Απορία μέτρησης σε γράδα τσίπουρου
- jeff3
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Την προηγούμενη βδομαδα έκανα απόσταξη τσίπουρο σε καζάνι της περιοχής και έχω την εξής απορία.
Τσίπουρο διπλής απόσταξης ειπα οταν αποσταγματοποιο να κάνει το τσίπουρο 19.5 βαθμούς. Από περιέργεια αγόρασα ενα γραδομετρο αλκοολομετρο βαθμονομημένο στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Γιατί το δικό μου γράφει 18 γραδα ενώ έπρεπε να γράφει 19.5;;;
Υπάρχει κάποια ΠΡΑΞΗ που πρέπει να κάνω ώστε να βρω το σωστό αποτέλεσμα;;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Επί παραδείγματι, αν το γραδόμετρό του ήταν βαθμονομημένο στους 15 βαθμούς κελσίου και αυτός μέτρησε ενώ το τσίπουρο είχε 22 βαθμούς κελσίου θα έδειχνε λανθασμένη ένδειξη. Π.χ. στην παραπάνω θερμοκρασία ένα όμοιο γραδόμετρο θα έδειχνε 19.5 γράδα (51 Vol%), ενώ η πραγματική αντιστοιχία είναι λίγο πιο κάτω από τα 19 γράδα (48.4 Vol%).
- Με κάθε επιφύλαξη νομίζω ότι κάτι παρόμοιο συνέβη. ΄Ισως αυτό να λειτούργησε συνδιαστικά με αδικαιολόγητη καθυστέρηση του τέλους της απόσταξης.
- Αν ψάξεις στην παρούσα ενότητα, θα βρεις διορθωτικούς πίνακες αναγωγής ανάλογα με την θερμοκρασία του αποστάγματος.
- Πάντως για μετάβραση, τα 19.5 γράδα θεωρώ ότι είναι λίγα και παίρνεις άσχημα συστατικά. Για τα 18.5 ούτε λόγος. Προσωπικά αφαιρώ κεφαλουρές ακόμα και στην πρώτη απόσταξη και διπλοαποστάζω μόνο την καρδιά της πρώτης. Παίρνω υψηλόβαθμα αποστάγματα και τα αραιώνω με νερό. Το αποτέλεσμα όσον αφορά γεύση και άρωμα, με δικαιώνει συνέχεια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Η συγκεκριμένη διαφορά μπορεί να οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας, όπως σωστά λέει ο φίλος lyggas, αλλά όχι μόνο σε αυτή.
Η διαφορά είναι μεγάλη.
Οταν μετράμε αποστάγματα αμέσως μετά την απόσταξή τους περιέχουν ποσότητες αέρα και διοξειδίου του άνθρακα εν διαλύσει.
Η τιμή που πέρνουμε είναι πλασματική προς τα πάνω.
Δείχνει δηλ περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς από αυτούς που πραγματικά υπάρχουν.
Μετά 2 εβδομάδες τα πράγματα επανέρχονται.
Επίσης διαφορές των αλκοολόμετρων, ποιός ξέρει ποιό είναι σωστό; αν είναι σωστό το πρώτο ή το δεύτερο ή αν είναι λάθος και τα δύο.
Θυμηθείτε ότι είναι εύκολο να βάλεις νερό σε ένα απόσταγμα το δύσκολο είναι να το βγάλεις.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
Nikos Kotsalis έγραψε: Θυμηθείται ότι είναι εύκολο να βάλεις νερό σε ένα απόσταγμα το δύσκολο είναι να το βγάλεις.ΝΚ
Συμφωνώ απόλυτα, για αυτόν το λόγο αραιώνω πάντα μικροποσότητες.
Υ.Γ. Πολύ καλή η πληροφόρηση για την πλασματική μέτρηση αμέσως μετά το πέρας της απόσταξης. Περιμένω ακόμα δέκα ημέρες να δω τί γίνεται και στα δικά μου.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- jeff3
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Το 19.5 διπλή απόσταξη ειναι το τελικό αποτέλεσμα έχοντας πρόσθεση 50 λίτρα νερό. Ο άνθρωπος ειναι επαγγελματίας είχε ενα πίνακα θερμοκρασίας και vol μετρούσε κάθε τόσο και ανάλογα ρίχναμε νερό. Το πρόβλημα μου ειναι αν γνωρίζετε κάποιο σχετικό πίνακα και ποια πράξη πρέπει να κάνω ώστε να βρω το σωστό αποτέλεσμα
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 625
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 797
πιό έγκυρο αποτέλεσμα θα έχεις αν θερμάνεις ή ψυξεις το απόσταγμα σου στην θερμοκρασία που είναι βαθμονομημένο το γραδόμετρο σου(το γράφει με ψιλά γράμματα στο κάτω μέρος της κλίμακας), και το μετρήσεις, παρά με μαθηματική αναγωγή λόγω διαφοράς θερμοκρασίας.
Ενοείται βέβαια ότι θα θερμάνεις ή κρυώσεις μια μικρή ποσότητα για τον δοκιμαστικό σωλήνα σου.
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 228
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 335
jeff3 έγραψε: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Το 19.5 διπλή απόσταξη ειναι το τελικό αποτέλεσμα έχοντας πρόσθεση 50 λίτρα νερό.
Τώρα κατάλαβα... ΄Οπως το διάβασα στην πρώτη σου δημοσίευση, αντιλήφθηκα ότι μιλούσες για το αρχικό αποτέλεσμα.
- Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμώ ότι καλό είναι η αραίωση, με κατάλληλης ποιότητας νερό, να γίνεται μετά αρκετές ημέρες ή και ύστερα από ένα ή δύο μήνες, "...με σκοπό να λαμπικαριστεί και να γίνει η σταθεροποίηση των οργανοληπτικών χρακτηριστικών..." όπως αναγράφει ο Π. Τσέτουρας.
- Εξάλλου και ο φίλος Νίκος πιο πάνω με τα γραφόμενά του, δικαιολογεί απόλυτα αυτήν την μέθοδο.
Σε τελική ανάλυση καλοξόδευτο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- jeff3
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Είμαι καινούργιος και δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα. Από του χρόνου θα το αφήνω 2 μήνες και μετά θα το κατεβάζω γραδα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 625
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 797
αν εισαι τόσο εγκρατής και μπορείς να κρατηθείς 2 μήνες, σου βγάζω το καπέλο, αν πάλι όχι (οπως εγώ, γιατί αυτό που κάνουμε , το κάνουμε με πάθος, και εγκράτεια και πάθος δεν κολλάνε), 4-5 μέρες είναι αρκετές όσον αφορά τα γράδα, κάντο και μισό γράδο πιό δυνατό και είσαι οκ, και δοκιμάζοντας αργότερα το φέρνεις στα γούστα σου, με νερό εμφιαλωμένο πάντα.
Οργανοληπτικά τώρα, μετά από 7 χρόνια ενασχόλησης, η προσωπική μου άποψη είναι ότι στο γλυκανισάτο οι αισθητές αλλαγές είναι πολύ μικρές, ο λόγος , ο έντονος χαρακτήρας της ανιθόλης που επιβάλλεται όπως η πανσέληνος στ' αστέρια, ειδικά αν ξεπερνά το 2%, ΟΜΩΣ εκεί που κερδίζει με την ωρίμανση το απόσταγμα και το νιώθεις αισθητά είναι το σκέτο (κοινώς γράπα), όπου οι εστέρες που παράγονται κατά την ζύμωση και τα πρόδρομα αρωματικά στοιχεία της σταφύλης, υπό το νέο περιβάλλον πλέον μετά την απόσταξη, τείνουν να ισορροπήσουν εκ νέου με σύμμαχο τους το χρόνο.
ΑΛΛΑ, αυτά που μπορούν να απογειώσουν (στα μάτια σου) ένα απόσταγμα είναι Η ΔΙΑΘΕΣΗ, Η ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ
Καλημέρα σε όλους , πάμε για δουλειές.........τσιπουράκι μετά τις 1200
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- jeff3
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 18
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Απορία μέτρησης σε γράδα τσίπουρου