Περί απόσταξης
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
α) Το υλικό 9λίτρων με την πολύ άσχημη μυρωδιά, έγινε 2πλη απόσταξη μόνο του μαζί με 2-3 λίτρα Ζαγόρι για να πέσουν οι βαθμοί στους 30%. Κόπηκε (εννοείται κεφαλή) η καρδιά 3,5 λίτρα όταν ήταν στους 70% γιατί άρχισε να μυρίζει και πάλι. Οπότε προτίμησα να μείνω σε αυτά τα 3,5 λίτρα και να είναι ποιοτικά. Η έντονη μυρωδιά του αρχικού τελικά ήταν γιατί μου πέρασε πολύ ουρά.
β) Η μυρωδιά των επόμενων πρώτων αποστάξεων δεν ξέρω αν τελικά οφείλεται στο ότι το καζάνι ήταν παρθένο. Με δεύτερη απόσταξη προέκυψε τελικό προϊόν στους 69% όπου δοκιμάστηκε φρέσκο (λίγη ποσότητα) με αραίωση και ήταν εξαιρετικό. Και γευστικά και από θέμα όσφρησης.
γ) Σε μια τελευταία διπλή που θα γίνει, μπορώ να βάλω ξερά σύκα/ μήλα / φλούδες μήλων, και σε τι ποσότητα οποιοδήποτε από αυτά, με 10 λίτρα αποστάγματος, ώστε να του δώσω ελάχιστη γεύση? έχει κάνει κάποιος τέτοια δοκιμή, χωρίς να θέλω να βάλω και γλυκάνισο?
δ) Η κουβέντα περί φωτιάς-έκρηξης-κινδύνου στην δεύτερη απόσταξη ακόμα με κάνει να "τρέμω". Αυτό που πρόσεξα ήταν να παίρνει αέρα ο χώρος ώστε να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος ανάφλεξης τυχών υδρατμών που δεν έπιανε το μάτι μου (γιατί οπτικά δεν υπήρχε κάτι που να φαίνεται ότι διαρρέει)
ε) Το σπιράλ του ανοξείδωτου ψύκτη πως το καθαρίζουμε ώστε να αποθηκευτεί γενικά? υπάρχει κάποιος "μηχανικός" τρόπος?
Ευχαριστώ ξανά και συγνώμη για την αρίθμηση, αλλά πιστεύω ότι βοηθάει στο αν θέλει κάποιος να απαντήσει μονομερώς.
Υ.Γ.: Μακάρι να κανονίζατε κάποια συνάντηση και στην Αθήνα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
α) αν θυμάμαι καλά είχες γράψει ότι η άσχημη μυρωδιά που είχες ήταν μια "πλαστικίλα", αυτό μπορεί να έρχεται από πολλά πράγματα όχι όμως από τις ουρές.
γ) μπορεις να αρωματίσεις το τσίπουρό σου με αυτά που αναφέρεις τότε όμως θα χάσει τον χαρακτήρα του, ποσότητες πάρα πολύ μικρές και συχνή δοκιμή να μην σου ξεφύγει η γεύση.
δ) με ένα μικρό ψεκαστήρα χεριού, ψέκασε με σαπουνόνερο τις συνδέσεις σου όταν αποστάζεις, τυχόν διαρροές θα φανούν.
ε) η σερπαντίνα σου αν δεν έχει μεγάλη διατομή δεν μπορείς να την καθαρίσεις εύκολα μηχανικά, ή χημικά ή την ξεπλένεις με άφθονο νερό.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,
α) αν θυμάμαι καλά είχες γράψει ότι η άσχημη μυρωδιά που είχες ήταν μια "πλαστικίλα", αυτό μπορεί να έρχεται από πολλά πράγματα όχι όμως από τις ουρές.
γ) μπορεις να αρωματίσεις το τσίπουρό σου με αυτά που αναφέρεις τότε όμως θα χάσει τον χαρακτήρα του, ποσότητες πάρα πολύ μικρές και συχνή δοκιμή να μην σου ξεφύγει η γεύση.
δ) με ένα μικρό ψεκαστήρα χεριού, ψέκασε με σαπουνόνερο τις συνδέσεις σου όταν αποστάζεις, τυχόν διαρροές θα φανούν.
ε) η σερπαντίνα σου αν δεν έχει μεγάλη διατομή δεν μπορείς να την καθαρίσεις εύκολα μηχανικά, ή χημικά ή την ξεπλένεις με άφθονο νερό.
ΝΚ
Καλημέρα συνονόματε

α) είχα γράψει πλαστικίλα προσπαθώντας να περιγράψω κάπως την μυρωδιά, διευκρινίζοντας όμως ΄τι ήταν κάτι σαν πλαστικίλα. Όπως και να έχει μετά την διπλή προέκυψε κάτι καλό

β) παίζει ρόλο σε οποιαδήποτε μυρωδιά αν το καζάνι είναι καινούργιο?
γ) εννοείται δεν θέλω να χάσει τον χαρακτήρα του. απλά σκέφτηκα να του δώσω δοκιμαστικά μια πολύ πολύ μικρή νότα από κάτι. Να βάλω μισό μήλο πχ και στην γευστική δοκιμή να πεις : γλυκόπιοτο πχ..
δ) δεν υπάρχουν διαρροές, απλά το αναφέρω γιατί έχω φοβηθεί πολύ με κάποιες αναφορές αγαπητών φίλων εδώ για κίνδυνο φωτιάς και έκρηξης
ε) thanks

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
αν το καζάνι σου είναι καθαρό, είτε καινούργιο είτε παλιό, δεν μπορεί να δίνει καμμία μυρωδιά στο απόσταγμα.
Πολύ μικρές αρωματικές και γευστικές νότες από φρούτα δεν θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του τσίπουρού σου.
Ούτως ή άλλως το τσίπουρο περιέχει τόσους εστέρες με γεύση φρούτων που αίναι κάτι αναμενόμενο. Προσοχή στην ισσοροπία.
Δεν έχεις δεί και δεν θέλεις να είσαι κοντά σε καζάνι που αναφλέγεται ή σκάει.
Μεγάλη προσοχή.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Νικολαε εισαι παρατηρητικος και μεθοδικος και εχοντας υπ οψιν σου ολα οσα λεμε ελπιζω να εισαι εδω και του χρονου ωστε να εξιχνιαστει το ''μυστηριο''.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Το διπλοβρασμα ξεκινα αποτομα, δεν προλαβαινεις να κατεβασεις φωτια κτλ, οταν ηρεμησεις την ροη ειναι ηδη πολυ αργα γ αυτο και η φωτια πρεπει να ειναι χαμηλη εξ αρχης.
Οσο πιο αργα αρχισει να τρεχει τοσο καλυτερο διαχωρισμο κανεις, το πρωτο κιλο πρεπει να τρεξει σαν κλωστη, αν ξεκινησει με εστω και λιγο πιο δυνατη ροη χαθηκε η παρτιδα. Δινεται ετσι χρονος να βγουν πρωτα τα ανεπιθυμητα συστατικα που ατμοποιουνται σε χαμηλοτερη θερμοκρασια απο το οινοπνευμα και ετσι αποκτα νοημα η απομακρυνση του πρωτου ας πουμε λιτρου.
Το ιδιο ισχυει και στα απορακα, οσο το οινοπνευμα τελειωνει η θερμοκρασια ανεβαινει ενω ροη μειωνεται, πολλοι δυναμωνουν τ φωτια και ειναι αλλο ενα λαθος.. Να μειωθει πρεπει η φωτια κ ας γινει η ροη πολυ αργη. Αυτα φυσικα απαιτουν χρονο και υπομονη αλλα ειναι πολυ βασικα (για μενα τα βασικοτερα) για να βγει μια καλη μεταβραση, αν δεν τηρηθουν το τσιπουρο θα ειναι μεν πιο καθαρο κτλ αλλα ο διαχωρισμος δεν θα ειναι καλος.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 115
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
stelios1 έγραψε: Στην μεταβραση (η οποια απαγορευεται στους διημερους)..................
...............
Αυτα φυσικα απαιτουν χρονο και υπομονη αλλα ειναι πολυ βασικα (για μενα τα βασικοτερα) για να βγει μια καλη μεταβραση, αν δεν τηρηθουν το τσιπουρο θα ειναι μεν πιο καθαρο κτλ αλλα ο διαχωρισμος δεν θα ειναι καλος.
Μάλιστα...
Οι "πληβείοι", δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να προσπαθήσουν να παράξουν ποιοτικό τσίπουρο για να πιούν...
Άλλο πάλι και τούτο..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
ampelofilos έγραψε:
stelios1 έγραψε: Στην μεταβραση (η οποια απαγορευεται στους διημερους)..................
...............
Αυτα φυσικα απαιτουν χρονο και υπομονη αλλα ειναι πολυ βασικα (για μενα τα βασικοτερα) για να βγει μια καλη μεταβραση, αν δεν τηρηθουν το τσιπουρο θα ειναι μεν πιο καθαρο κτλ αλλα ο διαχωρισμος δεν θα ειναι καλος.
Μάλιστα...
Οι "πληβείοι", δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να προσπαθήσουν να παράξουν ποιοτικό τσίπουρο για να πιούν...
Άλλο πάλι και τούτο..
Πληβειοι ποιοι ειναι για εσενα? Εγω καζανας για διημερους ειμαι και ταυτοχρονα και ''πρωην διημερος'', αλλα εφ οσον δεν εχω δικαιωμα να αποσταξω διπλοβρασμα εγω τοτε δεν εχει και κανενας ιδωτης.
Το διπλοβρασμα δεν ειναι απαραιτητα και ποιοτικο τσιπουρο, πρακτικα το αντιθετο συνεβαινε απο παντα, προσωπικα εχω να δω καλο τσιπουρο να μπαινει στο καζανι μου για διπλη βραση παααρα πολλα χρονια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Όπως τα λες. Έχεις δίκαιο. Δυστυχώς οι πληβείοι θα πρέπει να πίνουν τσίπουρο μόνο από στέμφυλα, μόνο μονής απόσταξης και μόνο από καζάνι που απαγορεύεται να φέρει θερμόμετρο, για να μην μπορούν να διευκολυνθούν στο να κάνουν ένα ποιοτικότερο απόσταγμα.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Το διπλοβρασμα ξεκινα αποτομα, δεν προλαβαινεις να κατεβασεις φωτια κτλ, οταν ηρεμησεις την ροη ειναι ηδη πολυ αργα γ αυτο και η φωτια πρεπει να ειναι χαμηλη εξ αρχης.
Οσο πιο αργα αρχισει να τρεχει τοσο καλυτερο διαχωρισμο κανεις, το πρωτο κιλο πρεπει να τρεξει σαν κλωστη, αν ξεκινησει με εστω και λιγο πιο δυνατη ροη χαθηκε η παρτιδα. Δινεται ετσι χρονος να βγουν πρωτα τα ανεπιθυμητα συστατικα που ατμοποιουνται σε χαμηλοτερη θερμοκρασια απο το οινοπνευμα και ετσι αποκτα νοημα η απομακρυνση του πρωτου ας πουμε λιτρου.
Το ιδιο ισχυει και στα απορακα, οσο το οινοπνευμα τελειωνει η θερμοκρασια ανεβαινει ενω ροη μειωνεται, πολλοι δυναμωνουν τ φωτια και ειναι αλλο ενα λαθος.. Να μειωθει πρεπει η φωτια κ ας γινει η ροη πολυ αργη. Αυτα φυσικα απαιτουν χρονο και υπομονη αλλα ειναι πολυ βασικα (για μενα τα βασικοτερα) για να βγει μια καλη μεταβραση, αν δεν τηρηθουν το τσιπουρο θα ειναι μεν πιο καθαρο κτλ αλλα ο διαχωρισμος δεν θα ειναι καλος.
Αγαπητέ Stelios 1,
Όσα λές πιο πάνω, είναι πάρα πολύ σωστά, αποτέλεσμα της μεγάλης εμεπειρίας σου στις αποστάξεις.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Περί απόσταξης