file Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου

Περισσότερα
17/10/2018 15:42 #26101 από Jannis64
Jannis64 δημιούργησε το θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
Γεια σας,
ετοιμάζομαι, για πρώτη φορά, να κάνω 3 καζανιές (160 λίτρων η καθεμία με 80% Cabernet Sauvignon- 20% Μοσχάτο Αμβούργου) με γλυκάνισο. Δεδομένου ότι δεν διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία και γνώση, θα ήθελα να ρωτήσω ποιον γλυκάνισο να επιλέξω και επίσης την ποσότητα που θα πρέπει να βάλω ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευρέως αποδεκτό (όχι υπερβολική αίσθηση γλυκάνισου αλλά ούτε και δυσδιάκριτη). Η απόδοση από την κάθε καζανιά θα είναι περίπου 22 με 23 λίτρα αποστάγματος 52% vol που θα αραιωθεί με νερό για να πάει στους 45 με 46% vol. Η μεταφορά των στέμφυλων θα γίνει σε 3 βαρέλια των 160 λίτρων (βαρέλι και καζανιά), οπότε να βάλω τον γλυκάνισο μέσα στα βαρέλια λίγο πριν την μεταφορά τους ή να τον ρίξω μέσα στο καζάνι πριν την απόσταξη? Χρειάζεται να τα ανακατέψω ή ρίχνω απλώς τον γλυκάνισο μέσα στο καζάνι και το κλείνω?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2018 21:03 #26102 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
Μια απόσταξη θα κάνεις;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2018 22:19 #26103 από Jannis64
Jannis64 απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
Ναι, και στις τρεις θα γίνει μονή απόσταξη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2018 22:48 #26104 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
Θα χρησιμοποιήσεις τον κλασικό γλυκάνισο.Να ξέρεις πως έχει διαφορά στην ποιότητα ανάλογα με την προέλευση και τον χρόνο παραγωγής.Βαλτον στα βαρέλια λίγες ώρες πριν την απόσταξη.Η ποσότητα τώρα είναι ένα μεγάλο θέμα,άλλος βάζει 1κιλο και άλλος 10.Νομιζω πως θα πρέπει να είσαι κάπου στα 1-2κιλα.Αν χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο από 3 διαφορετικές περιοχές,θα πάρεις διαφορετικό αποτελεσμα σε κάθε καζανια,τόση διαφορά μπορεί να έχει.Συνηθως δεν δίνουμε σημασία στην προέλευση,αυτή όμως μπορεί να κάνει την διαφορά.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis, gomati_sok, Jannis64

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
18/10/2018 14:08 #26105 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου
Αυτό που λέει ο Αλέξανδρος, για την αρωματικότητα του γλυκάνισου μπορεί να φαίνεται ψιλά γράμματα αλλά είναι πολύ σημαντικό, παίζει χρονιά με χρονιά πάρα πολύ, φέτος αυτός που βρήκα δεν με ικανοποίησε οπτικά και αρωματικά.

Προτείνω να κάνεις την πρώτη απόσταξη με ένα 2% και μετά την επόμενη βλέποντας και κάνοντας, επίσης μπορείς να κάνεις την πρώτη με 4% , την επόμενη σκέτη και μετά ανάμιξη αναλόγως για τα γούστα σου, έτσι θα δεις και σκέτο τι ''πουλιά πιάνει''.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis, alexandros.k, Jannis64

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2018 22:12 - 18/10/2018 22:15 #26109 από Jannis64
Jannis64 απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου

alexandros.k έγραψε: Θα χρησιμοποιήσεις τον κλασικό γλυκάνισο.Να ξέρεις πως έχει διαφορά στην ποιότητα ανάλογα με την προέλευση και τον χρόνο παραγωγής.Βαλτον στα βαρέλια λίγες ώρες πριν την απόσταξη.Η ποσότητα τώρα είναι ένα μεγάλο θέμα,άλλος βάζει 1κιλο και άλλος 10.Νομιζω πως θα πρέπει να είσαι κάπου στα 1-2κιλα.Αν χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο από 3 διαφορετικές περιοχές,θα πάρεις διαφορετικό αποτελεσμα σε κάθε καζανια,τόση διαφορά μπορεί να έχει.Συνηθως δεν δίνουμε σημασία στην προέλευση,αυτή όμως μπορεί να κάνει την διαφορά.

Προσανατολίζομαι να βάλω στις δύο πρώτες 1,5 κιλό, και στην τρίτη κοντά στα 1200 γραμμάρια για κάποιους φίλους που θέλουν τον γλυκάνισο σε διακριτική ποσότητα. Έχω ακούσει καλά λόγια για γλυκάνισο από Βόρεια Εύβοια αλλά αν ισχύει αυτό που αναφέρεις τόσο εσύ όσο και ο gomati_sok για τη διακύμανση της γεύσης από χρονιά σε χρονιά τότε θέλει και τύχη.
Τελευταία διόρθωση: 18/10/2018 22:15 από Jannis64.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2018 22:24 - 19/10/2018 12:46 #26110 από Jannis64
Jannis64 απάντησε στο θέμα: Επιλογή-ποσότητα Γλυκάνισου

gomati_sok έγραψε: Αυτό που λέει ο Αλέξανδρος, για την αρωματικότητα του γλυκάνισου μπορεί να φαίνεται ψιλά γράμματα αλλά είναι πολύ σημαντικό, παίζει χρονιά με χρονιά πάρα πολύ, φέτος αυτός που βρήκα δεν με ικανοποίησε οπτικά και αρωματικά.

Προτείνω να κάνεις την πρώτη απόσταξη με ένα 2% και μετά την επόμενη βλέποντας και κάνοντας, επίσης μπορείς να κάνεις την πρώτη με 4% , την επόμενη σκέτη και μετά ανάμιξη αναλόγως για τα γούστα σου, έτσι θα δεις και σκέτο τι ''πουλιά πιάνει''.


Κι εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό το τι γλυκάνισος θα χρησιμοποιηθεί, γι αυτό το λόγο και το ψάχνω τόσο, ώστε να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Σκέτο ξέρω ήδη πώς είναι, γιατί προηγήθηκαν δύο καζανιές από το ίδιο ακριβώς "χαρμάνι" που θα χρησιμοποιηθεί και με γλυκάνισο και το αποτέλεσμα, ως γράπα, ήταν πολύ καλό.
Τελευταία διόρθωση: 19/10/2018 12:46 από Jannis64.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.245 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ