ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
- gkoutzi
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΔΙΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ << ΚΑΛΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ >> ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΧΙ ΚΡΑΙΠΑΛΗ, ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ.
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ, ΑΠΟ 1000 ΚΙΛΑ ΜΟΣΧΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ
ΜΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ, ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 28-30 ΓΡΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ
ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ 0,60 ΛΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1260
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1033
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SAKIS1979
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Αν αυτό το κρασί το αποστάξεις θεωρητικά θα είχες το μισό σε τσίπουρο 23 βαθμών δηλαδή 250 λίτρα.
Στην διαδικασία απόσταξης όμως δεν μπορείς και δεν πρέπει να πάρεις όλη την ποσότητα οινοπνεύματος, και έτσι καταλήγεις να πάρεις πάλι το μισό δηλαδή 125 λίτρα τσίπουρου περίπου.
Τώρα το θέμα του πονοκέφαλου είναι μεγάλο, αν δηλαδή κάποιος καταλανώσει μεγάλες ποσότητες μοιραία θα έχει και τον ανάλογο πονοκέφαλο όσο καλό και να είναι το τσίπουρό του.
Συνηθισμένες αιτίες πονοκέφαλου είναι η προσθήκη ζάχαρης η άλλων φρούτων ( σύκα ) η μελιού η ξεπλυμάτων μελιού ( μπουκοβίνες),
η ακόμα η προσθήκη μεταδιθειώδους στη διαδικασία ζύμωσης η οποία είναι απαραίτητη στην περίπτωση κρασιού είναι ανεπιθύμητη στην περίπτωση που όλο το κρασί θα πάει για απόσταξη μιάς και το διθειώδες είναι αρκετά πτητικό και περνάει πρώτο και εξ΄ολοκλήρου στο απόσταγμα. Προσοχή όμως μιάς και η απουσία μεταδιθειώδους μπορεί να οδηγήσει σηον πολλαπλασιασμό των οξικών βακτηρηδίων με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος και που αυτό είναι πτητικό και θα περάσει στο απόσταγμα, λύση η απευθείας απόσταξη μετά το πέρας της απόσταξης χωρίς καθυστέρηση.
Αλλες αιτίες είναι το πέρασμα στο τελιλκό προιόν κετονών, ανώτερων αλκοολών, και εστέρων, ουσιών πολύ επικίνδυνων που αποστάζονται στο πρωτοράκι και στο τέλειωμα ( καφαλή και ουρά).
Τελικά ακόμα και η υπερβολική προσθήκη γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών κάνει το τσίπουρο πιο ευκολόπιοτο αλλά προκαλέι και αυτό πονοκέφαλο.
Προς το παρόν αυτά
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- apostagm
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Η αραίωση μπορεί να γίνει και με άλλα εμφιαλωμένα;...αραίωσα με 28 λίτρα νερό εμφιαλωμένο χωρίς χλωριούχα ( όρος πάικο)...
Δεν δημιουργούνται άλατα με την προσθήκη του νερού;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει χλώριο (όλα τα εμφιαλωμένα στερούνται χλωρίου, γιατί απαγορεύεται απο τη νομοθεσία), περιέχει όμως άλατα, χωρίς αυτό να είναι τραγικό. Και για να μην περιέχει και διάφορες άλλες χημικές ενώσεις (λόγω αποστραγγίσεων απο υπερκείμενες αγροτικές καλιέργειες κλπ μολύνσεις) καλό είναι να προέρχεται απο ορεινές πηγές.
Αν θέλεις να μην περιέχει και άλατα, η ευκολότερη λύση είναι να μαζέψεις νερό βρόχινο (εγγυημένης καθαρότητας κατα τη συλλογή του). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και νερό πηγής, αφού πρώτα το αποστάξεις για να αποκλείσεις τα άλατα.
Το νερό αραιώσεως της σούμας (προϊόν της πρώτης απόσταξης) κατα την πλήρωση του καζανιού της μεταβράσεως, πρέπει και αυτό να μην περιέχει χλώριο ενώ τα άλατά του δεν μας ενοχλούν αφού δεν περνούν στο τελικό προϊόν.
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fylarhos
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Σχετικά με το
νερό και την αραίωση του τελικού
προϊόντος, θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια
των μελών με ένα περίεργο πρόβλημα που
αντιμετοπίζω.
Για κάποιους
λόγους, σταμάτησα την διπλόβραση πολύ
νωρίς με αποτέλεσμα να έχω μια ποσότητα
τσίπουρου με πάρα πολλά γράδα: 32!
Προσπαθόντας λοιπόν να το αραιώσω έτσι
ώστε να έχω ένα τελικό προϊόν περίπου
στα 19-20 γράδα, το τσίπουρο θωλώνει.
Δοκίμασα να το
φιλτράρω με διηθητικό χαρτί χωρίς
αποτέλεσμα. Έχω ψάξει αρκετά στο forum,
στο internet γενικότερα αλλά και σε βιβλία
που έχω (π.χ. “κάνωτο δικό μου τσίπουρο”)
και δεν έχω βρεί κάτι σχετικό.
Μήπως έχει
κάποιος ανάλογη εμπειρία έτσι ώστε να
προτείνει κάποια λύση;
Υ.Γ.: η πρώτη ύλη
είναι μούστος από βιολογικά σταφύλια
και δεν έχει προστεθεί κανένα αρωματικό,
ούτε γλυκάνισος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- fidas
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 38
- Κάρμα: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Λυση: α) το αφηνω να κατακατσει ενα μηνα ή κ παραπανω και γινεται λαμπίκο,
β) το σουρωνω με τη βοηθεια της βαρυτητας μονο(50-100 χαρτοπετσετες μεσα σε μεγαλο σουρωτηρι), οπότε και καθαριζει σχεδον τελειως.
Επισης εχω αραιωσει αποσταγμα 65 βαθμων με νερο βρυσης. θολωσε αρκετα και χρειαστηκε να εφαρμοστουν οι προαναφερθεισες λυσεις.
Το εχω αραιωσει (δοκιμαστικα μια μικρη ποσοτητα) με απιονισμενο νερο απο το σουπερ μαρκετ. παλι θολωσε, αλλά λιγοτερο, αρκετα ομως ώστε να χρειαστει να εφαρμοστουν οι προαναφερθεισες λυσεις
Τελος το εχω αραιωσει με απεσταγμενο νερο που απεσταξα ο ιδιος με το καζανι μου. παλι θολωσε, περιπου οπως με το απιονισμενο.
Σαν συμπερασμα, εχω να πω οτι πιστευω πως εκτος απο τα αλατα που σαφως θολωνουν το αποσταγμα, πρεπει να υπαρχει και καποιος άλλος μηχανισμος που συνεισφερει στο θολωμα με προσθηκη νερου. στο site αυτο: http://homedistiller.org/ υπάρχουν αρκετες πληροφοριες πανω σε αυτο το θεμα.
Παντως εγω αυτα που εφαρμοζω στην αποσταξη ειναι:
1. αποσταζω οσο το δυνατον καθαροτερο προιον(χωρις μυρωδιες, χωρις βοστρυχους κλπ),
2. το νερο που προσθετω στο προς αποσταξη μιγμα ειναι χωρις χλωριο,
3. καθαριζω (τριβω κ γυαλιζω) οσο πιο πολυ σε μηκος γινεται, το χαλκινο μερος της διαδρομης του ατμου. αυτο ειναι πολυ σημαντικο γιατι ο χαλκος εχει την ιδιοτητα να απορροφα απο τον ατμο που θα ερθει σε επαφη, ολες τις θειουχες ενωσεις που γενικα εχουν ασχημες κ ανεπιθυμητες μυρωδιες. Μαλιστα, απο τοτε που στο χοντρο σωληνα που περναει ο ατμος, προσθεσα πολλα κομματια καθαρους και γυαλισμενους χαλκινους σωληνες, το τσιπουρο βγαινει πολυ καθαρο και αρωματικο. Σε αρχικη μου προσπαθεια αποσταξης, όπου ολη η διαδρομη του ατμου ηταν σε σωληνα ανοξειδωτο, το αποσταγμα μυριζε πολυ ασχημα, ηταν για πεταμα. Οταν λοιπον αντικατεστησα τον ανοξειδωτο σωληνα με χαλκινο, ολα εφτιαξαν. Επισης, επειδη με τις αποσταξεις, ο χαλκος μαυριζει, θελει που και που καθαρισμα για να αφαιρει αποτελεσματικα τα θειωδη.
4. αποσταζω σε πολυ αργο ρυθμο. ετσι βγαινει πιο ποιοτικο τσιπουρο. με αυτο τον τροπο δεν χρειαζεται καν να κανω δευτερη αποσταξη
5. βαζω σε καθε καζανια μια καλη χουφτα αλατι. αυτο ανεβαζει το σημειο ζεσεως του μιγματος και το αποσταγμα βγαινει πιο καθαρο και με λιγοτερη θολουρα
ελπιζω να σε βοηθησα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gusstratos
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ WWW.KTIMASTRATOU.GR
Πωλούνται σταφύλια και μούστος, κρασί-τσίπουρο, από βιολογικές καλλιέργειες σταφυλιών βασικού σταδίου των ποικιλιών Grenache rouge, Uniblanc, Μοσχάτο Αμβούργου, Syrah. Βιολογικό Κτήμα Στράτου, Ρίζι Φαρσάλων Λάρισας. Φορέας Πιστοποίησης: Βio Hellas. Επικοινωνία: τηλ. 6932425365 κ. Β. Στράτος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ