file ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Περισσότερα
09/09/2009 12:45 #2037 από gkoutzi
gkoutzi δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΔΙΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ << ΚΑΛΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ >> ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΧΙ ΚΡΑΙΠΑΛΗ, ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ.

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ, ΑΠΟ 1000 ΚΙΛΑ ΜΟΣΧΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ

ΜΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ, ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 28-30 ΓΡΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ 0,60 ΛΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2009 13:29 #2038 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
στη διπλή απόσταξη για να βγάλεις σούμα πανω από 28 γράδα πρέπει να σταματάς στα 18 γράδα σε κάθε καζανιά και αυτό όταν τα μοσχάτα σου έχουν τουλάχιστον 13 μπομέ τρύγο. εγω θα σου πω ότι από 800 κιλά μοσχάτο αμβούργου (κόκκινο) 12,8 μπομέ και σταματώντας στα 17 γράδα και πετώντας την κεφαλή της μετάβρασης( γύρω στο 1,5 λίτρο σε καζάνι 150 λίτρων) πήρα τσίπουρο 27 γράδων 92 κιλά το οποίο και αραίωσα με 28 λίτρα νερό εμφιαλωμένο χωρίς χλωριούχα ( όρος πάικο) και έτσι πήρα τελικά 120 κιλά τσίπουρο διπλής απόσταξης 21,5 γράδων. έβαλα μόνο στη μετάβραση 3,5 κιλά γλυκάνισσο Χαλκίδας. έτσι έχω το κεφάλι μου στη θέση του . τις καζανιές τις έκανα εγώ ( λόγω 15 χρόνων εμπειρίας) διάρκειας 2,5 ωρών οι πρώτες (4 τον αριθμό) και 5,5 ώρες η μετάβραση.όσο πιο αργά τόσο πιο καλά και με ασφάλεια να μην περάσει πολύ μεθανόλη (βλέπε πονοκέφαλο). για την καθαριότητα δεν το συζητάμε λαμπίκως όλα πρίν από κάθε καζανιά ιδίως στη μετάβραση ( καζάνι, σπείρωμα ,τόξο ) όλα με AVA και τρύψιμο καλό. άντε καλές μεταβράσεις. πάντως πάρτε καμιά διακοσαριά ακόμη μοσχάτα για να κάνετε δυό καλές μεταβράσεις. α! να μήν ξεχάσω επειδή κάνετε τσίπουρο από κρασί (και όχι μόνο από τσίπουρα) να προσέξετε πάρα πολύ να έχει τελειώσει πλήρως η ζύμωση αλλιώς θα ξερνάει το καζάνι, και επίσης πολύ ουσιώδες να βράσετε τα τσίπουρα το πολύ 10 μέρες μετά το τέλος της ζύμωσης γιατί αλλιώς θα αρχίσετε να βράζετε ξύδι και όχι κρασί. τέλος.-

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2009 13:29 #2039 από SAKIS1979
SAKIS1979 απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ 1000 ΜΟΣΧΑΤΟ (ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ, ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ) ΒΓΑΖΟΥΝ 6 ΒΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΖΑΝΙ 150ΛΤ ΑΥΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΒΡΑΣΗ.ΤΑ ΓΡΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΛΙΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΓΡΑΔΑ ΤΗΣ 2ΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ 28-30 ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 75-80.Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΔΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ...ΚΑΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2009 15:47 #2042 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Αγαηπτέ Gkoutzi, χονδρικά 1000κιλά Μοσχάτο θα δώσει περίπου το μισό σε λίτρα κρασιού, δηλαδή 500 λιτρα κρασί περίπου 11.5 - 12 αλκοολκών βαθμών.

Αν αυτό το κρασί το αποστάξεις θεωρητικά θα είχες το μισό σε τσίπουρο 23 βαθμών δηλαδή 250 λίτρα.

Στην διαδικασία απόσταξης όμως δεν μπορείς και δεν πρέπει να πάρεις όλη την ποσότητα οινοπνεύματος, και έτσι καταλήγεις να πάρεις πάλι το μισό δηλαδή 125 λίτρα τσίπουρου περίπου.

Τώρα το θέμα του πονοκέφαλου είναι μεγάλο, αν δηλαδή κάποιος καταλανώσει μεγάλες ποσότητες μοιραία θα έχει και τον ανάλογο πονοκέφαλο όσο καλό και να είναι το τσίπουρό του.

Συνηθισμένες αιτίες πονοκέφαλου είναι η προσθήκη ζάχαρης η άλλων φρούτων ( σύκα ) η μελιού η ξεπλυμάτων μελιού ( μπουκοβίνες),

η ακόμα η προσθήκη μεταδιθειώδους στη διαδικασία ζύμωσης η οποία είναι απαραίτητη στην περίπτωση κρασιού είναι ανεπιθύμητη στην περίπτωση που όλο το κρασί θα πάει για απόσταξη μιάς και το διθειώδες είναι αρκετά πτητικό και περνάει πρώτο και εξ΄ολοκλήρου στο απόσταγμα. Προσοχή όμως μιάς και η απουσία μεταδιθειώδους μπορεί να οδηγήσει σηον πολλαπλασιασμό των οξικών βακτηρηδίων με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος και που αυτό είναι πτητικό και θα περάσει στο απόσταγμα, λύση η απευθείας απόσταξη μετά το πέρας της απόσταξης χωρίς καθυστέρηση.

Αλλες αιτίες είναι το πέρασμα στο τελιλκό προιόν κετονών, ανώτερων αλκοολών, και εστέρων, ουσιών πολύ επικίνδυνων που αποστάζονται στο πρωτοράκι και στο τέλειωμα ( καφαλή και ουρά).

Τελικά ακόμα και η υπερβολική προσθήκη γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών κάνει το τσίπουρο πιο ευκολόπιοτο αλλά προκαλέι και αυτό πονοκέφαλο.

Προς το παρόν αυτά

ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/11/2009 21:56 #2420 από apostagm
apostagm απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

...αραίωσα με 28 λίτρα νερό εμφιαλωμένο χωρίς χλωριούχα ( όρος πάικο)...

Η αραίωση μπορεί να γίνει και με άλλα εμφιαλωμένα;
Δεν δημιουργούνται άλατα με την προσθήκη του νερού;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/11/2009 02:01 #2421 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
1. Το νερό αραιώσεως του τελικού προϊόντος (διπλοβρασμένου τσίπουρου) δεν πρέπει να περιέχει χλώριο και καλό είναι να μην περιέχει και άλατα.

Το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει χλώριο (όλα τα εμφιαλωμένα στερούνται χλωρίου, γιατί απαγορεύεται απο τη νομοθεσία), περιέχει όμως άλατα, χωρίς αυτό να είναι τραγικό. Και για να μην περιέχει και διάφορες άλλες χημικές ενώσεις (λόγω αποστραγγίσεων απο υπερκείμενες αγροτικές καλιέργειες κλπ μολύνσεις) καλό είναι να προέρχεται απο ορεινές πηγές.

Αν θέλεις να μην περιέχει και άλατα, η ευκολότερη λύση είναι να μαζέψεις νερό βρόχινο (εγγυημένης καθαρότητας κατα τη συλλογή του). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και νερό πηγής, αφού πρώτα το αποστάξεις για να αποκλείσεις τα άλατα.

Το νερό αραιώσεως της σούμας (προϊόν της πρώτης απόσταξης) κατα την πλήρωση του καζανιού της μεταβράσεως, πρέπει και αυτό να μην περιέχει χλώριο ενώ τα άλατά του δεν μας ενοχλούν αφού δεν περνούν στο τελικό προϊόν.Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2010 07:25 #3853 από fylarhos
fylarhos απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
p { margin-bottom: 0.08in; }

Σχετικά με το
νερό και την αραίωση του τελικού
προϊόντος, θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια
των μελών με ένα περίεργο πρόβλημα που
αντιμετοπίζω.


Για κάποιους
λόγους, σταμάτησα την διπλόβραση πολύ
νωρίς με αποτέλεσμα να έχω μια ποσότητα
τσίπουρου με πάρα πολλά γράδα: 32!
Προσπαθόντας λοιπόν να το αραιώσω έτσι
ώστε να έχω ένα τελικό προϊόν περίπου
στα 19-20 γράδα, το τσίπουρο θωλώνει.


Δοκίμασα να το
φιλτράρω με διηθητικό χαρτί χωρίς
αποτέλεσμα. Έχω ψάξει αρκετά στο forum,
στο internet γενικότερα αλλά και σε βιβλία
που έχω (π.χ. “κάνωτο δικό μου τσίπουρο”)
και δεν έχω βρεί κάτι σχετικό.


Μήπως έχει
κάποιος ανάλογη εμπειρία έτσι ώστε να
προτείνει κάποια λύση;


Υ.Γ.: η πρώτη ύλη
είναι μούστος από βιολογικά σταφύλια
και δεν έχει προστεθεί κανένα αρωματικό,
ούτε γλυκάνισος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2010 03:17 #3857 από fidas
fidas απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
To προβλημά σου δεν ειναι περιεργο. το εχω αντιμετωπισει κ εγω. μαλιστα μου εχει τυχει , κατα την αποσταξη το αρχικο προιον και αφου πεταξω τη μεθανολη (το πρωτο μισο κιλο αποσταγματος σε καζανιά 100 λιτρων), να ερχεται πολυ καθαρο, συνεχιζοντας ομως η αποσταξη και αφου οι βαθμοι του αποσταγματος αρχιζουν να κατεβαινουν κατω απο τους 50, τοτε αυτο που πεφτει μεσα, να θολωνει το προηγουμενο που ειναι εντελως καθαρο και οσο προχωραει η αποσταξη, η σουμα να γινεται αρκετα θολη. Ο πατερας μου , μου λεει οτι αυτα ειναι προβληματα της αποσταξης με σερπαντινα αντι με τον απλο λουλα.

Λυση: α) το αφηνω να κατακατσει ενα μηνα ή κ παραπανω και γινεται λαμπίκο,

β) το σουρωνω με τη βοηθεια της βαρυτητας μονο(50-100 χαρτοπετσετες μεσα σε μεγαλο σουρωτηρι), οπότε και καθαριζει σχεδον τελειως.

Επισης εχω αραιωσει αποσταγμα 65 βαθμων με νερο βρυσης. θολωσε αρκετα και χρειαστηκε να εφαρμοστουν οι προαναφερθεισες λυσεις.

Το εχω αραιωσει (δοκιμαστικα μια μικρη ποσοτητα) με απιονισμενο νερο απο το σουπερ μαρκετ. παλι θολωσε, αλλά λιγοτερο, αρκετα ομως ώστε να χρειαστει να εφαρμοστουν οι προαναφερθεισες λυσεις

Τελος το εχω αραιωσει με απεσταγμενο νερο που απεσταξα ο ιδιος με το καζανι μου. παλι θολωσε, περιπου οπως με το απιονισμενο.

Σαν συμπερασμα, εχω να πω οτι πιστευω πως εκτος απο τα αλατα που σαφως θολωνουν το αποσταγμα, πρεπει να υπαρχει και καποιος άλλος μηχανισμος που συνεισφερει στο θολωμα με προσθηκη νερου. στο site αυτο: http://homedistiller.org/ υπάρχουν αρκετες πληροφοριες πανω σε αυτο το θεμα.

Παντως εγω αυτα που εφαρμοζω στην αποσταξη ειναι:

1. αποσταζω οσο το δυνατον καθαροτερο προιον(χωρις μυρωδιες, χωρις βοστρυχους κλπ),

2. το νερο που προσθετω στο προς αποσταξη μιγμα ειναι χωρις χλωριο,

3. καθαριζω (τριβω κ γυαλιζω) οσο πιο πολυ σε μηκος γινεται, το χαλκινο μερος της διαδρομης του ατμου. αυτο ειναι πολυ σημαντικο γιατι ο χαλκος εχει την ιδιοτητα να απορροφα απο τον ατμο που θα ερθει σε επαφη, ολες τις θειουχες ενωσεις που γενικα εχουν ασχημες κ ανεπιθυμητες μυρωδιες. Μαλιστα, απο τοτε που στο χοντρο σωληνα που περναει ο ατμος, προσθεσα πολλα κομματια καθαρους και γυαλισμενους χαλκινους σωληνες, το τσιπουρο βγαινει πολυ καθαρο και αρωματικο. Σε αρχικη μου προσπαθεια αποσταξης, όπου ολη η διαδρομη του ατμου ηταν σε σωληνα ανοξειδωτο, το αποσταγμα μυριζε πολυ ασχημα, ηταν για πεταμα. Οταν λοιπον αντικατεστησα τον ανοξειδωτο σωληνα με χαλκινο, ολα εφτιαξαν. Επισης, επειδη με τις αποσταξεις, ο χαλκος μαυριζει, θελει που και που καθαρισμα για να αφαιρει αποτελεσματικα τα θειωδη.

4. αποσταζω σε πολυ αργο ρυθμο. ετσι βγαινει πιο ποιοτικο τσιπουρο. με αυτο τον τροπο δεν χρειαζεται καν να κανω δευτερη αποσταξη

5. βαζω σε καθε καζανια μια καλη χουφτα αλατι. αυτο ανεβαζει το σημειο ζεσεως του μιγματος και το αποσταγμα βγαινει πιο καθαρο και με λιγοτερη θολουρα

ελπιζω να σε βοηθησα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2010 03:33 #3858 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
,fylarhosΑγαπητέ Παράξενο πρόβλημα όντως, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. απόσταξη, ή αν δεν την ξεκίνησες καθόλου, ή αν έγινε μόνο σε ένα μέρος του προϊόντος.<sup>η</sup> απόσταξη νωρίς και είχες αρχικά ένα προϊόν 32 γράδα. Διευκρίνισε αν μπορείς, για το αν ολοκλήρωσες την 2<sup>η</sup>Λες ότι διέκοψες την 2Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησες γλυκάνισο σημαίνει ότι το θόλωμα δεν προέρχεται από εκεί και θα πρέπει να ψάξουμε αλλού.Θόλωμα συνήθως υπάρχει σε ένα απόσταγμα που μόλις βγήκε από το καζάνι και καθαρίζει μόνο του μετά από 2-3 ημέρες.Θόλωμα επίσης εμφανίζεται μετά από αραίωμα με σκληρό νερό με πολλά άλατα ή νερό δικτύου με πολύ χλώριο.Μιας και το πρόβλημα είναι περισσότερο εικόνας και καθόλου γεύσης, αν κατάλαβα καλά, στην θέση σου θα το πάγωνα για 10 ημέρες περίπου για να βοηθήσω την καθίζηση και τον καθαρισμό του, και μετά θα το ξανααπόσταζα, και θα χρησιμοποιούσα νερό εμφιαλωμένο για την τελική διάλυση.Σημειωτέον ότι το σημείο πήξης αλκοολικού διαλύματος κατεβαίνει αρκετά κάτω από το μηδέν σε ευθεία αναλογία της περιεκτικότητας σε οινόπνευμα 1. ) και της απώλειας τελικού προϊόντος περίπου 8-10% ισοσκελίζεται από την κατακόρυφη αύξηση της ποιότητας. Προσωπικά από πέρσι που πρωτοτριπλοαπόσταξα δεν θα ξαναγυρίσω στην διπλή απόσταξη.<sup>η</sup>Το κόστος της επιπλέον απόσταξης ( 3 2. Ελπίζω να βοήθησαΝΚ


Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/09/2010 10:18 #3876 από gusstratos
gusstratos απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ


ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ WWW.KTIMASTRATOU.GR

Πωλούνται σταφύλια και μούστος, κρασί-τσίπουρο, από βιολογικές καλλιέργειες σταφυλιών βασικού σταδίου των ποικιλιών Grenache rouge, Uniblanc, Μοσχάτο Αμβούργου, Syrah. Βιολογικό Κτήμα Στράτου, Ρίζι Φαρσάλων Λάρισας. Φορέας Πιστοποίησης: Βio Hellas. Επικοινωνία: τηλ. 6932425365 κ. Β. Στράτος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.369 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ