file Τσίπουρο

Περισσότερα
24/02/2014 22:14 #14810 από Γιάννης corfu
Γιάννης corfu δημιούργησε το θέμα: Τσίπουρο
Γεια σας παιδιά κ καλώς σας βρήκα!
Καταρχήν συγχαρητήρια για αυτό το έργο Που κάνετε. Να είστε καλά.
Με λένε Γιάννη είμαι από Κέρκυρα.
Είμαι οίνοπαραγωγός για προσωπική χρήση με το πατέρα μου πολλά χρονια με τεράστια ποικιλία σε κακότρυγη.
Κάνουμε ενα πολύ ωραίο κρασάκι
Πήρα την απόφαση φέτος να φτιάχνω λίγο τσίπουρο μόνο από κρασί κ οχι από τσίπουρα.
Έφτιαξα ενα απλό αποστακτηρα με μια παλιά χύτρα κ ξεκίνησα.
Και ναι!!!!
Το πέτυχα. Βγήκε ενα πλούσιο σε γεύση τσίπουρο.
Το ερώτημα μου ειναι το εξής. Θα πρέπει να πετάω το πρώτο Πού βγαίνει από τον αποστακτηρα; Περιέχει ξυλοπνευμα; Η οχι; Να σας υπενθυμίσω ότι δεν το φτιάχνω από τσίπουρα αλλά από καθαρό γνήσιο κρασάκι. Ευχαριστώ παρά πολύ εκ των προτέρων.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/02/2014 11:00 - 25/02/2014 11:02 #14812 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Φίλε Γιάννη καλημέρα,
μιάς και το τσίπουρό σου είναι για προσωπική χρήση θα συμβούλευα να μην είσαι φειδωλός. Βέβαια το ίδιο θα έπρεπε ισχύει και για τους επαγγελματίες αλλά είναι μιά άλλη ιστορία.
Σε κάθε απόσταξη, από τις δύο, θα πρέπει να διαχωρίζεις το πρώτο 10% ξεχωριστά και να πετάς ότι πάει κάτω από 18 γράδα ή 40% vol.
Αυτά τα δύο, το πρωτοράκι δλδ και τις ουρές θα μπορούσες να τα ανακατέψεις στην επόμενη καζανιά για επανααπόσταξη και να ξαναδιαχωρίσεις αλλά είπαμε προσωπική χρήση........
Οτι μαζέψεις από πρωτοράκι δεν είναι για πέταμα αλλά κατάλληλο για εντριβές.
Δεν περιέχει μεθυλική αλκοόλη αλλά περισσότερο αμυλική αλκοόλη και ακεταλδεύδη καθώς και ένα σωρό άλλες επιβλαβείς για την υγεία ενώσεις.
ΝΚ
Υ.Γ. Δες προηγούμενες αναρτήσεις για τα υλικά αποστακτήρων, θα σου φανούν χρήσιμες.

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 25/02/2014 11:02 από Nikos Kotsalis. Αιτία: Προσθήκη
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Γιάννης corfu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/02/2014 13:25 #14813 από Γιάννης corfu
Γιάννης corfu απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Νίκο σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Αλλά μιλάμε για μικρές ποσότητες. 5 λίτρα βάζω σε κάθε καζάνια κ βγάζω μόλις 2.5 λίτρα καθαρό τσίπουρο Που το σπάω με νερό για να το πάω στους βαθμούς Πού θέλω.
Αν όμως ειναι τόσο επιβλαβές δε θα το συνεχίσω. Το κανω μια φορά αποσταξη. Ειναι σωστό η θέλει κ δεύτερη αποσταξη;
Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/02/2014 09:44 - 26/02/2014 09:45 #14816 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Φίλε Γιάννη καλημέρα,
μονή απόσταξη!!! μάλλον κάνεις τσικουδιά Κρητική αλλά στην Κέρκυρα.
Αν σ΄αρέσει η γεύση όλα καλά. Προσωπική προτίμηση τουλάχιστον 2 αποστάξεις που ακολουθώ το πέταμα που σου περιέγραψα.
Αν αποστάζεις καθαρό κρασί το προϊον σου λέγεται απόσταγμα κρασιού, weinbrand, ή brandy.
Είναι η καλύτερη ποιότητα αποστάγματος που μπορεί να πάρεις από σταφύλια.
Αν δε το βάλεις σε ένα βαρελάκι και το χρωματίσεις με λίγη καραμέλλα τότε θα έχεις κανονικό cognac ή brandy.
Οι ποσότητες που περιγράφεις είναι οι σωστές, στην πρώτη απόσταξη περίπου το μισό, και αν συνεχίσεις στην δεύτερη ακόμα μιά φορά το μισό, δλδ με 2 αποστάξεις έχεις το 25% της αρχικής ποσότητας κρασιού σε απόσταγμα που μετά πρέπει να το αραιώσεις.
Το απόσταγμά σου πρέπει να είναι εξαιρετικό πέτα όμως τις ποσότητες που αρχικά είπαμε.
ΝΚ
ΥΓ Πως είναι ο κακουτρύγης σαν σταφύλι;

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 26/02/2014 09:45 από Nikos Kotsalis. Αιτία: προσθήκη
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Γιάννης corfu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/02/2014 14:44 #14818 από Γιάννης corfu
Γιάννης corfu απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Νίκο καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σού
Ο κακοτρυγης ειναι ενα ιδιαίτερο σταφύλι. Το όνομα του το πήρε
Από το βαθμό δυσκολίας που εχει στον τρυγό.
Η μουστομετρηση του φαντάσου ότι φτάνει 14 με 16
Βαθμούς. Πράγμα που σημαίνει ιδιαίτερη προσοχή στο μετά.
Καλλιεργούμε εδώ κ χρονια από το παππού μου ακόμη
Αυτό το σταφύλι. Με έκταση που φτάνει τα 10 στρέμματα.
Σκέτο κακοτρυγης... Ειναι φανταστικό κρασί με πλούσιο
Άρωμα κ γεύση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/02/2014 22:12 #14824 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Αυτό το χρωμάτισμα με καραμέλα που αναφέρεις φίλε Νiko Kotsali μήπως μπορείς να μου περιγράψεις πως ακριβώς γίνεται και τη καραμέλα ειναι αυτή που χρησιμοποιείς;
Ή αν γνωρίζεις γενικότερα πως μπορούμε να φτιάξουμε κονιάκ ή μπράντι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/02/2014 09:58 #14826 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Φίλε Ossa καλημέρα,
Το Brandy ή Cognac φτιάχνεται με πρώτη ύλη το σταφύλι.
Είναι το ίδιο ποτό ακριβώς αλλά η ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, Cognac,
έχει πάρει το χαρακτηρισμό ονομασίας προέλευσης και μόνο αυτοί μπορούν να ονομάσουν το προϊόν τους έτσι.
Εμείς οι υπόλοιποι το λέμε Brandy.
Η λέξη αυτή προέρχεται από το Γερμανικό Brenne, καίω, και το προϊόν, Brand-wein, καμένο κρασί εν συντομία Brandy, δλδ απεσταγμένο κρασί.
Η διαδικασία είναι αυτή της λευκής οινοποίησης και της απόσταξης σκέτου κρασιού υψηλής ποιότητας.
Δες στο: en.wikipedia.org/wiki/Cognac
ποιές ποικιλίες χρησιμοποιούνται και στις ιδιαιτερότητες της οινοποίησης.
Ακολουθεί παλαίωση σε δρύϊνο βαρέλι, για χρονικό διάστημα που ποικίλει από 3 χρόνια μέχρι πολλές δεκαετίες.
Εκτός από τις χρωστικές που έχει πάρει το απόσταγμα από το ξύλο χρωματίζεται και γλυκαίνεται θερμαίνοντας μία ποσότητα ζάχαρης ανακατεμένης με νερό σε ένα κατσαρολάκι υπό συνεχή ανάδευση για να μην κολλήσει μέχρι να γίνει ένα πηκτό σιρόπι ζάχαρης καστανού χρώματος, καραμέλλα.
Το πόσο θα μπεί είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας και γούστου.
Λεπτομερέστερες οδηγίες μπορείς να βρείς σε ένα βιβλιαράκι του Α. Τσακίρη "Φτιάχνω το δικό μου τσίπουρο"
Προσοχή γιατί στην Ελλάδα η οικιακή απόσταξη είναι παράνομη, και η απόσταξη κρασιού είναι νόμιμη σε ποτοποιίες μόνο.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/02/2014 18:05 #14840 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Ξεκινα με 1 γραμ. ανα λιτρο και βλεπεις,οπως ειπε και ο Νικος.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/02/2014 23:47 #14845 από Γιάννης corfu
Γιάννης corfu απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Καλησπέρα Νίκο! Μου είπες για διπλη
Αποσταξη. Πως θα τη κανω. Με το ίδιο υλικό από
Τη πρώτη; Η θα βάλω καινούργιο.
Αν μπορείς βοήθησε με νικολάκη! Ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/03/2014 09:56 #14847 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Τσίπουρο
Φίλε Γιάννη καλημέρα,
αποστάζεις όλη την ποσότητα κρασιού που θες, διαχωρίζοντας και πετώντας αυτά που είπαμε.
Κρατάς τα υλικό από την πρώτη απόσταξη σε γιάλινο ή ανοξείδωτο δοχείο.
Αφού τελειώσεις, ξαναπερνάς όλο το απόσταγμα, αποστάζοντάς το ακόμα μιά φορά, ξαναδιαχωρίζοντας και πετώντας τα γνωστά.
Εχεις πιά το τελικό προϊόν σου που λέγεται απόσταγμα κρασιού.
Το αφήνεις ήσυχο αποθηκευμένο σε γιάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία εκτεθειμένο στο κρύο και μακριά από φως κανά μήνα.
Μετράς και αραιώνεις με μεταλλικό νερό χωρίς χλώριο, όχι νερό από την βρύση.
Το κρατάς κανά δυό χρόνια ή σε γιαλινα ή σε ανοξείδωτα δοχεία μακριά από το φως και στην υγεία σου.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.355 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ