file Διπλή απόσταξη

Περισσότερα
11/03/2020 08:24 #27930 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Αγαπητοί φίλοι, να συμβάλω και εγώ , στα όσα αναλυτικά έγραψε
ο Σπύρος .
1. Οι υπολογισμοί γίνονται , με την παραδοχή ,ότι η πρώτη ύλη είναι
άριστη ,σε περίπτωση που η πρώτη ύλη ΄΄έχει αρπάξει ΄΄,
δηλαδή έχει αρχίσει η οξική ζύμωση τότε η απορριπτόμενη
κεφαλή αυξάνεται, τόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη του
ζυμωμένου γλεύκους .
2. Η συμπεριφορά της μεθυλικής αλκοόλης . Στην πρώτη
απόσταξη υπάρχει σε όλο το απόσταγμα με μεγαλύτερη
πυκνότητα στην ουρά, στην δεύτερη όμως ,που είναι
πυκνότερο διάλυμα η μεθυλική αλκοόλη , έχει μεγαλύτερη
πυκνότητα στην κεφαλή .
3. Από στατιστικές αναλύσεις σε τσίπουρα έχει βρεθεί ότι,
οι συναπόστακτες ουσίες μετά την πρώτη απόσταξη είναι 3%
περίπου , ενώ μετά την δεύτερη απόσταξη 0,25%
Συμπεράσματα , εάν η πρώτη ύλη είναι υγιής, τότε ακολουθούμε
τους κανόνες που περιέγραψε ο Σπύρος, εάν έχουμε ατυχήματα
τότε προσαρμόζουμε την ποσότητα, ανάλογα με την βλάβη .
Η δεύτερη απόσταξη κρίνεται απολύτως απαραίτητη .
Το διπλό κόψιμο της κεφαλής , βοηθά στην ποιότητα του
αποστάγματος.
ΥΓ Έχω δει απόσταγμα στο οποίο χρειάστηκε να απορριφθούν
3 λίτρα κεφαλής .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, tyria, ampelofilos, lyggas, angeloti1987

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/03/2020 22:31 #27934 από angeloti1987
angeloti1987 απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Φίλε μου setoinos σε ευχαριστώ για την απάντησή σου...αρκετά σημαντικά όλα...
Βοήθησε με σε παρακαλώ,τι είναι οι συναπόστακτες ουσίες τις οποίες περιέγραψες....
Επίσης όσον αφορά στην αφαιρούμενη ποσότητα ποιο είναι το κριτήριο για το που θα κόψουμε αν για παράδειγμα έχει αρπάξει,γευστικό ή υπάρχει άλλος τρόπος...???
Ευχαριστώ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/03/2020 23:30 - 12/03/2020 23:46 #27935 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Καλησπέρα φίλε μου, είναι πάρα πολλές, αλλά κυρίως η μεθυλική
αλκοόλη , δηλαδή το ξυλόπνευμα , η ακεταλδεύδη , ο οξικός
αιθυλεστέρας , και οι ανώτερες αλκοόλες - ζυμέλαια .
Άλλες βγαίνουν περισσότερο στην κεφαλή και άλλες στην ουρά .
Όσον αφορά το κόψιμο της κεφαλής, με τα μέσα που διαθέτουμε,
οι ερασιτέχνες και οι διήμεροι , βασιζόμαστε στην όσφρηση και
την γεύση .
Για την ουρά έχουμε το γραδόμετρο και το διαθλασίμετρο .
Τελευταία διόρθωση: 12/03/2020 23:46 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, angeloti1987

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/03/2020 13:04 #27936 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη

Για την ουρά έχουμε το γραδόμετρο και το διαθλασίμετρο .


Με υποκειμενικά κριτήρια (μπούσουλα) τη γεύση και την όσφρυση, ή αντικειμενικά κριτήρια: τους οινοπνευματικούς βαθμούς εκροής (π.χ. 44 βαθ. C), ή τη θερμοκρασία του καζανιού κατα τη στιγμή της διακοπής της απόσταξης (π.χ. 92 βαθ. C).

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": angeloti1987

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/03/2020 15:30 #27937 από angeloti1987
angeloti1987 απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Όσον αφορά στη θερμοκρασία έχω την εξής απορία. Όπως προανεφερα έχω ανοξείδωτο καζάνι εξ ολοκλήρου. Περίπου 115 λίτρων και το γεμιζω περιπου 80 λίτρα. Λόγω του γεγονότος ότι δεν το έχω εντοιχισει και θερμενοντας το με ένα όχι και τόσο δυνατό γκαζι, η απόσταξη μου ξεκινάει περιπου στους 65 βαθμους C με 85%vol και μετά από 10 ώρες περιπου όπου και τελειώνει η ουρά στους 82 βαθμους C με 32% vol (εφόσον παω για διπλη απόσταξη). Ο κυρίως όγκος του αποσταγματος μου (καρδιά) βγαίνει από τους 70 βαθμους C μέχρι 78 βαθμους C. Κατά τη διάρκεια της απόσταξης δεν πειραζω καθόλου την ροή του Γκαζιού θεωρώ ότι είναι ήδη χαμηλή. Το απόσταγμα ρέει πραγματικα σαν τρίχα. Ο προβληματισμος μου έχει να κάνει με μια εργασία που διάβασα και σας την παραθετω που λέει ποιες συναποστακτες ουσίες παραγανται ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Επηρεάζεται το απόσταγμα μου επειδή βρίσκομαι πιο χαμηλά θερμοκρασιακα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/03/2020 15:41 #27938 από angeloti1987
angeloti1987 απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Πτητική Χημική ένωση Θερμοκρασία βρασμού
(σημείο ζέσεως)

Ακεταλδεϋδη 21,00 C

Ασετόνη 56,46 C

Μεθυλική αλκοόλη 64,50 C

Οξικός αιθυλεστέρας 77,10 C

*Αιθυλική αλκοόλη
(αιθανόλη) 78,32 C
(κατ’άλλους 78,4 ή και 78,5 C)

Ανώτερες αλκοόλες
->Ισοπροπυλική
(2-προπανόλη) 82,00 C

Ανώτερες αλκοόλες
->Προπυλική
(1-προπανόλη) 97,00 C

Νερό 100,00 C


Παραπομπή απο
www.erosmykonos.gr/?page_id=1939
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/03/2020 21:34 - 13/03/2020 22:03 #27940 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Διπλή απόσταξη
Αγαπητέ Angeloti1987 καλησπέρα,
Τα πράγματα στην απόσταξη δεν είναι όπως φαίνονται αλλά είναι όπως είναι.
Τι θέλω να πω:
Παραθέτεις σημεία βρασμού ουσιών σωστά;
Περιμένεις δηλαδή στους 64,5 C να αρχίζει να αποστάζει η Μεθυλική Αλκοόλη και αφου εξαντληθεί να συνεχίζει η απόσταξη στην επόμενη λιγότερη πτητική ουσία π.χ. τον οξικό αιθυλεστέρα; κ.ο. κ.;
Και αυτό να γίνει με τις χιλιάδες ουσίες που περιέχονται στο υλικό για απόσταξη, αρχίζοντας από την πλέον πτητική και τελειώνοντας στο νερό και πέρα από αυτό;
Προφανώς όχι.
Τα σημεία βρασμού των ουσιών είναι μέγεθος που μετριέται με την κάθε συγκεκριμένη ουσία καθαρή 100%. Μην το παίρνεις υπ΄οψιν σου.
Καμμία άλλη ουσία μαζί της, καμμία αλληλεπίδραση, κανένας χημικός ή φυσικός δεσμός.
Παράδειγμα μεθυλική αλκοόλη σημείο βρασμού 64.5 C, σε μείγμα με απλό νερό πάνω από 100 C, γιαυτό και βγαίνει στις ουρές.
Αλληλεπίδραση, όταν η αιθυλική αλκοόλη είναι ψηλή η μεθυλική αποστάζει νωρίτερα κεφαλές, και όταν μειωθεί η αιθυλική η μεθυλική αποστάζει αργότερα, στις ουρές.
Το γράφει ο Σετοίνος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ελπίζω να βοήθησα ή να σε έμπλεξα περισσότερο.
Και για να το κάνουμε ακόμα πιό ενδιαφέρον.
Υπάρχουν πολλές πτητικές που αποστάζουν αλλά δεν υγροποιούνται. Μεγάλο θέμα συζήτησης αν έχετε όρεξη.
Και ακόμα κάτι πολύ βασικό. Οξικός αιθυλεστέρας σημείο βρασμού 77 C.
Αποστάζει πολυ νωρίς μαζί με την αμυλική αλκοόλη που με σημείο ζέσεως 132 C δεν θα έπρεπε να αποστάζει καθόλου.
Μιάς και είναι το κύριο παράγωγο οξικής ζύμωσης εξαιρετικά χρήσιμο για τους αποστάκτες που το μυρίζουν, το ξαναγράφει ο Σετοίνος, να συνεχίζουν την απόριψη μέχρι να φύγει τελείως.
Και κάτι ακόμα, άλλο το σημείο ζέσεως βρασμού και άλλο το σημείο εξάτμισης.
Όλες οι ουσίες εξατμίζονται, βεβαίως και το νερό, σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τα σημεία βρασμού τους.
Αυτά προς το παρόν
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 13/03/2020 22:03 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, ODYS7SEAS, lyggas, angeloti1987

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ