file Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.

Περισσότερα
15/03/2018 21:11 #25277 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Φίλε Γιάννη καλησπέρα,
η αναφορά στην κρυοεκχύλιση έγινε για να τονίσω ότι τα βιβλία θα αναφέρουν αυτά που συζητάμε σε 5-10 χρόνια.
τόσο χρειάζεται στην ιδέα να αποδειχθεί να γίνει γνώση και σύγγραμα.
Το γεγονός ότι στον αμπελουργό συζητάμε για πράγματα που δεν αναφέρονται ακόμα σε βιβλία του κλάδου σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά.
Και για να "βλογήσω και τα γένια μας" αναφορά σε κρυοεκχύλιση ερυθρών έγινε εδώ από εμένα προ 8/ας.
Οποιος φίλος μπορεί να ψάξει για του λόγου το αληθές.......προσωπικά δεν το καταφέρνω.
Ο Γιώργος, setoinos, το εξηγεί σωστά το θέμα, μιας και συνδέει κλίμα θερμοκρασίες άριστη οινοποίηση και προστασία.
'A propos Γιώργο το μηχάνημα που έχεις στην φωτογραφία είναι Arnold Holstein από την περιοχή της λιμνης Constance της Γερμανίας.
Η εταιρεία θεωρείται από τις καλύτερες στο είδος της.
Βλέπεις τον χάλκινο άμβυκα με διπλό εξωτερικό χιτώνιο από ανοξείδωτο χάλυβα, αποστακτική χάλκινη στήλη πολλαπλών επιπέδων και εξ ολοκλήρου αναξείδωτο ψυγείο.
Αυτά που συζητάμε στον αμπελουργό από χρόνια.
Προ 5/ας η τιμή που μου έιχαν δώσει για ένα άμβυκα 130 λίτρων ήταν 18000 Ε.
Αυτό το κόσμημα των χιλίων λίτρων, από ότι υπολογίζω, δεν μπορώ να φανταστώ τι κοστίζει.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Goude, gomati_sok, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/03/2018 22:51 #25278 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.

Αυτό είναι χιλιάρι το προηγούμενο είναι 3000 λίτρων !


Δεξαμενές ζύμωσης με χιτώνιο ψύξης .
Νίκο υπάρχουν και άλλες λύσεις, πιο προσιτές . Θέλει ψάξιμο .
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, Goude, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/03/2018 20:21 #25280 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε απλά δεν καταλαβαίνω πως τις παραπάνω ενώσεις τις κολλάς με το αν είναι κρεβατίνα ή κύπελλο! Μπορώ ασφαλώς να καταλάβω την διαφορά στην φυσιολογία των πρέμνων κάτω από τα διάφορα συστήματα διαμόρφωσης και συνεπώς την ωρίμανση των σταφυλιών όμως οι ουσίες που αναφέρουμε δεν έχουν σχέση με την διαμόρφωση αλλά κυρίως με τις οινοποιητικές τεχνικές!
Όσο για την φουρφουράλη είναι ουσία που σχηματίζεται από την καύση των αζύμωτων σακχάρων κατά την απόσταξη αλλά αυτό δεν κολλάει πουθενά με το σύστημα διαμόρωσης των πρέμνων.
Τέλος να διευκρινίσω πως είμαι γεωπόνος - οινολόγος και δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου αλλά τα έχω διαβάσει, όχι όμως από τον τσέτουρα! Ο τσέτουρας είναι πολύ καλός συγγραφέας οινολόγος αλλά δεν καλύπτει επιστημονικά τα θέματα, είναι για ερασιτέχνες αμπελουργούθς και οινοποιούς. Γι΄αυτό θα σου πρότεινα να διαβάσεις βιβλία του σουφλερού που τα λένε όλα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/03/2018 20:44 #25282 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Να με συγχωρείτε για το ύφος μου (κυριώς προς τον Lyggas) και προς θεού σέβομαι την οποιαδήποτε διαφωνία, αλλά το επίπεδο των γνώσεών μου φτάνει μέχρι εκεί. Απλά αυτό που ήθελα να τονίσω είναι η σπουδαιότητα της ορθότητας του λόγου μας. Πρέπει όλοι μας να ψαχνόμαστε και να μην μένουμε μόνο στα βιβλία αλλά όταν λέμε κάτι να ξέρουμε γιατί το λέμε και όχι γιατί το είπε κάποιος οινολόγος!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/03/2018 01:38 - 17/03/2018 19:49 #25284 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Προς τον φίλο Bullock :

Κατ' αρχάς, όσον με αφορά, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης .
Κατα δεύτερο λόγο ανέφερα τυχαία τον Τσέτουρα και αυτό που έγραψες είναι αληθές, βοηθά περισσότερο αυτούς που ασχολούνται με την χωρική οινοποίηση.

΄Ομως θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ότι ασχολούμαι με το ¨"άθλημα" δεκαετίες, ενώ από τον όγκο των άρθρων, ελληνικών και ξένων, που έχω μελετήσει αλλά και από τις συναναστροφές μου με χημικούς, οινολόγους, αποσταγματοποιύς και επιχειρηματίες του χώρου, από τους οποίους πολλοί θα είναι σε όλους σας γνωστοί, εκτιμώ ότι κάτι έχουν αφήσει μέσα στο φτωχό μυαλό μου.
Απλά επειδή οι περίοδοι στη ζωή κάθε ανθρώπου δεν είναι πάντα χαλαροί έτσι και εγώ στην παρούσα, δεν έχω διάθεση να ανατρέξω σε αρθρογραφίες και να εμβαθύνω περισσότερο.


Υ.Γ. 1) Η φουρφουράλη "κολλάει" στην πιθανότητα μή ολοκλήρωσης της ζύμωσης, λόγω χαμηλών μπομέ, με αποτέλεσμα νε υπάρχουν αζύμωτα ζάχαρα.
2) Ο Σουφλερός, νομίζω δεν θα διαφωνούσε μαζί μου.
Τελευταία διόρθωση: 17/03/2018 19:49 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/03/2018 22:53 #25290 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Φίλε Lyggas, βοήθησε με σε παρακαλώ. Γράφεις :

Υ.Γ. 1) Η φουρφουράλη "κολλάει" στην πιθανότητα μή ολοκλήρωσης της ζύμωσης, λόγω χαμηλών μπομέ, με αποτέλεσμα νε υπάρχουν αζύμωτα ζάχαρα.

Υπάρχει ή όχι λάθος σε αυτή την έκφραση; Μπορεί η ύπαρξη χαμηλών μπομέ να εμποδίσει την ολοκλήρωση της ζύμωσης;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/03/2018 22:51 #25291 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.

Goude έγραψε: Φίλε Lyggas, βοήθησε με σε παρακαλώ. Γράφεις :

Υ.Γ. 1) Η φουρφουράλη "κολλάει" στην πιθανότητα μή ολοκλήρωσης της ζύμωσης, λόγω χαμηλών μπομέ, με αποτέλεσμα νε υπάρχουν αζύμωτα ζάχαρα.

Υπάρχει ή όχι λάθος σε αυτή την έκφραση; Μπορεί η ύπαρξη χαμηλών μπομέ να εμποδίσει την ολοκλήρωση της ζύμωσης;


Σαφώς, δεδομένης και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, που στα μέρη μου τον Οκτώβριο είναι χαμηλή. π.χ. Εγώ δεν έχω την δυνατότητα να ελέγξω την θερμοκρασία στον χώρο που οινοποιώ. Σε τέτοιο περιβάλλον τα χαμηλά μπομέ μπορεί να είναι αιτία ημιτελούς ζύμωσης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/03/2018 23:14 #25292 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Δεν γινεται να φταινε τα χαμηλα μπωμε στην μη ολοκληρωση ζυμωσης, με δεδομενες ιδιες συνθηκες κατι αλλο θα φταιει (πχ ψιλοδιακοπη-εξασθενιση της σε κρισιμο σταδιο αλλα αυτο θα ηταν ισως ακομη χειροτερο σε πολλα μπωμε).
Μπορει να μην ολοκληρωθει η ζυμωση λογω χαμηλων μπωμε μονο επειδη θα εχει γυρισει προς ξυδι αλλα τοτε ουτε ξυδι θα γινεται.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Bullock

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/03/2018 01:15 - 19/03/2018 01:24 #25293 από Bullock
Bullock απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.
Ομολογώ πως δεν έχω ακούσει να σταματάει η ζύμωση από χαμηλά μπομε, ίσα ίσα σε υψηλά μπομε σταματάει γιατί οι ζύμες ζορίζονται! Σίγουρα η θερμοκρασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αλλά όχι ο μόνος! Ίσως εννοείς πως τα ανώριμα σταφύλια-χαμηλά μπομε δεν έχουν αρκετές ποσότητες αζωτούχων ενώσεων-αμινοξέα και αμωννιακά (απαραίτητες ενώσεις για τον πολλαπλασιασμό των ζυμών) λόγω ανεπαρκούς ωρίμανσης.
Όπως το περιγράφεις η θερμοκρασία ευθύνεται και όχι τα μπομέ! Αλλά όπως και να χει ακόμα και στα ψηλά σχήματα διαμόρφωσης όπως είναι η κρεβατίνα με σωστούς χειρισμούς (όπως κορυφολογήματα και αφαίρεση σταφυλιών) μπορεί να ωριμάσει την παραγωγή. Συνεπώς όλα είναι θέμα σωστής διαχείρησης που πηγάζει από την γν΄ωση και την εμπειρία!
Τελευταία διόρθωση: 19/03/2018 01:24 από Bullock.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
19/03/2018 07:00 #25295 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Αμπέλι για κληματαρια. Απόσταγμα τσίπουρο.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, Bullock

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.399 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ