file κολαει ο πατος του καζανιου

Περισσότερα
12/12/2016 20:37 #22496 από νικολας
νικολας απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
φιλε stelios 1 δεν χρειαζεται να ζητας συγνωμη δεν υπαρχει λογος !!!!
εγω δεν ηθελα να κουραζω με περιτες κατα την γνωμη και την αγνοια μου πληροφοριες..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/12/2016 20:39 #22497 από νικολας
νικολας απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
ευχαριστω πολυ φιλε nikos kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/01/2017 16:41 #22591 από traikos
traikos απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
βάλε στον πάτο του καζανιού άχυρα παλιά πετυχημένη και αποτελεσματική μέθοδος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2017 04:12 #22604 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου

traikos έγραψε: βάλε στον πάτο του καζανιού άχυρα παλιά πετυχημένη και αποτελεσματική μέθοδος


Διανύουμε όμως το έτος 2017...δεν νομίζω ότι πρακτικές που σταμάτησαν το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα θα ήταν καλό να επανέλθουν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2017 12:16 #22605 από traikos
traikos απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Κατά την γνώμη μου δεν απορρίπτουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι πρακτική του περασμένου αιώνα. Από την στιγμή που δίνει λύση αποτελεσματική σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν προκαλεί κίνδυνο στην υγεία μας από μένα είναι αποδεκτό. Παρεμπιπτόντως προσωπικά εφαρμόζω ακόμα αυτή την πρακτική όταν ο σταφυλοπολτός μου μου προκαλεί υποψία κολλήματος.(Το θέμα είναι πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν άχυρα!!!!!!!!!)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2017 16:06 - 03/01/2017 16:08 #22608 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Αν διαβάσεις προσεχτικά αυτά που γράφουν οι χημικοί οινολόγοι, θα κατανοήσεις γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεις αυτήν την πρακτική.
Δεν είναι τυχαίο που δεν εφαρμόζεται πλέον. Στην περιοχή μου, γνωρίζω ένα μόνο αποστακτήριο που το κάνει και εκτιμώ ότι είναι -για να το διατυπώσω κομψά- απαράδεκτο...
Σε όλα τα αποστακτήρια των τριων λεκανοπεδίων δεν χρησιμοποιούν άχυρα, ούτε στους γειτονικούς νομούς, ούτε πουθενά αλλού έχω ακούσει ότι εφαρμόζεται αυτή πρακτική. Είναι κατάλοιπο του παρελθόντος της άγνοιας, που έλεγε π.χ. ότι τα κοτσάνια δεν βλάπτουν και ότι διάφορες χοντρόφλουδες ποικιλίες δίνουν πολύ καλό απόσταγμα
΄Ομως, και μέσα στο forum να περιηγηθείς, νομίζω ότι θα σου λυθεί κάθε απορία.

Τα παραπάνω είναι μια προσωπική τοποθέτηση μετά από χρόνια προσπάθεια εκμαίευσης εμπειρίας από πεπειραμένους ανθρώπους ανά τη Χώρα, αλλά κυρίως από τη μελέτη των καθ' ύλην αρμόδιων χημικών συγγραφέων (ακόμα και δια ζώσης έχω πάρει τις συμβουλές τους πολλές φορές), οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν όποιον θέλει πραγματικά να κοιτάει μπροστά και να μην μένει στις εσφαλμένες πρακτικές του παρελθόντος. (Εδώ υπάρχουν ακόμα ανόητοι που πιστεύουν ότι τα κοτσάνια δεν προσθέτουν βλαβερές ουσίες στο απόσταγμα και ότι προσθέτουν στην ποσότητα).
Πάντως, καλό θα ήταν αν μπορεί να τοποθετηθεί και 'κανας άλλος συμφορίτης επί του ζητήματος "άχυρα στο καζάνι", γιατί στο τέλος νομίζω ότι θα γίνω γραφικός...

Υ.Γ. Αν νομίζεις ότι η πρακτική αυτή έπαψε να εφαρμόζεται ελλείψει αχύρων πλανάσαι...
Τελευταία διόρθωση: 03/01/2017 16:08 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2017 20:28 #22613 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Δεν θα βλαψουν το αποσταγμα τα αχυρα.. Ουτε ομως και τα αχυρα ειναι λυση, διοτι εαν τα τσιπουρα ειναι μπελαλιδικα ουτε αχυρο τα σωνει ουτε τιποτα, παρα μονον το ''κουβαρνταλικι'' καντε δηλαδη και καμια καζανια παραπανω. Βαλτε παραπανω νερο εννοω, και αν ξαναπιασουν βαλτε κ αλλο παραπανω νερο εως οτου να μην κολλανε, αλλιως πεταξτε τα.. Απο παιδακι εχω αυτον τον μπελα και δυστυχως τυχαινει που και που να τον βρισκω μπροστα μου ακομα και σημερα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ακομα και σημερα να βρεις καζανιερη που να μην συναντησει αυτον τον μπελα! Οι ανθρωποι δυστυχως δεν αλλαζουν.
Το παλιο καζανι με τα ξυλα επιανε πολυ πιο ευκολα, αυτο δεν δειχνει τιποτα ομως.. Μπορει να εφταιγε η μη ελεγχομενη φλογα, η να εφταιγε το οτι τοτε πραγματικα τραβουσαν ολο το κρασι ενω τωρα πολλοι αποσταζουν και τα κρασια μαζι, η να ειχε πιο λεπτο πατο εκεινο, η δεν ξερω κ εγω τι αλλο, το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι ΣΙΓΟΥΡΑ εχουν καποιο προβλημα τα τσιπουρα που κολλανε.
Το αν το προβλημα προκυπτει απο αγνοια (πχ αντι απλα να κανουν τουμπα τα τσιπουρα 2 φορες την ημερα τα ανακατευουν με κανενα ξυλο και τα κανουν ταχινι) η αν προκυπτει απο νοθεια, η απο ματζιρια-τσιγκουνια η απο πολυ υψηλα μπωμε στο σταφυλι αυτο μπορει να το ξερει μονον ο ιδιοκτητης. Απειρες φορες ρωταω,, πες μου ακριβως τι εκανες να καταλαβω! Δε μου λενε.. Πχ τραβαει κρασι ο αλλος και τις λασπες απο 4-5 βαρελια τις ριχνει σε ενα, ε αυτο πιθανοτατα θα κολλησει. Αν το ξερω ομως δεν θα κολλησει. Αλλος βαζει σταφυδα για να βγαλει πολυ τσιπουρο ενω ειναι ασχετος στο πως να το κανει. Αλλον τον ''παρακολουθω'' μην τυχον και ξεπλυνει τις λασπες και τις ριξει ''κρυφα'' στην νεα καζανια, αν το κανει αυτο οι λασπες αυτες πεφτουν πρωτες, χιλια δυο μπορει να φταινε. Αλλα σιγουρα τα τσιπουρα που κολλανε δεν ειναι καλα και δεν θα βγαλουν καλο τσιπουρο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/01/2017 00:49 #22615 από traikos
traikos απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Καποτε επειδη αδυνατουσα να παρακολουθω την ζυμωση και να ανακατευω το σταφυλοπολτο, ανελαβε αυτη την διαδικασια καποιος δικος μου. Απο τον πολυ ζηλο του (ανακατεμα) ειχε κανει τον πολτο λασπη (για σοβατισμα). Το πρωτο καζανι αν και αραιωμενο με νερο κολλησε. Στα επομενα εφαρμοσα τον πατροπαραδοτο τροπο του αχυρου και σωθηκε η χρονια.Το τσιπουρο απο κολλημενη καζανια δε σωζεται με τιποτα ουτε με μεταβραση, ναι μεν βελτιωνεται η ποιοτητα του καπως, αλλα η "τσικνα" του δεν εξουδετερωνεται. Γιατι λοιπον να μη χρησιμοποιησω αυτη την "απαρχαιωμενη" αλλα σιγουρη μεθοδο αν προκειται να σωσω τον κοπο ολης της χρονιας? Για τους καζαναδες μπελας ειναι η προσθηκη ζαχαρης απο πολλους που θελουν να παραξουν μεγαλη ποσοτητα τσιπουρου για να το πουλησουν. Για εμας τους παραγωγομερακληδες λιγο και καλο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/01/2017 21:10 #22623 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Τα αχυρα ειναι ενα πολυ χρησιμο υλικο,μπορουμε να τα χρησιμοποιησουμε σε πολες περιπτωσεις,οχι ομως στην αποσταξη.Εδω φροντιζουμε μην τυχον και περασει καποιο ξερο φυλο στα βαρελια κατα την εκθλιψη,βγαζουμε τα κοτσανια,παιρνουμε προσεκτικα το υλικο ετσι ωστε να μεινουν τα κουκουτσια στον πατο του βαρελιου πριν αποσταξουμε,τοσος κοπος για να βγαλουμε ποιοτικο προιον και θα βαλουμε στο τελος αχυρα;ε οχι.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/01/2017 22:06 #22626 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: κολαει ο πατος του καζανιου
Αχυρα εχω να πιασω απο το 1980 που σταματησαμε να εχουμε ζωα στο σπιτι, σαν πρακτικη αντικολληματος ομως δεν την θυμαμαι σαν σωτηρια. Ριχνοντας τα τσιπουρα μεσα τα αχυρα υποχωρουσαν δεξια κ αριστερα.
Ομως πρεπει να ξεκαθαρισουμε τα πραγματα.. Πρεπει να απομακρυνουμε τα ξυλωδη μερη (κοτσανια πχ αλλα αν ειναι δυνατον και κουκουτσια!) ΠΡΙΝ απο την ζυμωση! Εφ οσον εχει συντελεστει η ζυμωση με ξυλωδη στοιχεια τοτε.. ειτε τα απομακρυνεις πριν την αποσταξη η οχι το ιδιο και το αυτο ειναι, η ζημια εχει γινει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.150 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ