Ερωτηση για τσιπουρο
- Παντελης
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 31
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
(θεμα υγιεινης, ποιοτητας?)
Για πιο λογο απογορευεται το πρωτο?
και τελος τη γνωμη εhεται για τη τριπλη αποσταξη? υπαρhει πολυ hασουρα για να κανουμε κατι που ειναι βεβαια καλητερης ποιοτητας?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- TsipouroYannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
ερωτήματά σου;
«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Παντελης
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 31
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Αυτο γινετε για καποιο λογο?
επισης ποια η γνωμη σας για τη τριτη αποσταξη? αξιζει η παρασκευη του?
Ευhαριστω?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 800
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 546
1. "Απόσταγμα" είναι αυτό το οινοπνευματώδες υγρό που παραλαμβάνουμε από κάθε απόσταξη.
Το χωρίς γλυκάνισο απόσταγμα (τσικουδιά το λένε οι Κρητικοί, άλλοι το λένε μη αρωματισμένο, άλλοι τσίπουρο κι αυτό χωρίς γλυκάνισο, άλλοι ρακί, οι Ιταλοί το λένε γράπα) , αλλά και το άλλο απόσταγμα με γλυκάνισο (λέγεται και τσίπουρο αρωματισμένο), είναι και τα δυο αποστάγματα.
Το "κρασί" είναι αυτό που ξέρουμε όλοι μας.
Το προϊόν της 1ης απόσταξης λέγεται "σούμα" ή "χάμικο" (γενικώς και αυτό είναι απόσταγμα).
Το τσαμπί του σταφυλιού λέγεται "σταφυλή" ή και "βότρυς".
Έχουμε π.χ. τσίπουρο εκ σταφυλής (από σταφύλια δηλαδή), τσίπουρο από κούμαρα ή από άλλα φρούτα κλπ.
Αυτό που παίρνουμε από το πάτημα (ζουμί+φλούδες+κουκούτσια) λέγεται "σταφυλοπολτός".
Αν από το σταφυλοπολτό αφαιρέσουμε το ζουμί, μένουν τα στέμφυλα (φλούδες+ κουκούτσια)
Τα κουκούτσια λέγονται και "γίγαρτα".
Το ζουμί γίνεται κρασί.
Τα στέμφυλα τα αποστάζουμε για να πάρουμε το τσίπουρο (δυστυχώς, στο καζάνι βάζουμε με τα κουκούτσια γιατί δεν μπορούν να αφαιρεθούν)
ΑΥΤΑ ως ορισμοί, για να μπορούμε να συνενοηθούμε.
2. Ο νόμος απαγορεύει την απόσταξη κρασιού, γιατί αν την επέτρεπε, θα φτιάχναμε εξευγενισμένα τσίπουρα που θα προσομοίαζαν με το οινόπνευμα και το κράτος δεν θα μπορούσε να πουλήσει το οινόπνευμά του (Όταν δεν έχεις να πιείς τσίπουρο θα πιείς ΟΥΖΟ, άρα φορολογημένο οινόπνευμα, άρα θα έχει το κράτος έσοδα), το οποίο οινόπνευμα έχει κόστος παραγωγής περίπου 15 δραχμές και όλο το υπόλοιπο είναι φόρος, δηλ. λόγω της υψηλής φορολογίας πουλιέται από το κράτος στους οινοποιούς περίπου 40-45 € το λίτρο (όταν προορίζεται για ΟΥΖΟ που είναι παραδοσιακό προϊόν τους το πουλάει φθηνότερα). Έτσι και λεφτά εισπράτει το κράτος, και παρεμποδίζει τον αλκοολισμό, αφού το οινόπνευμα (για παρασκευή ΟΥΖΟΥ, οινοπνευματωδών, ηδυπότων κλπ) έχει μεγάλο κόστος αγοράς.
3. ΟΜΩΣ, το κράτος ούτε στέμφυλα επιτρέπει να αποστάζει ο οποιοσδήποτε. ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ όμως να αποστάζουν στέμφυλα μόνο οι επίσημοι αμπελοκαλιεργητές (κατόπιν έκδοσης ολιγοήμερης άδειας από το τελωνείο, σε επίσημα-δηλωμένα-αδειοδοτημένα καζάνια) Κι αυτό το κάνει για να μπορούν να αξιοποιήσουν τη γεωργική τους παραγωγή (μέχρι το 1997 σε περιορισμένη ποσότητα για ικανοποίηση οικογενειακών αναγκών και πώληση μικροποσοτήτων στον ίδιο νομό, και από το 1997 και μετά νομίζω σε απεριόριστες ποσότητες δηλ. πραγματικό μπάχαλο που τώρα δεν μπορούν να το συμμαζέψουν γιατί έχει πολιτικό κόστος). Αυτό σημαίνει ότι κατά τον νόμο, όσοι μη αμπελοκαλιεργητές (ερασιτέχνες δηλαδή) αγοράζουν σταφύλια από αμπελουργούς και αποστάζουν, είναι όλοι τους κατά τον νόμο παράνομοι.
Αυτά εν ολίγοις και χονδρικά.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Παντελης
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 31
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Όλα μπάχαλο και φυσικά για το καλό μας.
Αρκεί να φέρνουμε οινόπνευμα από τρίτες χώρες
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Όλοι θα κοιτάξουν να σε πατήσουν κάτω.
Από 300 δραχμές το σταφύλι, σήμερα είναι γύρω στα 50 λεπτά.
Η εταιρία λιπασμάτων θα πωλήσει στην τιμή που θέλει.
Η εταιρία φαρμάκων θα πωλήσει στην τιμή που θέλει.
Οι υπάλληλοι των εταιριών θα πληρωθούν βάση εθνικής συλλογικής σύμβασης και γενικά κάτω από ένα καθεστώς προστασίας.
Οι διευθυντές των εταιριών θα πάρουν τα bonus.
Ο γεωπόνος θα πληρωθεί, όπως τα κοστολογεί.
Οι πετρελαιάδες επίσης.
Οι σιδεράδες, μηχανουργεία, σέρβις τρακτέρ επίσης.
Οι έμποροι παρελκομένων επίσης.
Ο εργάτης κοιτά να πάει λάου λάου τη δουλειά, για να γράφει ώρες.
Το κράτος ζητά τα ΦΠΑ του και την φορολογία του.
Όταν η χρονιά είναι κερδοφόρα, θα σε πατήσει κάτω και το κράτος σου.
Όταν η χρονιά είναι ζημιογόνα, δεν σε ξέρει.
Κι όταν έρθει η ώρα να πουλήσεις, τότε θα σε πατήσουν άλλες τόσες φορές.
Αντε τώρα συ, επιβίωσε.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 771
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 376
Σπύρο δεν ειναι τυχαια η ημερομηνια αυτη (1997) αν δεν υπηρχε αυτη η αλλαγη (να πουλιεται κ εκτος οριων του εκαστοτε νομου)δεν θα ηταν δυνατον να εμφιαλωθει το τσιπουρο. Εθνικο μας ποτο ειναι το ουζο οχι το τσιπουρο, τσιπουρο αρωματισμενο η οχι φτιαχνουν οπου υπαρχουν σταφυλια. Το εμφιαλωμενο τσιπουρο συνεπως στοχευει στην εσωτερικη αγορα, αν δεν ηταν ετσι θα προωθουσαν το ουζο αλλα αντι να κανουν αυτο <προωθουν> στην εσωτερικη αγορα το εμφιαλωμενο τσιπουρο ελπιζοντας (κουνια που τους κουναγε) να παρουν την αγορα, αλλα το μονο που θα πετυχαιναν αν συνεβαινε αυτο θα ηταν να σβησουν τ αμπελουργους και μετα τον εαυτο τους! Ναι ξεκαθαρα το λεω ετσι. Με την κοντοφθαλμη λογικη τους νομιζουν οτι ακομα κ αν δεν υπαρχουν αμπελια στην Ελλαδα θα αγορασουν απο Βουλγαρια η Αργεντινη, νομιζουν οτι αν φτασουμε εθνικα σε τετοιο σταδιο πατου θα εχουν λεφτα να αγορασουν απ εξω πρωτη υλη, νομιζουν οτι ακομα κ ετσι θα πουλανε προιον εδω μεσα.. γιατι εξω ειναι ανικανοι να πουλησουν.. Εαν δεν υπαρχω εγω θα χαθουν κ αυτοι! Αν και πιστευω ακραδαντα οτι αυτοι θα χαθουν πρωτοι. Μιλαω καθαρα οπως αισθανομαι και φταινε αυτοι που αισθανομαι ετσι γ αυτους, να ψοφησει η κατσικα τους! Αμα ειναι να την ταιζω να την ξεσκατωνω να τ φροντιζω εγω και να παιρνουν τ γαλα αυτοι να ψοφησει να ξεκουραστω λιγο! Το ανεκδοτο του χριστοδουλου σηματοδοτουσε μια εποχη κρισης και δυστυχως ακομα ολοι οι Ελληνες το αντιλαμβανονται οπως ακριβως το εθετε αυτος, δηλαδη απο την αναποδη!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 771
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 376
Εαν τραβηξεις το κρασι ολο η δευτερη αποσταξη επιβαλεται, εαν βρασεις λαθραια και τα κρασια τους φροντισε να μην γεμιζει τερμα τ καζανι (κυριοτερο για μενα ειναι αυτο και μετα η αργη αποσταξη στην οποια και δεν πιστευω προσωπικα, τουλαχιστον οχι οπως εχω διαβασει να την περιγραφουν) και θα ειναι πρωτο με μια βραση αρκει να πεταξεις τ πρωτο και να ριξεις τα απορακα στην επομενη.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Παντελης
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 31
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Ο Ελληνας μπορει να εhει τα κουτσα του και τα στραβα του ομως δυσκολα θα βγαλουν ακρη.
Στα hωρια ηδη εhουν μαθει πως να επεξεργαζοντε λιγο πολυ το καπνο που παραγουν και να κανουν πολλοι δικα τους τσιγαρα.
Δε λεω οτι ειναι καλο η οτι ειναι πιο υγιεινο , εγω ουτε καπνιζω απλα βλεπω τι γινετε.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Ερωτηση για τσιπουρο