file Περί απόσταξης

Περισσότερα
03/12/2019 13:10 - 08/12/2019 20:25 #27446 από ThanasisGr
ThanasisGr απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης



Κύριοι, ενώ εμείς μιλάμε Περί Απόσταξης, κάποιοι άλλοι, για έπαθλο ένα μπουκάλι τσίπουρο, τρέχουν 30 χιλιόμετρα στις πλαγιές του Βερμίου.
Καθ’ ένας τον δικό του “αγώνα”, γι΄ αυτό το ευλογημένο ποτό……
Τελευταία διόρθωση: 08/12/2019 20:25 από ThanasisGr.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/12/2019 13:27 #27447 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Το χρωμα σημαινει ξυνισμενα τσιπουρα, εαν ειναι καλα δεν υπαρχει τιποτα.
Ο χαλκος οξειδωνεται κανονικοτατα, ομως το σκουρο χρωμα που παιρνει μετα λειτουργει μονωτικα και προστατευει το μεταλλο. Κακως για μενα θελετε να γυαλιζει εσωτερικα το ψυγειο, διοτι ετσι απλα δημιουργειτε προυποθεσεις για νεα οξειδωση. Μολις φανει χρωμα σημαινει οτι το οξυ ηταν αρκετο (μπορει να μην το καταλαβαινουμε στην γευση, να ειναι ελαχιστο) περασε αυτην την μονωτικη στρωση, τοτε αφθονο νερο και ειναι οκ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/12/2019 20:10 - 04/12/2019 15:29 #27448 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Ο Παναγιώτης Goude με την ανακοίνωσή του ανοίγει τους ασκούς,
και έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει για να ξανα-θυμηθούμε προηγούμενες συζητήσεις.
Ας υπενθυμήσω για τους καινούργιους.
Πρίν χρόνια, πρέπει να είναι πάνω κάτω οκτώ, είχα στείλει για χημική ανάλυση δείγμα δικού μου αποστάγματος στο χημείο.
Είχα αποστάξει σε δικό μου άμβυκα με χάλκινο ψυγείο σερπαντίνα που καθαριζόταν υστερικά με χημικές μεθόδους, κιτρικό οξύ, και οι ποσότητες απόσταξης ήσαν περιορισμένες.
Το αποτέλεσμα της ανάλυσης ήταν για στοιχειακό χαλκό, σημαίνει χαλκός καθαρός και χαλκός που συμμετέχει σε ενώσεις, 11, και κάτι mg/lit.
Θυμίζω ότι το όριο για περιεκτικότητα χαλκού σε αποστάγματα στην ΕΕ είναι, αν θυμάμαι με ακρίβεια 4,8mg/lit.
Η έκθεση συνοδευόταν με ένα έγχρωμο sticker που έγραφε ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ!!!
Αναφέρω ακόμα ότι δεν υπήρχε πουθενά και καθόλου υποψία μπλε χρώματος ούτε μετά από καιρό, καθίζηση, ούτε μετά από φιλτράρισμα!!!
Ουσιαστικά παρ΄ όλη την προσεκτική απόσταξη και καθαριότητα είχα παράξει ένα προϊόν επικίνδυνο στο οποίο δεν μπορούσες να καταλάβεις με τίποτα το πρόβλημα.
Τα συμπεράσματα για όλα τα αποστάγματα που παράγονται σε άμβυκες με χάλκινα ψυγεία δικά σας.
Αναφέρω ότι αν είναι ακάθαρτο το ψυγείο θα περάσουν περισσότερα οξείδια και λιγότερος καθαρός χαλκός, αν είναι καθαρό περισσότερος χαλκός και λιγότερα οξείδια.
Πάντα θα περάσουν ποσότητες στοιχειακού χαλκού που πάντα θα φθάνουν ή θα ξεπερνούν τα όρια της ΕΕ.
Η λύση, επαναλαμβάνω, ανοξείδωτα ψυγεία με inox 316.
Ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 04/12/2019 15:29 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SPYROS, setoinos, Goude, PAKSIMADIS, vivlinos, gomati_sok, alexandros.k, ampelofilos, stelios1, Xeniteas και αυτός ο χρήστης έχει 2 ευχαριστίες από άλλους

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 10:45 #27453 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Καλημέρα.

Τα στέμφυλα δεν ήταν ξυνισμένα.
Σε κάθε καζανιά, και στην πρωτόβραση, πρώτα ψεκάζαμε το καζάνι και τα σωληνάκια με ξύδι και ύστερα τα καθαρίζαμε. Στη συνέχεια ξεπλύναμε.
Θα επανέλθω με ευκαιρία.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 11:40 #27456 από ampelofilos
ampelofilos απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Kύριε Νίκο Κοτσαλη, μας άναψες φωτιές,-και καλά έκανες- όπως τα λες για τον χαλκό.
Αφού όμως λες για inox ψύκτη, με το καζάνι τι γίνεται;
Αυτό δεν επηρεάζει εφ' όσον είναι χάλκινο;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 14:01 #27458 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Οχι βέβαια,
ο χαλκός και οι ενώσεις τιου είναι βαρέα μέταλλα, δεν αποστάζουν, δεν έχουν αέρια μορφή.
Από το ψυγείο περνούν στο απόσταγμα και όχι από τον άμβυκα.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, ampelofilos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 20:03 - 04/12/2019 20:05 #27459 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Αγαπητέ Νίκο,
( και όποιος άλλος φίλος γνωρίζει καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα )

Παρόλο που τα έχουμε ξανασυζητήσει κατά καιρούς,
μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις κάπως πιο κατατοπιστικός :

Ο πρώτος ατμός που έρχεται σε επαφή με το καπάκι, δεν επηρεάζεται από τον χαλκό ;
γίνεται μόνο όταν διέρχεται τον ψυκτήρα και υγροποιείται ;

Το inox κάνει το ίδιο καλή ψύξη με τον χαλκό ;
έχει παρόμοια θερμική αγωγιμότητα ;

Προτείνεις να γίνεται και το τόξο από inox ;

Σ' ένα αποστακτικό συγκρότημα :
με τόξο και ψυκτήρα από inox
και ένα αντίστοιχο από χαλκό,
έχουμε κάποια διαφοροποίηση στη γεύση του αποστάγματος ;

Τέλος, έχεις κάποια πληροφόρηση για την κυοφορούμενη νομοθετική ρύθμιση περί "διημέρων" ;

Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων, καθώς και για τις πάντα ενδιαφέρουσες και πλήρεις δημοσιεύσεις.

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Τελευταία διόρθωση: 04/12/2019 20:05 από Xeniteas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 20:56 - 04/12/2019 21:00 #27460 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή αφού ο φίλος "ismael" σε σχετική ανάρτησή του την 20-11-2013 έδειξε τον τρόπο : ampelourgos.gr/forum/apostagmata/1802-%C...CE%BF%CF%82?start=50
Τελευταία διόρθωση: 04/12/2019 21:00 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 22:11 #27462 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Εξετάστε αν το προς απόσταξη υλικό περιέχει χαλκό από τα ραντίσματα και μην βάζετε όλες τις οινολάσπες και το κάτω υλικό της κάδης που πατήσατε τα σταφύλια.Ας βγει 5 κιλά λιγότερο τσίπουρο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, Xeniteas, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/12/2019 22:40 - 04/12/2019 22:55 #27463 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Φίλε Βαγγέλη Xeniteas, καλησπέρα,
Το υλικό που κατασκευαζόντουσαν οι άμβυκες δεν ήταν πάντα χαλκός.
Ξεκίνησαν από πηλό γυαλί και μετά έγιναν χάλκινα.
Ο χαλκός υπερτερούσε στα πάντα.
Ηταν θερμικά αγωγιμώτερος, εύκολος στην έλαση και γενικά επεξεργασία,
Διπλονώταν κολλούσε δεχόταν συνδέσεις με ήλους, πριτσίνια, και ήταν φθηνός.
Οταν ξεκίνησε η παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα, ξεκίησε και η κατασκευή ανοξείδωτων αμβύκων.
Τα πλεονεκτήματα του ανοξείδωτου ήταν πολλά.
Υπήρχε σε αφθονία και ήταν φτηνό, σε αντίθεση με τον χαλκό.
Είχε τεράστια αντοχή στα θερμικά σοκ, σε αντίθεση με τον χαλκό.
Δεν καταναλωνώταν όπως ο χαλκός στην απόσταξη.
Ξεκίνησε λοιπόν μια σταδιακή αντικατάσταση του χαλκού με ανοξείδωτα.
Οι παραγωγοί όμως αποσταγμάτων, ουίσκυ βότκα τζίν ρούμι κ.α. διαπίστωσαν ότι οργανοληπτικά τα αποστάγματά τους ξεκίνησαν να παρουσιάζουν γεύσεις θειώδεις.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει δημοσιευμένες σοβαρές μελέτες, που οργανώθηκαν από τις παγκόσμιες ενώσεις παραγωγών αποσταγμάτων που προανέφερα και έγιναν από τους κορυφαίους δοκιμαστές του κόσμου, και σε προηγούμενη συζήτηση είχα αναρτήσει κάποια από αυτές.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απουσίας χαλκού ο οποίος αντιδρά χημικά με το ελεύθερο θείο και τις ενώσεις του δημιουργώντας οξείδια του χαλκού που όντως βαρειά δεν απέσταζαν και περέμεναν στον άμβυκα.
Ξαναγυρίσαμε λοιπόν στους χάλκινους άμβυκες για λόγους οργανοληπτικούς.
Υπήρξε όμως το κέρδος της κατασκευής όλων των καθοδικών τμημάτων, τόξο και ψυγεία με ανοξείδωτο χάλυβα που δεν ειχε πλέον σημασία στη γεύση, γιατί η δουλειά έιχε γίνει στον άμβυκα, και είχε και το πλεονέκτημα να μην εμπλουτίζει το απόσταγμα με χαλκό.
Τώρα για την θερμοαγωγιμότητα του χαλκού σε σχέση με το ανοξείδωτο τα πράγματα είναι γνωστά, ο χαλκός υπερτερεί σε σχέση 6:1 περίπου.
Παρ'ολα αυτά ένας ψύκτης από ανοξείδωτο χάλυβα σωστά κατασκευασμένος είναι λειτουργικός και δεν υστερεί σε τίποτα.
Στο επαγγελματικό μου αποστακτήριο το ψυγείο είναι από ανοξείδωτο 316 και ποτέ δεν είχα προβλήματα ψύξης.
Το ίδιο και στο προσωπικό μου αποστακτήριο.
Για τις ερωτήσεις σου να απαντήσω ότι ναι προτείνω όλα τα μέρη πλήν του άμβυκα να είναι ανοξείδωτα.
Οτι ναι ο πρώτος ατμός που έρχεται σε επαφή με τον άμβυκα και τον κώδωνα καπάκι χάνει όλες τις θειώδεις ενώσεις που περιέχει που δεν αποστάζουν και ότι ναι η γεύση ενός αποστάγματος που παράγεται σε ένα σωστό αποστακτήρα μπορεί να είναι καλύτερη συγκριτικά, τηρουμένων βέβαια και κάποιων άλλων παραμέτρων, σωστή πρώτη ύλη, σωστή οινοποίηση, σωστή αποθήκευση και παραμονή, σωστή απόσταξη κλπ κλπ.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 04/12/2019 22:55 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, ampelofilos, Xeniteas, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ