κολαει ο πατος του καζανιου
- νικολας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
εγω δεν ηθελα να κουραζω με περιτες κατα την γνωμη και την αγνοια μου πληροφοριες..
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- νικολας
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- traikos
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 297
traikos έγραψε: βάλε στον πάτο του καζανιού άχυρα παλιά πετυχημένη και αποτελεσματική μέθοδος
Διανύουμε όμως το έτος 2017...δεν νομίζω ότι πρακτικές που σταμάτησαν το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα θα ήταν καλό να επανέλθουν...
- traikos
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 297
Δεν είναι τυχαίο που δεν εφαρμόζεται πλέον. Στην περιοχή μου, γνωρίζω ένα μόνο αποστακτήριο που το κάνει και εκτιμώ ότι είναι -για να το διατυπώσω κομψά- απαράδεκτο...
Σε όλα τα αποστακτήρια των τριων λεκανοπεδίων δεν χρησιμοποιούν άχυρα, ούτε στους γειτονικούς νομούς, ούτε πουθενά αλλού έχω ακούσει ότι εφαρμόζεται αυτή πρακτική. Είναι κατάλοιπο του παρελθόντος της άγνοιας, που έλεγε π.χ. ότι τα κοτσάνια δεν βλάπτουν και ότι διάφορες χοντρόφλουδες ποικιλίες δίνουν πολύ καλό απόσταγμα
΄Ομως, και μέσα στο forum να περιηγηθείς, νομίζω ότι θα σου λυθεί κάθε απορία.
Τα παραπάνω είναι μια προσωπική τοποθέτηση μετά από χρόνια προσπάθεια εκμαίευσης εμπειρίας από πεπειραμένους ανθρώπους ανά τη Χώρα, αλλά κυρίως από τη μελέτη των καθ' ύλην αρμόδιων χημικών συγγραφέων (ακόμα και δια ζώσης έχω πάρει τις συμβουλές τους πολλές φορές), οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν όποιον θέλει πραγματικά να κοιτάει μπροστά και να μην μένει στις εσφαλμένες πρακτικές του παρελθόντος. (Εδώ υπάρχουν ακόμα ανόητοι που πιστεύουν ότι τα κοτσάνια δεν προσθέτουν βλαβερές ουσίες στο απόσταγμα και ότι προσθέτουν στην ποσότητα).
Πάντως, καλό θα ήταν αν μπορεί να τοποθετηθεί και 'κανας άλλος συμφορίτης επί του ζητήματος "άχυρα στο καζάνι", γιατί στο τέλος νομίζω ότι θα γίνω γραφικός...
Υ.Γ. Αν νομίζεις ότι η πρακτική αυτή έπαψε να εφαρμόζεται ελλείψει αχύρων πλανάσαι...
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Το παλιο καζανι με τα ξυλα επιανε πολυ πιο ευκολα, αυτο δεν δειχνει τιποτα ομως.. Μπορει να εφταιγε η μη ελεγχομενη φλογα, η να εφταιγε το οτι τοτε πραγματικα τραβουσαν ολο το κρασι ενω τωρα πολλοι αποσταζουν και τα κρασια μαζι, η να ειχε πιο λεπτο πατο εκεινο, η δεν ξερω κ εγω τι αλλο, το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι ΣΙΓΟΥΡΑ εχουν καποιο προβλημα τα τσιπουρα που κολλανε.
Το αν το προβλημα προκυπτει απο αγνοια (πχ αντι απλα να κανουν τουμπα τα τσιπουρα 2 φορες την ημερα τα ανακατευουν με κανενα ξυλο και τα κανουν ταχινι) η αν προκυπτει απο νοθεια, η απο ματζιρια-τσιγκουνια η απο πολυ υψηλα μπωμε στο σταφυλι αυτο μπορει να το ξερει μονον ο ιδιοκτητης. Απειρες φορες ρωταω,, πες μου ακριβως τι εκανες να καταλαβω! Δε μου λενε.. Πχ τραβαει κρασι ο αλλος και τις λασπες απο 4-5 βαρελια τις ριχνει σε ενα, ε αυτο πιθανοτατα θα κολλησει. Αν το ξερω ομως δεν θα κολλησει. Αλλος βαζει σταφυδα για να βγαλει πολυ τσιπουρο ενω ειναι ασχετος στο πως να το κανει. Αλλον τον ''παρακολουθω'' μην τυχον και ξεπλυνει τις λασπες και τις ριξει ''κρυφα'' στην νεα καζανια, αν το κανει αυτο οι λασπες αυτες πεφτουν πρωτες, χιλια δυο μπορει να φταινε. Αλλα σιγουρα τα τσιπουρα που κολλανε δεν ειναι καλα και δεν θα βγαλουν καλο τσιπουρο.
- traikos
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Ομως πρεπει να ξεκαθαρισουμε τα πραγματα.. Πρεπει να απομακρυνουμε τα ξυλωδη μερη (κοτσανια πχ αλλα αν ειναι δυνατον και κουκουτσια!) ΠΡΙΝ απο την ζυμωση! Εφ οσον εχει συντελεστει η ζυμωση με ξυλωδη στοιχεια τοτε.. ειτε τα απομακρυνεις πριν την αποσταξη η οχι το ιδιο και το αυτο ειναι, η ζημια εχει γινει.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- κολαει ο πατος του καζανιου