file Το αυθεντικό τσίπουρο.

Περισσότερα
15/11/2018 09:26 #26194 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS δημιούργησε το θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Τσίπουρο είναι όταν θα αποστάξεις μόνο πλήρως ζυμωμένα στέμφυλα, αφού τραβήξεις ( χωρίς να τα πιέσεις ), το γλεύκος για κρασί. Η πρώτη ύλη για το δικό μου είναι τα τελείως ζυμωμένα στέμφυλα Μαλαγουζιάς, Ασύρτικου, Μαυροδάφνης, Ξινόμαυρου και Syrah. Πρακτικά είναι το 25 - 35 % σε βάρος από την αρχική ποσότητα των σταφυλιών. Όλα τα άλλα είναι απλώς αποστάγματα.
Στην φωτογραφία έτσι πρέπει να είναι τα τσίπουρα προς απόσταξη. Θα μπουν στο καζάνι μαζί με το μισό της ποσότητάς τους νερό για να αραιώσουν και να μην κολλήσουν στο καζάνι, π.χ. σε καζάνι 130 λίτρων θα μπουν 80 τσίπουρα και 40 νερό. Μην τα αραιώσετε πιο νωρίς γιατί θα γίνουν χαμηλόβαθμα και θα ξινίσουν.



Θα επανέλθω όταν θα τα πάω προς απόσταξη. Καλές καζανιές.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": andreas.360, gomati_sok, ampelofilos, kxristos, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 21:42 #26204 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Εαν τα σταφυλια αγοραζοταν 20- 30% πιο ακριβα απο τα οινοποιεια κανενας γεωργος-αμπελουργος δεν θα ασχολιοταν με καζανιες.
Εαν δεν εμφιαλονωταν το τσιπουρο δεν θε υπηρχε εξαρση των λαθραιων.
Εαν το κρατος (οι υπαλληλοι του) εκανε σοβαρα την δουλεια του δεν θα υπηρχε λαθραιο γενικως..
Μπαινουνε νταλικες απο βορεια με καθαρο οινοπνευμα και το μοιραζονται καποιοι μιλημενα απο πριν, πως περνανε τα βυτια?!
Οταν καποιος παιρνει παρατυπα 2-3-4 συνταξεις αναπηρικες γιατι δεν κοιτανε πρωτα τις υπογραφες των υπαλληλων τους (απο τ ταμια μεχρι τον προισταμενο) κ εστιαζουν ΜΟΝΟ στον πολιτη καταχραστη?
Συγνωμη που σου χαλαω το θεμα, εχεις απολυτο δικιο αλλα.. ειναι σαν να προκαλεις ετσι οπως το ξεκινησες, δηλαδη εσυ κανεις το κεφι σου σωστα και νομιμα αλλα καποιοι αλλοι ειναι υποχρεωμενοι να επιβιωνουν παρανομα με παρα πολυ σκληρη δουλεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 21:54 #26205 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Να εκφρασω και μια απορια,, Γιατι απαγορευεται να αποσταζει ο κοσμος κρασια???
Γιατι?????????
Φορολογησε αντιστοιχα ρε συ κρατος, επετρεψε το και θα εισπραξεις πολλα περισσοτερα. Στην Ελλαδα σημερα ο κοσμος ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ κρασι, ΤΣΙΠΟΥΡΟ θελει!
Εχει πχ ο ανθρωπος μια κληματαρια με ραζακι και μου φερνει μια καζανια, εγω σαν καζανας ας πουμε πρεπει να του πω.. Φιλε μου συγνωμη αλλα επρεπε να τα φας! Τωρα αφου δεν τα εφαγες πετα τα!
Τι θα πει τι λεει ο νομος και το καθεστως? Οι νομοι πρεπει να φτιαχνονται για να ρυθμιζουν τ ενεργειες μας και οχι για να μας βγαζουν ντε κ καλα παρανομους.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2018 03:37 #26210 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.

PAKSIMADIS έγραψε: ... Όλα τα άλλα είναι απλώς αποστάγματα....



Δηλαδή, φίλε 'PAKSIMADIS' ένα απόσταγμα διπλοαποσταγμένο, φροντισμένο με τα σχετικά κοψίματα κεφαλοουρών και στις δύο αποστάξεις, υψηλόβαθμο, είναι απλώς απόσταγμα; υποδεέστερο από τί; από το τσίπουρο μονής απόσταξης;
Μήπως μπορείς να εξηγήσεις τί εννοείς ;

Υ.Γ. Φιλικά πάντα, την καλημέρα μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
17/11/2018 08:39 #26211 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Υποδεέστερα στην καμμία,
σε λίγες μέρες στον χάρτη των γεύσεων δοκιμάστε αποστάγματα στο στάντ του Τσάνταλι, δοκίμασα ένα πέρυσι κι ακόμη το σκέφτομαι στον ύπνο μου.......απόσταγμα σταφύλης βέβαια....

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/11/2018 09:08 #26219 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Δηλαδή, φίλε 'PAKSIMADIS' ένα απόσταγμα διπλοαποσταγμένο, φροντισμένο με τα σχετικά κοψίματα κεφαλοουρών και στις δύο αποστάξεις, υψηλόβαθμο, είναι απλώς απόσταγμα; υποδεέστερο από τί; από το τσίπουρο μονής απόσταξης;
Μήπως μπορείς να εξηγήσεις τί εννοείς ;

Υ.Γ. Φιλικά πάντα, την καλημέρα μου.[/quote]

Εννοώ ότι οποιοδήποτε απόσταγμα που δεν έχει γίνει μόνο από ζυμωμένα στέμφυλα (τσίπουρα) δεν πρέπει να ονομάζεται τσίπουρο. Η ανάρτησή μου έχει να κάνει μόνο για την αυθεντικότητα όχι για την ποιότητα. Προφανώς όταν έχεις αποστάξει και όλο το γλεύκος μαζί με τα στέμφυλα (απόσταγμα σταφυλής) ή και μόνο κρασί ( μπράντι, κονιάκ ) η ποιότητα μπορεί να είναι καλύτερη ή και χειρότερη ή και ίδια, τσίπουρο όμως δεν είναι και νομοθετικά και ουσιαστικά. Αν θέλουμε ένα παραδοσιακό προϊόν θα πρέπει να ακολουθούμε και τις διαδικασίες παραγωγής του.
Στέλιο με ξέρεις, δεν βάζω ποτέ στις αναρτήσεις μου, είτε οινολογικές είτε αμπελουργικές τον παράγοντα κέρδος.Το site του αμπελουργού δεν είναι εμπορικό, είναι γνώσης και ανταλλαγής απόψεων, μεθόδων και πρακτικών για το αμπέλι , το κρασί και το απόσταγμα. Ο καθένας μπορεί μετά να εκμεταλλευτεί τη γνώση αυτή όπως και όπου θέλει, αξία έχει να καταγραφεί για τους φίλους του αμπελουργού.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ, lyggas, jimjim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/11/2018 13:51 - 19/11/2018 13:52 #26222 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Απλά η φράση "..είναι απλώς απόσταγμα..." νομίζω ότι είναι ατυχής, διότι παραπέμπει σε υποδεέστερο προϊόν, κάτι που δεν ισχύει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έκανα το σχόλιο.

Την καλημέρα μου, από την χιονισμένη Φλώρινα.
Τελευταία διόρθωση: 19/11/2018 13:52 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/11/2018 21:55 #26229 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.

lyggas έγραψε: Απλά η φράση "..είναι απλώς απόσταγμα..." νομίζω ότι είναι ατυχής, διότι παραπέμπει σε υποδεέστερο προϊόν, κάτι που δεν ισχύει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έκανα το σχόλιο.

Την καλημέρα μου, από την χιονισμένη Φλώρινα.


Κατά την γνώμη μου όχι μόνο δεν είναι ατυχής αλλά είναι και ουσιαστική για να μιλάμε για τα ίδια πράγματα. Δηλαδή όταν θα λέμε τσίπουρο να είναι τσίπουρο και όχι γκράπα ή απόσταγμα σταφυλής ή απόσταγμα κρασιού. Το ξέρω ψάχνω ψύλλους στα άχυρα αλλά το σωστό να λέγεται.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/11/2018 00:36 - 20/11/2018 00:43 #26232 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.

PAKSIMADIS έγραψε:

lyggas έγραψε: Απλά η φράση "..είναι απλώς απόσταγμα..." νομίζω ότι είναι ατυχής, διότι παραπέμπει σε υποδεέστερο προϊόν, κάτι που δεν ισχύει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έκανα το σχόλιο.

Την καλημέρα μου, από την χιονισμένη Φλώρινα.


Κατά την γνώμη μου όχι μόνο δεν είναι ατυχής αλλά είναι και ουσιαστική για να μιλάμε για τα ίδια πράγματα. Δηλαδή όταν θα λέμε τσίπουρο να είναι τσίπουρο και όχι γκράπα ή απόσταγμα σταφυλής ή απόσταγμα κρασιού. Το ξέρω ψάχνω ψύλλους στα άχυρα αλλά το σωστό να λέγεται.


Αν υπάρξει αντιστροφή της περιγραφής, η δική μου διατύπωση π.χ. για τα υψηλόβαθμα αποστάγματα σταφυλής θα ήταν η εξής : "...τα άλλα είναι απλώς τσίπουρα..." . Τί καταλαβαίνει κανείς ;

Υ.Γ. Προσωπικά για τις δικές μου αποστάξεις δεν χρησιμοποιώ τον όρο τσίπουρο εδώ και χρόνια, αφού όντως υπάρχει διαχωριστική γραμμή των εννοιών.
Τελευταία διόρθωση: 20/11/2018 00:43 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/11/2018 09:26 #26233 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Το αυθεντικό τσίπουρο.
Και πολύ καλά κάνεις lyggas γιατί πολλοί αποστάζουν και κρασιά και το λένε τσίπουρο, δεν είναι όμως. Όπως και πολλοί φέρνουν αλκοόλη ( όχι μόνο αμπελουργικής προέλευσης ) από Βουλγαρία κάνουν μια μετάβραση και το βαφτίζουν τσίπουρο. Όπως έχω δει και πολλούς να αποστάζουν κράνα, αρώνια, σύκα και να τα βαφτίζουν και αυτά τσίπουρα. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός πρέπει να είναι και να γίνει σαφής γιατί τσίπουρο είναι μόνο ένα. Έτσι όταν κάποιος λέει έκανα τσίπουρο η πρώτη ερώτηση που θα του κάνουμε να είναι, τι έβρασες στο καζάνι;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.408 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ