ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ 2017
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
Goude έγραψε: Λόγω αδυναμίας δημοσίευσης, του μέλους του Ampelourgos, Xeniteas, δημοσιεύω κατά παράκληση του, την εξής ανάρτηση του :
<<Στην περίπτωση που πάμε αποκλειστικά για απόσταξη, τι γίνεται - τι “συνέπειες” έχει - στο τελικό απόσταγμα, εάν δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί η ζύμωση ;
Είναι συχνό “πρόβλημα” στα Γιάννενα, αλλά έτσι βέβαια βγαίνει και ο εξαιρετικός φυσικώς αφρώδης οίνος της Ντεμπίνας>>.
Επίσης απαντώ για τον φίλο Βαγγέλη "Xeniteas":
Αζύμωτα σάκχαρα σημαίνει χαμένη, μη παραχθείσα, αλκοόλη και παραγωγή φουρφουράλης, τοξική καρκονογόνος ουσία, με την θέρμανση για την απόσταξη.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vivlinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 63
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 71
Από ότι βλέπω από τις φωτογραφίες τα κοτσάνια είναι φρέσκα , που συμένει ότι ο τρύγος έγινε χθες. Στην περιοχή μας περίπου 8 μέρες ο καιρός είναι ακατάλληλος για τρύγο. Εγώ περιμένω να τρυγήσουμε ροδίτη από την Χωριστή Δράμας και δεν μπορούμε λόγω καιρού. Άσε που τα Μπωμέ που μετρήσαμε πριν 8 μέρες και ήταν 12,6 τώρα θα έγιναν 11 , μετά από τέσσερες μέρες βροχοπτώσεων.
Όσο για το αν θα προλάβει να ζυμωθεί που λέει ο φίλος GOUDE πιστεύω δεν έχεις πρόβλημα. Εγώ αγωνιώ αν θα μας δώσουν άδεια απόσταξης από το Τελωνείο με τα παλιά δεδωμένα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1170
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 866
vivlinos έγραψε: Καλημέρα Νίκο Καλημέρα σε όλους
Από ότι βλέπω από τις φωτογραφίες τα κοτσάνια είναι φρέσκα , που συμένει ότι ο τρύγος έγινε χθες. Στην περιοχή μας περίπου 8 μέρες ο καιρός είναι ακατάλληλος για τρύγο. Εγώ περιμένω να τρυγήσουμε ροδίτη από την Χωριστή Δράμας και δεν μπορούμε λόγω καιρού. Άσε που τα Μπωμέ που μετρήσαμε πριν 8 μέρες και ήταν 12,6 τώρα θα έγιναν 11 , μετά από τέσσερες μέρες βροχοπτώσεων.
Όσο για το αν θα προλάβει να ζυμωθεί που λέει ο φίλος GOUDE πιστεύω δεν έχεις πρόβλημα. Εγώ αγωνιώ αν θα μας δώσουν άδεια απόσταξης από το Τελωνείο με τα παλιά δεδωμένα.
Φίλε Vivlinos καλημέρα,
συμφωνώ μαζί σου για την ζύμωση.
Για τον καιρό πάντως πιστέυω το μικρό παράθυρο σχετικής "καλοκαιρίας" που θα έχει όλη αυτήν την εβδομάδα βοηθά για τον τρύγο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην Δράμα δίνει μόνο μια ασθενή βροχή την Δευτέρα, βέβαια ο καιρός είναι σαν τις γυναίκες, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος!!!
Τώρα για την απόσταξη, από ότι μαθαίνω τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.
Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ιδιοκτήτες αποστακτηρίων με το καθεστώς των διήμερων πλέον είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών καθώς και τιμολογια για πώληση προϊόντων.
Η μεταφορά αποσταγμάτων από τους "αμπελουργούς" μέχρι τα 120 λίτρα για ιδία χρήση θα πρέπει να γίνεται συνοδεία των απαραίτητων εγγράφων, απόδειξη παροχής και βεβαίωση καταβολής του φόρου.
Βέβαια τα πράγματα ήταν έτσι και παλαιότερα αλλά το τυχόν νομικό κενό καλύπτεται απόλυτα με την καινούργια διάταξη.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1065
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 514
Για την απόσταξη, εφόσον ο αμβυκούχος επιβαρύνεται με φόρους, θα ρίξει αυτούς στον πελάτη. Αρα ακριβαίνει η απόσταξη.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 771
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 376
Θα πουλαμε λεει με αποδειξεις ταμιακης.. ρε τι λενε? Ο κοσμος θα παρει με τις πετρες οποιον πει.. ξερετε συγνωμη αλλα.. πρεπει να κοβουμε και μια αποδειξη στις δεκα, δεν γινεται αλλιως δεν ειναι σωστο αλλωστε. Χωρις αποδειξη ειναι πλεον η απαιτηση του κοσμου! Μετα απο τοσα χρονια κρισης αυτο καταφεραν να περασουν στην συνειδηση του κοσμου.. χωρις αποδειξη!
ΤΙΠΟΤΑ δεν θα γινει στην πραξη απ αυτο το πλατωνικο σαν ιδεα κρατος, δεν υπαρχει κρατος καταλαβετε το. Αναμεσα στους χιλιαδες παρανομους θα πιασουνε κανεναν ατυχο φουκαρα και θα την πληρωσει αυτος.
Υπαλληλος τελωνειου περσι που μου ξεσφραγισε ηταν αγανακτισμενος ο ανθρωπος, τεραστια προστιμα βεβαιωμενα για καυσιμα τα βαζουμε στο συρταρι.. τα βγαζουμε.. τα βαζουμε.. τα ξαναβγαζουμε, χρονια στην χρονια, δεκαετια στην δεκαετια και μας στελνουν στα καζανια να ελεγξουμε πενταροδεκαρες!
Να ξερετε οτι ισως ερχονται πολυ χειροτερα για ολους μας, κοντευει το διαλειμα αναμεσα στις οικονομικες κρισεις διεθνως, καποια στιγμη θα ξεπηδηξουν νεες κ εμεις ακομα ειμαστε στην παλια! Τοτε κανεις δεν θα βοηθησει, τοτε θα κανουμε αγαλμα στον σοιμπλε (με μικρο σ) και σε καθε ξενο. Ρε γυναικα τινος ειναι τα παιδια θα ΞΑΝΑλεμε.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dellasathi
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Καλησπέρα σε όλους σας!
Είμαι νέος (και απόλυτα ερασιτέχνης), αφού έχω τρυγήσει για πρώτη φορά (μετά από τριάντα έτη που η οικογένεια μου διατηρούσε ένα αμπέλι 1 στρέμματος).
Φέτος συγκυριακά έχω αρκετά σταφύλια (αφού εκμεταλλεύτηκα και το αμπέλι θανόντος συγγενούς μου). Ποικιλίες, Μοσχάτο Αμβούργου, cabernet sauvignon και παμίδι. Υψόμετρο αμπελώνα 600 μέτρα περίπου (ορεινή Ημαθία).
Βαθμοί μπομέ από 11,5 μέχρι 13,5.
Το πρόβλημα και τα ερωτήματα προς εσάς τους παλιούς αμπελουργούς, των οποίων την δουλειά σέβομαι και εκτιμώ. Τρύγησα 18 μέχρι 20 Σεπτέμβρη.
Για το βράσιμο του μούστου χρησιμοποίησα ανοιχτά βαρέλια, στα οποία τοποθέτησα λεπτό δίχτυ, για την αποφυγή της σκόνης κ.λ.π. Έβαλα Μεταμπισουλφίτ, στα μισά δοκιμαστικά (ο προκάτοχος δεν έβαζε καθόλου). Το βράδυ τα σκεπάζω με ένα πανί. Εκχύλιση μία φορά κάθε ημέρα και τελικά...
Διαπιστώνω ότι κάποια βαρέλια δεν βράζουν (κάποιος γείτονας βέβαια μου είπε ότι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αλκοολική ζύμωση αφού ο χυμός ανέβηκε πάνω και τα στέμφυλα πήγαν στον πάτο του βαρελιού). Έχει δίκιο ή πρέπει να κάνω κάτι για να ενεργοποιήσω εκ νέου ζύμωση;
Δεύτερον τράβηξα την ένατη ημέρα από το πάτημα περί τα εκατό κιλά μούστο τον οποί έβαλα σε πλαστικά βαρέλια με ανοικτό το καπάκι. Πως θα βεβαιωθώ ότι ο μούστος έγινε κρασί; με μέτρηση με μπομόμετρο; ή και με κάποιον άλλο τρόπο;
Σας ευχαριστώ!
Καλό βράδυ!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ 2017