Ανάλυση χαλκού σε απόσταγμα.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
Τα συμπεράσματα πολλά οι ερωτήσεις ακόμα περισσότερες.
Αν γίνουν οι μετρήσεις που προτείνω και μπορέσω να βρώ καποια ακόμα στοιχεία που χρειάζομαι θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη.
Μήπως να κάνουμε μια στρογγυλή τράπεζα συζήτησης στην συνάντησή μας στην Έδεσσα, έστω και δορυφορικά;
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 818
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 811
Δυστυχώς, δεν έχω αφιλτράριστο, για να κάνουμε
συγκριτική ανάλυση.
Πάντως ,όσες φορές , έκανα μαζί με φίλους, οργανοληπτική
δοκιμή , υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές ,πριν και μετά .
Μάλιστα, όσο λεπτότερο το φίλτρο, τόσο θεαματικότερα τα
αποτελέσματα .
Σωκράτη, το 16άρι είναι πολύ χονδρό για τσίπουρο ,από 20 και πάνω .
Μια και είσαι ψαράς ,είναι σαν να θέλεις, να πιάσεις Αθερίνα
με δίχτυ για Μελανούρια .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
ampelofilos έγραψε: Αν αναλύσουμε ένα δείγμα απ' τα κρασιά μας, της χρονιάς που βγήκε και το τσίπουρο, από τα ίδια κλήματα φυσικά,
πιστεύω ότι θα μας λυθούν οι απορίες για το εάν ο χαλκός ανεβαίνει απ' το έδαφος, ή είναι απ' το καζάνι...
Πρόθυμος να συμμετέχω σε ότι κι αν κάνουμε, αλλά εάν δεν έχει νόημα το φιλτράρισμα-ως προς το χαλκό- να μην
το κάνω(-ουμε) τσάμπα...
Φίλε ampelofilos καλησπέρα,
Ξεκάθαρα ο χαλκός υπάρχει στο έδαφος στα φυτά στα σταφύλια, καμμία μορφή ζωής στη γη, φυτά ζώα έντομα μικρόβια μύκητες δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς χαλκό.
Το ζήτημα δεν είναι αν το κρασί περιέχει χαλκό, σίγουρα περιέχει.
Ούτε αν τα πρέμνα ανέβασαν περισσότερο χαλκό από πλούσιο υπέδαφος ή όταν προσβλήθηκαν από αρρώστιες. σίγουρα το έκαναν.
Ούτε καν αν ο άμβυκας εμπλουτίζει με χαλκό το υλικό πρός απόσταξη, σίγουρα το εμπλουτίζει.
Το ζήτημα είναι ποιά εργαλεία ή συνδυασμός εργαλείων ( άμβυκας τοξα ψυγεία )
ποια τεχνική απόσταξης;
ποια τεχνική καθαρισμού;
και ποια τεχνική φιλτραρίσματος με τι φίλτρα και σε τι συνθήκες; θα δώσουν αποστάγματα με επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε χαλκό.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 621
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 778
δοκιμή , υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές ,πριν και μετά .
Μάλιστα, όσο λεπτότερο το φίλτρο, τόσο θεαματικότερα τα
αποτελέσματα .
Σωκράτη, το 16άρι είναι πολύ χονδρό για τσίπουρο ,από 20 και πάνω .
Γιώργο , δεν έβαλα πιο ψιλό φίλτρο φοβούμενος μηπως το απογυμνώσω οργανοληπτικά, για τις θεαματικές διαφορές που λές, οργανοληπτικά εννοείς, και αν ναι, προς το καλλίτερο???
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1243
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 977
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 818
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 811
Λευτέρη, γευστικότατο και αρκετά εύοσμο .
Θα φέρω να δοκιμάσετε .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1243
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 977
Δηλαδή το φίλτρο στο απόσταγμα το κάνει καλύτερο; Στο κρασί δεν ισχύει. Δεν το γνώριζα, τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Μεγάλη κουβέντα θα γίνει στην Έδεσσα, θα φέρω και γω το δικό μου για να το δοκιμάσουμε.setoinos έγραψε: Καλημέρα ,Σωκράτη, ε νοείται καλύτερο .
Λευτέρη, γευστικότατο και αρκετά εύοσμο .
Θα φέρω να δοκιμάσετε .
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Μετρήθηκαν 4 τσίπουρά μου, γλυκάνισου, διπλής απόσταξης, σε 100% INOX αποστακτήρα, άνευ φιλτραρίσματος:
Τσίπουρο εσοδείας 2015, περιεκτικότητα σε χαλκό: 0,000 ppm (mg/lt)
Τσίπουρο εσοδείας 2016, περιεκτικότητα σε χαλκό: 0,000 ppm (mg/lt)
Τσίπουρο εσοδείας 2017, περιεκτικότητα σε χαλκό: 0,000 ppm (mg/lt)
Τσίπουρο εσοδείας 2018, περιεκτικότητα σε χαλκό: 0,000 ppm (mg/lt)
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
1. Η παρουσία χαλκού (στοιχειακού ή σε χημικές του ενώσεις) οφείλεται κυρίως στον χάλκινο ψύκτη. Ο ανοξείδωτος ψύκτης είναι ο ιδανικός. Ο χάλκινος, για να μην δημιουργεί πρόβλημα ή σημαντικό πρόβλημα πρέπει να είναι, πριν την απόσταξη, επιμελώς καθαρισμένος, ώστε να έχει φωτεινό ρόζ λαμπερό χρώμα. Ο καθαρισμός, ύστερα από μακροχρόνιους πειραματισμούς μου, επιτυγχάνεται με τάπωμα και γέμισμά του με διάλυμα κιτρικού οξέως, για λίγες ώρες όμως μόνο.
2. Κατά τους κανονισμούς, η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα χαλκού στο απόσταγμα είναι τα 5 ppm (mg/lt), μετρούμενη (ανηγμένη) επι Άνυδρης Αλκοόλης (ΑΑ).
Επισημαίνουμε δηλ. οτι η μετρούμενη περιεκτικότητα πρέπει να ανάγεται σε απόσταγμα 100% οινοπνευματικών βαθμών. Αν δηλαδή σε απόσταγμα 50% οινοπνευματικών βαθμών μετρήσουμε περιεκτικότητα σε χαλκό ίση π.χ. με 2 ppm, τότε το απόσταγμά μας περιέχει χαλκό ίσο με
(2 ppm)/50% = 2 ppm/0,5 = 4 ppm
3. Απόσταγμα με μεγαλύτερη του επιτρεπτού ποσότητα σε χαλκό, μπορεί να βελτιωθεί με τις εξής μεθόδους.
α. Με επαναπόσταξη σε αποστακτήρα με ψύκτη inox ή έστω με πεντακάθαρο χάλκινο ψύκτη, με σύγχρονη απόρριψη μεγαλύτερης ποσότητας ουρών.
β. Με αποθήκευση του αποστάγματος σε ηρεμία (χωρίς να το κουνήσουμε), οπότε μεγάλη ποσότητα ενώσεων του χαλκού καθιζάνει στον πάτο του δοχείου υπό μορφή μπλέ-πράσινου ιζήματος, και στη συνέχεια με προσεκτική μετάγγιση της υπερκείμενης ποσότητας (το απόσταγμα περιέχει υδροξείδια του χαλκού που είναι αδιάλυτα και καθιζάνουν, που πρέπει να απορριφθούν).
Αυτός είναι και ο λόγος που ένα απόσταγμα δεν πρέπει να καταναλωθεί πριν αφεθεί να ηρεμίσει κάποιο χρονικό διάστημα.
γ. Με μηχανικό φιλτράρισμα, δηλ. με πέρασμα του αποστάγματος μέσα από πολύ στενό «φίλτρο οινοποιϊας».
Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με πλάκες φίλτρου, τύπου
α. Germ reducing filtration (Διήθηση συγκράτησης μικροβίων), δηλ. διαπερατότητας 0,4 έως 0,8 μικρών (μm δηλ. μικρομέτρων), ή ακόμη καλύτερα:
β. Sterile filtration (Διήθηση αποστειρώσεως), δηλ. διαπερατότητας 0,04 έως 0,4 μικρών (μm δηλ. μικρομέτρων).
Στην α περίπτωση έχουμε, χονδρικά, τους τύπους:
α1. Μάρκας ROVER, τύποι No 16 (0,9 μ) και No 20 (0,7 μ),
α2 Μάρκας Cordenons, τύποι No V20 (0,5-0,65 μ) και No V18 (0,7-o,9 μ)
α3. Μάρκας DKF, τύποι No DKF-9 (0,8 μ) και DKF-10 (0,5 μ)
α4. Μάρκας BECO (BEGEROW), τύποι Νο 12 (0,8 μ), 15 (0,6 μ) και 30 (0,5 μ)
Κυκλοφορούν και άλλες μάρκες στο εμπόριο, ο καθένας μπορεί να τις ψάξει.
Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε ένα νούμερο φίλτρου, πχ. Νο 16, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσδιορίζουμε και τη μάρκα, γιατί την ίδια ονομασία, ως Νούμερο, μπορεί να το χρησιμοποιεί και άλλη εταιρεία, χωρίς όμως αυτά να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Στην β περίπτωση, που αυτήν κυρίως συνιστώ, έχουμε χονδρικά, τους τύπους:
α1. Μάρκας ROVER, τύπος No 24 (0,25 μ),
α2 Μάρκας Cordenons, τύποι No V24 (0,3-0,45 μ)
α3. Μάρκας DKF, τύποι No DKF-15 (0,3 μ) και DKF-20 (0,25 μ)
α4. Μάρκας BECO (BEGEROW), τύποι Steril Νο 60 (0,3 μ), Steril Νο S80 (0,2 μ) και Steril Νο S100 (0,1 μ)
Τα στενότερα φίλτρα είναι και ακριβότερα.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1243
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 977
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Ανάλυση χαλκού σε απόσταγμα.