file Περί απόσταξης

Περισσότερα
23/11/2018 23:19 - 23/11/2018 23:22 #26251 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

stelios1 έγραψε:

ampelofilos έγραψε:

stelios1 έγραψε: Στην μεταβραση (η οποια απαγορευεται στους διημερους)..................
...............
Αυτα φυσικα απαιτουν χρονο και υπομονη αλλα ειναι πολυ βασικα (για μενα τα βασικοτερα) για να βγει μια καλη μεταβραση, αν δεν τηρηθουν το τσιπουρο θα ειναι μεν πιο καθαρο κτλ αλλα ο διαχωρισμος δεν θα ειναι καλος.


Μάλιστα...
Οι "πληβείοι", δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να προσπαθήσουν να παράξουν ποιοτικό τσίπουρο για να πιούν...
Άλλο πάλι και τούτο..:angry:


Πληβειοι ποιοι ειναι για εσενα? Εγω καζανας για διημερους ειμαι και ταυτοχρονα και ''πρωην διημερος'', αλλα εφ οσον δεν εχω δικαιωμα να αποσταξω διπλοβρασμα εγω τοτε δεν εχει και κανενας ιδωτης.
Το διπλοβρασμα δεν ειναι απαραιτητα και ποιοτικο τσιπουρο, πρακτικα το αντιθετο συνεβαινε απο παντα, προσωπικα εχω να δω καλο τσιπουρο να μπαινει στο καζανι μου για διπλη βραση παααρα πολλα χρονια.


Έτσι όπως περιγράφεται στα όσα ανέφερες αγαπητέ stelios1, πληβείοι είναι οι διήμεροι, -που τελευταία φαίνεται να τελούν υπό διωγμόν από την πολιτεία-, μια και τους στερείται το δικαίωμα στη διπλή απόσταξη(δεν το ήξερα, απ' τα γραφόμενά σου το μαθαίνω..).
Πολύ χρήσιμα για αρκετούς τα όσα έγραψες για θερμοκρασίες κ.λ.π., και σ' ευχαριστούμε!
Ουδεμία διάθεση για αντιπαράθεση υπάρχει φυσικά, τα όσα λέω κινούνται μεταξύ χιουμοριστικής χρειάς και προσωπικής θεώρησης των πραγμάτων...
Τελευταία διόρθωση: 23/11/2018 23:22 από ampelofilos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 09:59 #26276 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Μελέτη για τα περιστατικά Μολυβδίασης από κατανάλωση τσίπουρου στο νομό Τρικάλων και τρόποι αποφυγής της.


Ο ιατρός Θεόδωρος Γκαλέας για χρόνια και μέχρι να βγει στην σύνταξη πρόσφερε πολίτικες υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Αλλά μια υπόθεση που ίσως να μην έχει περάσει τόσο ψηλά όσο έπρεπε ήταν η μελέτη για την Μολυβδίαση! Η επιστημονική δουλειά από τον κ. Γκαλέα και ομάδα συνεργατών του πριν από χρόνια έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και πλέον τα Τρίκαλα, αλλά και όλη η Ελλάδα πίνει εξαιρετικής ποιότητες τσίπουρα. Ο εξαιρετικός τρικαλινός ιατρός κ. Γκαλέας μας εξήγησε πως ακριβώς ξεκίνησε το πρόβλημα, πως λύθηκε και πως τώρα τα πράγματα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο για το τσίπουρο στην περιοχή μας. Αναλυτικά:
Στην περιοχή του Ν. Τρικάλων, παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα μολυβδιάσεων. Οι ασθενείς δεν ασκούσαν επαγγέλματα από τα αναφερόμενα στη βιβλιογραφία ως επικίνδυνα για μολυβδίαση. Κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών ήταν, αντιθέτως, η κατάχρηση ισχυρού τοπικού οινοπνευματώδους ποτού (τσίπουρου). Σκοπός της εργασίας ήταν να ελεγχθεί, αν το τσίπουρο που παρασκευάζεται στο Ι\Ι. Τρικάλων περιέχει μόλυβδο. Πάρθηκαν δείγματα τσίπουρου από 14 περιοχές και αναλύθηκαν με φασματοφωτόμετρο ατομικής απορρόφησης. Σε 3 από τα 14 δείγματα η συγκέντρωση Ρο ήταν πολύ αυξημένη (>1000 μg/L, σε 2 ήταν αυξημένη (>100 μg/L, σε 4 απλώς ανιχνευόταν Ρσ και στα υπόλοιπα ήταν μη ανιχνεύσιμος. Η ορθότητα των αποτελεσμάτων επαληθεύθηκε με quality control. Πιθανή προέλευση του Ρb στο τσίπουρο από τη χρήση μολυβδοσωλήνα στον ψύκτη του αποστακτήρα ή/και στο γάνωμα του δοχείου του αποστακτήρα με κράμα Sb-Sn, αντί αμιγούς Sn. Συμπεραίνεται ότι η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τσίπουρου υπόκειται σε κίνδυνο νοθείας με μόλυβδο, αν δεν γίνεται με τον παραδοσιακό lege artis τρόπο.
Η μολυβδίαση ήταν συχνή στο παρελθόν λόγοι της χρήσης μολυβδοσωλήνων στο σύστημα ύδρευσης ή ορισμένων επαγγελμάτων που φέρουν σε επαφή τον εργαζόμενο με μολυβδούχες ενώσεις. Σήμερα, ο κίνδυνος έχει περιορισθεί με προληπτικά μέτρα. Σύγχρονο σχετικό θέμα είναι η χρήση αμόλυβδης βενζίνης. Από κλινική άποψη, η μολυβδίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι οι εκδηλώσεις της προέρχονται από ποικίλα συστήματα και μοιάζουν με αυτές άλλων κοινών συνδρόμων, ώστε να τίθεται Θέμα διαφορικής διάγνωσης. Όταν όμως υπάρξει υπόνοια μολυβδίασης, εύκολα γίνεται η τελική διάγνωση.
Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι να επισημανθεί μια άγνωστη σημαντική αιτία μολυβδίασης, που παίρνει σχεδόν επιδημικό χαρακτήρα, καθώς παρατηρήθηκαν στην ίδια περιοχή (Ν. Τρικάλων) σε διάστημα 2 ετών 4 περιπτώσεις.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ
Ος υλικό της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από το οινοπνευματώδες ποτό οικιακής κατασκευής (τσίπουρο) καθώς και η συσκευή απόσταξης (αποστακτήρας). Η μελέτη αφορά τους 2 από τους 4 ασθενείς με μολυβδίαση, διότι οι άλλοι 2 κατά την αναζήτηση για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων δεν ανευρέθηκαν. Πρόκειται για 2 άνδρες, αγρότες, ηλικίας 46 και 64 ετών, χωρίς έκθεση σε μόλυβδο. Ζούσαν σε περιβάλλον ελεύθερο μολυβδία-σης, προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές του νομού και κατανάλωναν ποτό που κατασκευαζόταν σε διαφορετικούς αποστακτήρες. Οι ασθενείς έκαναν χρήση του ποτού επί 26 και 40 χρόνια περίπου, αντίστοιχα. Η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν 1 50 γραμμάρια.
Η όλη διαδικασία περιλάμβανε: (α) Έλεγχο των δειγμάτων του οινοπνευματώδους ποτού, (βΙ έλεγχο του αποστακτήρα, (γ) ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο παραγωγής.
Δείγματα από το ποτό. Από το ποτό που έπιναν οι ασθενείς λήφθηκαν τέσσερα συνολικά δείγματα, τα οποία ήταν μόνο από τους δύο ασθενείς με μολυβδίαση, όπως αναφέρθηκε. Στην αρχή, λήφθηκαν δύο δείγματα, από ένα δείγμα από το ποτό που έπινε ο κάθε ασθενής. Η εξέταση επαναλήφθηκε με τα άλλα δύο δείγματα για αποφυγή λάθους (quality control). Τα υπόλοιπα δείγματα επελέγησαν τυχαία από ποτά άλλων περιοχών που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και παρασκευάζονταν σε διαφορετικούς αποστακτήρες. Σημειωτέον, ότι-στην αρχή είχαμε υποθέσει ότι όλοι οι αποστακτήρες είχαν την Ιδια κατασκευή – όσον αφορά κυρίως τον ψύκτη -, αλλά στην πορεία της έρευνας διαπιστώσαμε την ύπαρξη διαφορετικών τύπων.
Γενικά, η μέτρηση ταυ επιπέδου του μολύβδου παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκε μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η φασματομετρία ατομικής απορρόφησης.
Αρχή της μεθόδου. Η μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση της απορρόφησης ακτινοβολίας χαρακτηριστικού μήκους κύματος από ελεύθερα ουδέτερα άτομα ενός στοιχείου που βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση. Ο υπολογισμός της συγκέντρωσης μολύβδου στο ποτό έγινε με τη μέθοδο της καμπύλης αναφοράς.
Έλεγχος ταυ αποστακτήρα. Ο αποστακτήρας περιλαμβάνει τα εξής μέρη: άμβυκα (καζάνι), καπάκι απόσταξης, δοχείο με νερό όπου υγροποιείται το τσίπουρο (ψυχρό λουτρό), σωλήνα απόσταξης (ψύκτη), δοχείο συλλογής του προϊόντος. Σημειώνεται η απαραίτητη πηγή υψηλής θερμότητας (1). Ο άμβυκας και το καπάκι είναι χάλκινα με κασσιτέρωση στο εσωτερικό μέρος. Ο ψυκτήρας συνήθως κατασκευάζεται από χαλκά ή ορείχαλκο, αρκετές φορές όμως κατασκευάζεται από μόλυβδο.
Διαδικασία παρασκευής τσίπουρου. Ο αποστακτήρας, όπου παράγεται το τσίπουρο, λειτουργεί μετατρέποντας το υγρό που βρίσκεται στον άμβυκα (νερό + στέμφυλα, δηλαδή τσαμπιά, πατημένες ρόγες και όσο κρασί μείνει μέσα στην καδί) σε ατμό. Ο ατμός μετατρέπεται με ψύξη σε υγρό. Με την απόσταξη που γίνεται στη συσκευή απομονώνεται και καθαρίζεται το ποτό από προσμίξεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Όλα τα χαρακτηριστικά των 14 δειγμάτων που εξετάσθηκαν για μόλυβδο με φασματοφωτό-μετρο ατομικής απορρόφησης. Συγκεκριμένα: συγκέντρωση μολύβδου σε κάθε δείγμα, τρόπο κασσιτέρωσηςτου άμβυκα, κατασκευή του ψύκτη, προέλευση του δείγματος.
Τα δείγματα 4 και 6 προέρχονταν από το ποτό που έπιναν οι δύο ασθενείς με μολυβδίαση. Ήταν διαφορετικά ρ δείγματα από διαφορετικούς αποστακτήρες και προέρχονταν από περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους (ψύκτης μολύβδινος, άμβυκαςμεόχι σωστή κασσιτέρωση). Ανιχνεύσιμη ποσότητα μολύβδου 9000 mg/L και 6400 mg,/mL.). Ποσοστό νοθείας 100%. Όλα τα υπόλοιπα, 1 2 στο σύνολο, δείγματα ήταν: 1 με ψύκτη μολύβδινο και όχι σωστή κασσιτέρωση, 7 με ψύκτη χάλκινο ή ορειχάλκινο και όχι σωστή κασσιτέρωση, 4 με ψύκτη χάλκινο και σωστή κασσιτέρωση.
Όπως φαίνεται, η διαφορά σε ποσοστό νοθευμένων δειγμάτων από αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ασθενείς, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο έλεγχος επαλήθευσης επιβεβαίωσε την ορθότητα των ανωτέρω αποτελεσμάτων.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Αναζητήθηκε η πιθανή προέλευση του Ρb στο τσίπουρο. Το τσίπουρο είναι τοπικό οινοπνευματώδες ποτό, που παρασκευάζεται με τη μέθοδο της απόσταξης. Το υγρό (νερό + στέμφυλα μετά τη ζύμωση) μετατρέπεται σε ατμό και κατόπιν με ψύξη υγροποιείται, αφού έχει απαλλαγεί από τις διάφορες προσμίξεις. Το υγρό που συλλέγεται είναι το τσίπουρο. Όπως φαίνεται στον πίνακα, τρεις εκδοχές είναι συζητήσιμες για την αιτία ανιχνεύσιμου Ρb μέσα στο ποτό. Η πρώτη είναι η μη σωστή κασσιτέρωση (γάνωμα) του δοχείου του αποστακτήρα με μόλυβδο ή κράμα Pb-Sn αντί αμιγούς κασσιτέρου. Η δεύτερη είναι η χρήση μολυβδοσωλήνα στον ψύκτη του αποστακτήρα αντί χάλκινου ή ορειχάλκινου. Η τρίτη είναι να συμβαίνουν και οι δύο προηγούμενες εκδοχές. Είναι γνωστή η υπερβολική πρόσληψη μολύβδου από τον άνθρωπο, κυρίως με την πόση παράνομα παρασκευασμένου ουίσκι. Οι Μοrris et al αναφέρουν μολυβδίαση από ουίσκι φτιαγμένο στο σπίτι. Μολυβδίαση παρατηρήθηκε επίσης στο κρασί και σε άλλα ηδύποτα. Υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου προκαλούν εγκεφαλοπάθειες. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή του νομού Τρικάλων 18.240 άτομα, κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, σε σύνολο πληθυσμού 1 34.000, κάνουν χρήση του οινοπνευματώδους ποτού επί 1 -20 χρόνια, περιστασιακά (γιορτές κ.ά.), μέτρια (όχι καθημερινά), συστηματικά (καθημερινά). Στην περιοχή, υπάρχουν 250 αποστακτήρες (1-2 κατά μέσον όρο σε κάθε χωριό). Κάθε αποστακτήρας εργάζεται κατά μέσον όρο 35 ημέρες το χρόνο, παράγοντας 3.000 κιλά τσίπουρου κάθε περίοδο. Με τα δεδομένα αυτά, έχουμε ετήσια παραγωγή του προϊόντος 3.000×250 = 750.000 κιλά το χρόνο, τα οποία καταναλώνονται στο νομό.
Η δειγματοληψία σε αυτή την εργασία δεν έγινε με στατιστικώς άψογο, τυχαίο τρόπο, επομένως, τα ευρήματα μας δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν ενδεικτικά του μεγέθους της αθέλητης νοθείας που υπάρχει.
Η εργασία αποσκοπούσε στον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης μιας μικροεπιδημίας μολυβδίασης που υπέπεσε στην αντίληψη των συγγραφέων. Επομένως, εκείνο που έχει σημασία είναι η παρουσία μάλλον, παρά η έκταση της νοθείας. Η επισήμανση του κινδύνου, καθώς μάλιστα η νοθεία γίνεται κυρίως από άγνοια, είναι χρήσιμη για την πρόληψή του. Τα ευρήματα συνηγορούν ισχυρά με την άποψη ότι τα ενήλικα άτομα της περιοχής που κάνουν χρήση του οινοπνευματώδους αυτού ποτού μπορεί να έχουν μελλοντικά προβλήματα υγείας από μολυβδίαση.
Είναι σκόπιμο λοιπόν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η σωστή παρασκευή του παραδοσιακού ποτού σε σωστά γανωμένους αποστακτήρες (δηλαδή με αμιγή Sn και όχι με το γνωστό συγκολλητικό κράμα που περιέχει Sn και Ρb) και η αντικατάσταση του μολύβδινου ψυκτήρα με ορειχάλκινο θα αποτρέψει την εμφάνιση της μολυβδίασης, είτε σε περιστατικά σποραδικά είτε επιδημικού χαρακτήρα. Έτσι, θα εκλείψει ένας παράγοντας που προκαλεί μολυβδίαση με πιθανό επιδημικό χαρακτήρα και σοβαρές συνέπειες στην περιοχή, και σε όλο τον ελλαδικό χώρο γενικότερα, καθώς αυτό το ποτό παρασκευάζεται με την ίδια ή με άλλη ονομασία σε πολλά μέρη της χώρας.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ
Η μολυβδίαση από πόση οινοπνευματώδους ποτού οικιακής παρασκευής άλλοτε και τώρα
Η συμβολή των επιστημονικών παρατηρήσεων στην προστασία της δημόσιας υγείας
Θ.Κ. Γκαλεας, Θ. Πότσης, Κ. Κρυτράκης, Σ. Αθανασέλης, Β.θ. Γκαλέάς, Σ. Μυλωνάς
Β’ Παθολογική Κλινική; ΓΝ’ Τρικάλων, Τρίκαλα,
Εργάστήριο Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της εργασίας είναι να επανεκτιμήσουμε σήμερα, 15 χρόνια μετά τη συμβολή των επιστημονικών παρατηρήσεων μας στην προστασία της δημόσιας υγείας όσον αφορά τη μολυβδία-ση (μόλυβδος έως και 9000 mg/L), που βρέθηκε σε καταναλωτές οινοπνευματώδους ποτού οικιακής παρασκευής «τσίπουρο», στην περιοχή μας.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ (α). Επιτόπια παρατήρηση των ίδιων αποστακτήρων, (β) ανάλυση δειγμάτων του ποτού από τους αποστακτήρες των ίδιων περιοχών, όπου προ 15ετίας βρέθηκαν αυξημένες ποσότητες μολύβδου πoυ προέρχονταν από τη χρήση μολύβδινου ψύκτη στον αποστακτήρα και κασσιτερωμένου άμβυκα, και (γ) λήψη αίματος, από 55 πότες συνολικά, για μέτρηση επιπέδων μολύβδου: Με την ενημέρωση των αρμοδίων άρχων (Υπουργείο Υγείας) είχαν ληφθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αντικατάσταση του μολύβδινου ψύκτη με ορειχάλκινο ή χάλκινο και διακοπή κασσιτέρωσης του άμβυκα, στην περιοχή μας και σε όλη την Ελληνική επικράτεια, καθώς αυτό το ποτό παρασκευάζεται με την ίδια ή άλλη ονομασία σε πολλά μέρη της χώρας. Στην παρούσα εργασία συγκρίναμε τα αποδεκτά όρια μολύβδου (<30 μg/dL) το 1990 και το μέσο όρο του δείκτη μολύβδου των παλαιών ασθενών (140 μg/dL), με τα σημερινά αποδεκτά όρια (<10 μg/dL) και τον μέσο όρο μολύβδου των τώρα εξετασθέντων (8,9 μg/dL).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Βρέθηκε ότι όλοι οι παλαιοί μολύβδινοι ψύκτες στην περιοχή μας αντικαταστάθηκαν με ορειχάλκινους ή χάλκινους χωρίς να γίνεται κασσιτέρωση του άμβυκα, σε όλα τα δείγματα τσίπουρου ο μόλυβδος ήταν σε μηδενική βάση, και στο αίμα σαφώς ελαττωμένη ποσότητα μολύβδου συγκριτικά με τα παλαιότερα ευρήματα μας: (x2 =7,35 0,010<Ρ<0,005).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (α) Η μολυβδίαση από το παραδοσιακό ποτό μετά τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία και εφάρμοσαν οι πολίτες, ευρίσκεται σήμερα στα κατώτερα αποδεκτά όρια. (β) Θα πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμη φορά η συμβολή της επιστημονικής παρατήρησης στην προστασία της ανθρώπινης υγείας.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, alexandros.k, ampelofilos, stelios1, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 10:55 - 30/11/2018 11:15 #26277 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Καλημέρα Λευτέρη,
σημαντική εργασία και χρήσιμη, είχα υπ΄οψιν μου μια αντίστοιχη πολύ όμως παλαιότερη, δεκαετία του 30-40, με τα ίδια αποτελέσματα.
Η τότε συγκετρωνόταν στον μόλυβδο από τα σημεία συγκόλησης των ελασμάτων χαλκού μεταξύ τους, η παρούσα στην επικασσιτέρωση-γάνωμα και στην χρήση ψυγείων με μόλυβδο.
Πότε δημοσιεύτηκε η εργασία που αναρτάς;
Μακάρι να δούμε και μία για την δηλητηρίαση χαλκού και φθαλικών, και ύπαρξη μεθυλικής αλκοόλης στα τσίπουρα παραγωγής διημέρων.
Είναι πιά κοινά κατανοητό ότι θα πρέπει να υπάρξουν προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις και άμβυκες διήμερων και χημικός δειγματοληπτικός έλεγχος προϊόντων, με αυστηρές ποινές.
Σαν παράδειγμα δείτε αυτό το αίσχος:

Στα σχόλια ανάρτησα μια έντονη κριτική για τις συνθήκες του αποστακτηρίου και τον τρόπο που αποστάζει.
Απάντησε καλώντας με υποχόνδριο και φυσικά διέγραψε τα σχόλιά μου.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 30/11/2018 11:15 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 18:30 #26279 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Καλησπέρα Νίκο, δυστυχώς το άρθρο δεν έγραφε ημερομηνία, δεν πρέπει να είναι όμως πολύ παλιά.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 20:32 #26281 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Το παλιο καζανι (το εχω ακομα σαν κειμηλιο) ηταν περτσινωμενο και ειχε καλαι στις ενωσεις για σφραγισμα, γανωμενο ομως απο μεσα δεν ηταν ουτε εχω δει τετοιο καζανι, παρα μονο εχω ακουστα. Καθε μα καθε χρονο 2-3 με ρωτανε.. δεν ειναι πιο καλα γανωμενο? Δεν θα επρεπε να ειναι γανωμενο ωστε να μην βγαζει ο χαλκος? Κ αντε να εξηγω εγω και μαλιστα καποιοι να τα θεωρουν και δικαιολογια..
Ερωτηση 1! Οι διημεροι ομως τι σχεση εχουμε με τα αν ειναι γανωμενα η οχι?
2! Καποτε περνουσε ο γανωτζης και ολες οι γυναικες γανωναν τα χαλκινα κατσαρολικα, τι σχεση ειχαν οι νοικοκυρες με το αν ηταν σωστο η λαθος?
3! Καποτε χρησιμοποιουσαν αλουμινενια σκευη στο μαγειρεμα μεχρι που ειπαν οτι ειναι ακαταλληλα, τι σχεση ειχε ο κοσμος που τα χρησιμοποιουσε με το σωστο η λαθος?
4! Αν φταιει καποιος στα παραπανω αυτος ειναι ο ΄'επιστημονας' που ουσιαστικα τα ακουσε κ αυτος απ εξω και αργα, παρα πολυ αργα, μιλησε και οχι ο απλος λαος.
Νίκο το μονο ουσιαστικα που ειδα λαθος ειναι τα σιδερενια βαρελια (εκτος κ αν απο μεσα ειχαν καμια επιστρωση), εσενα τι δεν σου αρεσε?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 21:08 #26282 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

PAKSIMADIS έγραψε: Καλησπέρα Νίκο, δυστυχώς το άρθρο δεν έγραφε ημερομηνία, δεν πρέπει να είναι όμως πολύ παλιά.


Λευτέρη καλησπέρα,
για να αναφέρει Ευρωπαική ένωση και φασματοφωτόμετρο δεν είναι παλιό άρθρο.
Μου κάνει εντύπωση που μετά το 2000, αν υπολογίζω σωστά υπάρχουν ακόμα καζάνια με μολυβδένια στοιχεία στους ψύκτες τους, ή και καζάνια γανωμένα.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 21:47 - 03/12/2018 12:52 #26283 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Νίκο, αν στο Google δώσεις: «Ο ιατρός Θεόδωρος Γκαλέας μολυβδίαση»,

θα το βρείς, και είναι στο:

www.trikalaola.gr/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%...3%CE%AF%CF%80%CE%BF/

Τo θέμα είναι γνωστό (νομίζω πως κι εγώ αναφέρθηκα κάποτε στον Αμπελουργό, όταν ήμουν μικρός [!!!!!!], για μολυβδίαση).

Συναφές είναι και το:
flashnews.gr/post/96194/h-igia-tis-rakis...r-andrea-kapsoritaki ,
και πολλά άλλα.

Έχει διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι «μια από τις αιτίες για την παρακμή του ρωμαϊκού κόσμου», αναφέρει η εφημερίδα Δε Μέντικαλ Ποστ (The Medical Post) του Καναδά, «ήταν η τάση του να γλυκαίνει το κρασί του με μόλυβδο». Μια έκθεση αναφέρει: «Η δηλητηρίαση από εκτεταμένη χρήση αυτού του μετάλλου στα σκεύη, στα όπλα, στα καλλυντικά, στα δοχεία του κρασιού και στους σωλήνες του νερού μπορεί να ευθυνόταν για την παράνοια των αυτοκρατόρων [της Ρώμης] και για τα ποσοστά στειρότητας και αποβολών που εμπόδισαν τις άρχουσες τάξεις να αποκτήσουν διαδόχους.
Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας φέρεται, πως μιλούσε στο φεγγάρι, και αυτό αποδίδεται από μερικούς στο γεγονός οτι έπασχε από μολυβδίαση, δεδομένου οτι τότε η καλή κοινωνία (οι Πατρίκιοι, κάτι σαν τους ΄Έλληνες πολιτικούς) έπινε το κρασί στης σε κύπελα πολυτελείας, απο μόλυβδο δηλαδή, τα οποία δεν μπορούσαν να αποκτήσουν οι Πληβείοι (κάτι σαν τους σημερινούς φτωχοποιημένους Έλληνες)!!!!!!!!!!!!!!!

Αν λοιπόν κάποιος αντιληφθεί ότι «μιλάει με το φεγγάρι», να κόψει το τσίπουρο και να ψάχνεται, γιατί θέλουμε όλοι να είματε καλά, να βλεπόμαστε και να τα πίνουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 03/12/2018 12:52 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS, alexandros.k, ampelofilos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 23:05 #26284 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αυτο ειναι,σκουριασμενα βαρελια απο λαδια,τενεκεδες απο φετα.Αν ξαναπω για προιοντα ''σκουπιδια''θα ειμαι υπερβολικος;Το καθαρισμα της κεφαλης και τα πλακακια μου αρεσαν,με το καθαρισμα του σπιραλ ψυκτη,τι εκανες μαστορα;Το προιον απο τον τενεκε στην νταμιτζανα και απο εκει στην καταναλωση.Οι ανθρωποι δεν σεβονται ουτε τον εαυτο τους,ουτε αυτο που κανουν,ουτε αυτους για τους οποιους προοριζεται.Θα πω και παλι πως φταιει και ο καταναλωτης,ο οποιος με την αγνοια του και με την ελειψη απαιτησεων,συντηρει τετοιες καταστασεις.Καληνυχτα σε ολους.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS, stelios1, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/11/2018 23:56 #26285 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Ναι, τα πλακάκια τον μάραναν...:lol:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/12/2018 08:16 - 01/12/2018 08:31 #26286 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

stelios1 έγραψε: Το παλιο καζανι (το εχω ακομα σαν κειμηλιο) ηταν περτσινωμενο και ειχε καλαι στις ενωσεις για σφραγισμα, γανωμενο ομως απο μεσα δεν ηταν ουτε εχω δει τετοιο καζανι, παρα μονο εχω ακουστα. Καθε μα καθε χρονο 2-3 με ρωτανε.. δεν ειναι πιο καλα γανωμενο? Δεν θα επρεπε να ειναι γανωμενο ωστε να μην βγαζει ο χαλκος? Κ αντε να εξηγω εγω και μαλιστα καποιοι να τα θεωρουν και δικαιολογια..
Ερωτηση 1! Οι διημεροι ομως τι σχεση εχουμε με τα αν ειναι γανωμενα η οχι?
2! Καποτε περνουσε ο γανωτζης και ολες οι γυναικες γανωναν τα χαλκινα κατσαρολικα, τι σχεση ειχαν οι νοικοκυρες με το αν ηταν σωστο η λαθος?
3! Καποτε χρησιμοποιουσαν αλουμινενια σκευη στο μαγειρεμα μεχρι που ειπαν οτι ειναι ακαταλληλα, τι σχεση ειχε ο κοσμος που τα χρησιμοποιουσε με το σωστο η λαθος?
4! Αν φταιει καποιος στα παραπανω αυτος ειναι ο ΄'επιστημονας' που ουσιαστικα τα ακουσε κ αυτος απ εξω και αργα, παρα πολυ αργα, μιλησε και οχι ο απλος λαος.
Νίκο το μονο ουσιαστικα που ειδα λαθος ειναι τα σιδερενια βαρελια (εκτος κ αν απο μεσα ειχαν καμια επιστρωση), εσενα τι δεν σου αρεσε?


Αγαπητέ Στέλιο, φίλοι καλημέρα,
σου χρωστώ μια απάντηση στην ερώτησή σου για το τι δεν μου άρεσε στο video που ανήρτησα.
Λοιπόν δεν μου άρεσε τίποτα απολύτως και εξηγούμαι:
Χώροι
Συνθήκες στάβλου με επιφάνειες γυμνού μπετόν πάνω κατω δεξιά αριστερά που δεν μπορούν να καθαριστούν.
Πουθενά δεν υπάρχουν πλακάκια πουθενά δεν υπάρχουν ρύσεις και πουθενά δεν υπάρχουν κανάλια απορροής.
Πουθενά δεν υπάρχει τρόπος να πλυθούν και καθαριστούν αυτές οι επιφάνειες.
Εργαζόμενοι:
Οι εργαζόμενοι στα στάδια μεταφοράς του υλικού προς απόσταξη και στα στάδια μεταφοράς του αποστάγματος είναι βρώμικοι και κατάλληλοι για εργασίες σε στάβλο.
Δεξαμενές και δοχεία μεταφοράς υλικού :
Πλαστική δεξαμενή μεγάλη στην οποία για να αδειάσει μπαίνει ολόκληρος μέσα με ρούχα σταβλίτη και παπούτσια του δρόμου.
Σιδερένια σκουριασμένα βαρέλια για το υλικό, μεταφορά με μισοσκουριασμένους ντενεκέδες φέτας. Έχεις υπ όψιν σου με τι είναι βαμένοι εσωτερικά αυτοί οι ντενεκέδες φέτας;
Μεταφορά του αποστάγματος με παρόμοιους ντενεκέδες φέτας και μετάγγιση του υλικού μέσα από πλαστικά χωνιά.
Αμβυκας:
Αμβυκας εμφανώς βρώμικος ο οποίος γεμίζει μέχρι το στεφάνι ένωσης με τον κώδωνα.
Καύσιμη ύλη
Παλέτες και βαμένα με λαδομπογιά τμήματα κουφωμάτων.
Δεν ξέρω για τον διαχωρισμό και την μεθοδολογία απόσταξης αλλά από τα προηγούμενα μπορώ να καταλάβω.
Και το κυριώτερο:
Οταν αναρτάς κάτι δημόσια ή όταν δημοσιεύεις κάτι είσαι σίγουρος για αυτό που λες και κάνεις.
Οταν δεχθείς κριτική ή σχόλια τα απαντάς κόσμια και τεκμηριωμένα υποστηρίζοντας την θέση σου.
Ο "κύριος" με αποκάλεσε υποχόνδριο, διότι έχω την γνώμη ότι όταν παράγεις ένα τρόφιμο ποτό οι συνθήκες υγιεινής και παραγωγής πρέπει να είναι σωστές, και ακολούθως διέγραψε την κριτική μου για να μην την δούν και άλλοι.
Αν αυτό δεν είναι θρασυδειλία και μερικά ακόμα επίθετα τότε τι είναι;
Προφανώς δεν είναι ο μόνος στην Ελλάδα που λειτουργεί έτσι.
Θα έλεγα δε ότι είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Σαν επαγγελματία αποστάκτη και σαν ασχολούμενο με το θέμα απόσταξη αυτή η εικόνα και συμπεριφορά με προσβάλει.
Ακόμα δε περισσότερο, χαρακτηρίζει και εμένα έμμεσα αρνητικά στα μάτια του κόσμου.
Σύμφωνα με την φτωχή μου γνώμη αυτός και οι όμοιοί του θα έπρεπε να διωχθούν ποινικά και να χάσουν τις άδειές τους.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 01/12/2018 08:31 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS, alexandros.k, Αρης, stelios1, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.101 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ