file Ζύμωση στέμφυλων

Περισσότερα
18/09/2018 12:34 #25964 από Pavar
Pavar απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Γειά σας.
Ένας φίλος μου έβγαλε μούστο την Κυριακή. Έχει σε τελάρα στεμφυλα από μαυρουδι ασπρουδι και σαββατιανο. Είναι πολύ στεγνά.
Αυτά κάνουν για τσίπουρο; αν ναι πρέπει να μπουν έτσι όπως είναι χωρίς καμία προσθήκη σε βαρέλια με κλειστό καπάκι; πως θα ξέρω πότε θα είναι έτοιμα;
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με σκέτα στεμφυλα από πιεστήριο .
Πέρσι έφτιαξα με σταφύλι πολτό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/09/2018 13:56 - 18/09/2018 13:57 #25965 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Φίλε Pavar καλημέρα,
Σκέτα φλούδια στειμμένα από το κρασί τους δεν θα έχουν απόδοση.
Αν έχουν ακόμα σάκχαρα ή και χυμό-κρασί μέσα τους θα δώσουν κάτι.
Αν είναι πολύ στεγνά θα πρέπει να τους βάλεις νερό.
Τα δύο άκρα που πρέπει να αποφύγεις είναι:
πολύ στεγνά και να ξυνίσουν
ή να βάλεις πολύ νερό και πάλι να ξυνίσουν.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 18/09/2018 13:57 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/09/2018 19:36 #25966 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Στα είπε ο Νίκος,πιάνομαι όμως από τρεις μαγικές λέξεις,"στέμφυλα από πιεστήριο",για να σου πω,μην ασχολεισαι.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/09/2018 21:46 #25967 από Pavar
Pavar απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Σας ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/09/2018 13:25 - 19/09/2018 13:27 #25970 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Χαίρετε! Pavar, συμφωνώ απόλυτα με τον Spyro. Είχα αποστάξει Αγιωργίτικο (χωρίς να αφαιρέσω καθόλου κρασί) και ήταν καταπληκτικό. Εάν μπορείς μη "τραβάς" καθόλου κρασί!
Τελευταία διόρθωση: 19/09/2018 13:27 από Dimchai.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2018 14:12 #26186 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων

Nikos Kotsalis έγραψε: Καλημέρα,
γενικός κανόνας που ισχύει, με τις εξαιρέσεις του βέβαια:
Πρώτη απόσταξη.
παίρνουμε όλο το αλκοόλ δηλ μέχρι το αλκοολόμετρο στο απόσταγμα που ρέει ελέυθερα από το καζάνι να δείξει 13 γράδα κλιμακα Cartier ή 18% abv.
Δεύτερη απόσταξη
Πετάμε το πρώτο 10% του αποστάγματος που ρέει ελεύθερα.
Αρχίζουμε να συλλέγουμε το προϊόν.
Οταν η ένδειξη του αλκοολόμετρου δείξει 17-18% αbv σβήνουμε την φωτιά και πετάμε το υλικό που έχει μείνει.
ΝΚ


Χαίρεται αγαπητέ Νίκο. Σε ευχαριστώ πολύ για όλες σου τις απαντήσεις. Σόρρυ που επανέρχομαι εδώ αλλά διαβάζοντας τους από πάνω αριθμούς μου έκανε εντύπωση. Με δεδομένο ότι πάμε για 2η απόσταξη, στην 1η οκ παίρνουμε μέχρι τότε που λες (προσωπικά είχα το θέμα της μυρωδιάς και σε επόμενες πρώτες αποστάξεις έκοβα στους 45%.)
Στην 2η απόσταξη το 10% ως κεφαλή δεν είναι μεγάλο ποσοστό? Είχα στο μυαλό μου 1-3%.
Και επίσης στις ουρές πάλι δεν είναι πολύ το να το φτάσουμε μέχρι τους 18%? Πάλι είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να κόψουμε το πολύ στους 40%
Ρωτάω χωρίς να έχω εμπειρία 2ης απόσταξης και έχοντας σεβασμό σε όλα όσα γράφονται και από όλους ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2018 17:30 - 12/11/2018 18:48 #26187 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Αγαπητέ φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,
Να με συμπαθάς αλλά ο δαίμων του τυπογραφείου και της βιασύνης με έκανε να γράψω τελείως λάθος νούμερα.
Στην πρώτη απόσταξη παίρνεις όλο το αλκοόλ, φτάνεις δλδ στα 13 γραδα ή 18% κατά ογκον.
Θα μπορούσες εις βάρος της ποσότητας να κάνεις και στην πρώτη απόσταξη διαχωρισμό και απόρριψη, αλλά είναι στην διακριτική σου ευχέρεια και την ισορροπία ανάμεσα σε ποσότητα ποιότητα που θες να επιτύχεις.
Στην δεύτερη απόσταξη απορρίπτεις το πρωτο 1% και σταματάς την απόσταξη στα 18 γραδα ή 40% περίπου.
Για λόγους οικονομίας θα μπορούσες κόψεις υψηλότερα στα 20 γράδα δλδ, να συνεχίσεις την απόσταξη μέχρι τα 16 γράδα ,να το συλλέξεις ξεχωριστά και να το προσθέσεις στην επόμενη σου δεύτερη απόσταξη με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα απόριψης.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 12/11/2018 18:48 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2018 22:40 #26188 από nikkolaos.nikkolaos
nikkolaos.nikkolaos απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Τώρα τα νούμερα μου βγαίνουν μια χαρά χαχα και επιπλέον έμαθα ότι και στην δεύτερη μπορώ να συλλέξω υλικό για να πάει στην επόμενη δεύτερη :-)
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
άλλη συμβουλή για την δεύτερη απόσταξη? έχουμε κίνδυνο φωτιάς λόγω υψηλής αλκοόλης?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2018 16:18 #26189 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Αγαπητέ φίλε nikkolaos.nikkolaos καλησπέρα,
σε μια απόσταξη τα ποσά ενέργειας που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλα.
Αναφέρομαι στην καύση που θα ζεστάνει τον άμβυκα.
Ακόμα τα ποσά ενέργειας που περιέχονται στα πτητικά συστατικά αλκοόλες κετόνες κλπ είναι και αυτά μεγάλα.
Κάποιο ατύχημα είτε με τον άμβυκα είτε με ανάφλεξη εύφλεκτων ατμών μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ή και θανατηφόρο.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ