file Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?

Περισσότερα
30/10/2015 20:51 - 30/10/2015 20:52 #19790 από THUKIS
THUKIS δημιούργησε το θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Εγω το αραιώνω με γράπα ή εμφιαλωμένο νερό αν είναι και δυνατό ταυτόχρονα .

Πάντως 4 κιλά πρέπει να είναι πολλά . Εμείς βάζουμε 1 σε 130 κιλά καζάνι .

Παύλος Έδεσσα
Τελευταία διόρθωση: 30/10/2015 20:52 από THUKIS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2015 20:54 #19791 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Εκανες τσιπουρο με γλυκανισο, αυτο πρεπει να ασπριζει καλα.
Πρεπει να φαινεται εντονα στην γευση (ουσιαστικα ειναι ουζο απο τσιπουρα).
Δεν πρεπει ομως να θολωνει στο ψυγειο.
4 κιλα γλυκανισος σε 50 λιτρα τσιπουρα (ολα μαζι δηλαδη πριν μπουν στο καζανι) ειναι απαραδεκτη υπερβολη.
4 κιλα καλου γλυκανισου σε 50 λιτρα παραγωμενου τσιπουρου ειναι ισως απλη υπερβολη, οποτε αν ειναι ετσι και δεν ειναι χαμηλοβαθμο για εμενα ειναι τελειο!
Μπορεις να το διορθωσεις με τσιπουρο χωρις γλυκανισο αλλα θα χρειαστουν ποσοτητες..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios911

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2015 21:40 #19793 από ξυνονεριτης
ξυνονεριτης απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
4 κιλά γλυκάνισο στα 50 κιλά?
γουλιά και πεντοζάλι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2015 22:53 #19795 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Μας έχεις μπερδέψει λίγο... Στην πρώτη σου ανάρτηση λες ότι το αποτέλεσμα δεν σου άρεσε και μετά λες ότι σαν ποιότητα και γεύση σου άρεσε. Ποιο από τα δύο ισχύει;

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2015 09:04 #19799 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Ότι και να κάνεις θα ασπρίζει. Με τον γλυκάνισο είτε είναι πολύς είτε είναι λίγος το άσπρισμα δεν θα το αποφύγεις. Γνώμη μου είναι αφού σου αρέσει να το πιεις έτσι και μην ψάχνεσαι να το σπάσεις με γράπες κλπ. Έκατσες απόσταξες δικό σου τσίπουρο και τώρα θα το αναμίξεις με γράπα τρίτου. Πιες το έτσι και του χρόνου με το καλό αποφεύγεις τις υπερβολές.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2015 12:47 - 31/10/2015 12:55 #19800 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Φίλε Stelios 911 καλημέρα,
Χρησιμοποίησες υπερβολικές ποσότητες γλυκάνισου.
Εύκολη λύση να αφαιρέσεις αυτά τα αρώματα δεν υπάρχει.
Το καλύτερο θα ήταν να αναμίξεις το απόσταγμα που έχεις με φετινό ή μελλοντικό απόσταγμα χωρίς αρώματα μέχρι την γεύση που επιθυμείς.
Μιας και όμως είμαστε πεδίο συζήτησης και εκμάθησης θα πρέπει να βρούμε μια θεωρητική λύση.
Η μόνη παράμετρος της ανισόλης, το κύριο αρωματικό του γλυκάνισου, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να την ξεχωρίσεις είναι το μεγάλο σημείο βρασμού της, που είναι, όταν είναι σε αυτούσια μορφή, 154 βαθμοί Celsius.
Θεωρητικά λοιπόν αν κάνεις συνεχείς αποστάξεις και πετάς αρκετή ουρά κάποτε θα φτάσεις στο αρωματικό επιθυμητό αποτέλεσμα.
Βέβαια θα μπεις στα έξοδα θα χάσεις ποσότητα και πολλά άλλα αρώματα, οπότε η πρώτη λύση παραμένει.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 31/10/2015 12:55 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios911

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2015 16:35 - 31/10/2015 18:37 #19802 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
stelios911

Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση που να πιάνει όλες τις περιπτώσεις!.

Συγκεκριμενοποίησε σε παρακαλώ την ερώτησή σου. Τι εννοείς όταν λές 100 λίτρα:

Α. Αν κάνεις μονόβραση (αν δηλ. ανήκεις σ΄ αυτούς που κάνουν τσίπουρο μιας μόνο βράσης που το βράζουν με γλυκάνισο και δεν το ξαναβράζουν):
Εννοείς ότι βάζεις 100 λίτρα στο καζάνι και το αποστάζεις? (και τι είδους πρώτη ύλη βάζεις: μόνο κρασί, μόνο στέμφυλα ή κρασί + στέμφυλα?)
ή αναφέρεσαι σε 100 λίτρα τσίπουρο που λαμβάνεις ως τελικό προϊόν κατα την μία και μοναδική απόσταξη (δηλ. αυτό που λέμε 100 λίτρα σούμα)?

Β. Αν κάνεις διπλόβραση (δηλ. δευτεροαπόσταξη αυτού που λαμβάνεις κατά την πρώτη απόσταξη. Το προϊόν της 1ης απόσταξης ονομάζεται "σούμα". Όταν κάνουμε 2 αποστάξεις ο γλυκάνισος μπαίνει στη 2η καζανιά):
Βάζεις 100 λίτρα σούμα στο δεύτερο καζάνι και το αποστάζεις μαζί με γλυκάνισο? (και πόσων βαθμών είναι η σούμα?)
ή βάζεις κάποια κατάλληλη ποσότητα σούμας στο δεύτερο καζάνι και όταν την αποστάξεις παίρνεις 100 λίτρα διπλοβρασμένο?

Αν σούδωσα να καταλάβεις έχουμε τέσσερα διαφορετικά σημεία:
1ο: Πρώτη καζανιά-λίτρα πρίν την απόσταξη που θα αποσταχθούν
2ο: Πρώτη καζανιά-λίτρα που παίρνουμε μετά την απόσταξη

3ο: Δεύτερη καζανια-λίτρα πρίν την απόσταξη που θα αποσταχθούν
4ο: Δεύτερη καζανιά-λίτρα που παίρνουμε μετά την απόσταξη
Ξαναρωτώ: τα 100 λιτρα που λές ότι αποστάζεις, σε ποιο από τα τέσσερα αυτά σημεία το μετράς?



SPYROS
Η λέξη "σούμα" να μην σε μπερδεύει. Δεν έχει σχέση με την αγγλική λέξη "sum" που σημαίνει "άθροισμα"

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 31/10/2015 18:37 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios911

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2015 21:31 #19804 από ξυνονεριτης
ξυνονεριτης απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
δεν ξέρω αν σε βοηθάω η σε μπερδεύω αλλά εγώ σε 150 κιλά κρασί και ρόγες μονοβραστο βάζω 1,5 με 2 κιλά. αλλά είναι πιστεύω υποκειμενικό το γλυκάνισο στο τσίπουρο σε σχέση με την ποσότητα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios911

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2015 08:57 - 01/11/2015 16:26 #19805 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?
Φίλε Stelios 911 καλημέρα,
Μια καλή συνταγή για προσθήκη αρωματικών στην δεύτερη απόσταξη είναι η ακόλουθη:
1500 με 2000 γρ. γλυκάνισος
50 γρ αστεροειδής γλυκάνισος
50 γρ μέντα
10 γρ μαστίχα Χίου.
Η συνταγή αυτή είναι μια απλή συνταγή βάσης πάνω στην οποία μπορείς να πειραματιστείς.
Τα αναφερόμενα μπαίνουν στην δεύτερη απόσταξη για περίπου 130 λιτρα υγρού, η ποσότητα του γλυκάνισου εξαρτάται από το αρωματικό του δυναμικό που δεν είναι πάντα ίδιο, και την γεύση σου.
Τα υλικά μπαίνουν και παραμένουν στο υγρό προς απόσταξη περίπου ένα 24ωρο προ της απόσταξης για να εκχυλίσουν τα αρώματα.
Τα εύσημα για την συνταγή είναι των φίλων Λευτέρη Ρίζου (Paximadis) και Αλέξανδρου Καραπουλτίδη (Alexandros K,) από τους οποίους και προέρχεται.
Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για αυξομείωση των ποσοτήτων και η προσθήκη άλλων αρωματικών.
Παραδειγματικά αναφέρω: φλούδες ή φύλλα από κιτρικά φρούτα ( λεμόνι πορτοκάλι ), πιπέρι, κάρδαμο, λουίζα, μελισσόχορτο, βανίλια, φινόκιο (μαραθόσπορος) κ.α.
Καλή επιτυχία.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 01/11/2015 16:26 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios911

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2015 15:54 - 01/11/2015 22:13 #19809 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Πως να κατεβασω το γλυκανισο απο το τσιπουρο?

γλυκάνισο (μαραθόσπορος)


Νίκο,

1. Άλλο γλυκάνισος κι άλλο μαραθόσπορος (σπόρος μάραθου). Προσοχή μην γίνει λάθος γιατί με τέτοια ποσότητα μάραθου, το τσίπουρο δεν θα πίνεται.

2. Μέντα: Να την πρότεινε ο Αλέξανδρος, ναι. Τη χρησιμοποιεί. Ο Λευτέρης, δεν το θεωρώ πιθανό.

ΣΠΥΡΟΣ

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 01/11/2015 22:13 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.267 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ