Περί απόσταξης
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Εκ των προτέρων ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο

1. έχει κάποιος λινκ ή πίνακα Πίνακας Διόρθωσης Θερμοκρασίας για Αλκοολόμετρο βαθμονομημένο στους 20 ο Κελσίου αλλά για θερμοκρασίες και πιο πάνω από 25 βαθμούς κελσίου? Ευχαριστώ πολύ
2. Στην διπλή απόσταξη, το νερό που θα μπει πρέπει να είναι εμφιαλωμένο? (δεν θυμάμαι να αναφέρεται ξεκάθαρα και πέρυσι είχα βάλει εμφιαλωμένο)
3. Το υλικό που περισσεύει από την διπλή, δεν είναι καλή ιδέα να κρατηθεί για την επόμενη χρονιά ως αραίωση την πρώτης απόσταξης?
4. επιβεβαίωση από τους έμπειρους: έχω στο μυαλό μου ότι και την διπλή την κόβουμε στους 45%, σωστά? γιατί διάβασα μόλις στο «απόσταξη 2019» για 16-17 γράδα . Και πριν την διπλή το υλικό πρέπει να αραιωθεί στους 20-30 % αλκοόλ. Αν το ρίξω πιο κάτω έχουμε πρόβλημα?
5. οι θερμοκρασίες γενικά για την διαδικασία που καταγράφονται σε διάφορα άρθρα, όπως για παράδειγμα της καρδιάς ότι την παίρνεις από 75-82 θερμοκρασία ισχύουν για χάλκινα καζάνια? Γιατί σε ανοξείδωτο φτάνει πιο ψηλά. Υπάρχει θέμα αν τηρείς τον κανόνα των 45% αλκοόλ η θερμοκρασία να πάει μέχρι και 96 βαθμούς (ή να τολμήσω να πω και πιο πάνω)?
6. Αν πάρω κρασιά ετών (εννοείται δεν έχει γίνει ξύδι), και το αποστάξω, προφανώς δεν θέλει καμία αραίωση με νερό στον βρασμό, σωστά?
7. Διαβάζω συχνά χημικό και μηχανικό καθαρισμό ψύκτρας. Χημικό πχ παίρνουμε ξινό σε ζεστό νερό και την πλένουμε. Μηχανικό τι εννοούμε?
8. Η άσπρη ουσία που μπορεί να επιπλέει στον μούστο, που έχω καταλάβει ότι είναι η λεγόμενη άνθιση, πως επηρεάζει το τελικό απόσταγμα αν δεν αφαιρεθεί πλήρως? Υπάρχει περίπτωση να δίνει κάποια μυρωδιά?
9. Αν ο μούστος τον Σεπτέμβρη δεν έχει τους βαθμούς που θέλουμε, υπάρχει τρόπος (φυσικός και επιτρεπτός) να ανέβουν τα μπομέ του?
10. και μια ερώτηση για όσους ασχολούνται και με κρασί, υπάρχει πατέντα αφαίρεσης του παραφινέλαιου από την επάνω πλευρά του οποιουδήποτε βαρελιού με κρασί?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
1. www.copper-alembic.com/en/page/alcohol-temperature-correction-table
2. Ναι
3. Ναι
4. Η ερώτηση δεν είναι κατανοητή
5. Οι θερμοκρασίες στις αποστάξεις δεν είναι μια ακριβής και αξιόλογη παράμετρος. Εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν καθορίζει την πορεία της απόσταξης. Είναι περισσότερο ένας γενικός κανόνας σεβασμού ορίων για ακραίες περιπτώσεις.
6. Σωστά
7. Πολλοί τρόποι, από ένα απλό σφουγγαράκι και τρίψιμο με το χέρι, ψύκτρες για τα σωληνάκια και τόξα, μέχρι ηλεκτρικό εργαλείο.
8. Οχι δεν πειράζει
9. Μεγάλο θέμα, μια οινολογία θα σου δώσει απαντήσεις.
10. Υπάρχουν ειδικές σέσουλες που πωλούνται σε καταστήματα οινολογικών.
Για το θέμα 5 θα άξιζε μια συζήτηση:
Που μετράμε, πότε μετράμε, με τι τρόπο μετράμε, με τι μετράμε, και τι λαμβάνουμε υπόψιν μας.
Για το θέμα 9 έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με άψογες απαντήσεις.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Εκτός
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλημέρα,
1. www.copper-alembic.com/en/page/alcohol-temperature-correction-table
2. Ναι
3. Ναι
4. Η ερώτηση δεν είναι κατανοητή
5. Οι θερμοκρασίες στις αποστάξεις δεν είναι μια ακριβής και αξιόλογη παράμετρος. Εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο δεν καθορίζει την πορεία της απόσταξης. Είναι περισσότερο ένας γενικός κανόνας σεβασμού ορίων για ακραίες περιπτώσεις.
6. Σωστά
7. Πολλοί τρόποι, από ένα απλό σφουγγαράκι και τρίψιμο με το χέρι, ψύκτρες για τα σωληνάκια και τόξα, μέχρι ηλεκτρικό εργαλείο.
8. Οχι δεν πειράζει
9. Μεγάλο θέμα, μια οινολογία θα σου δώσει απαντήσεις.
10. Υπάρχουν ειδικές σέσουλες που πωλούνται σε καταστήματα οινολογικών.
Για το θέμα 5 θα άξιζε μια συζήτηση:
Που μετράμε, πότε μετράμε, με τι τρόπο μετράμε, με τι μετράμε, και τι λαμβάνουμε υπόψιν μας.
Για το θέμα 9 έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με άψογες απαντήσεις.
ΝΚ
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις απαντήσεις σου

1. η live μετατροπή από το λινκ που μου είπες τα σπάει!!!
4. Έχει δίκιο, δεν την διατύπωσα σωστά.
4.α)Πότε κόβουμε την διπλή απόσταξη? Έχω στο μυαλό μου στους 45%, όπως και σε μια μονή.
4.β) Το προς διπλή απόσταξη υλικό, ας πούμε 56% αλκοόλ, πρέπει να αραιωθεί στο καζάνι με εμφιαλωμένο νερό, και να πέσουν οι βαθμοί του στο 20-30% αλκοόλ. Υπάρχει ένα επάνω όριο και ένα κάτω όριο σε αυτή την αραίωση, πριν την διπλή απόσταξη? Οκ το επάνω καταλαβαίνω ότι πάνω από 30% δεν πρέπει να είναι γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και όλα τα σχετικά. Κάτω όριο υπάρχει? Αν εξαιρέσουμε την έξτρα κατανάλωση ενέργειας και νερού, υπάρχει κάτι άλλο στο κάτω όριο? Από άποψη ασφάλειας ένα υλικό 56%, προτιμώ να το σπάσω στα 3 με 18% παρά στην μέση με 28%. Και ας μου πάρει περισσότερο χρόνο η διαδικασία. Είναι σωστή σκέψη?
9. έχεις κάποιο ποστ υπόψιν σου? γιατί κυρίως στα αποστάγματα που κινούμαι, δεν έχω εντοπίσει κάτι.. θα ψάξω και σε άλλες ενότητες βέβαια
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
alexandros.k έγραψε: 4.Το 16-17 που διάβασες στο "απόσταξη 2019"αφορά την αραίωση πριν την δεύτερη απόσταξη.Κοβεις 40 και πάνω,όχι πιο κάτω .
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Με όσα έχω διαβάσει όμως, τα 16-17 γράδα, δηλαδή 37-41,5 % αλκοόλ, μου φαίνονται μεγάλο ποσοστό για να μπει για διπλή. Θα το επιβεβαιώσουν οι παλιότεροι βέβαια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Εκτός
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
αυτό είναι μία σύνδεση από το παρόν forum που διαπραγματεύεται την ενίσχυση αδύναμου μούστου.
Εχει εμπεριστατωμένες δημοσιεύσεις επιπέδου διπλωματούχων οινολόγων.
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85&searchdate=all&childforums=1&ids=5789&start=70
Αν θελήσεις ποτέ να βρείς κάτι μέσα στον αμπελουργό σε κάθε απάντηση πάνω δεξιά έχει ένα μέρος που μπορείς να ψάξεις όλη την ύλη δίνοντας λέξεις κλειδιά.
Για την ερώτησή σου νούμερο 4 ο Αλέξανδρος έχει δίκιο η περιεκτικότητα του υλικού προς δεύτερη απόσταξη πρέπει να είναι 16-17 γράδα.
Περισσότερη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας και λιγότερη προβλήματα απόσταξης λόγω δεσμών υδρογόνου του νερού σε πλεόνασμα και των πτητικών συστατικών που δεν θα αποστάζουν εύκολα.
Οπως βλέπεις όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και η απόσταξη δεν είναι κάτι απλό.
Εμπεριέχει πολλές γνώσεις από πολλούς τομείς.
Για να γίνεις καλός αποστάκτης πρέπει να είσαι καλός οινοποιός.
Για να γίνεις καλός οινοποιός πρέπει να είσαι καλός αμπελουργός.
Για να είσαι καλός αμπελουργός πρέπει να είσαι καλός εδαφολόγος.
Και σε όλα τα ανωτέρω προστίθενται και γνώσεις βοτανολογίας μετεωρολογίας φυσικής χημείας.
Ιδίως στην περίπτωση της απόσταξης σημαντικό είναι και η στάση ζωής του κάθε ένός από εμάς.
Τι θα πάρεις, τι θα αφήσεις, τι θα πετάξεις, τι θα πάρεις μόνο λίγο, τι θα πάρεις πολύ και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης.
Σε κούρασα αλλά ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Παραδειγμα που ειπα κ αλλη φορα.. Δεν ευχαριστιομουν καφε <τουρκικο> και εφταιγε το ανοξειδωτο μπρικι πανω στο γκαζακι. Πυρωνε το ρημαδι μεχρι επανω οσο σιγα και να ηταν η φωτια και μετα γινοταν ο καφες καμμενος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,
αυτό είναι μία σύνδεση από το παρόν forum που διαπραγματεύεται την ενίσχυση αδύναμου μούστου.
Εχει εμπεριστατωμένες δημοσιεύσεις επιπέδου διπλωματούχων οινολόγων.
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85&searchdate=all&childforums=1&ids=5789&start=70
Αν θελήσεις ποτέ να βρείς κάτι μέσα στον αμπελουργό σε κάθε απάντηση πάνω δεξιά έχει ένα μέρος που μπορείς να ψάξεις όλη την ύλη δίνοντας λέξεις κλειδιά.
Για την ερώτησή σου νούμερο 4 ο Αλέξανδρος έχει δίκιο η περιεκτικότητα του υλικού προς δεύτερη απόσταξη πρέπει να είναι 16-17 γράδα.
Περισσότερη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας και λιγότερη προβλήματα απόσταξης λόγω δεσμών υδρογόνου του νερού σε πλεόνασμα και των πτητικών συστατικών που δεν θα αποστάζουν εύκολα.
Τι θα πάρεις, τι θα αφήσεις, τι θα πετάξεις, τι θα πάρεις μόνο λίγο, τι θα πάρεις πολύ και άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης.
Σε κούρασα αλλά ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ
Σε ευχαριστώ πολύ αρχικά και δεν με κουράζεις καθόλου. Και ευχαριστώ για το λινκ, έχεις δίκιο πρέπει να ψάξω και μόνος μου με τις λέξεις κλειδιά

Αυτό που ζητώ εγώ είναι να αποστάξω όσο το δυνατόν ποιοτικότερο υλικό διπλής απόσταξης(χωρίς γλυκάνισο), χωρίς να με ενδιαφέρει η ποσότητα γιατί θα το πιω εγώ και αγαπημένα μου πρόσωπα.
Θα παραθέσω από κάτω παλιότερες απαντήσεις στο ίδιο το θέμα που έχω ανοίξει..
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
alexandros.k έγραψε: Οι παλιότεροι προτείνουν 38%vol.Το 20-30% από που προκύπτει; Εμφιαλωμένο ναι.Ποιο όμως;Εκεί είναι το θέμα.
Θα επανέλθω για τους βαθμούς πιο κάτω. Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
Για το ποιο νερό ο φίλος lyggas μου έχει αναφέρει το εξής: Αραίωση π.χ.με νερά "ΒΙΚΟΣ" "ΖΑΓΟΡΙ" "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" "ΘΕΟΝΗ" , ή μια καλή πηγή με χαμηλά άλατα, μαγνήσιο κ.α.
Προσωπικά κατέληξα ότι καλά είναι το Σαμαριά, Ζαγόρι, Θεόνη. Χωρίς όμως να έχω καταλάβει/διαβάσει ποια ιδιότητα του νερού πχ σκληρότητα, αγωγιμότητα, ph είναι το κλειδί που επηρεάζει, ώστε να βρούμε την μάρκα με την πιο κατάλληλη τιμή στην όποια ιδιότητα. είχα συγκρίνει όλα τα νερά και βρήκα τα νερά κρήτης ότι έχουν την χαμηλότερη σκληρότητα. Είναι η σκληρότητα όμως η ιδιότητα που ψάχνουμε ή κάτι άλλο? Αν το ξέρει κάποιος θα χαρούμε όλοι πιστεύω
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Περί απόσταξης