file Απόσταξη 2018

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
16/11/2018 07:35 #26197 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Καλημέρα σας,
lyggas, εκτιμώ ότι φυσικά έκανες διπλή απόσταξη τουλάχιστον.
Μπορείς να αναφέρεις που έκοψες στην 1η και στην 2η αντίστοιχα(ουρές), και γιατί στοχεύεις σε τόσο υψηλό αλκοολικό βαθμό;
Τι αβάντα δηλαδή σου δίνει ένα απόσταγμα αν είναι πριν την αραίωση 70+ αλκοόλ, σε σχέση με ένα άλλο που είναι 60+ αλκοόλ;
Επίσης επειδή θυμάμαι έχεις εξοικίωση με τα ιταλικά εγχειρίδια, αν μπορείς να μας αναφέρεις αν και οι Ιταλοί για την γράππα εφαρμόζουν αντίστοιχες τεχνικές και ποιές;

ΥΓ:πρόκειται να κάνουμε μια συνάντηση Θεσσαλονίκη(Δεκέμβρη) για γευσιγνωσία αποσταγμάτων μας, πολύ θα επιθυμούσα να παρευρεθείς, να συζητήσουμε επισταμένως .....και βεβαίως βεβαίως να δοκιμάσουμε αδιαλείπτως με καλή παρέα.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, PAKSIMADIS, TsipouroYannis, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 08:36 #26198 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
ΦίλεΣωκράτη καλημέρα,
Να αναφέρω ότι η συνάντηση του Δεκέμβρη με ενδιαφέρει πολύ και θα ήθελα να πάρω μέρος.
Αν θα μπορούσες να την κοινοποιήσεις αρκετά νωρίς θα με βοηθούσες να συμμετέχω καθότι σε μας η αποστακτική περίοδος μόλις άρχισε και ο χρόνος είναι στριμωγμένος.
Και κάτι ακόμα:
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
φούλαρε τα πετρέλαια και βιράρησε……το καΐκι κουπαστάρησε κι έβαλε θάλασσα απ΄τα μπούνια…...”
Από που είναι αυτή η πρόταση;
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, PAKSIMADIS, gomati_sok, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 09:22 #26199 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Και για μένα ειδοποίηση για την τσιπουροσυνάντηση. Βολεύει στον Χάρτη των Γεύσεων 1-2 /12.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 10:52 - 17/11/2018 22:54 #26200 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Φίλοι καλημέρα,
μόλις μίλησα με τον Σωκράτη και από την κουβέντα μας διεφάνη η ανάγκη να διαχωρίσουμε την ετήσια συνάντηση του αμπελουργού για την δοκιμή των κρασιών με αυτή για την δοκιμή αποσταγμάτων.
Μπορεί να φαίνεται ως ταλαιπωρία αλλά σκεφτείτε τι γεύση έχουμε μετά δοκιμή 150 κρασιών.
Σκεφτείτε το και απαντήστε.
Με την ευκαιρία δυο ωραίες διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα στην Θεσσαλονίκη αυτήν την περίοδο.
Το τερπνόν μετα του τερπνού:
www.vangoghalive.gr/ και
www.viva.gr/tickets/music/athina-thessaloniki/hindi-zahra/
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 17/11/2018 22:54 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 19:30 - 16/11/2018 20:31 #26201 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018

gomati_sok έγραψε: Καλημέρα σας,
lyggas, εκτιμώ ότι φυσικά έκανες διπλή απόσταξη τουλάχιστον.
Μπορείς να αναφέρεις που έκοψες στην 1η και στην 2η αντίστοιχα(ουρές), και γιατί στοχεύεις σε τόσο υψηλό αλκοολικό βαθμό;
Τι αβάντα δηλαδή σου δίνει ένα απόσταγμα αν είναι πριν την αραίωση 70+ αλκοόλ, σε σχέση με ένα άλλο που είναι 60+ αλκοόλ;
Επίσης επειδή θυμάμαι έχεις εξοικίωση με τα ιταλικά εγχειρίδια, αν μπορείς να μας αναφέρεις αν και οι Ιταλοί για την γράππα εφαρμόζουν αντίστοιχες τεχνικές και ποιές;

ΥΓ:πρόκειται να κάνουμε μια συνάντηση Θεσσαλονίκη(Δεκέμβρη) για γευσιγνωσία αποσταγμάτων μας, πολύ θα επιθυμούσα να παρευρεθείς, να συζητήσουμε επισταμένως .....και βεβαίως βεβαίως να δοκιμάσουμε αδιαλείπτως με καλή παρέα.


Φίλε Σωκράτη, καλησπέρα. Απαντώ λοιπόν:

1) Την πρώτη απόσταξη την έκοψα στα 18 γράδα και την δεύτερη στα 20. Ο λόγος των υψηλόβαθμων αποσταγμάτων, είναι η δυνατότητα που έχεις να τα κατεβάσεις μετέπειτα σε χαμηλούς βαθμούς οινοπνεύματος, χωρίς θολώματα και αλλοίωση γεύσης εξαιτιας του νερού. Επίσης, έχει διαφορά ο αρωματικός χαρακτήρας και γευστικά είναι πιο "μαλακό". Εξάλλου για πολλά χρόνια οι δεύτερες αποστάξεις μου ήταν γύρω στους 60 βαθμούς αλκοόλης, οπότε είμαι σε θέση να εντοπίσω τις διαφορές.

2) Εξοικίωση με τα Ιταλικά εγχειρίδια δεν έχω, αλλά το έχω ψάξει αρκετά. Δεν λένε τίποτα παραπάνω από τους δικούς μας χημικούς και συνήθως η γράππα τους έχει υψηλά ποσοστά μεθανόλης, τόσα ώστε έχουν καταφέρει να εναρμονίσουν τις κοινοτικές οδηγίες στα μέτρα τους, απλά θέλω να διασταυρώνω απόψεις. Το ίδιο έκανα και με τους Αμερικάνους.
- ΄Οσον αφορά τους Ιταλούς, νομίζω ότι αναφέρθηκα και εδώ : ampelourgos.gr/forum/apostagmata/5789-%C...CE%B7%CF%82?start=20

3) Τώρα όσον αφορά την αραίωση του αποστάγματος με νερό ύστερα από την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, με μία επιδερμική αναζήτηση εντόπισα και καταθέτω τα εξής :
α) Π.ΤΣΕΤΟΥΡΑΣ "η Ποιότητα στο Τσίπουρο" σελ. 56-57 γράφει επί λέξει : "...Μετά την απόσταξη η καρδιά που έχει υψηλό αλκοολικό τίτλο δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως. Διατηρείται όπως αναφέραμε σε ανοξείδωτες δεξαμενές για ένα χρονικό διάστημα με σκοπό να λαμπικαριστεί και να γίνει η σταθεροποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ...".
β) Δ. ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ & Ι.ΠΡΙΝΟΣ "Απόσταξη και αποστάγματα στο ΄Αγιο΄Ορος" σελ.36 : " ... Η αποθήκευση του αποστάγματος σε ανοξείδωτες δεξαμενές πρέπει να διαρκεί περίπου δύο (2) μήνες, προκειμένου να δέσει το άρωμά του και μετά να αραιώνεται...".
- Η αναφορά σε ανοξείδωτες δεξαμενές γίνεται λόγω του μεγάλου όγκου. Και αυτά διασταυρωμένα με τους ξένους, όμως δεν έχω χρόνο για ψάξιμο των πηγών.
Τελευταία διόρθωση: 16/11/2018 20:31 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
16/11/2018 20:47 #26202 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Σ΄ευχαριστώ πολύ φίλε lyggas, για τις απαντήσεις σου.

Μέχρι τώρα ήξερα από αναρτήσεις του SPUROS και του Ν. Κοτσαλή ότι κάποια κλάσματα των ουρών είναι επιθυμητά, διότι αποστάζουν εκεί αρωματικοί αστέρες και άρα δεν πρέπει να κόβουμε πολύ νωρίς. Ακριβώς το αντίθετο εφαρμόζεις εσύ, αποδεκτό καθότι η αρωματική παλέτα που σε εκφράζει μπορεί να αποτυπώνεται καλλίτερα έτσι. Γι αυτό λέω να βρισκόμαστε να συζητάμε , να δοκιμάζουμε γιατί κάτι αρεστό σε μένα μπορεί σε σένα να είναι αδιάφορο....
¨Οσον αφορά την αραίωση, προσωπικά δεν είχα ποτέ την υπομονή να το εφαρμόσω, στην καλλίτερη να περιμένω 1-2 εβδομάδες, αλλά σίγουρα τα αρώματα δένουν με τον χρόνο, γι αυτό πάντα κρατάω γράππες από παλιές χρονιές για να βλέπω την εξέλιξη.

Και μιά ιστορία:στην καντίνα που ξαποσταίνω, ακούς πολλά μασάλια, κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται ο καθένας με το τσίπουρο του, να το παινευτεί για...., και τι δεν έχω δεί και δοκιμάσει, ελάχιστα είναι οριακά αποδεκτά για τα γούστα μου, ο παραγωγός του όμως δείχνει να το απολαμβάνει και το εκθειάζει, και μόνο σουλτανίνα και ρόγα- ρόγα και χωρίς να τραβήξω κρασί, ασχέτως αν ήταν ένα μήνα ντάλα στον ήλιο σκεπασμένο με νάυλον......και το πρώτο άρωμα που σου ρχεται είναι αμυλική και ισοαμυλική αλκοόλη(χαρακτηριστική μυρωδιά διαλυτικού).

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 22:25 #26206 από isaakpa
isaakpa απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Φίλοι καλησπέρα , προτείνω η τσιπουροκατάσταση - συνάντηση να γίνει το μεσημέρι Σαββάτου 1/12 ή την Κυριακή 2/12 , οι φίλοι εκτός Θεσ/νίκης να δηλώσουν πότε τους βολεύει για να γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία.
Υ.Γ. Σωκράτη πολύ ευχαρίστως να δούμε παρέα την εξέλιξη από τις γράππες που κρατάς:evil:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2018 22:44 - 17/11/2018 02:19 #26207 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Αγαπητέ lyggas,

Είσαι Βασιλιάς.
Το ξινόμαυρο φτιάχνει από τα καλύτερα τσίπουρα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 17/11/2018 02:19 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2018 02:18 - 19/11/2018 12:04 #26208 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018
Αγαπητοί φίλοι,

1. Από τη στιγμή που οι απορριπτόμενες ουρές περιέχουν και ποσοστό αιθυλικής αλκοόλης που δεν έχει ακόμη παραληφθεί, σημασία δεν έχει μόνο σε ποιο σημείο κόβεις τις ουρές, αλλά και η πορεία (ο τρόπος) της απόσταξης, από εκεί που ξεκίνησες μέχρι να φθάσεις στο σημείο αυτό. Ισχυρίζομαι δηλ. ότι από την ίδια πρώτη ύλη μπορείς να πάρεις αποστάγματα (τσίπουρο με ή άνευ κλπ) με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που όμως έχουν όλα το ίδιο σημείο κοψίματος των ουρών. Αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν εύκολα στα κοινά καζάνια των "διήμερων" Καζανάδων, αλλά μόνο σε πειραματικούς αποστακτήρες, γιατί ο καζανάς θα σε βαρεθεί και θα σε διώξει, αφού του τρώς χρόνο και χάνει χρήμα.

2. Το δεύτερο που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι τα τελευταία τμήματα του αποστάγματος (κυρίως στο τσίπουρο γλυκανίσου, γιατί στις γράπες ποιότητας όσο λιγότερες ουρές έχεις τόσο καλύτερα [κατά τη γνώμη μου]) , από κάποιο σημείο και μετά μέχρι και το κόψιμο, να συλλέγονται ξεχωριστά, σε 3-4-5-6-7-8 διαδοχικές μικροποσότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα εκτιμηθεί, αν κάποιες από αυτές είναι σκόπιμο να προστεθούν για να εμπλουτίσουν το απόσταγμα με αρωματικά χαρακτηριστικά . Μπορεί δηλ. π.χ. η πρώτη μικροποσότητα να μη μας αρέσει, όπως η 3η ή η 5η να μας αρέσει για να προστεθεί στο τελικό απόσταγμα.

Τα υπόλοιπα τα λέμε στη συγκέντρωση για τσίπουρα, για την οποία και εγώ συμφωνώ να ξεχωριστεί από τη συγκέντρωση για τα κρασιά.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 19/11/2018 12:04 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2018 03:21 - 17/11/2018 03:24 #26209 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Απόσταξη 2018

gomati_sok έγραψε: Σ΄ευχαριστώ πολύ φίλε lyggas, για τις απαντήσεις σου.

Μέχρι τώρα ήξερα από αναρτήσεις του SPUROS και του Ν. Κοτσαλή ότι κάποια κλάσματα των ουρών είναι επιθυμητά, διότι αποστάζουν εκεί αρωματικοί αστέρες και άρα δεν πρέπει να κόβουμε πολύ νωρίς. Ακριβώς το αντίθετο εφαρμόζεις εσύ, αποδεκτό καθότι η αρωματική παλέτα που σε εκφράζει μπορεί να αποτυπώνεται καλλίτερα έτσι. Γι αυτό λέω να βρισκόμαστε να συζητάμε , να δοκιμάζουμε γιατί κάτι αρεστό σε μένα μπορεί σε σένα να είναι αδιάφορο....
¨Οσον αφορά την αραίωση, προσωπικά δεν είχα ποτέ την υπομονή να το εφαρμόσω, στην καλλίτερη να περιμένω 1-2 εβδομάδες, αλλά σίγουρα τα αρώματα δένουν με τον χρόνο, γι αυτό πάντα κρατάω γράππες από παλιές χρονιές για να βλέπω την εξέλιξη.

Και μιά ιστορία:στην καντίνα που ξαποσταίνω, ακούς πολλά μασάλια, κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχεται ο καθένας με το τσίπουρο του, να το παινευτεί για...., και τι δεν έχω δεί και δοκιμάσει, ελάχιστα είναι οριακά αποδεκτά για τα γούστα μου, ο παραγωγός του όμως δείχνει να το απολαμβάνει και το εκθειάζει, και μόνο σουλτανίνα και ρόγα- ρόγα και χωρίς να τραβήξω κρασί, ασχέτως αν ήταν ένα μήνα ντάλα στον ήλιο σκεπασμένο με νάυλον......και το πρώτο άρωμα που σου ρχεται είναι αμυλική και ισοαμυλική αλκοόλη(χαρακτηριστική μυρωδιά διαλυτικού).

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.



Ξέχασα να γράψω ότι γενικά εκτιμώ τις "δωρικές" αρωματικές νότες στο απόσταγμα και όχι τα έντονα αρωματικά μπουκέτα. Εξάλλου ένας από τους λόγους που αποστάζω Ξινόμαυρο είναι και αυτός. ΄Ενας άλλος είναι ότι σαν είναι λευκόσαρκη και λεπτόφλουδη ποικιλία, δίνει εξαιρετικά αποστάγματα.
- Επίσης δεν απαξιώνω καθόλου τα αρωματικά συστατικά των ουρών (τερπένια), όμως από ότι αντιλαμβάνομαι για δεύτερη συνεχή χρονιά, για εμένα, δεν τίθεται θέμα διλήμματος,

- ΄Οσον αφορά αυτούς που παινεύονται υπερβολικά για το τσίπουρό τους, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό έμαθαν να πίνουν στα καφενεία, αυτό ξέρουν. Δυστυχώς για πολλούς, αν το τσίπουρο δεν μυρίζει νέφτι, δεν είναι καλό. Αυτοί είμαστε.
Τελευταία διόρθωση: 17/11/2018 03:24 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.079 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ