file PH ρακης

Περισσότερα
20/09/2018 20:38 #25979 από sw8jvw
sw8jvw δημιούργησε το θέμα: PH ρακης
Γεια σας! Εχω μια απορία, έψαξα εδώ, συγχωρέστε με εάν υπάρχει κάπου και εγώ δεν το είδα. Σήμερα έκανα και την δεύτερη καζάνια και μέτρησα το ph, είναι 6,50.
Η ερώτηση είναι πόσο πρέπει να είναι η μετρηση στην δεύτερη καζανια;
Ευχαριστώ πολύ.

Στάλθηκε από το SM-T585 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2018 22:40 #25980 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: PH ρακης
Αγαπητέ sw8jvw,,


Το pH του τσίπουρού τι σου χρειάζεται ? Τι θέλεις να εκτιμήσεις μετρώντας το?

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2018 06:59 #25981 από sw8jvw
sw8jvw απάντησε στο θέμα: Re:RE: PH ρακης

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ sw8jvw,,


Το pH του τσίπουρού τι σου χρειάζεται ? Τι θέλεις να εκτιμήσεις μετρώντας το?

SPYROS

Spyro, δεν θέλω να εκτιμήσω κάτι, απλώς το μέτρησα για πρώτη φορά και μου έκανε εντύπωση που είναι κοντά στο 7.
Ευχαριστώ πολύ πάντως.
Πέτρος.

Στάλθηκε από το SM-T585 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2018 07:26 #25982 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Re:RE: PH ρακης
Αγαπητέ φίλε καλημέρα,
Η μέτρηση του PH στα αλκοολούχα διαλύματα δεν έχει νόημα μηδέ καί πρακτική σημασία.
Ακόμα περισσότερο δεν σου δίνει καμμία οργανοληπτική πληροφορία για το απόσταγμα.
Η σκέτη αλκοόλη δεν έχει PH.
Σε υδατικό διάλυμα ενώ έχει την ρίζα -OH και θα έπρεπε να ήταν βασική στην πραγματικότητα είναι ουδέτερη.
Τα αποστάγματα είναι υδατικά διαλύματα αλκοόλης, άλλων βάσεων, οξέων, εστέρων, και πολλών άλλων ειδών χημικών ουσιών. Οι δε ουσίες που περιέχονται σε ένα απλό τσίπουρο αριθμούν χιλιάδες.
Οι τιμές PH μπορούν να ποικίλουν από όξινες PH 3 έως και βασικές PH 8.
Οι τιμές αυτές δεν είναι σταθερές μιας και στην διαδικασία της ωρίμανσης και παλαίωσης οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στα επιμέρους συστατικά είναι πολλές και συνεχείς με αποτέλεσμα την συνεχή αλλαγή του PH .
Μόνο μετά από πολλά χρόνια ένα απόσταγμα θα έχει θεωρητικά καταφέρει την πλήρη ισορροπία του αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, alexandros.k, Αρης, stelios1, sw8jvw

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2018 15:23 #25983 από sw8jvw
sw8jvw απάντησε στο θέμα: Re:RE: Re:RE: PH ρακης
Ευχαριστώ πολύ Νίκο.

Nikos Kotsalis έγραψε: Αγαπητέ φίλε καλημέρα,
Η μέτρηση του PH στα αλκοολούχα διαλύματα δεν έχει νόημα μηδέ καί πρακτική σημασία.
Ακόμα περισσότερο δεν σου δίνει καμμία οργανοληπτική πληροφορία για το απόσταγμα.
Η σκέτη αλκοόλη δεν έχει PH.
Σε υδατικό διάλυμα ενώ έχει την ρίζα -OH και θα έπρεπε να ήταν βασική στην πραγματικότητα είναι ουδέτερη.
Τα αποστάγματα είναι υδατικά διαλύματα αλκοόλης, άλλων βάσεων, οξέων, εστέρων, και πολλών άλλων ειδών χημικών ουσιών. Οι δε ουσίες που περιέχονται σε ένα απλό τσίπουρο αριθμούν χιλιάδες.
Οι τιμές PH μπορούν να ποικίλουν από όξινες PH 3 έως και βασικές PH 8.
Οι τιμές αυτές δεν είναι σταθερές μιας και στην διαδικασία της ωρίμανσης και παλαίωσης οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στα επιμέρους συστατικά είναι πολλές και συνεχείς με αποτέλεσμα την συνεχή αλλαγή του PH .
Μόνο μετά από πολλά χρόνια ένα απόσταγμα θα έχει θεωρητικά καταφέρει την πλήρη ισορροπία του αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο.
ΝΚ


Στάλθηκε από το SM-T585 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2018 08:31 - 25/10/2018 23:46 #25984 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Re:RE: PH ρακης
Αγαπητέ Πέτρο,

Όπως σου απήντησαν και οι φίλοι, η μέτρηση του pH στα τσίπουρα δεν έχει έννοια δεδομένου ότι δεν παρέχει κάποια ένδειξη αξιοποιήσημη.

Συμπληρωματικά και διευκρινιστικά προσθέτω και τα εξής:

1. Το pH (προφέρεται πεχά) λέγεται και «ενεργός οξύτητα», και είναι ένας εύχρηστος τρόπος έκφρασης της συγκέντρωσης των ιόντων υδρογόνου, πιο σωστά των κατιόντων υδροξωνίου (H3O+), σε ένα υδατικό διάλυμα.
Πιο συγκεκριμένα, απο μαθηματική άποψη, το "pH" συμβολίζει τον αρνητικό δεκαδικό λογάριθμο της συγκέντρωσης των ιόντων υδροξωνίου (κατιόντα υδρογόνου) στο διάλυμα.

2. Στους 25 °C, η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά ή άλλως βασικά. Tέλος, τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. Το καθαρό νερό έχει pH=7.
Για τα περισσότερα διαλύματα η τιμή του pH βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 0 και το 14, ακριβέστερα μεταξύ 1 και 13 αφού οι μετρήσεις pH στα άκρα της κλίμακας εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Πιο απλά, για την περίπτωσή μας:

1. To pH βρίσκει εφαρμογή εκεί που υπάρχει παρουσία οξέων ή βάσεων (όπου υπάρχει διάσταση ιόντων, όπως λέμε).

2. Το pH αποτελεί μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας, εξ ου και αναφέρεται ως ενεργός οξύτητα.

3. Το pH παρέχει ένα μέτρο της οξύτητας, όπως αυτή την αισθανόμαστε στο στόμα μας (και όχι όπως η περιεχόμενη στο κρασί οξύτητα μετριέται με εργαστηριακές μεθόδους).
Δηλαδή διαφορετικά κρασιά που στο στόμα μας μας δίνουν την ίδια αίσθηση οξύτητας, έχουν την ίδια τιμή pH (συνήθως όμως η μετρούμενη στο εργαστήριο τιμή της οξύτητας [gr/lt] είναι διαφορετική για το καθένα κρασί από αυτά). Επίσης, δύο κρασιά με διαφορετικό pH, μπορεί να έχουν την ίδια οξύτητα.

4. Όταν λοιπόν σε ένα κρασί μας, μετρούμε την οξύτητα, η τιμή που λαμβάνουμε δεν μας δίνει σημαντική/απόλυτη πληροφορία, για το πόσο ξινό θα το αισθανθούμε στη γλώσσα μας όταν το δοκιμάσουμε.

5. Γι΄αυτό οι κατευθυντικές οδηγίες που δίνει η διεθνής βιβλιογραφία για την δημιουργία ενός καλού κρασιού, έχουν να κάνουν με το pH απολύτως και με την οξύτητα προσεγγιστικά.
Δοκιμάζουμε λοιπόν το κρασί μας, βλέπουμε π.χ. οτι το θέλουμε περισσότερο ξινό ή με χαμηλότερο pH, και μετρούμε το pH του. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε στο ποτήρι μας ένα άλλο δείγμα στο οποίο προσθέσαμε λίγο οξύ (μικρή ποσότητα που προφανώς δεν μπορεί να μετρηθεί) για να το φέρουμε εκεί που η οξύτητά του μας ικανοποιεί γευστικά, ή εκεί που θέλουμε να φθάσουμε την χαμηλωμένη τιμή του επιθυμητού pH, και μετρούμε το pH του. Στη συνέχεια με βάση τη διαφορά των δύο τιμών του pH=pH1-pH2 που μετρήθηκαν, κάνουμε τη διόρθωση σε όλη την ποσότητα του κρασιού μας.

6. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην ερασιτεχνική οινοποίηση, περισσότερο χρήσιμο μας είναι ένα πεχάμετρο (2 δεκαδικών ψηφίων) παρά ένα οξύμετρο.

7. Το τσίπουρο, δεν περιέχει βάσεις και θεωρητικά δεν πρέπει να περιέχει και οξέα (όπως το κρασί το οποίο περιέχει οξέα), , όμως δυστυχώς περιέχει οξικό οξύ (πτητική οξύτητα) ως αποτέλεσμα της κακής φύλαξης των στεμφύλων μέχρι την απόσταξη αλλά και της αλκοολικής ζύμωσης, συνεπώς ενώ θά' πρεπε να έχει ουδέτερο pH (όπως αναλυτικά και εύστοχα τοποθετήθηκε ο Νίκος, ως ο ειδικός αποστάκτης της παρέας), δηλ. pH=7 ή λίγο λιγότερο από το 7 ένεκα διαφόρων ενώσεων/προσμίξεων όξινης συμπεριφοράς που παρεισφρύουν , μπορεί να εμφανίζει και pH=3,5, και ακόμη παρακάτω. Ευτυχώς όμως που στη γεύση σπάνια γίνεται αντιληπτό.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 25/10/2018 23:46 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, alexandros.k, Αρης, sw8jvw

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.225 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ