question-circle Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη

Περισσότερα
21/08/2018 12:02 #25871 από leonkrts
leonkrts δημιούργησε το θέμα: Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη
Καλημέρα σας.
Ξεκοκαλιζω το φόρουμ, ακουω αποψη της οινολογου μου κι εχω μπερδευτεί. Τελικά ποιος ειναι ο σωστός τρόπος ζυμωσης του σταφυλοπολτου που προορίζεται για απόσταξη;
Εγω αφου παιρνω το προρωγο για κρασι, αφηνω τα στεμφυλα με αρκετο μουστο να βρασουν σε ανοικτά (με τουλοπανι σκεπασμενα) δοχεια ανακατευοντας τα τσιπουρα για να βυθίζεται το καπελο και μετα την ολοκλήρωση σφραγισμα ως την βραση.
Ωστόσο η Οινολογος και καποια ποστ που ξεφυλλιζω αναφέρουν ως σωστό το κλεισιμο των δοχειων κατα την βραση με λάστιχο σε δοχείο νερου ή βαλβιδα νερου για αποβολη αεριων χωρις επαφη αερα με τα τσιπουρα.
Ποιο είναι το σωστό και εαν είναι το δεύτερο, ανακάτεμα (βυθισμα του καπέλου) δεν γίνεται καθόλου ή μπορείς να ανοίγεις για ανακάτεμα και επειτα κλείνεις ξανά;
Ερώτηση 2η, ενω στα περισσότερα ποστ η θειωση απαγορεύεται στην διαδικασία, υπαρχουν και ποστ που εχουν προτεινει θειωση μετα το περας της ζυμωσης (αποφυγη ξινισματος). Τι ισχύει;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα φώτα σας.
Λεωνιδας
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Αρης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/08/2018 18:08 #25872 από Αρης
Αρης απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη
Παρόμοια απορία έχω και εγώ σχετικά με την θείωση, ειδικά αμέσως μετά το πάτημα, αν προορίζεται για απόσταξη. Σε παλιότερο ποστ διάβασα ότι κάποιοι το κάνουν κάποιοι όχι και όλοι έχουν τα επιχειρήματα τους τα οποία είναι και πειστικά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/08/2018 21:44 #25882 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη
Αυτο που κανεις το αναφερουν τα βιβλια οινολογιας,δεν κανεις κατι λαθος.Η αναεροβια ζυμωση ειναι μια αλλη μεθοδος,στην οποια παλι εχεις εισροη αερα στο δοχειο ζυμωσης(λιγοτερο βεβαια) εφοσον θα ανοιξεις για ανακατεμα.Στεμφυλα τα οποια προερχονται απο υγιη σταφυλια τα οποια εχουν πανω απο 12 μπωμε και θα αποσταχθουν το συντομοτερο δυνατον,κατα την γνωμη μου δεν υπαρχει λογος να θειωνονται.Ενοειται πως με το περας της ζυμωσης κλεινεις καλα το δοχειο το οποιο εχεις αποθηκευμενο σε σκιερο-δροσερο μερος.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2018 00:07 #25883 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη
Δεν εχω κανενα επιχειρημα, λεω μονο οτι εδω και 45 χρονια που μπορω να θυμαμαι δεν θειωναμε και δεν ξυνιζαν τα τσιπουρα. Ο κανονας ειναι το οτι.. Δεν θα παθουν τιποτα! Ακομα και με 10 μπωμε δεν εχουν αναγκη, οι εξαιρεσεις ειναι παρα πολυ σπανιες αλλα υτπαρχουν κ αυτες...
Λεω επισης παλι χωρις κανενα επιχειρημα, οτι θειωνοντας τα 3 τελευταια χρονια στο πατημα δεν ειχα κανενα προβλημα στο τσιπουρο.
Δεν καταλαβαινω.. Απαγορευεται η θειωση εαν προοριζονται για αποσταξη??? Μα αποσταξη κανουμε τα υπολλειματα, τα τσιπουρα δηλαδη που εμειναν αφου πηραμε το κρασι (το οποιο κρασι οι ιδιοι που λενε αυτες τις θεωριες λενε να θειωθει στο πατημα), δεν υπαρχει λογικη σε αυτο. Μην πιστευετε οτι διαβαζετε πολλα ειναι ''ανορθοδοξος πολεμος''.
Τουλαχιστον επι 30 χρονια δεν θειωνα τιποτα και δεν ξυνιζε ΤΙΠΟΤΑ. Αλλα ξυνισμα κ αλλο οξειδωση.
Απο παιδακι εχω μαθει σαν σωστο να ειναι κλεισμενα καλα (οχι με τουλι) και να γυριζονται 2 φορες την ημερα στην αρχη, μετα μια και μεχρι να καθησουν σταδιακη επιβλεψη. Ολοι εδω τα κλεινουν οσο γινεται σφιχτα.
Δεν θεωρω φυσικα οτι το τουλι ειναι κατι λαθος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/08/2018 12:01 #25889 από leonkrts
leonkrts απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στεμφυλων για αποσταξη
Καλημέρα! Άρα δοκιμη μερικως αναεροβια ζυμωση και ανοιγμα για ανακατεμα και μετρημα μονο. Βρηκα βαλβιδες απο καταστήματα για παρασκευη κ ζυμωση μπυρας. Να ευχηθω καλους τρυγους κλπ και να πω ποσο καταπληκτικό το φορουμ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.208 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ