Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
- Jannis64
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
ετοιμάζομαι, για πρώτη φορά, να κάνω 3 καζανιές (160 λίτρων η καθεμία με 80% Cabernet Sauvignon- 20% Μοσχάτο Αμβούργου) με γλυκάνισο. Δεδομένου ότι δεν διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία και γνώση, θα ήθελα να ρωτήσω ποιον γλυκάνισο να επιλέξω και επίσης την ποσότητα που θα πρέπει να βάλω ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευρέως αποδεκτό (όχι υπερβολική αίσθηση γλυκάνισου αλλά ούτε και δυσδιάκριτη). Η απόδοση από την κάθε καζανιά θα είναι περίπου 22 με 23 λίτρα αποστάγματος 52% vol που θα αραιωθεί με νερό για να πάει στους 45 με 46% vol. Η μεταφορά των στέμφυλων θα γίνει σε 3 βαρέλια των 160 λίτρων (βαρέλι και καζανιά), οπότε να βάλω τον γλυκάνισο μέσα στα βαρέλια λίγο πριν την μεταφορά τους ή να τον ρίξω μέσα στο καζάνι πριν την απόσταξη? Χρειάζεται να τα ανακατέψω ή ρίχνω απλώς τον γλυκάνισο μέσα στο καζάνι και το κλείνω?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Jannis64
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 621
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 778
Προτείνω να κάνεις την πρώτη απόσταξη με ένα 2% και μετά την επόμενη βλέποντας και κάνοντας, επίσης μπορείς να κάνεις την πρώτη με 4% , την επόμενη σκέτη και μετά ανάμιξη αναλόγως για τα γούστα σου, έτσι θα δεις και σκέτο τι ''πουλιά πιάνει''.
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Jannis64
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Προσανατολίζομαι να βάλω στις δύο πρώτες 1,5 κιλό, και στην τρίτη κοντά στα 1200 γραμμάρια για κάποιους φίλους που θέλουν τον γλυκάνισο σε διακριτική ποσότητα. Έχω ακούσει καλά λόγια για γλυκάνισο από Βόρεια Εύβοια αλλά αν ισχύει αυτό που αναφέρεις τόσο εσύ όσο και ο gomati_sok για τη διακύμανση της γεύσης από χρονιά σε χρονιά τότε θέλει και τύχη.alexandros.k έγραψε: Θα χρησιμοποιήσεις τον κλασικό γλυκάνισο.Να ξέρεις πως έχει διαφορά στην ποιότητα ανάλογα με την προέλευση και τον χρόνο παραγωγής.Βαλτον στα βαρέλια λίγες ώρες πριν την απόσταξη.Η ποσότητα τώρα είναι ένα μεγάλο θέμα,άλλος βάζει 1κιλο και άλλος 10.Νομιζω πως θα πρέπει να είσαι κάπου στα 1-2κιλα.Αν χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο από 3 διαφορετικές περιοχές,θα πάρεις διαφορετικό αποτελεσμα σε κάθε καζανια,τόση διαφορά μπορεί να έχει.Συνηθως δεν δίνουμε σημασία στην προέλευση,αυτή όμως μπορεί να κάνει την διαφορά.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Jannis64
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
gomati_sok έγραψε: Αυτό που λέει ο Αλέξανδρος, για την αρωματικότητα του γλυκάνισου μπορεί να φαίνεται ψιλά γράμματα αλλά είναι πολύ σημαντικό, παίζει χρονιά με χρονιά πάρα πολύ, φέτος αυτός που βρήκα δεν με ικανοποίησε οπτικά και αρωματικά.
Προτείνω να κάνεις την πρώτη απόσταξη με ένα 2% και μετά την επόμενη βλέποντας και κάνοντας, επίσης μπορείς να κάνεις την πρώτη με 4% , την επόμενη σκέτη και μετά ανάμιξη αναλόγως για τα γούστα σου, έτσι θα δεις και σκέτο τι ''πουλιά πιάνει''.
Κι εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό το τι γλυκάνισος θα χρησιμοποιηθεί, γι αυτό το λόγο και το ψάχνω τόσο, ώστε να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Σκέτο ξέρω ήδη πώς είναι, γιατί προηγήθηκαν δύο καζανιές από το ίδιο ακριβώς "χαρμάνι" που θα χρησιμοποιηθεί και με γλυκάνισο και το αποτέλεσμα, ως γράπα, ήταν πολύ καλό.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου