file Απόσταξη Αρχάριος

Περισσότερα
02/10/2020 17:38 #28646 από markou000
markou000 δημιούργησε το θέμα: Απόσταξη Αρχάριος
Καλησπέρα σε όλους. Μόλις αγόρασα ένα καζάνι 60 λίτρων και είμαι εντελώς άπειρος στο θέμα απόσταξης. Επαγγέλλομαι οινοποιός και έχω μεγάλη γνώση στην οινοποίηση αλλά θα ήθελα τα φώτα σας στο θέμα της απόσταξης. Σκοπός μου είναι η απόσταξη οίνου κάποιον πιο ιδιαίτερων ποικιλιών όπως μαλαγουζιάς, ασύρτικου, μοσχάτο ρίου, αλλά και σαββατιανών/ροδίτες κλπ. Αρχικό θέμα είναι ότι η απόφαση μου να αποστάξω πάρθηκε μετά την οινοποίηση των περισσοτέρων από αυτές τις ποικιλίες άρα έχει γίνει προσθήκη μεταμπισουλφιτ της τάξης του 130γρ/1000λιτρα σε αρχική φάση και 50γρ/1000λιτρα στην φάση της αποθήκευσης μετά την απολάσπωση. Για τα δεδομένα της οινοποίησης είναι μια σχετικά ελαφριά θείωση αλλά περιμένω την γνώμη σας για το θέμα της απόσταξης. επιπλέον η οινοποίηση έχει γίνει με προσθήκη μαγιών και τροφής(thiazote) σε ελεγχόμενη θερμοκρασία (16-18 βαθμών κελσίου). Σκοπό είναι εντελώς πειραματικά να δώ το αποτέλεσμα των αποσταγμάτων μετά από μια καλή οινοποίηση αλλά αυτό που με φοβίζει είναι οι προσθήκες θειώδους,μαγιών και τροφής ως προς το πόσο θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για το πόσο διαφοροποιεί το προιόν μια καλή οινοποίηση. Και μιας και ανέφερα ότι είμαι εντελώς αρχάριος θα ήθελα να μου πείτε κάποια βασικά πράγματα όπως: βέλτιστη θερμοκρασία απόσταξης, μέχρι τι βαθμό πετάω τις κεφαλές και από τι βαθμό και κάτω πετάω τις ουρές, βάζω ατόφιο το κρασί στο καζάνι; Επίσης το προιόν της των πρώτων αποστάξεων το συλλέγω και το κάνω 2η απόσταξη χωρίς προσθήκη νερού ή κάτι άλλο? όπως σας προανέφερα είμαι εντελώς αρχάριος συγνώμη για τυχόν αστοχίες! ΄Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2020 23:48 #28654 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη Αρχάριος
Αγαπητέ markou000 καλησπέρα,
Πολλές οι ερωτήσεις σου και οι περισσότερες έχουν ξανασυζητηθεί.
Ακουμπάς όμως ένα θέμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Θα προσπαθήσω λοιπόν να απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ.
Η πρώτη ύλη, το σταφύλι, όσο η οινοποίησή του, όσο και η απόσταξη έχουν μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι ποικιλίες που αναφέρεις είναι εξαιρετικές για απόσταξη.
Μόνη της κάθε μια ή σε συνδυασμό μπορούν να δώσουν κάτι πολύ καλό.
Σωστή οινοποίηση χωρίς μεταδιθειώδες δεν γίνεται άρα και σωστή απόσταξη χωρίς αυτό δεν γίνεται παρομοίως.
Όταν χρησιμοποιηθούν σωστές ποσότητες μεταμπισουλφίτ δεν περνάει στο απόσταγμα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ζύμες και με τους παράγοντες θρέψης.
Θα πρέπει να μπουν πολύ μεγάλες ποσότητες ή η ζύμωση να διακοπεί για να έχεις αναγωγικές οσμές ή μυρωδιά αμμωνίας.
Για τα υπόλοιπα ψάξε λίγο και θα βρεις πολύ υλικό.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, markou000, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/10/2020 17:12 - 05/10/2020 17:13 #28674 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Απόσταξη Αρχάριος
Καλησπέρα, όπως σου γράφει ο Λευτέρης ,
οι ερωτήσεις είναι πολλές .
Να σου απαντήσω και ΄γω σε κάποιες .
Να υποθέσω, ότι η ζύμωση έγινε σε θερμοκρασίες
ενδεδειγμένες για λευκή οινοποίηση .
Η καλή οινοποίηση εξυπακούεται .
Τα θειώδη δεσμεύονται από τον χαλκό της
αποστακτικής συσκευής, με την προϋπόθεση ότι
είναι καθαρή .
Το πέταγμα της κεφαλής εξαρτάται από την
υγεία της πρώτης ύλης .
Στην ουρά (δεύτερη απόσταξη) , σταματάμε στα 18 - 20 γράδα ,
ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό .
Η θερμοκρασία χρειάζεται ένα βιβλίο .
Εάν είσαι από την Νάουσα , όπως φαντάζομαι ,
Ίσως είμαι διαθέσιμος κάποιο απόγευμα ,για συζήτηση
και απόσταξη .
Τελευταία διόρθωση: 05/10/2020 17:13 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": markou000, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/10/2020 17:41 - 05/10/2020 17:42 #28676 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Απόσταξη Αρχάριος
Γιώργο ο Νίκος είχε γράψει και ο Μάρκου είναι από τα Σπάτα Αττικής με πολλά και καλά κρασιά
Τελευταία διόρθωση: 05/10/2020 17:42 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, markou000

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2020 00:43 #28686 από markou000
markou000 απάντησε στο θέμα: Απόσταξη Αρχάριος
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Είμαι από Σπάτα Αττικής όπως είπε και ο φίλος Κώστας. Αν βρεθείτε στα μέρη μας μετα χαράς να τα πούμε!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.191 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ