ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
john lytas έγραψε: Εμενα δεν θολωνει κατα την παραγωγη θολωνει οταν το βαζω στη λιμπα
Αφου φιλε μας μαλλον δεν βοηθαει η θεωρια ξεκινα την ΠΡΑΞΗ, παρε απο την λιμπα, ζεστανε το 30 βαθμους και πες μας τι εγινε.. Αμα δεν καθαρισει ετσι θα κανεις κ αλλα πειραματα και θα καταλαβουμε οτι σε ρωταμε αλλα εσυ δεν τα λες, ΄΄κρατας μυστικα και ντοκουμεντα''.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
ii. οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- egglema
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 30
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 5
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- sswkratis
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 113
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
Μια ερωτηση, στην περιπτωση που αποσταζουμε την μεταβραση με αυτο τον τροπο δεν περνανε στο τελικο μας προιον ολα τα αρνητικα στοιχεια τα οποια δεν θελουμε και "κοβουμε" τις ουρες???/Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε Yiannis καλημέρα, Μιας και είσαι στη φάση απόσταξης τσίπουρου θα μου επιτρέψεις να παραθέσω την προσωπική μου πρακτική στην απόσταξη, που δουλεύει αρκετά χρόνια με επιτυχία, και χωρίς προβλήματα. Ίσως κάτι να βγει από τις γνώμες που θα ακολουθήσουν. τσίπουρα ( φλούδια ) μαζί με το λάγγερο ( υγρό προς απόσταξη ) γιατί παίρνω περισσότερα πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα, που αλλιώς χάνονται. Ας θυμηθούμε ότι τα φλούδια είναι το μέρος των σταφυλιών με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χρωστικές και αρώματα. Προσωπικά αποστάζω και τα Πρωτογενή αρώματα είναι τα αρώματα του φρούτου ( εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στα σταφύλια ) και δευτερογενή τα αρώματα που δημιουργούνται στην διαδικασία της ζύμωσης. Έτσι δεν χάνω και κάποιες, λίγες βέβαια, ποσότητες λάγγερου που καμιά πρέσα δεν μπορεί να στύψει και βγάλει από τα τσίπουρα. Στον αντίποδα ο χρόνος απόσταξης μεγαλώνει και στην απόσταξη χρόνος είναι χρήμα! Στην πρώτη απόσταξη αν χρειαστεί προσθέτω απλό νερό βρύσης όχι τόσο για να κατεβάσω τους αλκοολικούς βαθμούς αλλά για να μην είναι πυκνό το μίγμα και κολλήσει το καζάνι, πράγμα τελείως ανεπιθύμητο. Στην πρώτη απόσταξη όπως και στις επόμενες ( προσωπικά προτιμώ 3 αποστάξεις ) δεν πρέπει να βιαζόμαστε αλλά να έχουμε υπομονή που πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του καζανιού δεν έχει, διότι πληρώνει φόρους ανάλογα με τον χρόνο που έχει σε λειτουργία το καζάνι του, και πληρώνεται ανάλογα με τις καζανιές που θα μπορέσει να στριμώξει σε αυτόν δεδομένο χρόνο.Έτσι λοιπόν στην πρώτη καζανιά χωρίς να διαχωρίσω σε κεφαλές σώματα και ουρές, αποστάζω μέχρι το 13 ( εννοώ μέτρηση με το αλκοολόμετρο στην ένδειξη 13% vol Lussac ). Έτσι αφήνω έξω την ουρά από την πρώτη απόσταξη. Το 13 δεν είναι ένα απόλυτο όριο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ποσότητα, χρόνοι, χρονιά, και άλλα που δεν είναι της παρούσης.Gay-κατά Θα με ρωτήσεις γιατί 13 και όχι παραπάνω ή παρακάτω;Λοιπόν το ζεστό νερό χωρίς καθόλου αλκοόλη αν το μετρήσεις θα δεις να έχει ένδειξη περίπου 10% ακριβώς γιατί είναι ζεστό και συνεπώς αραιότερο. Συνεπώς αν πάω την απόσταξη πιο κάτω θα πάρω την ουρά και θα αρχίζω να αποστάζω νερό, και πιο πάνω θα χάσω οινόπνευμα.Στην δεύτερη απόσταξη δεν χρειάζεται να προσθέσω νερό γιατί πια έχω μόνο υγρό διάλυμα και καθόλου φλούδια για να αποστάξω.Έτσι λοιπόν αρχίζω, και χωρίς βιασύνες, και αυτή την φορά τα πρώτα 2 περίπου λίτρα ( πρωτοράκι ) τα βάζω ξεχωριστά για φαρμακευτικούς σκοπούς εντριβές κ.λ.π. και όχι για κατανάλωση που χρειαζόταν. Βέβαια δεν αναγνωρίζει ότι παίρνει το καλύτερο κομμάτι αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!! 3 λίτρα πάνε στη γυναίκα μου, για λόγους γκρίνιας και λικέρ που θέλει να φτιάξει, γιατί αν δεν της τα δώσω για ένα χρόνο θα ακούω ότι με τόσο τσίπουρο δεν κατάφερα να της δώσω ούτε τα ελάχιστα 2-3 λίτρα. Ακολούθως τα υπόλοιπα 2-Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι το πιο σπουδαίο κομμάτι της κλασματικής απόσταξης!!!
Σε αυτήν την δεύτερη απόσταξη συνεχίζω μέχρι το τελικό προϊόν το οποίο ανακατεύω συνεχώς σε όλη την ποσότητά του να φτάσει στον τελικό επιθυμητό βαθμό συν 0.5-1 βαθμό παραπάνω για λόγους πτητικότητας της αλκοόλης που μια μικρή της ποσότητα θα χαθεί.βέβαια δεν αποστάζονται. απόσταξης αποστάζω σχεδόν μόνο νερό και έτσι αραιώνω το τελικό μου προϊόν με απεσταγμένο νερό χωρίς καθόλου χλώριο ( είναι πτητικό και έχει φύγει από την πρώτη απόσταξη ) και χωρίς καθόλου άλατα που είναι στερεά και <sup>ης</sup>Στα τελικά στάδια αυτής της 2 απόσταξη ( ασύμφορο οικονομικά ) αλλά η ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα, και ακόμα να περάσεις το προϊόν σου από βαρέλι για λίγο χρόνο, τότε δεν μπορώ να περιγράψω το αποτέλεσμα.<sup>η</sup>Αν θελήσεις βέβαια να κάνεις και 3Αυτά τα ολίγα προς το παρόνΕλπίζω να βοήθησα.ΝΚ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
Παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου / τσικουδιάς / ρακής
ayla.culture.gr/anartisi-dilwsewn-prothesis-ypovolis-2020/
Η Δήλωση (μας) Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την "Παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου / τσικουδιάς / ρακής", προκρίθηκε στο Β΄ Στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ayla.culture.gr/purpose/diadikasia_eggrafis/
Προκειμένου να εγγραφεί ένα από τα προτεινόμενα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριo Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδεδειγμένη συναίνεση, κατόπιν αναλυτικής και πλήρους ενημέρωσης, και η ενεργός συμμετοχή των ίδιων των φορέων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (κοινοτήτων, φορέων, προσώπων κ.ά.).
ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2016/11/dio_%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%A0%CE%9A.doc
( ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ )
Αγαπητοί Φίλοι,
Σε χρόνια πολύ σκληρά και δύσκολα οι παλιοί απλοί άνθρωποι της υπαίθρου δημιούργησαν έναν υπέροχο πολιτισμό λαϊκής παράδοσης, τέχνης, κοινωνικής συναναστροφής και ήθους. Η πατροπαράδοτη παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς (και η εμβληματική για την πατρίδα μας καλλιέργεια της αμπέλου), είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματά του.
Εμείς οι σημερινοί κληρονόμοι, πιστεύω ότι αξίζει να τιμήσουμε και να αναδείξουμε αυτή την ωραία παράδοση, αυτόν τον ταπεινό αλλά γενναιόδωρο και όμορφο πολιτισμό των ωραίων ανθρώπων της Ελληνικής υπαίθρου, με μία κοινή προσπάθεια για την “Ένταξη της παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου / τσικουδιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας” και θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την υποστήριξή σας, όπως και όσο μπορεί ο καθένας.
Το ενδιαφέον μου είναι το ίδιο με το δικό σας, απολύτως πατριωτικό, χωρίς καμία απολύτως προσδοκία για κανενός είδους προσωπικό όφελος και πηγάζει από την αγάπη και την νοσταγλία της παραδοσιακής ζωής της Ελληνικής υπάιθρου και των ανθρώπων της.
Θα χρειαστεί δουλειά, συνεργασία και συντονισμός, σχετικά με το υλικό και τα στοιχεία, που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για την απαραίτητη Υποβολή Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ στη ΔΙΝΕΠΟΚ, μπορείτε να δείτε στο συνημμένο Link :
ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2016/11/dio_%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%A0%CE%9A.doc
"ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"
Θα δούμε οι μέρες είναι πολύ δύσκολες για όλους, να προσέχουμε τους ανθρώπους μας και τους εαυτούς μας, να ξεπεράσουμε γεροί αυτή την πολύ δύσκολη και ύπουλη κατάσταση, αυτό είναι πάνω από όλα αυτή την στιγμή.
Εύχομαι υγεία και δύναμη σε ολους.
Πολλούς χαιρετισμούς
Ευάγγελος Δ. Μάντζιος
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου / τσικουδιάς / ρακής
ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2016/11/dio_%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%A0%CE%9A.doc
Αγαπητοί φίλοι,
Για να ξεκινήσουμε, όποιος μπορεί, παρακαλώ ας γράψει ότι γνωρίζει για τα παρακάτω
( είναι κάποια από τα ζητούμενα για την υποβολή του Δελτίου ) :
3. Αναλυτική περιγραφή του στοιχείου ΑΠΚ, όπως απαντάται σήμερα (έως 1.000 λέξεις)
6. Ιστορικά στοιχεία για το στοιχείο ΑΠΚ (έως 500 λέξεις)
9. Βασική Βιβλιογραφία
10. Συμπληρωματικά Τεκμήρια
α. Κείμενα (πηγές, αρχειακά τεκμήρια κτλ.)
β. Χάρτες
γ. Οπτικά και ακουστικά τεκμήρια (σχέδια, φωτογραφίες, αρχεία ήχου, βίντεο κτλ.)
δ. Διαδικτυακές πηγές (υπερσύνδεσμοι)
Ότι μπορεί να έχει ή να προτείνει ο καθένας είναι ενδιαφέρον, έστω και ανακατεμένα, στη συνέχεια θα τα βάλουμε σε μία καλύτερη σειρά, ανά ενότητα..
Είναι αρκετή δουλειά και χρειάζεται χρόνο, όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε και όσο περισσότεροι συμμετέχουν, βελτιώνουμε τις προϋποθέσεις (και την ελπίδα) για την επιτυχία.
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
είναι όντως αρκετή δουλειά αλλά με σωστό καταμερισμό γίνεται εύκολα.
Μπορώ να αναλάβω το κομμάτι νο 6.
Σε μερικές ημέρες θα σου έχω το κείμενο έτοιμο.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλοί φίlοι που είναι έτοιμοι ή θα μπορούσαν να αναλάβουν, δια του καταμερισμού της εργασίας, συστηματικά κάποια θεματική ενότητα (μακάρι να κάνω λάθος).
Πιστεύω όμως ότι αρκετοί θα μπορούσαν να στείλουν μικρές, αποσπασματικές αναφορές, από ότι ξέρει ο καθένας και όπως μπορεί, θα είναι και αυτή μία πολύ σημαντική συνεισφορά και βοήθεια.
Ούτως ή άλλως είπαμε ότι πρόκειται για λαϊκή παράδοση απλών ανθρώπων του λαού, αυτή την μεταφορά στοιχείων θέλουμε περισσότερο : παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές απόσταξης. σχετιζόμενα τοπικά έθιμα και παραδόσεις, αφηγήσεις, αυθεντικές φωτογραφίες (παλιότερες και νεότερες)
Μετά μπορεί να γίνει μία καλύτερη αξιολόγηση, διαλογή και τακτοποίηση.
Και μετά να πάμε σε ένα εξίσου δύσκολο κομμάτι :
7. Η σημασία του στοιχείου σήμερα (έως 300 λέξεις)
α. Ποια είναι η σημασία του στοιχείου για τα μέλη της κοινότητας/τους φορείς του;
β. Ποια είναι η σημασία του στοιχείου για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;
8. Διαφύλαξη/ανάδειξη του στοιχείου
α. Πώς μεταδίδεται το στοιχείο στις νεότερες γενιές σήμερα;
β. Μέτρα διαφύλαξης/ανάδειξης του στοιχείου που έχουν ληφθεί στο παρελθόν ή που εφαρμόζονται σήμερα (σε τοπική, περιφερειακή ή ευρύτερη κλίμακα)
γ. Μέτρα διαφύλαξης/ανάδειξης που προτείνεται να εφαρμοστούν στο μέλλον (σε τοπική, περιφερειακή ή ευρύτερη κλίμακα)
Βέβαια και για αυτά τα θέματα, όποιος θέλει μπορεί να αρχίσει να στέλνει στοιχεία και προτάσεις
(πάντα όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο καλύτερα).
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
Είσαι ο πρωτεργάτης αυτής της αξιόλογης προσπάθειας.
Έχδεις τον πρώτο λόγο στην μεθόδευση.
Προσωπικά θα γράψω αυτό που σου ανέφερα και θα δω σε τι άλλο θα μπορούσα να βοηθήσω.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
Η ανταπόκρισή σου είναι πολύ σημαντική και δίνει κουράγιο στην προσπάθειά μας.
Μακάρι να βρεθούν και άλλοι φίλοι να αναλάβουν με τον ίδιο τρόπο κάποια θεματική ενότητα,
Είναι ή έτσι θα πρέπει να είναι, μία κοινή προσπάθεια μίας ομάδας φίλων της παραδοσιακής απόσταξης τσίπουρου..
Η κάθε πρόταση είναι πολύ καλοδεχούμενη, δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη μεθόδευση (από την πλευρά μου), πιστεύω μόνο ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή περισσότερων παλαιών και νέων φίλων, όπως και όσο μπορεί ο καθένας (μετά τα διαλέγουμε και τα βάζουμε σε μία σειρά), είναι πολύ σημαντικό, είναι μέρος της διαδικασίας.
7. Η σημασία του στοιχείου σήμερα
γ. Συμμετείχε και πώς η κοινότητα στην προετοιμασία της εγγραφής του
στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ;
Στο σημείο αυτό μπορούν να παρατεθούν επιστολές των φορέων του στοιχείου με τις οποίες να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τη διαφύλαξη/ανάδειξή του ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ