file Περί απόσταξης

Περισσότερα
06/12/2019 00:22 #27466 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

ampelofilos έγραψε: Kύριε Νίκο Κοτσαλη, μας άναψες φωτιές,-και καλά έκανες- όπως τα λες για τον χαλκό.
Αφού όμως λες για inox ψύκτη, με το καζάνι τι γίνεται;
Αυτό δεν επηρεάζει εφ' όσον είναι χάλκινο;


Το καζανι ειναι παντα καθαροτατο! Ουτε μαυριλες ουτε τιποτα αυτο σημαινει οτι διαβρωνεται διαρκως απ τα νορμαλ οξεα, αυτα ομως παραμενουν εκει μεσα, οσα περνουν στον ψυκτη ειναι λογω σοβαρης οξειδωσης (οξικης) και τον διαβρωνουν και συχνα βγαινει χρωματακι. Αμα λοιπον ο ψυκτης ειναι ανοξειδωτος τοτε απλα δεν θα διαβρωθει αυτος, δεν θα βγει χρωματακι, αλλα θα το πιουμε διπλο το οξακι χωρις χαλκο..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 00:33 #27467 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

Nikos Kotsalis έγραψε: Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Ο Παναγιώτης Goude με την ανακοίνωσή του ανοίγει τους ασκούς,
και έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει για να ξανα-θυμηθούμε προηγούμενες συζητήσεις.
Ας υπενθυμήσω για τους καινούργιους.
Πρίν χρόνια, πρέπει να είναι πάνω κάτω οκτώ, είχα στείλει για χημική ανάλυση δείγμα δικού μου αποστάγματος στο χημείο.
Είχα αποστάξει σε δικό μου άμβυκα με χάλκινο ψυγείο σερπαντίνα που καθαριζόταν υστερικά με χημικές μεθόδους, κιτρικό οξύ, και οι ποσότητες απόσταξης ήσαν περιορισμένες.
Το αποτέλεσμα της ανάλυσης ήταν για στοιχειακό χαλκό, σημαίνει χαλκός καθαρός και χαλκός που συμμετέχει σε ενώσεις, 11, και κάτι mg/lit.
Θυμίζω ότι το όριο για περιεκτικότητα χαλκού σε αποστάγματα στην ΕΕ είναι, αν θυμάμαι με ακρίβεια 4,8mg/lit.
Η έκθεση συνοδευόταν με ένα έγχρωμο sticker που έγραφε ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ!!!
Αναφέρω ακόμα ότι δεν υπήρχε πουθενά και καθόλου υποψία μπλε χρώματος ούτε μετά από καιρό, καθίζηση, ούτε μετά από φιλτράρισμα!!!
Ουσιαστικά παρ΄ όλη την προσεκτική απόσταξη και καθαριότητα είχα παράξει ένα προϊόν επικίνδυνο στο οποίο δεν μπορούσες να καταλάβεις με τίποτα το πρόβλημα.
Τα συμπεράσματα για όλα τα αποστάγματα που παράγονται σε άμβυκες με χάλκινα ψυγεία δικά σας.
Αναφέρω ότι αν είναι ακάθαρτο το ψυγείο θα περάσουν περισσότερα οξείδια και λιγότερος καθαρός χαλκός, αν είναι καθαρό περισσότερος χαλκός και λιγότερα οξείδια.
Πάντα θα περάσουν ποσότητες στοιχειακού χαλκού που πάντα θα φθάνουν ή θα ξεπερνούν τα όρια της ΕΕ.
Η λύση, επαναλαμβάνω, ανοξείδωτα ψυγεία με inox 316.
Ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ


Επειδη ειναι μεμονομενη δικη σου περιπτωση δεν σημαινει οτι ειναι αντιπροσωπευτικη για ολους. Προτεινω το εξης.. Να τσονταρουμε οσοι θελουμε (εγω θελω) και το αποσταγμα που θα βγει πρωτο για εφετος (ας ειναι και το δευτερο η και το τελευταιο) να το στειλουμε για αναλυση. Δεν βγαινει νοημα στα παραπανω που λες, αποκλειεται να ειναι αυτος ο κανονας, θα μας ειχαν απαγορεψει τα παντα. Μια τετοια αναλυση την θεωρω πιο αντιπροσωπευτικη για συμπερασματα, συμφωνει κανεις η τζαμπα συζηταμε?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, gomati_sok, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 08:46 #27468 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Φίλε Στέλιο καλημέρα,
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
Φέτος λοιπόν θα στείλω για ανάλυση χαλκού αντιπροσωπευτικό δείγμα από απόσταγμα του δικού μου αποστακτήρα, με ανοξείδωτο ψυγείο.
Αναρτούμε όλοι τα αποτελέσματά μας.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 12:34 #27469 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα και πάλι,
Σαν συνέχεια της ενδιαφέρουσας κουβέντας μας ας παραθέσουμε κάποια στοιχεία χημείας που είναι πολύ χρήσιμα.
Ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός περιέχει ουσίες που έχουν χημικά όξινη δράση, υπερτερούν πάντα, βασική δράση και ουδέτερη δράση.
Για αυτό όπως και το αναφέρει και ο Στέλιος, και ίσως το έχετε παρατηρήσει και εσείς ο άμβυκας είναι πάντα καθαρός στα τμήματα που έρχονται σε επαφή με τον σταφυλοπολτό ακόμα και μετά την απόσταξη.
Από όλα αυτά τα συστατικά αποσταζουν μόνο τα πτητικά και παρασύρονται με τους ατμούς και ποσότητες μη πτητικών, σε μικρές ποσότητες.
Τώρα οι ατμοί της απόσταξης περιέχουν κυρίως υδρατμούς, έχουν μια ήπια οξειδωτική δράση, ατμούς αλκοολών, έχουν μια ήπια οξειδωτική δράση, κετόνες αλδεύδες, δεν έχουν οξειδωτική δράση, οξέα, έχουν μια εντονώτερη οξειδωτική δράση, εστέρες, έχουν μια ήπια οξειδωτική δράση, και άλλες ουσίες με διαφορετική χημική συμπεριφορά.
Ακόμα συνυπάρχουν και μη πτητικές ουσίες που δεν αποστάζουν αλλά συμπαρασύρονται με τους ατμούς της απόσταξης.
Οπως βλέπουμε και μέσα στον άμβυκα αλλά και μέσα στους κώδωνες, τόξα και ψυγεία το περιβάλλον είναι πάντα όξινο, με δυνατότητα ήπιας οξείδωσης.
Το ίδιο συμβαίνει όχι μόνο σε απόσταξη ζυμωμένων σταφυλοπολτών και φρουτοπολτών,ναι σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και σε αποστάγματα ζυμωμένων πολτών από δημητριακά, πατάτες, ρύζι, τεύτλα κλπ
Ξαναγυρνάμε τώρα στο θέμα τι κάνει ο χαλκός σε όξινο περιβάλλον.
Προφανώς οξειδώνεται, εδώ οξειδώνεται ακόμα και αν έρχεται σε επαφή μόνο με αέρα.
Όλα τα οξείδια που είναι σε τμμήματα με καθοδική πορεία ατμών και υγρών θα περάσουν στο απόσταγμα.
Από αυτά τα τμήματα θα περάσει και καθαρός μεταλλικός χαλκός.
Σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι διότι δεν είναι προσωπική γνώμη, προσωπική μέτρηση, ή προσωπική εμπειρία, είναι απλά φυσικά και χημικά δεδομένα.
Στο τι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές γνώμες, απόλυτα λογικό φυσιολογικό και επιθυμητό, είναι αν οι ποσότητες στοιχειακού χαλκού που περιέχονται στο τελικό απόσταγμα διαφέρουν σε διαφορετικά στημένα αποστακτήρια και που βρίσκονται αυτές οι τιμές σε σχέση με τα όρια της ΕΕ.
Ήδη ο Στέλιος αλλά και εγώ δεσμευτήκαμε να κάνουμε μετρήσεις χαλκού.
Θέλει να ακολουθήσει και κάποιος άλλος;
ΝΚ
Θα ήθελα την γνώμη σας επί του θέματος

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, vivlinos, gomati_sok, stelios1, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 13:33 - 06/12/2019 13:40 #27470 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Πείστηκα, και θα κάνω κι εγώ ανάλυση στο τσίπουρό μου.
Μήπως, να συγκεντρωθούμε όσοι είμαστε, σε μια λίστα, για να πετύχουμε
καλύτερη τιμή , κάνοντας ανάλυση στο ίδιο εργαστήριο;
Έχει κάποιος κοντά του γνωστό εργαστήριο, να πάρει προσφορά;
Ο φίλος Ismael έχει κάνει ανάλυση, όπως και ο κύριος Κοτσαλης.(Χρόνια πολλά!)
Ας πάρουν αν μπορούν προσφορά για ομαδική ανάλυση 10-20 δειγμάτων π.χ.
Τι λέτε;
Τελευταία διόρθωση: 06/12/2019 13:40 από ampelofilos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, PAKSIMADIS, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
06/12/2019 14:59 #27471 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Ημερίδα ΣΕΑΟΠ, «Ανώνυμα χύμα ποτά και αποστάγματα» 2018, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου. Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
www.seaop.gr/userfiles/ec77a5fd-bb8f-4801-a3e1-a71600b962ea/Presentation%20Tarantilis.pdf

75% βρέθηκαν κανονικά, 8% μη ασφαλή, από παραδοσιακούς άμβυκες....., κατ΄εμέ αυτό δείχνει ότι ο παράγοντας πρώτη ύλη και χειρισμός αυτής είναι μείζονος σημασίας, για κοιτάξτε και στα εμφιαλωμένα τα νούμερα, περίμενα πολύ μεγαλύτερη διαφορά!

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, PAKSIMADIS, vivlinos, ampelofilos, stelios1, κωστας χ, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 18:02 #27472 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Θα στείλω και εγώ διπλής απόσταξης με αρωματικά, μόνο από στέμφυλα (κανονικό τσίπουρο δηλαδή) από χάλκινο καζάνι με σπείρωμα στο ψυγείο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 19:41 #27473 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Στέλνω και εγώ,έτσι για να δούμε τι κάνουμε.Οποιος ξέρει εργαστήρια ας τα προτείνει.Θα είναι πολύ χρήσιμο να δούμε τα αποτελέσματα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 20:23 #27474 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
75% βρέθηκαν κανονικά, 8% μη ασφαλή, από παραδοσιακούς άμβυκες....., κατ΄εμέ αυτό δείχνει ότι ο παράγοντας πρώτη ύλη και χειρισμός αυτής είναι μείζονος σημασίας, για κοιτάξτε και στα εμφιαλωμένα τα νούμερα, περίμενα πολύ μεγαλύτερη διαφορά!


Οι τιμες ακαταλληλοτητας που διαβαζετε αφορουν το γνησιο τσιπουρο και οχι αποσταγμενα τσιπουρα με τα κρασια τους μεσα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/12/2019 20:30 #27475 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Εγω προτεινα να ελεγχθει το τσιπουρο που θα βγει πρωτο στην συναντηση, η εστω το δευτερο το τριτο κτλ ωστε να ειναι ενα τσιπουρο αποδεκτο απο ολους. Να πληρωσουμε ολοι οσοι θελουμε (εγω θελω) ωστε να δουμε τα αποτελεσματα σε κατι που αποδεχομαστε σαν το καλυτερο.
Πιστευω οτι θα παροει και βραβειο απο την EE.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.057 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ