ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
- Yiannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Κάποια σχόλια και ερωτήσεις για τον Paksimadis.. Μπορείς να μου πεις τι εννοείς όταν λες ξερνάει το καζάνι;προσέξετε πάρα πολύ να έχει τελειώσει πλήρως η ζύμωση αλλιώς θα ξερνάει το καζάνι, και επίσης πολύ ουσιώδες να βράσετε τα τσίπουρα το πολύ 10 μέρες μετά το τέλος της ζύμωσης γιατί αλλιώς θα αρχίσετε να βράζετε ξύδι και όχι κρασί. τέλος.-
Και ακόμη, γιατί να βράσουν ξύδι αφού ο μούστος μετά το τέλος της ζύμωσης είναι πια κρασί. Εκτός αν θεωρούμε δεδομένο ότι η ζύμωση απέτυχε και το κρασί ξύδιασε.
Και για όποιον μπορεί να μου απαντήσει .. ξέρει κανείς κανέναν απλό τρόπο να δούμε αν κάποιο νερό περιέχει χλώριο χωρίς να χρειαστούμε εργαστήρια κλπ; Ακόμη το ίδιο αναρωτιέμαι και για τα άλατα.
Επίσης κάπου αναφέρθηκε ότι 6 καζανιές μας δίνουν 1 μετάβραση (δευτεραπόσταξη). Αυτή η αναλογία είναι σχεδόν η διπλάσια απ αυτή που ξέρω !!
Τέλος για την τρίτη απόσταξη,, όντως η απώλεια είναι μόνο 10 %; δηλ. όσο προχωράμε τις μεταβράσεις τόσο μειώνονται και οι απώλειες;
Και κάτι ακόμη .. για τρεις καζανιές 1ης απόσταξης και μια 2ης πόσο περίπου νερό θα χρειαστώ;
Αυτά φίλοι και .. καλά καζάνια!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- PAKSIMADIS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1230
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 930
για την έκφραση που χρησιμοποίησα ότι θα¨ ξερνάει το καζάνι¨ εννοώ ότι αν δεν τελειώσει η ζύμωση πλήρως, θα αποστάζεις νερό και όχι αλκοόλη ( θα βγάζει -ξερνάει νερό) και επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πάτο του καζανιού, λόγω του βρασμού, να κολλήσουν ζάχαρα που δύσκολα καθαρίζονται.
για το δεύτερο ερώτημα θεωρώ ότι χρησιμοποιούμε τσίπουρα και κρασί προς απόσταξη τα οποία δεν έχουν υποστεί θείωση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η απόσταξη πρέπει να γίνει άμεσα μετά τη ζύμωση επειδή τα οξικά βακτήρια που υπάρχουν στα αθείωτα τσίπουρα οδηγούν σιγά σιγά στη μετατροπή της αλκοόλης σε οξικό οξύ.Επίσης πάρα πολύ σημαντικό όσο περισσότερο αφήνετε τα τσίπουρα χωρίς να τα αποστάξετε αυξάνετε την περιεκτικότητα σε μεθανόλη.
κάποιον τρόπο δεν γνωρίζω αλλά όλα τα εμφιαλωμένα είναι χωρίς χλώριο λόγω νομοθεσίας.Τα λιγότερα άλατα τα έχει το νερό όρους Πάικου και το Ζαγόρι.
για το πόσες καζανιές είναι μία μετάβραση, η δικιά μου εμπειρία είναι 4 αρχικές για μία μετάβραση σε καζάνι 135 λίτρων.
η αναλογία τσίπουρων ( στερεών και υγρών, σε περίπτωση που δεν τραβήξουμε καθόλου κρασί ) και νερού στο καζάνι είναι 3/1 δηλαδή σε κάθε 100 λίτρα τσίπουρων βάζουμε 30-35 λίτρα νερού στο καζάνι.Αυτά για την πρώτη απόσταξη.Για τη δεύτερη απόσταξη (μετάβραση), ιδίως αν χρησιμοποιηθούν και αρωματικές ύλες π.χ. γλυκάννισος κ.α., τότε θα πρέπει τη σούμα από τις πρώτες καζανιές να την αραιώσουμε με την ανάλογη ποσότητα νερού έτσι ώστε η νέα σούμα προς απόσταξη να έχει 16,5 με 17 γράδα. Σε αυτά τα γράδα γίνεται καλύτερα η απορρόφηση των αρωματικών υλών. άρα όσο νερό χρειαστεί.
ελπίζω να βοήθησα λίγο.
αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Yiannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Σε αυτήν την δεύτερη απόσταξη συνεχίζω μέχρι το τελικό προϊόν το οποίο ανακατεύω συνεχώς σε όλη την ποσότητά του να φτάσει στον τελικό επιθυμητό βαθμό συν 0.5-1 βαθμό παραπάνω για λόγους πτητικότητας της αλκοόλης που μια μικρή της ποσότητα θα χαθεί.βέβαια δεν αποστάζονται. απόσταξης αποστάζω σχεδόν μόνο νερό και έτσι αραιώνω το τελικό μου προϊόν με απεσταγμένο νερό χωρίς καθόλου χλώριο ( είναι πτητικό και έχει φύγει από την πρώτη απόσταξη ) και χωρίς καθόλου άλατα που είναι στερεά και <sup>ης</sup>Στα τελικά στάδια αυτής της 2 απόσταξη ( ασύμφορο οικονομικά ) αλλά η ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα, και ακόμα να περάσεις το προϊόν σου από βαρέλι για λίγο χρόνο, τότε δεν μπορώ να περιγράψω το αποτέλεσμα.<sup>η</sup>Αν θελήσεις βέβαια να κάνεις και 3Αυτά τα ολίγα προς το παρόνΕλπίζω να βοήθησα.ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimetzim
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Εγώ στη δεύτερη απόσταξη το κόβω στα 17 γραδα και προσθέτο νερό χωρίς χλώριο.
Η ερώτηση είναι: τραβώντας απόσταγμα κατω απο 17 γράδα σε προϊον με γλυκάνυσο θολώνει.και δευτερον έχει τη μυρωδιά απο το απόρακο . Τι πρέπει να κάνουνε τελικά, να τραβάμε απο το καζάνι¨η να ριχνουμε νερό απο την πηγή χωρίς χλώριο .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Yiannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Αλλά εν πάσει περιπτώσει .. αν σταματήσεις την καζανιά σε πιο πολλούς βαθμούς και στη συνέχεια προσθέσεις νερό καθαρό από χλώριο και άλατα δεν θα χεις την ίδια ποιότητα τσίπουρου; Δηλ αυτό που κάνεις το κάνεις για να μην χρειαστεί να προσθέσεις νερό κακής ποιότητας ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Εχεται απόλυτο δίκιο, είναι απόλυτα σωστή η τακτική στην 2η απόσταξη να πας μέχρι τα 17 γράδα και να αραιώνεις με απιονισμένο και χωρίς χλώριο νερό.
Κάποιος θα μπορούσε να συνεχίζει την απόσταξη μέ απόσταξη νερού και μέχρι τα τελικά επιθυμητά γράδα αλλά αυτό κοστίζει σε χρόνο και χρήμα και δεν συντρέχει λόγος.
Απλώς ήθελα να δώσω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και όποιος έχει δικό του καζάνι ή κάποια ιδιαίτερη καλή σχέση με έναν ιδιοκτήτη να το δοκιμάσει.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- corfiot
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους με ενδιαφέρον και γνώσεις για την απόσταξη-ποτοποϊία. Ενας δύσκολος αλλά και ενδιαφέρον χώρος που προσωπικά με συναρπάζει.
Θα μου επιτρέψεις όμως και να διαφωνήσω σε κάποιες λεπτομέρειες.
Τα οξείδια του χαλκού δεν μπορούν να περάσουν στο τελικό απόσταγμα. Σχηματίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του καζανιού ακόμα και εκτός απόσταξης και αντιδρώντας κατά την διάρκεια της απόσταξης με βλαβερές ουσίες που παράγονται, δημιουργούν σύμπλοκα άλατα που καθιζάνουν αδυνατώντας να περάσουν στο τελικό προϊόν όντας μη πτητικά.
Αυτός είναι και ο ένας από τους λόγους της προτίμησής μας για χρήση χάλκινων αποστακτήρων αντί ανοξείδωτων που έχουν
(οι ανοξείδωτοι) το μεγάλο πλεονέκτημα της αυξημένης αντοχής στα θερμικά σοκ της απόσταξης.
Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι χρησιμοποιούν αυτοσχέδια ανοξείδωτα καζάνια να βάζουν μέσα ένα κομμάτι από απλό χάλκινο σωλήνα για να λειτουργεί ο μηχανισμός.
Το κόλπο με το τσιγάρο μέχρι τώρα το ήξερα για την δοκιμή ύπαρξης μεταδιθειώδους, πάντα κάτι μαθαίνεις.
Να είσαι πάντα καλά.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Επεσε στα χέρια μου αυτή η διεύθυνση
http://tsipourologio.blogspot.com/
είναι καταπληκτική περιηγηθείτε με έμφαση στο σύγχρονο λεξικό τσίπουρου, στη μεγάλη ιστορία, και μην ξεχάσετε να ακούσετε την Ελληνική διασκευή sipouro song καθώς και να βρείτε και να ακούσετε και το αυθεντικό τραγούδι των Gogol Bordello - Alcohol
Καλή διασκέδαση
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ