα μου περίσσεψαν 40 λίτρα ζυμωμένου έτοιμου σταφυλοπολτού για απόσταξη. Θα πρέπει να βρω ακόμη 100 λίτρα για να κάνω μία καζανιά. Θα ψάξω εδώ γύρω στο Κιλκίς και βλέπουμε.

Και του χρόνου πάλι παιδιά !!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 9.054 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ