Περί απόσταξης
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
SPYROS έγραψε:
....
Στο παράδειγμά σου, αν το τελικό απόσταγμά σου είναι 70% οινοπνευματικών βαθμών, η ποσότητα που θα πάρεις θα είναι [(10 λτ Χ45%)/70%]Χ (80%÷90%) = 6,43 Χ (80%÷90%) = 5÷5,8 λίτρα αλκοολικών βαθμών 70%. Αν ρίξεις την ποιότητα μπορείς να πάρεις και παραπάνω, αν βελτιώσεις την ποιότητα θα πάρεις λιγότερο. Όλα είναι σχετικά, ανάλογα με το τι θέλεις να πετύχεις.
Πάντως οι οινοπνευματικοί βαθμοί (αλκοολικός τίτλος) του τελικού αποστάγματος εξαρτώνται θεωρητικά από 2 πράγματα: α) από τον αλκοολικό τίτλο της πρώτης ύλης και β) από τη θερμοκρασία των ατμών αλκοόλης κατά τη στιγμή σταματήματος της απόσταξης (δηλ. από το πόσο ψηλά ή χαμηλά σταματάς την απόσταξη, ή αλλιώς απο το πόσο υψηλόβαθμο ή χαμηλόβαθμο είναι το λαμβανόμενο απόσταγμα τη στιγμή του σταματήματος της απόσταξης).
Αυτά «τα ολίγα», μεγάλη η χάρη σου.
SPYROS
xaxa μεγάλη η χάρη μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ Σπύρο (χωρίς να θέλω να θίξω όλα τα υπόλοιπα παιδιά, και ευχαριστώ πολύ που συμμετέχουν, έχω διαβάσει πολλά από σένα, και περίμενα να εμφανιστείς να μου δώσεις τα φώτα σου. Για αυτό εγραψα πιο πάνω και εγώ ότι τελικά για το καζάνι διάβασα πιο μετά, και εσύ με έχεις πείσει για το θέμα αυτό.
- Οπότε να τα αποστάξω μόνα τους αυτά τα 10 λίτρα λες, ή να τα μπλέξω με άλλα 10-15 που ελπίζω να βγάλω, και να τα περάσω όλα μαζί μια δεύτερη απόσταξη?
- Αυτό φοβόμουν και εγώ, ότι λογικά άφησα ουρά να περάσει στο μίγμα. Το ιδανικό πιστεύεις κόψιμο, στο συνολικό προιόν είναι 45% βαθμοί? Σκέφτομαι μήπως στην επόμενη κρατήσω πολύ κεφαλή, και να το κόψω σωστά στο θέμα ουράς, αλλά κρατόντας έξω αρκετή κεφαλή να το φτάσω όσο μπορώ στο επιθυμιτό. Θα προσαρμόσω έναν τύπο να δω πόσο πρέπει να κρατήσω στην αρχή.
- Επίσης ισχύει, από την εμπειρίας σας ότι μέχρι τους 96 C παίρνουμε και μετά το κόβουμε? (αυτή είναι εμεπιρία φίλου αλλά με χάλκινο, οπότε δεν ξέρω αν παίζει διαφορά στις θερμοκρασίες και στα θερμόμετραα και σε όλα).
Ευχαριστώ ξανά έτσι, μεγάλη η χάρη μου
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Η αραίωση με νερό γίνεται μετά από 2 μήνες που θα έχει δέσει, ή από την αρχή για να "δέσει" με το νερό?
-- Ελπίζω να μην βαράτε όλοι μετά από αυτό που θα πω. Το νερό που μπήκε στην πρώτη απόσταξη ήταν βρύσης. Παίζει να έπαιξε και αυτό ρόλο στην μυρωδιά? Είχα την εντύπωση ότι στην δεύτερη χρειάζεται εμφιαλωμένο.
-- Επίσης υπάρχει περίπτωση να φταίει κστά την συλλογή του υλικού, πλαστικό μπολ (πεντακάθαρο) να έπαιξε υτό ρόλο στην μυρωδια? μόνο κατά την διάρκεια συλλογής από το σπιράλ. μετά μπήκη σε γυαλί
Σόρρυ αλλά σκέφτομαι όλα τα πιθανά..
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 191
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 232

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 191
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 232
nikkolaos.nikkolaos έγραψε: Το κατάλληλο νερό που αναφέρεις φίλε lyggas , πιο προτείνεις ακριβώς?
Η αραίωση με νερό γίνεται μετά από 2 μήνες που θα έχει δέσει, ή από την αρχή για να "δέσει" με το νερό?
-- Ελπίζω να μην βαράτε όλοι μετά από αυτό που θα πω. Το νερό που μπήκε στην πρώτη απόσταξη ήταν βρύσης. Παίζει να έπαιξε και αυτό ρόλο στην μυρωδιά? Είχα την εντύπωση ότι στην δεύτερη χρειάζεται εμφιαλωμένο.
-- Επίσης υπάρχει περίπτωση να φταίει κστά την συλλογή του υλικού, πλαστικό μπολ (πεντακάθαρο) να έπαιξε υτό ρόλο στην μυρωδια? μόνο κατά την διάρκεια συλλογής από το σπιράλ. μετά μπήκη σε γυαλί
Σόρρυ αλλά σκέφτομαι όλα τα πιθανά..
1) ΄Οχι αραίωση με νερό μόλις βγει το απόσταγμα. Βασική αρχή. ΄Οπως βασική αρχή είναι η προσθήκη του αποστάγματος στο νερό και όχι αντίστροφα.
2) Αραίωση π.χ.με νερά "ΒΙΚΟΣ" "ΖΑΓΟΡΙ" "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" "ΘΕΟΝΗ" , ή μια καλή πηγή με χαμηλά άλατα, μαγνήσιο κ.α.
3) Το νερό που μπήκε στην απόσταξη είναι δύσκολο να έπαιξε ρόλο στην μυρωδιά, εκτός αν ήταν από βούρκο.
4) Το μπολ αποκλείεται να είναι υπεύθυνο...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- δημήτρης.μαντζαρίνης
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 9
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
α. Απόσταξε όπως θέλεις εσύ. Θα έλεγα όμως, να αποστάξεις χώρια τα 10 λίτρα, αφού τα έχεις που τα έχεις, για να δείς και τη βελτίωση που θα πετύχεις, και να αποκτήσεις και εμπειρία, γιατί αν τα σμίξεις και το αποστάξεις όλο και κάτι δεν πάει καλά, τότε έχει κόπο να το ξανααποστάξεις πάλι όλο..
β. Όταν θα αρχίσει να βγαίνει στους 45 βαθμούς, νομίζω πως είναι καλά για κόψιμο. Μπορείς επίσης να κόψεις με βάση τη θερμοκρασία, π.χ. 96 βαθμούς, αλλά θα σου συνιστούσα να κόβεις με βάση τη τους αλκοολικούς βαθμούς γιατί έχεις καλύτερο έλεγχο του αποστάγματος. Επειδή όμως τίποτε από αυτά δεν είναι απόλυτο (ας μην τα εξηγήσουμε τώρα), καλό είναι να συμβουλεύεσαι και τη γεύση σου. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, μπορείς πολύ πριν φθάσεις στις ουρές, να παίρνεις τμήματα-τμήματα του προϊόντος σε ξεχωριστά δοχεία, και μετά την ολοκλήρωση της απόσταξης αποφάσισε με τη γεύση σου αν θα δεχθείς το πρώτο ή και το δεύτερο ή και το τρίτο κ.ο.κ.
γ. Για το τελευταίο ερώτημά σου, αν πρόκειται για τσίπουρο με γλυκάνισο, οι 96 βαθμοί είναι καλά. Αν όμως θέλεις να κάνεις γράπα για κονιάκ, καλά είναι να κόψεις νωρίτερα.
SPYROS
Υ.Γ.: Εσύ με το μεράκι που έχεις, όπως πάς θα βγάλεις καλύτερο τσίπουρο από εμάς τους παλιούς
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Ναι καλύτερα να τα βγάλω μόνα τους τα 10 λίτρα, για να δοκιμαστω και εγώ ο ίδιος.
τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο θέλω. Είμαι από Αγρίνιο οπότε έχω μάθει στο σκέτο.
Το μεράκι προέκυψε γιατί αρχικά έχει γίνει το στάνταρ ποτό μου, και πέρισυ με χάλια υλικό (φουλ πατημένα τσαμπουρα, πατέντα καζάνι αλλά βοήθεια από έμπειρο στο θέμα, βγήκε επιπέδου ουεφα. φέτος καταλαβαίνεις στοχεύω και ψηλότερο θεσμό

μακάρι να βγει και πιο καλό να το δοκιμάσετε να σας λέω μετά τα μυστικά μου χαχαχα
θα έχετε νέα στην πορεία!!! thanks
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
δημήτρης.μαντζαρίνης έγραψε: Καλησπέρα! Μια τέτοια διάταξη θεωρείτε οτι θα ήταν σωστή ;
Δημήτρη οι απόψεις διίστανται, ειδικά από τους έμπειρους. Προσωπικά με όσα έχω διαβάσει, αν σχεδίαζα κάτι αντίστοιχο, θα κρατούσα το καπάκι μόνο χάλκινο, στο οποίο από ότι έχω καταλάβει όταν πάει ο ατμός, μπορεί να κρατάει κάποιες ουσίες που δεν θέλουμε να φύγουν στο μίγμα. αν έχεις και το τόξο, πρέπει να κάνεις πολύ καλό καθάρισμα, λεπτομέριες δεν έχω διαβάσει γιατί δεν έχω χάλκινο. Επίσης θα έβρισκα κομμάτια χαλκού να βάλω μέσα στο υλικό που θα βράζει για να κάνει και εκεί ο χαλκός την δουλειά του
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
δημήτρης.μαντζαρίνης έγραψε: Καλησπέρα! Μια τέτοια διάταξη θεωρείτε οτι θα ήταν σωστή ;
Αγαπητέ φίλε Δημήτρη καλημέρα,
Η διάταξή σου θα ήταν πιό σωστή άν ο άμβυκας ήταν χάλκινος και το τόξο και η σερπαντίνα ανοξείδωτα.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ampelofilos
-
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 68
lyggas έγραψε:
nikkolaos.nikkolaos έγραψε: Το κατάλληλο νερό που αναφέρεις φίλε lyggas , πιο προτείνεις ακριβώς?
Η αραίωση με νερό γίνεται μετά από 2 μήνες που θα έχει δέσει, ή από την αρχή για να "δέσει" με το νερό?
-- Ελπίζω να μην βαράτε όλοι μετά από αυτό που θα πω. Το νερό που μπήκε στην πρώτη απόσταξη ήταν βρύσης. Παίζει να έπαιξε και αυτό ρόλο στην μυρωδιά? Είχα την εντύπωση ότι στην δεύτερη χρειάζεται εμφιαλωμένο.
-- Επίσης υπάρχει περίπτωση να φταίει κστά την συλλογή του υλικού, πλαστικό μπολ (πεντακάθαρο) να έπαιξε υτό ρόλο στην μυρωδια? μόνο κατά την διάρκεια συλλογής από το σπιράλ. μετά μπήκη σε γυαλί
Σόρρυ αλλά σκέφτομαι όλα τα πιθανά..
1) ΄Οχι αραίωση με νερό μόλις βγει το απόσταγμα. Βασική αρχή. ΄Οπως βασική αρχή είναι η προσθήκη του αποστάγματος στο νερό και όχι αντίστροφα.
2) Αραίωση π.χ.με νερά "ΒΙΚΟΣ" "ΖΑΓΟΡΙ" "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" "ΘΕΟΝΗ" , ή μια καλή πηγή με χαμηλά άλατα, μαγνήσιο κ.α.
3) Το νερό που μπήκε στην απόσταξη είναι δύσκολο να έπαιξε ρόλο στην μυρωδιά, εκτός αν ήταν από βούρκο.
4) Το μπολ αποκλείεται να είναι υπεύθυνο...
Φίλε lyggas, αναφέρεις την ¨"προσθήκη του αποστάγματος στο νερό".
Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί όχι το αντίστροφο, που ελέγχεται και καλύτερα;
Δηλαδή, να βάλω 3-4 λίτρα νερό σε 60 λίτρα απόσταγμα, δεν είναι ευκολότερο απ' το αντίστροφο; Τι κακό θα κάνω;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Περί απόσταξης