file Περί απόσταξης

Περισσότερα
08/11/2018 12:35 #26165 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

ampelofilos έγραψε:

lyggas έγραψε:

nikkolaos.nikkolaos έγραψε: ..


Φίλε lyggas, αναφέρεις την ¨"προσθήκη του αποστάγματος στο νερό".
Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί όχι το αντίστροφο, που ελέγχεται και καλύτερα;
Δηλαδή, να βάλω 3-4 λίτρα νερό σε 60 λίτρα απόσταγμα, δεν είναι ευκολότερο απ' το αντίστροφο; Τι κακό θα κάνω; :huh:


Θα απαντήσουν και οι παλαιότεροι, αλλά από αυτά που έχω διαβάσει, όταν ρίχνεις το νερό (που είναι μικρότερη ποσότητα προφανώς) στο τσίπουρο, θολώνει. Όταν κάνεις το αντίθετο μπορεί και να το γλυτώσεις.
Οπότε μοίρασε αναλογικά τα λίτρα νερού που έχεις αποφασίσει με το συνολικό απόσταγμα. Αν έχεις δύο 30άρες νταμιτζάνες πχ βάλε 1,5-2 νερό σε κάθε μια, και μετά πρόσθεσε τα 30 λίτρα απόσταγμα έκαστος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2018 14:56 #26167 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αυτό που δεν βρήκα καθόλου, πέρα από αναφορά κάποιων εμφιαλωμένων (Ζαγόρι, Βίκος, Θεόνη) είναι η λεπτομέρεια των στοιχείων σε κάθε νερό από αυτά.. Έχω διαβάσει για την σκληρότητα. Αυτή και μόνο είναι η τιμή που παίζει ρόλο? Αν ναι τα "Νερά Κρήτης" είναι το ιδανικότερο (τα βρήκα σε 10λιτρο που παίρνουν τα γραφεία με ψύκτη), έχει 127 σκληρότητα (την χαμηλότερη από όσα στο σούπερ μάρκετ). Παίζει ρόλο η αγωγιμότητα (246) ή το Ph (8)?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2018 20:24 #26168 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αγαπητέ lyggas,με πρόλαβε ο αμπελοφιλος.Ελπιζω να μας το εξηγήσεις αυτο.Πινακα με τα χημικά χαρακτηριστικά εμφιαλωμένων νερών είχε αναρτήσει παλιότερα ο Σπύρος.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2018 22:50 - 09/11/2018 19:43 #26169 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Παιδιά το έναυσμα για περισσότερο ψάξιμο στην ανάμιξη του αποστάγματος με το νερό, μου την έδωσε ο αγαπητός σε όλους μας "αμπελουργός". Πριν δεν είχα ιδέα.
Η διαφορά είναι αισθητή όταν αναμιγνύουμε νερό και απόσταγμα με τους δυο διαφορετικούς τρόπους ( Όπως εντυπωσιακή είναι και έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά την διεργασία).

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι τα αποστάγματα που αραιώνω, είναι πάνω από 72 βαθμούς αλκοόλ ( στόχος είναι οι 75 βαθμοί ) και έτσι η ποσότητα νερού που χρησιμοποιώ αγγίζει ή υπερβαίνει το 40% του τελικού όγκου με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δημιουργία θολώματος. Για τον λόγο αυτό εξάλλου είμαι προσεχτικός και αραιώνω κάθε φορά μικρές ποσότητες, μετρώντας πάντα τα υγρά με δοκιμαστικό σωλήνα, αφού προηγουμένως έχω υπολογίσει τον όγκο νερού που χρειάζεται για τον τελικό επιθυμητό αλκοολικό τίτλο.
΄Ισως για χαμηλόβαθμα αποστάγματα να μην εγείρεται ζήτημα.

- Ψάχνοντας, στο διαδίκτυο, διασταύρωσα τα παραπάνω, κυρίως από Ιταλούς και Αμερικανούς, Ενδεικτικά, βρήκα πρόχειρο αυτό στο you tube :


- ΄Οσον αφορά τα εμφιαλωμένα νερά, δοκίμασα όλα όσα προανέφερα με καλά αποτελέσματα, εκτός το "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" που σύμφωνα με έναν πίνακα που αναρτήθηκε εδώ μέσα στο παρελθόν, νομίζω από τον φίλο Σπύρο, έχει τα λιγότερα άλατα.

Υ.Γ. Εξάλλου και εγώ προσπαθώ να εκμαιεύω γνώση από τους σοφότερους φίλους εδώ μέσα. Γηράσκω αεί διδασκόμενος δεν λέει η ρήση; :)
Τελευταία διόρθωση: 09/11/2018 19:43 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS, setoinos, alexandros.k, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2018 18:30 - 10/11/2018 13:17 #26171 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
΄Ενας ακόμα λόγος, που σε "αναγκάζει" να προσθέσεις το απόσταγμα στο νερό, το φαινόμενο της συστολής :

Τελευταία διόρθωση: 10/11/2018 13:17 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
09/11/2018 19:28 #26172 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Οσον αφορά το νερό αραίωσης,
αρχίζω να πιστεύω ότι εκτός από σκληρότητα και το στερεό υπόλειμμα παίζουν ρόλο κι άλλα συστατικά του διότι:
2011-12-13 αραίωση με νερό πηγής φυσικής ροής, με αρκετά άλατα>γράππα αρωματική
2014-15-16 αραίωσα με Ζαγόρι>γράππα αρωματική
2017 αραίωσα με Θεώνη, σταφύλια και κρασί πολύ αρωματικά>γράππα λιγότερο αρωματική εως ουδέτερη
2018 αραίωση πάλι με Ζαγόρι, σταφύλια αρωματικά, κρασί πιό κομψό αρωματικά,>γράππα αρωματική

όλες τις χρονιές για γράππα χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν τα ίδια σταφύλια του κτήματος .

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, alexandros.k, ampelofilos, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2018 12:48 - 14/11/2018 11:15 #26185 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

SPYROS έγραψε: 2γ. Γενικώς όμως, σε ό,τι αφορά την αποστακτική λειτουργία της 2ης (και πέραν της 2ης) απόσταξης, μπορούμε να αποστάξουμε και αλκοολικό διάλυμα (χωρίς γλυκάνισο) και 60% και 70% και 80% οινοπνευματικών βαθμών, ΑΡΚΕΙ το καζάνι μας να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγανό (σε συνδέσεις, φλάντσες κλπ [τις φλάντσες δεν τις εμπιστεύομαι, οι συνδέσεις με ρακόρ είναι σίγουρες]) για να μην έχουμε διαρροή ατμών αλκοόλης και πάρουμε φωτιά. Ο λόγος μιας τέτοιας υψηλόβαθμης απόσταξης είναι, να πάρουμε απόσταγμα ακόμη υψηλότερων αλκοολικών βαθμών, το οποίο βέβαια μας είναι άχρηστο για τσίπουρο, αφού στη συνέχεια το αραιώνουμε με νερό για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε (π.χ. 40%-55%) για να το πιούμε.
Τέλος, και γενικώς, στην απόσταξη δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ούτε μυστήρια. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Όταν το αποστάξεις ξανά και πάλι μυρίζει άσχημα, θα το δούμε τότε.
Αυτά «τα ολίγα», μεγάλη η χάρη σου.
SPYROS


Καλημέρα σε όλους. Η μυρωδιά που ανέφερα στην αρχή, ο έντονος βαθμός της ήταν ξεκάθαρα από τις ουρές που άφησα αρκετά να περάσουν. (Αυτά τα 10λτ θα γίνουν μόνα τους διπλή με σκοπό να σωθούν λίγα λίτρα, και αυτά και αν σωθούν.)
Συνολική εμπειρία πλέον μετά και από άλλες καζανιές όπου το κόψιμο γινόταν μόλις έπεφτε υλικό των 45% αυστηρά, είναι ότι όσο περνούσαν οι καζανιές η μυρωδιά που περιέγραφα άρχισε να μειώνετε αισθητά.
Μπορεί να αρχίσετε να "βαράτε" αλλά με το δίκιο σας. Σε καινούργιο καζάνι υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο αυτό? Να θέλει κάποιες χρήσεις ώστε να μην αφήνει κάποιες οσμές? Μετά από έλεγχο διαφόρων παραγόντων, όπως πχ αν ο μούστος πριν μπει είχε άσχημες οσμές (μύρισε μια χαρά), το υλικό του καζανιού μετά το τέλος της απόσταξης (μύριζε και αυτό μια χαρά), και από την στιγμή που έκοβα αυστηρά σε ψηλούς βαθμούς, κατέληξα ότι μπορεί να ευθύνεται αυτό. (Το καζάνι είχε δουλέψει πρώτη φορά μόνο με νερό για να "καεί" να το πω έτσι.)

Υ.Γ.: Αγαπητέ Σπύρος αυτό με την διαρροή και την φωτιά με αγχώνει. Η συνδεσμολογία του συστήματος είναι να θηλυκώνει το καπάκι μέσα στο καζάνι με ένα πάχος 3-4δάχτυλα χωρίς κάποιο άλλο μέτρο. Δεν φεύγει τίποτα από εκεί όπως και δεν έχει εντοπιστεί καθόλου να βγαίνει ατμός στο τέλος της ψύκτρας. Να φοβάμαι κάτι πάνω σε αυτό, στην δεύτερη απόσταξη?
Τελευταία διόρθωση: 14/11/2018 11:15 από nikkolaos.nikkolaos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2018 19:53 - 14/11/2018 20:39 #26192 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

Καλησπέρα επί τέλους απόσταξα και εγώ .

Η καμπάνα πριν τον καθαρισμό .

Η χοάνη αδειάσματος μετά τον καθαρισμό .

Φιλτράρισμα με φίλτρα 20 μικρα και εμφιάλωση .
Σε πρώτο πλάνο ο φίλος Γιώργος Σαχινίδης .

Παρά τον σχολαστικό καθαρισμό , της αποστακτικής συσκευής ,
τα φίλτρα ΄΄μπλεδίζουν΄΄ .
Συμπέρασμα , όλα τα καθοδικά μέρη της αποστακτικής συσκευής,
τόξο,ψυγείο και αυλός εκροής ,πρέπει να αντικατασταθούν από ανοξείδωτο μέταλλο .
Σε αντίθετη περίπτωση , είναι πρακτικά αδύνατο , να γλυτώσουμε από
τον χαλκό, στα αποστάγματα .
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 14/11/2018 20:39 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, SPYROS, PAKSIMADIS, alexandros.k, ampelofilos, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/11/2018 20:34 #26193 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Γιώργο γειά σου,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώνεις και εσύ, με συμπέρασμα από την πράξη, ότι οι αυλοί συμπύκνωσης του ψύκτη πρέπει να είναι ανοξείδωτοι, αν θέλουμε να μην περνάει χαλκός και οι ενώσεις του στο απόσταγμα.
Να μην μας διαφεύγει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Επισημαίνω ότι ήμουν ο πρώτος που μέσω του Ampelourgos έθεσα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ,το θέμα αυτό.

Να είμαστε όλοι καλά.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, PAKSIMADIS, alexandros.k, ampelofilos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/11/2018 12:16 - 15/11/2018 12:17 #26195 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Φίλοι καλημέρα,
Ο SPYROS έχει απόλυτο δίκιο, η γνώμη του είναι σωστή όπως και η γνώμη και οι παρατηρήσεις του Γιώργου, Setoinos, και το θέμα έχει συζητηθεί από μέρους του σε παλαιότερη ανακοίνωση με ημερομηνία 23-3-2012 " Περί άμβυκος χάλκινος ή ανοξείδωτος", και από εμένα προσωπικά σε ακόμα παλαιότερη ανακόινωση με ημερομηνία 23-2-2012 " Αγορά άμβυκα".
Αν υπάρχουν ακόμα παλιότερες ανακοινώσεις δεν κατάφερα να τις βρώ.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 15/11/2018 12:17 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.783 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ