question-circle Άμβυκας

Περισσότερα
02/06/2014 04:45 #15309 από JPR
JPR δημιούργησε το θέμα: Άμβυκας
Καλημέρα σας

Σκέφτομαι να πάρω ένα μικρό αποστακτήρα να πειραματιστώ με την παραγωγή βότκας. Είδα το άρθρο του Σπύρου για το χαλκό αλλά σε φωτογραφίες από διάφορα αποστακτήρια είδα να έχουν όλη τη μονάδα από χαλκό. Τι λέτε? Ανοξείδωτη σερπατίνα και τα υπόλοιπα χάλκινα, ανοξείδωτη μονάδα, ή χάλκινη? Είδα και αυτόν
που έχει γυάλινα και παράγωγή 2-6 λίτρα τη φορά αλλά είναι πολύπλοκα.
Επίσης ξέρετε που κυμαίνονται οι τιμές για τους μικρούς άμβυκες?

Ευχαριστώ προκαταβολικά, Γιάννης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2014 12:59 #15310 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Άμβυκας
Φίλε Γιάννη
Η χρήση του άμβυκα χωρίς τις σχετικές άδειες πέρα από κάποιο όριο (7-9 κιλά για οικιακή χρήση νομίζω) δεν επιτρέπεται και υπάρχουν ποινές. Αν το προχωρήσεις κράτα χαμηλό προφίλ.Μπορείς αν γκουκλάρεις να βρείς ΙΝΟΧ 18/10 άμβυκες στα 400-600 ευρώ όπου σε πιάσουν.
Ρίξε πάντως και μια ματιά στο εξής άρθρο
• Ο παραδοσιακός χάλκινος άμβυκας συνεχίζει να χρησιμοποιείται στην παραγωγή διαφόρων αποσταγμάτων λόγω της ευκολίας κατασκευής και της καλής μετάδοσης της θερμότητας.Από την άλλη μεριά ο χάλκινος άμβυκας έχει όλα τα μειονεκτήματα που είχαν τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη της γιαγιά μας που τελικά εκτοπίστηκαν από τα ανοξείδωτα.Ο χαλκός σαν μέταλλο ή σαν οξείδιο είναι τοξιικός και επικύνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό .Αντιδρά με τις θειούχες ενώσεις σχηματίζοντας καθαρό χαλκό-θειούχο χαλκό-σουλφίδιο του χαλκού-οξείδια του χαλκού,όλα τοξικά. Άκόμα στη περίπτωση που ο βραστήρας έχει υποστεί επικασσιτέρωση ( το καλάι που χρησιμοποιείται στην επικασσιτέρωση αποτελείται κυρίως από αντιμώνιο 2% , μόλυβδος 37%, κασσίτερο 60% κα ) και πάλι είναι προβληματτικός εφόσον τα στοιχεία που αποτελούνν το καλάι είναι και αυτά τοξικά.Η μακρόχρονη έκθεση σε όλα η μερικά από αυτά τα στοιχεία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ύπατος με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος οργαισμός υγείας να θέτει σήμερα όριο τα 5 mgr/L με τάση την μείωση το 1 mgr/L .Το απόσταγμα από τον χάλκινο άμβυκα σε μερικέες μέρες ίσως παρουσιάσει στο κάτω μέρος του δοχείου μπλέ αποχρώσεις ενδεικτικό της ύπαρξης χαλκού .Δεν θ α πρέπει να συμπεράνουμε ότι η ανυπαρξία των μπλέ αποχρώσεων μας εγγυάται καθαρό από χαλκό απόσταγμα. Μόνο η χημική ανάλυση θα μας το βεβαιώσει. Η άποψη λοιπόν ότι για να έχεις καλό τσίπουρο χρειάζεσαι χάλκινο άμβυκα είναι ίσως μεγάλος μύθος.Τομεταλλο του χαλκού δε προσθέτει τίποτα το θετικό στην ποιότητα του αποστάγματος.Το αντίθεο συμβαίνει. Αν θέλουμε απόστταγμα απαλλαγμένο από τοξικά θα ππρεπει να φριντίσουμε να προμηθευτούμε αποστακτήρα από ανοξείδωτο χάλυβα (ΙΝΟΧ 18/10). Αν όμως έχουμε ήδη προμηθευτή τον χάλκινο αποστακτήρα θα πρέπει να τον καθαρίζουμε χημικά με επιμέλεια πριν από κάθε απόσταξη ειδικά την σερμαντίνα ψύξεως με βασεί τις οδηγίες του οινολόγουυ μας.
Φιλικά
Γιάννης Μ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": JPR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2014 13:20 #15311 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Άμβυκας
Φίλε JPR καλημέρα,
στείλε μου το τηλέφωνό σου ή κάλεσέ με στο 6944310664 να συννενοηθούμε.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": JPR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2014 20:00 - 02/06/2014 20:03 #15314 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: Άμβυκας
Η γνώμη μου είναι να πάρεις πλήρως χάλκινο. Και ψάξε και στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ζητάνε μια περιουσία. Αν θες να σου πω την πηγή, στείλε μου pm.
Διαφωνώ με τη θεωρία ότι ο χάλκινος άμβυκας παράγει απόσταγμα επικίνδυνο για την υγεία. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πολύ συνοπτικά αναφέρω τα πλεονεκτήματα του χάλκινου άμβυκα έναντι του ανοξείδωτου.

1) Ο χαλκός είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι η επαναρροή (reflux) είναι εντονότερη σε ένα χάλκινο άμβυκα, αφού ένα μέρος από το εξατμισθέν μίγμα χάνει μεγάλο ποσό θερμότητας κατά την επαφή του με το χαλκό κατά την εξαγωγή του με αποτέλεσμα να επανέρχεται στον άμβυκα και να επαναυποβάλλεται σε απόσταξη. Επίσης ο χάλκινος ψύκτης είναι πιο αποδοτικός για τον ίδιο λόγο.
2) Καταλύει τις θειούχες ενώσεις. Αυτές οι ουσίες παράγονται κατά την ζύμωση και είναι ανεπιθύμητες στο τελικό προϊόν.
3) Βοηθά στην αποφυγή παραγωγής της ένωσης "ethylcarbamat" η οποία είναι τοξική και παράγεται από τα κυανίδια.
4) Βελτιώνει την ποιότητα του τελικού προϊόντος όταν η πρώτη ύλη δεν είναι αρίστης ποιότητας.
5) Βελτιώνει το άρωμα του τελικού προϊόντος
www.moonshinestillpro.com/category-s/13.htm

Δεν υπάρχει ούτε ένα αποστακτήριο ουϊσκι στη Σκωτία, Ιρλανδία ή ΗΠΑ που να χρησιμοποιεί άμβυκες από κάποιο άλλο υλικό πέραν του χαλκού. Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι δεδομένου ότι το τελικό κόστος για ένα χάλκινο άμβυκα είναι πολλαπλάσιο.

Και στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο όπου συκρίνεται εργαστηριακά το απόσταγμα που προήλθε από χάλκινο και από ανοξείδωτο άμβυκα.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x/pdf

Τελευταία διόρθωση: 02/06/2014 20:03 από Theo24.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": JPR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2014 20:16 #15315 από JPR
JPR απάντησε στο θέμα: Άμβυκας
Καλησπέρα,
Είχα δει στο άρθρο για τους άμβυκες το goo.gl/Qd63Zp αλλά είχα τις αμφιβολίες μου. Άλλαξε τελείως την άποψή μου για το τσίπουρο.
Σαν αρχή δεν θα ξεπεράσουμε τα 7 λίτρα με τίποτα, αφού το μόνο που θέλουμε είναι να πειραματιστούμε (25 χρονών είμαστε). Όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης του σχεδίου θα κοιτάξουμε τη νομοθεσία να είμαστε νόμιμοι γιατί δεν είναι να παίζεις με αυτά.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Θα επιστρέψω με περισσότερες ερωτήσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/06/2014 20:25 #15316 από JPR
JPR απάντησε στο θέμα: Άμβυκας
Theo τώρα είδα το μήνυμά σου. Είχα αρχίσει να γράφω αλλά έπεσε η σύνδεση και άργησα. Θα το κοιτάξω και αυτό και θα δω αν μπορώ να βρω κι άλλες πληροφορίες

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.444 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ