θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
- ανδρεας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 12
εβλεπα τις γκορτσιες φορτωμενες απο γκορτσα και μου γεννηθηκε η απορια αν
θα μπορουσαν να γινουν αποσταξη...πηρα μερικα , τα εβαλα στο μουλτι και
κατοπιν τα εστυψα για να μετρησω τα μπομε τους...ειχαν 10 μπομε..
δε ξερω αν αξιζει το κοπο και πώς θα βγει,τι λετε?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- andreas.360
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 395
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 216
Η θεωρία λέει ότι η αγριελιά έχει απόδοση 10%-20%. Ισχύει;
Μαζεύεις τόσες ώστε να βγάλεις ένα στύμμα;
Γευστικά πως είναι;
Έχεις μετρήσει ποτέ οξύτητα;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Αυτό που μέτρησες δεν είναι πυκνότητα σακχάρων. Και π.χ. το αριάνι (ξυνόγαλο-full στερεά) μπορεί να δείχνει πυκνότητα 30, αλλά δεν είναι σάκχαρα, είναι "στερεά". Εδώ μέτρα καλύτερα με διαθλασίμετρο.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- ανδρεας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 12
Ανδρεα το θεμα με το αγριελαιο ειναι κατι που με απασχολει τα τελευταια χρονια μιας
και ο τοπος που ειμαι,ειναι γεματος με αγριελιες και κανενας ντοπιος δεν ασχολειται με αυτες..
εχω κανει αγριελαιο, 3 φορες και ολες ηταν καταπληκτικο εως ιδιαιτερο...εχω κανει αγριελαιο με αγουρες αγριοελιες και με κανονικες...εχω κανει αγριελαιο σε ελαιοτριβειο ψυχρης εκθλιψης και θερμης...φυσικα εχω κανει τεστ οξυτητας με πολυ καλα αποτελεσματα (0,3 εως 1) αλλα ,..αχ αυτο το αλλα...μιλαμε για πολυ δουλεια και πολυ κουραση αν αναλογιστεις το μεγεθος της αγριοελιας και το οτι δινει ελαχιστο λαδι..ουτε 10 ουτε 20 τοις εκατο...η καλυτερη περιπτωση ηταν 15 προς 1,δλδ 15 κιλα καρπος για ενα κιλο λαδι!! το οτι αξιζει σαν προιον δε το συζηταω,ειδικα αν αναλογιστεις οτι η ελαιοευρωπεινη και η ελαιοκανθαλη ειναι σε πολυ μεγαλυτερα ποσοστα απο το κανονικο ελαιολαδο...και οχι μονο..φετος ηθελα να κανω αγριελαιο με δικο μου τροπο,χωρις να παω σε ελαιοτριβειο-εντελως αθερμο-αλλα τα δεντρα του βουνου ειναι σχεδον αδεια,πραμα που δεν αξιζει το κοπο να ασχοληθω...
αν παντως εχεις αγριοελιες στο τοπο σου ,χρονο να ασχοληθεις με αυτες και ψαχνεσαι με κατι ποιοτικοτερο τοτε θα σου λεγα να το προσπαθησεις μιας και τετοιο λαδι δεν εχει ξαναφαει!!αυτο στο υπογραφω στα σιγουρα!
..παμε στις γκορτσιες τωρα..
φιλε Σπυρο,πειραματιζομενος παντα και ψαχνοντας χτες εβαλα σχεδον μισο λιτρο χυμο απο γκορτσα σε ενα μισολιτρο μπουκαλι νερο ενω συμπληρωσα με λιγο απ το μουστο μου που βραζει για να παρει ζυμες...σημερα το μισολιτρο μπουκαλακι ξεκινησε τη ζυμωση,κατι που για να ειμαι ειλικρινης δε περιμενα τοσο συντομα!ειμαι σχεδον σιγουρος για οτιδηποτε λες και εκφραζεις, οποτε το επομενο μου αποκτημα θα ειναι ενα διαθλασιμετρο για να σιγουρεψω αυτα που λες και για να μετραω καλυτερα...το οτι τα γκορτσα εχουν ζακχαρα αυτο νομιζω οτι δε μπορει να το αμφισβητησει κανεις ,..το οτι τα μπομε που μετρησα μπορει να ειναι λαθος ,το αμφισβητω εγω ,μονο και μονο επειδη το ειπες εσυ...αν ομως υφιστανται,τοτε θα μπορουσα να το αποσταξω???και αν το κανα θα ειχα καλη ποιοτητα αιθυλικης αλκοολης ή απλα οινοπνευμα??
...και οταν λες στερεα,τι ακριβως εννοεις??δεν εβαλα καθολου στερεα μεσα εκτος απο χυμο.
σε παρακαλω μπορεις να γινεις πιο σαφης?-οχι τιποτα ,για να μαθαινω κιολας-.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kravaritis
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 26
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 14
Ασχολούμαι με τις αγριλιές εδώ και καιρό όχι τόσο στο θέμα έκθλιψη αλλά στο πως θα γίνουν πιο παραγωγικές και με μεγαλύτερο καρπό. Σίγουρα υπάρχει θέμα με το μάζεμά τους. Όσο για τα γκόρτσα, νομίζω αν αφήσεις την ψίχα μαζί με το χυμό δεν χρειάζεται να πάρεις ζύμες από σταφύλι και νομίζω το απόσταγμα θα έχει και ιδιαίτερο άρωμα. Απλά ίσως χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αυτά ή να είναι πάρα πολύ ώριμα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
1. Η μέτρηση των σακχάρων στο μούστο σταφυλιών με πυκνόμετρο εμβαπτίσεως, γίνεται ως γνωστό, αφού πρώτα τον απαλλάξουμε από τα στέμφυλα, μέσω κάποιας μορφής διήθησης, π.χ. με λεπτό τούλι κλπ.
Ένας τέτοιος μούστος, περιέχει μικρό ποσοστό στερεών, όπου με τον όρο "στερεά" εννοώ τα διάφορα αδιάλυτα αιωρήματα του μούστου π.χ. μικροσκοπικά κομματάκια φλοιών, μεγαλομόρια, φυτικά κύτταρα κλπ, που τον κάνουν αδιαυγή, τα οποία στη συνέχεια διαμορφώνουν τις οινολάσπες.
Τα στερεά αυτά υπεισέρχονται και αυτά στη διαμόρφωση της μετρούμενης τιμής της πυκνότητας, και προφανώς μια μέση τιμή αυτών των στερεών λαμβάνεται υπόψη κατά τη βαθμονόμιση των πυκνόμετρων σταφυλογλεύκους, είτε πρόκειται για εμβαπτίσεως είτε για διαθλασίμετρα. Όπως μου είπε μια Οινολόγος, υπεύθυνη μετρήσεων και αναλύσεων μεγάλου οινολογικού εργαστηρίου, άλλη τιμή σακχάρων (λανθασμένη) θα βγάλεις αν μετρήσεις μούστο με πανάκριβο στατικό/εργαστηριακό/πάγκου όργανο πυκνομέτρησης (μετράει υδατικό διάλυμα σακχάρων), και άλλη (σωστή) με διαθλασίμετρο σταφυλομάζας.
Οι κατά νόμο μεθοδολογίες αναλύσεως και μετρήσεων στο γλεύκος και στο κρασί, δίνουν μεγάλη σημασία στα διάφορα στερεά, παρέχουν μάλιστα και μέσες τιμές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις μετρήσεις στα εργαστήρια.
Το προϊόν της αλέσεως των γκόρτσων με blender (τα ξέρω πολύ καλά τα γκόρτσα γιατί τα έχουμε και στο χωριό μου και τα έχω φάει μικρός με το τσουβάλι, αλλά δεν είναι τόσο γλυκά όπως το σταφύλι, γι΄αυτό τα 10 baume μου φαίνονται πολλά), εκτιμώ ότι έχει μεγάλο ποσοστό στερεών σε σχέση με το μούστο σταφυλιών, γι΄αυτό και η μέτρηση της πυκνότητας με πυκνόμετρο εμβαπτίσεως ενδέχεται να μην είναι ακριβής αλλά μικρότερη της μετρούμενης.
Επειδή η μέτρηση με διαθλασίμετρο βασίζεται στη μέτρηση του δείκτη διαθλάσεως του διαλύματος των σακχάρων, πρότεινα να μετρήσεις την πυκνότητα με διαθλασίμετρο, προκειμένου η μέτρηση να είναι περισσότερο ακριβής.
2. Όσο για το αν αξίζει τον κόπο να τα ζυμώσεις και να τα αποστάξεις, θεωρώ οτι αξίζει, αφού στην Αυστρία και στη Γερμανία, κάνουν του κόσμου τα κρασιά και τις γράππες από φρούτα κάθε λογής, και πολλά από αυτά έχουν πρωτότυπες και ξεχωριστές γεύσεις. Μια δοκιμή δεν βλάπτει επομένως. Μπορεί να βγει κάτι καλό. Στην Αυστρία συνάντησα ξύλινες κασετίνες με 10 φιαλίδια, το καθένα με γράππα από διαφορετικό φρούτο.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ανδρεας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 12
kravaritis έγραψε: Καλησπέρα,
Ασχολούμαι με τις αγριλιές εδώ και καιρό όχι τόσο στο θέμα έκθλιψη αλλά στο πως θα γίνουν πιο παραγωγικές και με μεγαλύτερο καρπό. Σίγουρα υπάρχει θέμα με το μάζεμά τους. Όσο για τα γκόρτσα, νομίζω αν αφήσεις την ψίχα μαζί με το χυμό δεν χρειάζεται να πάρεις ζύμες από σταφύλι και νομίζω το απόσταγμα θα έχει και ιδιαίτερο άρωμα. Απλά ίσως χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αυτά ή να είναι πάρα πολύ ώριμα.
καλημερα
οπως ολα τα δεντρα ετσι και οι αγριοελιες χρειαζονται νερο και θρεπτικα..εχω παρατηρησει
οτι καποιες αγριοελιες που ειναι διπλα σε μαντρια ειναι μακραν πιο παραγωγικες και προφανως αυτο εχει να κανει με την κοπρια που αφηνουν τα προβατα και τα κατσικια...επισης προσεξα οτι υπαρχουν διαφοροι φενοτυποι αγριοελιας-αλλες εχουν εξαιρετικα μικρο και στρογγυλο καρπο και αλλες εχουν λιγο μεγαλυτερο καρπο σε αυγοειδες σχημα..καποια στιγμη ηθελα να παω αγριελαιο για ειδικη αναλυση σε ενα εργαστηριο εξω απ τη θεσσαλονικη-στον τριλοφο- αλλα το κοστος της συγκεκριμενης αναλυσης ηταν 500 ευρω και ετσι το αφησα για καποια αλλη φορα...εσυ ασχολεισαι ερασιτεχνικα ή επαγγελματικα
με το θεμα αγριελια φιλε κραβαριτη?
σχετικα με τα γκορτσα τωρα,σκεφτομουνα να παρω μονο το χυμο και να κανω εμβολιασμο με ζυμες για να αποφυγω οσο μπορω τα υψηλα ποσοστα μεθανολης..δεν εχω καμια εμπειρια σχετικα ,οποτε καθε γνωμη δεκτη!
SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Αντρέα,
1. Η μέτρηση των σακχάρων στο μούστο σταφυλιών με πυκνόμετρο εμβαπτίσεως, γίνεται ως γνωστό, αφού πρώτα τον απαλλάξουμε από τα στέμφυλα, μέσω κάποιας μορφής διήθησης, π.χ. με λεπτό τούλι κλπ.
Ένας τέτοιος μούστος, περιέχει μικρό ποσοστό στερεών, όπου με τον όρο "στερεά" εννοώ τα διάφορα αδιάλυτα αιωρήματα του μούστου π.χ. μικροσκοπικά κομματάκια φλοιών, μεγαλομόρια, φυτικά κύτταρα κλπ, που τον κάνουν αδιαυγή, τα οποία στη συνέχεια διαμορφώνουν τις οινολάσπες.
Τα στερεά αυτά υπεισέρχονται και αυτά στη διαμόρφωση της μετρούμενης τιμής της πυκνότητας, και προφανώς μια μέση τιμή αυτών των στερεών λαμβάνεται υπόψη κατά τη βαθμονόμιση των πυκνόμετρων σταφυλογλεύκους, είτε πρόκειται για εμβαπτίσεως είτε για διαθλασίμετρα. Όπως μου είπε μια Οινολόγος, υπεύθυνη οινολογικού εργαστηρίου μετρήσεων, άλλη τιμή σακχάρων (λανθασμένη) θα βγάλεις αν μετρήσεις μούστο με πανάκριβο στατικό/εργαστηριακό/πάγκου όργανο πυκνομέτρησης (μετράει υδατικό διάλυμα σακχάρων), και άλλη (σωστή) με διαθλασίμετρο σταφυλομάζας.
Οι κατά νόμο μεθοδολογίες αναλύσεως και μετρήσεων στο γλεύκος και στο κρασί, δίνουν μεγάλη σημασία στα διάφορα στερεά, παρέχουν μάλιστα και μέσες τιμές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τις μετρήσεις στα εργαστήρια.
Το προϊόν της αλέσεως των γκόρτσων με blender (τα ξέρω πολύ καλά τα γκόρτσα γιατί τα έχουμε και στο χωριό μου και τα έχω φάει μικρός με το τσουβάλι, αλλά δεν είναι τόσο γλυκά όπως το σταφύλι, γι΄αυτό τα 10 baume μου φαίνονται πολλά), εκτιμώ ότι έχει μεγάλο ποσοστό στερεών σε σχέση με το μούστο σταφυλιών, γι΄αυτό και η μέτρηση της πυκνότητας με πυκνόμετρο εμβαπτίσεως ενδέχεται να μην είναι ακριβής αλλά μικρότερη της μετρούμενης.
Επειδή η μέτρηση με διαθλασίμετρο βασίζεται στη μέτρηση του δείκτη διαθλάσεως του διαλύματος των σακχάρων, πρότεινα να μετρήσεις την πυκνότητα με διαθλασίμετρο, προκειμένου η μέτρηση να είναι περισσότερο ακριβής.
2. Όσο για το αν αξίζει τον κόπο να τα ζυμώσεις και να τα αποστάξεις, θεωρώ οτι αξίζει, αφού στην Αυστρία και στη Γερμανία, κάνουν του κόσμου τα κρασιά και τις γράππες από φρούτα κάθε λογής, και πολλά από αυτά έχουν πρωτότυπες και ξεχωριστές γεύσεις. Μια δοκιμή δεν βλάπτει επομένως. Μπορεί να βγει κάτι καλό. Στην Αυστρία συνάντησα ξύλινες κασετίνες με 10 φιαλίδια, το καθένα με γράππα από διαφορετικό φρούτο.
SPYROS
Σπυρο ησουν σαφεστατος και ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση σου..
εκανα ενα ψαξιμο στο δικτυο και ειδα οτι υπαρχουν 2 ειδων διαθλασιμετρα,
1 ειναι αποκλειστικα για κρασι και 1 ειναι για ολων των ειδων τα φρουτα..
προφανως εγω πρεπει να παρω το 2ο?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Με βάση την προηγούμενη, αλλά και παλαιότερές μου τοποθετήσεις, όταν θέλεις να αγοράσεις διαθλασίμετρο για μούστο σταφυλιού, θα πρέπει να το γράφει, γιατί άλλα είναι τα διαθλασίμετρα για μούστο σταφυλιού και άλλα για ζαχαρούχο διάλυμα.
Ομοίως άλλη ακρίβεια έχουν τα διαθλασίμετρα σταφυλόμαζας, όταν με αυτά πας να μετρήσεις ζάχαρα χυμού φρούτων (προφανώς, είναι θέμα περιεκτικότητας σε στερεά).
Επι του προκειμένου τώρα, όσον αφορά τα δεύτερα (για φρούτα), δεν είμαι σε θέση να σ' απαντήσω με εγκυρότητα αν δηλ. κάνει ή δεν κάνει για όλους τους χυμούς φρούτων ή για κάποιους, γιατί δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα των φρούτων. Γενικά, τοποθετούμαι μόνο σε θέματα που έχω καρα-τσεκαρισμένη άποψη, και όχι άποψη "στο περίπου" ή άποψη προερχόμενη "εκ περισυλλογής". Καλύτερα να ρωτήσεις τον αντιπρόσωπο που τα εισάγει (αν όμως ξέρει, γιατί αν είναι ανενημέρωτος θα μπορούσε να σου δώσει μια άσχετη απάντηση "για να βγεί από την υποχρέωση", και να την πατήσεις. Ρώτησε κάποια σοβαρή εταιρεία [π.χ. την HANNA]).
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ανδρεας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 12
SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Αντρέα,
Με βάση την προηγούμενη, αλλά και παλαιότερές μου τοποθετήσεις, όταν θέλεις να αγοράσεις διαθλασίμετρο για μούστο σταφυλιού, θα πρέπει να το γράφει, γιατί άλλα είναι τα διαθλασίμετρα για μούστο σταφυλιού και άλλα για ζαχαρούχο διάλυμα.
Ομοίως άλλη ακρίβεια έχουν τα διαθλασίμετρα σταφυλόμαζας, όταν με αυτά πας να μετρήσεις ζάχαρα χυμού φρούτων (προφανώς, είναι θέμα περιεκτικότητας σε στερεά).
SPYROS
φιλε Σπυρο,απ οτι ειδα υπαρχουν διαφορα διαθλασιμετρα στην αγορα και το καθενα εχει τη δικη του χρηση.παραθετω ενα λινκ με αυτα και με την αποψη οτι πρεπει να παρω το 2ο εφ οσον αυτο που ουσιαστικα μ ενδιαφερει ειναι η μετρηση ζακχαρων σε φρουτα..
www.analytikaltd.com.cy/index.asp?mod=eshop_itemcats&ID=21
θελω να πιστευω οτι θα μετραει αξιοπιστα και σταφυλι...τι λες?
επισης θελω να σου αναφερω οτι σημερα ξαναπολτοποιησα μερικα γκορτσα και τα φιλτραρισα απο μια σιτα με εξαιρετικα μικρες τρυπες(180μικρον) για να βγαλω οσο το δυνατον καθαρο χυμο χωρις στερεα πραμα και το οποιο εγινε...μετρησα με το γυαλινο brix μετρο που εχω και μου εδειξε 18..σημειωτεον οτι τα εν λογω φρουτα δεν ειναι ακομα στο τελικο σταδιο ωριμανσης τους.. το προηγουμενο δειγμα που ειχα κλεισει στο μισολιτρο μπουκαλακι νερου παντως συνεχιζει να βραζει κανονικα,συνεπως εχουμε ζυμωση..
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 252
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 135
Αν μιλάμε για το ίδιο φρούτο, πιστεύω πως αδιαμφισβήτητα μπορεί να βγει προϊόν προς απόσταξη (κάποιου είδους shnapps σαν αυτό εδώ: http://www.lacrota1925.com/prodotto.aspx?id=858 που βγάζει ο Capovilla, ιταλός αποσταγματοποιός ειδικευμένος στα αποστάγματα φρούτων και δή άγριων φρούτων). Το μπωμέ δε λέει τίποτα, το πολύ πολύ να έχει μικρή απόδοση. Σαν διαδικασία δεν νομίζω να διαφέρει σε κάτι από τα λοιπα πυρηνόκαρπα. Ανέτρεξε στο βιβλίο artisan distilling που υπάρχει στο ιντερνετ τσάμπα για τη διαδικασία απόσταξης φρούτων.
Ζύμες νομίζω οτι κακώς έβαλες από σταφύλι, το κάθε φρούτο έχει το δικό του χαρακτήρα. Αλλά εντάξει, αφού δοκιμή κάνεις έτσι κι αλλιώς, δεν τρέχει και τίποτα. Απλά να ξέρεις οτι στο θέμα της μεθανόλης δεν γλιτώνεις κάτι μ'αυτόν τον τρόπο, η μεθανόλη προκύπτει από την πηκινόλυση των στερεών συστατικών και όχι από την αλκοολική ζύμωση, άρα οτι ήταν να βγεί θα βγεί.
και οπωσδήποτε κατα τη γνώμη μου χημείο πριν την κατανάλωση (δεν λέμε άμα πιείς ένα ποτήρι για δοκιμή, αλλά πριν την ευρεία κατανάλωση επιβάλλεται νομίζω...) γιατι τα ποσοστά κοψίματος του σταφυλιού δεν είναι ίδια στα φρούτα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?