file Περί απόσταξης

Περισσότερα
27/11/2019 19:25 #27406 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Στο ίδιο πόστ πέρυσι, ερώτηση μου: 2.β) Ας υποθέσουμε ότι από 36λτ συνολικά κρατάω κεφαλή 1% (360μλ), παίρνω καρδιά μέχρι 45% και κρατάω και ουρά μέχρι 20% αλκοόλ η ουρά ξεχωριστή και αυτή. Το κεφάλι το πετάω. Στην δεύτερη απόσταξη, έχοντας περίπου 10λτ 45% και άλλα 2λτ ουρά. Τα βάζω στο καζάνι με πόσο νερό? αυτό δεν έχω εντοπίσει πουθενά. Την αναλογία τσίπουρου/νερού στην δεύτερη απόσταση.

Απάντηση από tsipouroYannis
Να απαντήσω στο 2β. Αν λοιπόν έχεις ''10λτ 45% και άλλα 2λτ ουρά'' μετράς με το αραιόμετρο πόσους βαθμούς είναι τελικά η σούμα σου.
Ας πούμε ότι είναι 43% vol, to νερό που θα προσθέσεις στο καζάνι, θα πρέπει να είναι τόσο όσο η σούμα να κατέβει περίπου στους 30%vol.
Θα χρειαστείς 5,2 λίτρα νερό [12*(43-30)/30

Απάντηση από SPYROS (κατ'εμέ ένας από τους master εδώ μέσα. Οι απαντήσεις του μαζί με του Nikos Kotsalis μου έχουν δώσει λύση σε πολλές απορίες)

2β. Στη δεύτερη απόσταξη (απόσταξη σούμας = αλκοολικό διάλυμα 35%-55% οινοπν. βαθμών περίπου) συνηθίζεται από πολλούς να αραιώνεται το διάλυμα σε όχι πάνω από 35%-40%. Αυτά για την παρασκευή γράπας (δηλ. τσίπουρου χωρίς αρωματικούς σπόρους-γλυκάνισο). Όμως, όταν πρόκειται για παρασκευή τσίπουρου με γλυκάνισο, προσθέτουμε και μια επιπλέον ποσότητα νερού που θα απορροφηθεί από τον γλυκάνισο όταν κατά το βράσιμο «φουσκώσει». Αν δεν το κάνουμε αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει το νερό, να κολλήσει ο μουσκεμένος γλυκάνισος στον πάτο και να καεί.
2γ. Γενικώς όμως, σε ό,τι αφορά την αποστακτική λειτουργία της 2ης (και πέραν της 2ης) απόσταξης, μπορούμε να αποστάξουμε και αλκοολικό διάλυμα (χωρίς γλυκάνισο) και 60% και 70% και 80% οινοπνευματικών βαθμών, ΑΡΚΕΙ το καζάνι μας να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγανό (σε συνδέσεις, φλάντσες κλπ [τις φλάντσες δεν τις εμπιστεύομαι, οι συνδέσεις με ρακόρ είναι σίγουρες]) για να μην έχουμε διαρροή ατμών αλκοόλης και πάρουμε φωτιά. Ο λόγος μιας τέτοιας υψηλόβαθμης απόσταξης είναι, να πάρουμε απόσταγμα ακόμη υψηλότερων αλκοολικών βαθμών, το οποίο βέβαια μας είναι άχρηστο για τσίπουρο, αφού στη συνέχεια το αραιώνουμε με νερό για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε (π.χ. 40%-55%) για να το πιούμε.
2δ. Στη δεύτερη απόσταξη η προσθήκη μεγάλης ποσότητας νερού μεγαλώνει το χρόνο της απόσταξης και έχει το disadvantage οτι αργεί να ξεκινήσει και επίσης καταναλώνουμε και περισσότερη ενέργεια (ένα μέρος της προσδίδεται στο πλεονάζον νερό). Έχει όμως το σημαντικό πλεονέκτημα οτι επειδή η απόσταξη ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΡΓΑ μας δίνει μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για να αποφασίσουμε με σχετική άνεση σε ποιό σημείο (δοκιμάζοντας) θα κόψουμε τις κορυφές (διαχωρισμός κορυφών από την καρδιά), και σε ποιό σημείο (δοκιμάζοντας ή και μετρώντας θερμοκρασία ή βαθμούς) θα κόψουμε τις ουρές (διαχωρισμός καρδιάς από ουρές)


Βάσει αυτών, και πάνω κάτω ίδιων απαντήσεων σε άλλα ποστς, για το 20-30% ή 25-30% έστω, ποσοστό αλκοόλ υλικού πριν γίνει διπλή απόσταξη (χωρίς γλυκάνισο), από το να είμαι σε ποσοστό 35-38% και να έχω θέματα/φόβους στεγανότητας και διαρροών ατμών αλκοόλης, κρίνω ταπεινά πιο safe να το φτάσω στους 28% (και αν γίνεται και πιο κάτω), καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια και χρόνο από το να κινδυνέψω με φωτιά.
Και απορώ αν ακόμα και στους 20 ή 25 % βαθμούς υπάρχει θέμα στην διαδικασία. Από την στιγμή που η πρώτη απόσταξη σταφυλοπολτού έχει 12-15% αλκοόλ και γίνεται η απόσταξη μια χαρά, γιατί στην 2η υπάρχει θέμα να είναι 20-25%? Αυτό ψάχνω. Οι "κακές" ουσίες θα βγουν πιο γρήγορα, ή πιο πολλές αν υπάρχει πολύ νερό μέσα? Με την διαδικασία κεφαλής-καρδιάς-ουράς και κόβοντας στους 45% δεν θα πάρω ποιοτικό υλικό?

Περιμένω με αγωνία τις απόψεις σας ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2019 19:32 #27407 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,

Για την ερώτησή σου νούμερο 4 ο Αλέξανδρος έχει δίκιο η περιεκτικότητα του υλικού προς δεύτερη απόσταξη πρέπει να είναι 16-17 γράδα.
Περισσότερη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας και λιγότερη προβλήματα απόσταξης λόγω δεσμών υδρογόνου του νερού σε πλεόνασμα και των πτητικών συστατικών που δεν θα αποστάζουν εύκολα.
ΝΚ


Αγαπητέ Νίκο, τι προβλήματα απόσταξης θα έχω δηλαδή? με μείγμα 25% δεν θα βγουν οι ουσίες της κεφαλής που θα απορρίψω όπως θα βγουν σε μείγμα 38%? ίδια απορία και στην καρδιά την οποία θα σταματήσω όταν ο ψύκτης φτάσει να βγάζει υλικό στους 45%

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2019 22:05 #27408 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Σε ότι αφορά τα νερά,είχε ανεβάσει ο spyros ένα πίνακα με τα χημικά χαρακτηριστικά εμφιαλωμένων νερών.Δεν μπορώ να τον ανεβάσω λόγω του γνωστού προβλήματος που παραμενει.Δεν ξέρω αν μπορεί να βρεθεί στην αναζήτηση.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2019 23:47 - 27/11/2019 23:51 #27409 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

nikkolaos.nikkolaos έγραψε: ...Για το ποιο νερό ο φίλος lyggas μου έχει αναφέρει το εξής: Αραίωση π.χ.με νερά "ΒΙΚΟΣ" "ΖΑΓΟΡΙ" "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" "ΘΕΟΝΗ" , ή μια καλή πηγή με χαμηλά άλατα, μαγνήσιο κ.α....

...Eίναι η σκληρότητα όμως η ιδιότητα που ψάχνουμε ή κάτι άλλο? Αν το ξέρει κάποιος θα χαρούμε όλοι πιστεύω


Από την εμπειρία μου έως τώρα, θεωρώ το "ΒΙΚΟΣ" ως ένα από τα "σίγουρα" εμφιαλωμένα. Στις αραιώσεις που κάνω τα τελευταία χρόνια σε υψηλόβαθμα αποστάγματα με ποσοστά αλκοόλης πάνω από 77% Vol, έχει άριστη συμπεριφορά και με καλύπτει απόλυτα. Φυσικά δεν αποτρέπω κανέναν να χρησιμοποιήσει και τα άλλα τρία που είχα αναφέρει στο παρελθόν και θεωρώ επίσης ότι συμπεριφέρονται πολύ καλά..

- Τα νερά εκτός από άλατα μπορεί να περιέχουν και άλλα μεταλλικά στοιχεία, που δεν βοηθούν στις αραιώσεις και δημιουργούν θολώματα, ενώ αποτρέπουν και την ομοιογένεια του μείγματος.

- Θα μπορούσα για παράδειγμα να πάρω νερό από συγκεκριμένη πηγή του Βιτσίου που έχω δοκιμάσει πολλάκις κατά το παρελθόν και δεν δημιουργεί προβλήματα, πιστεύω όμως ότι με το παραπάνω εμφιαλωμένο νερό εξαντλώ τα περιθώρια βελτίωσης.

Υ.Γ. ΄Οντως ο πίνακας που είχε ανεβάσει ο Σπύρος ήταν πολύ κατατοπιστικός.
Τελευταία διόρθωση: 27/11/2019 23:51 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2019 23:51 #27410 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

Goude έγραψε: Κοίταζα προηγουμένως ένα video, από παραδοσιακή απόσταξη, στο οποίο ο καζανάς έλεγε ότι βάζει λίγο λάδι στην επιφάνεια του άμβυκα, για να μην αφρίζει ο σταφυλοπολτός και ανεβαίνουν οι αφροί στον ψύκτη.

Επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις : Η πρακτική αυτή, είναι για όλες τις βράσεις; Το λέω γιατί ο καζανιέρης μιλούσε για καζανιά που τελειώνει σε 1,30. Δηλαδή γρήγορα, άρα βράζει δυνατά, άρα παρασύρονται προς τον ψύκτη και άλλα υλικά, πέραν των ατμών.

Το λάδι σε μια δυνατή καζανιά, δεν θα αλλοιωθεί και το ίδιο, ώστε να προσδώσει κακές οσμές;

Τα κοινά λάδια, σε τι θερμοκρασίες αντέχουν, πριν αρχίσουν να αλλοιώνονται;



Τουλαχιστον μια 20ετια βαζουμε ενα φλυτζανακι σπορελαιο, δεν παρατηρησε κανεις καμια διαφορα στο τσιπουρο. Ετυχε ομως να ριξουμε ταγγισμενο (κατα λαθος, ουτε καν σκεφτηκαμε τετοιο πραγμα) και βρωμισε ολη η καζανια, το αφησαμε χωρια για μηνες κ εγινε χειροτερο!
Εφετος εριξα σπορελαιο στα κρασια με τ λογικη οτι ειναι για λιγες μερες, θα κανω μεταγγιση και οι λασπες με το επανω μερος θα μπουν στο καζανι (το παραφινελαιο στο καζανι θολωνει το τσιπουρο) το αποτελεσμα.. το κρασι μια χαρα, το λαδι δεν ταγγισε, αλλα το τσιπουρο βγηκε απαισιο! Δεν φαινεται τιποτα, δεν μυριζει τιποτα ασχημο αλλα η γευση του ειναι σκ.τ.!
Συνεπως οτι βαζουμε στο καζανι βγαινει, απλα ισως δεν ειναι αντιληπτο. Και στην προσπαθεια να εξηγησουμε τα πως και τα γιατι καταλληγουμε αστειοι. Τι μοριακοι δεσμοι, τι ιξωδες, τι θερμοκρασια βρασμου η ζεσης, τι αζεοτροπικο μειγμα, τι τι τι..?
Η σαλτσα στο φαι πως δενει?! Ειτε σε σιγανη φωτια ειτε στην χυτρα η σαλτσα θα δεσει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/11/2019 06:22 - 28/11/2019 15:14 #27411 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

nikkolaos.nikkolaos έγραψε:

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,

Για την ερώτησή σου νούμερο 4 ο Αλέξανδρος έχει δίκιο η περιεκτικότητα του υλικού προς δεύτερη απόσταξη πρέπει να είναι 16-17 γράδα.
Περισσότερη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας και λιγότερη προβλήματα απόσταξης λόγω δεσμών υδρογόνου του νερού σε πλεόνασμα και των πτητικών συστατικών που δεν θα αποστάζουν εύκολα.
ΝΚ


Αγαπητέ Νίκο, τι προβλήματα απόσταξης θα έχω δηλαδή? με μείγμα 25% δεν θα βγουν οι ουσίες της κεφαλής που θα απορρίψω όπως θα βγουν σε μείγμα 38%? ίδια απορία και στην καρδιά την οποία θα σταματήσω όταν ο ψύκτης φτάσει να βγάζει υλικό στους 45%


Φίλε nikkolaos.nikkolaos καλημέρα,
Το υλικό προς δεύτερη απόσταξη δεν είναι ένα απλό μίγμα διάφορων ουσιών, κυρίως νερού αιθυλικής αλκοόλης και άλλων πολλών, που δεν αντιδρούν και αλληλεπιδρόύν μεταξύ τους.
Το νερό, στις συγκεκριμένες αραιώσεις που προτείνεις το πολύ νερό, δεν είναι αδρανές χημικά.
Αλληλεπιδρά και συνδέεται σχεδόν με όλες τις χιλιάδες ενώσεις που αποτελούν το προϊόν.
Χαμηλόβαθμο υλικό ή υλικό με περίσσεια νερού δεν θα αφήσει επιθυμητές ουσίες να αποστάξουν εύκολα.
Δεν είναι σωστή πρακτική να δευτεροαποστάξεις χαμηλόβαθμο υλικό.
Το επιχείρημά σου για τον σταφυλοπολτό δεν είναι σωστό διότι πρώτον αν συνυπολογίσεις τα στερεά η αναλογία νερού είναι πάνω κάτω η ίδια και δεύτερον αν ήδη έχεις ένα απεσταγμένο προϊόν γιατί να ξανααποστάξεις με δυσκολίες μόνο και μόνο επειδή θεωρείς ότι τα κατάφερες την πρώτη φορά;
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 28/11/2019 15:14 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/11/2019 21:18 - 28/11/2019 21:25 #27414 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Νίκο. συμφωνώ και επαυξάνω. ΄Εχεις απόλυτο δίκιο.
- Για τον λόγο αυτό φέτος στις μεταβράσεις που έκανα φρόντισα το προς απόσταξη μείγμα να είναι στα 18 γράδα και είχα άριστα αποτελέσματα, ενώ έως πρότινος, το κατέβαζα στα 17. Πιστεύω ότι προσωπικά βρήκα την χρυσή τομή.

Υ.Γ. "nikkolaos.nikkolaos" νομίζω ότι το θέμα του αλκοολικού τίτλου, του προς δεύτερη απόσταξη υλικού, έχει εξαντληθεί και επεξηγηθεί επακριβώς τις τελευταίες ημέρες αλλά και στο παρελθόν, από τους ανωτέρω φίλους-γνώστες και από δω και πέρα κουράζει. Δεν έχει μείνει τίποτα αναπάντητο.
Φιλικά πάντα.
Τελευταία διόρθωση: 28/11/2019 21:25 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2019 09:45 - 02/12/2019 10:33 #27430 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Μοιράζεστε τις γνώσεις - εμπειρίες σας, μοιράζομαι τις δικές μου.

Έχω στην περιοχή μου νερό πολύ σκληρό (35). Το τσίπουρο στο σβήσιμο πάντα θολώνει.. Φέτος αγόρασα μια συστάδα 10 φίλτρων. Δείτε το αποτέλεσμα.

Τσίπουρο σβησμένο σε νερό βρύσης εδώ και 3 βδομάδες και τσίπουρο σβησμένο σε νερό καθαρισμένο από 10 φίλτρα. Το δεύτερο δείγμα φωτογραφήθηκε 5 λεπτά μόλις από το σβήσιμο του. Διαλέγεται. Το σύστημα 10 φίλτρων κατακρατά σχεδόν τα πάντα και είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά.

scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/...81427c35&oe=5E3F5029

scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/...d559e37e&oe=5E8470A9

scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/...3c9c91e9&oe=5E78D9F2

Το φιλτράρισμα του νερού αφορά την καθαρότητα του ιδίου του νερού και την μη θόλωση του τσίπουρου, στο σβήσιμο. Κοιτάξτε παρακάτω τι κατακρατά ένα απλό βαμβακερό πανόφιλτρο, από το σβησμένο τσίπουρο (χαλκός που περιέχεται στο τσίπουρο).

scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.1575...17aab88e&oe=5E45AC1B

Σελίδα facebook : Παναγιώτης Γουδεντζίκης
Τελευταία διόρθωση: 02/12/2019 10:33 από Goude.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, vivlinos, alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2019 15:03 #27432 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Παναγιώτη καλησπέρα,
Αν μπορείς κάνε μια ανάλυση χαλκού σε ένα δείγμα πριν και μετά το φιλτράρισμα.
Θα ήταν διδακτικώτατο για τα αποτελέσματα και τις πρακτικές.
σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, vivlinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2019 19:10 - 02/12/2019 19:11 #27433 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Από που βγαίνει όλο αυτό ;

scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.1575...17aab88e&oe=5E45AC1B

Από που προκύπτει όλος αυτός ο χαλκός στο απόσταγμα ;

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Τελευταία διόρθωση: 02/12/2019 19:11 από Xeniteas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.104 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ