Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 770
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 372
Εαν καταλαβα καλα..
Σταματα οταν η σουμα ειναι εκει που την φτιαχνουν ολοι εκει, ωστε να παρεις την παραδοσιακη ρακη που εχεις στο μυαλο σου.
Η μεταβραση καποτε ηταν, μια αναγκη να πω? Επεμεναν να βρασουν μονο τα τσαμπουρα-στραφυλα-τσιπουρα λογω αναγκης η ανωτερας βιας (εφαρμοζοταν ο νομος) και μη εχοντας <υλικο> (αλκοολ) μεσα το ξαναβραζανε ωστε να μην ειναι ζουμι αλλα αποσταγμα.
Καποια στιγμη ο Λευτέρης (παξιμαδης) ανεφερε ποιο ειναι το πραγματικο τσιπουρο.
Αφου πηρες τοσο κρασι η θα πας σε ματαβραση (αποκλειεται με μια καζανια) η σε 10-15? λιτρα κανονικων βαθμων η σε 15-25? λιτρα 17-18 βαθμων.
Κανε οτι κανουν κ οι αλλοι εκει.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manossk
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Την ρακή την φτιάχνουμε στα 18 γραδα συνήθως (άλλοι 19 και άλλοι 17).
Σήμερα επικοινώνησα με τον καζαναρη και τον ρώτησα για την διαδικασία. Μου τα είπε σχεδόν όπως τα λέτε και εσείς! "Βγάζουμε έξω την πρώτη, σταματάμε γύρω στα 20 και μετά την κατεβάζουμε όπου θέλουμε..."
Μάλλον είμαι τυχερός και έπεσα σε σωστό!
Επίσης συνεννοήθηκα μαζί του, αν θέλω και αν χρειαστεί να μου συμπληρώσει με δικά του στραφυλλα ώστε να συμπληρωθεί η καζανιά (έχει καζάνι 200άρι) και να πάρω λίγο παραπάνω προϊόν.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Περιέχει10δες ή και 100άδες βλαβερές και επικίνδυνες (δηλητηριώδεις) ενώσεις όπως οξικό αιθυλεστέρα, ακεταλδεϋδη, φουρφουράλη κλπ, που απορροφώνται από το δέρμα και μας βλάπτουν. Αν θέλουμε εντριβές, υπάρχουν άλλοι τρόποι.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manossk
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Δυστυχώς αρκετοί, οι περισσότεροι από άγνοια, το κάνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Σε αυτούς, ο "ανταγωνισμός" στην ρακή είναι ποσοτικός και όχι ποιοτικός, με αποτέλεσμα η υγεία αυτών που τελικά την καταναλώνουν να κινδυνεύει. Επίσης υποβαθμίζεται και ένα προϊόν (ρακή-τσικουδιά-τσίπουρο) που θεωρείται "σήμα κατατεθέν" σε πολλές αγροτικές περιοχές ανά την Ελλάδα.
Πόσες φορές έχω βρεθεί είτε σε καφενείο, είτε σε ταβέρνα είτε ακόμα χειρότερα σε σπίτι και το ποτό να μην πίνεται. Είτε λόγω μυρωδιάς είτε λόγω γεύσης είτε λόγω "παράξενης οινοπνευματίλας".
Όπως όμως και πάρα πολλές σε αντίστοιχα μέρη που πίνεις την ρακή και είναι... βάλσαμο! Βάσει της εμπειρίας μου, που ίσως να μην είναι αντιπροσωπευτική, θα έλεγα οι πιθανότητες να βρεθείς στην μια ή στην άλλη περίπτωση είναι 50-50.
Ευτυχώς, μετά το αρχικό σοκ από αυτά που άκουγα σε σχέση με αυτά που διάβασα, ανακαλύπτω πως υπάρχουν πολλοί καζανάρηδες που είναι και διαβασμένοι και ενημερωμένοι, προσέχοντας και τηρώντας τα... αυτονόητα τελικά. Ευτυχώς έπεσα σε τέτοιον!
Άκουσα πως πέρυσι, αρνήθηκε να παραδώσει ρακή σε κάποιον που ήθελε να πάρει όλο το απόσταγμα. Δηλαδή χωρίς να βγάλει τίποτα έξω και απλά να σταματήσει στους βαθμούς που θέλει.
Συζητώντας με φίλους το τελευταίο διάστημα, σκεφτόμαστε σοβαρά να εγκαταστήσουμε κάποιο μικρό καζάνι του χρόνου για την παραγωγή του δικού μας αποστάγματος. Θα ρωτήσουμε τελωνείο κλπ για το τι χρειάζεται ώστε του χρόνου να είμαστε έτοιμοι.
Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 216
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 297
SPYROS έγραψε: Το πρωτοράκι που αναφέρουν δεν κάνει ούτε για εντριβές.
Περιέχει10δες ή και 100άδες βλαβερές και επικίνδυνες (δηλητηριώδεις) ενώσεις όπως οξικό αιθυλεστέρα, ακεταλδεϋδη, φουρφουράλη κλπ, που απορροφώνται από το δέρμα και μας βλάπτουν. Αν θέλουμε εντριβές, υπάρχουν άλλοι τρόποι.
SPYROS
+1000

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manossk
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Παρόλο που είχα πάρει αρκετό μούστο για κρασί, τα στραφυλλα ήταν πολύ ζουμερα και δεν χρειάστηκε να προσθέσουμε επιπλέον για να συμπληρωθεί η καζανιά ( είχα σκοπό να αγοράσω επί τόπου από τον καζαναρη)
Η απόσταξη ξεκίνησε και το πρώτο λίτρο το πήραμε ξεχωριστά. Αμέσως μετά μέτρησε και έτρεχε στα 27 γραδα. Σταματήσαμε στα 17 και προσθέσαμε νερό ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι 40%vol.
Σύνολο πήρα 40 λίτρα ρακής!
Την έβαλα σε ένα inox δοχείο 50lit που αγόρασα χτες! και πλέον ξεκουράζεται σπίτι!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 216
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 297
- Πάντως να γνωρίζεις ότι είναι κανόνας η αραίωση να γίνεται μετά 1-2 μήνες περίπου μετά την απόσταξη, ώστε να έχουν σταθεροποιηθεί τα οργανοληπτικά στοιχεία του αποστάγματος.
- Επίσης να γνωρίζεις ότι η κεφαλή της απόσταξης κάνει μόνο για σπονδές.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- manossk
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
Πολλά πράγματα δεν γνώριζα φέτος και διαβάζοντας ίσως "έσωσα", έστω και την τελευταία στιγμη, κάποια. Αυτό ισχύει και για την απόσταξη αλλά και για την οινοποίηση.
Ευελπιστώ, του χρόνου, έχοντας μαζέψει λίγη γνώση παραπάνω να καταφέρω ποιοτικότερο αποτέλεσμα.
Αυτό που κρατάω φέτος είναι η επιλογή της ποικιλίας σταφυλιών (βιδιανό), που με εξέπληξε ευχάριστα τόσο στο κρασί όσο και στο απόσταγμα, σε γεύση και αρώματα.
Επίσης η επιλογή, έστω και στο παρά πέντε, inox δοχείου για την αποθήκευση του αποστάγματος καθώς και την απόριψη της κεφαλής από αυτό.
Υ.Γ. Την κεφαλή της καζανιας έχω σκοπό να την χρησιμοποιήσω ως βοήθημα για το άναμμα το τζακιού.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη