file Αποσταξη κρασοξυδου

Περισσότερα
17/11/2013 15:05 #12155 από ndrados
ndrados δημιούργησε το θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Γεια σας.
Περίπου 200κg μούστος Λιατικο με πάτημα τέλη Αυγούστου και περίπου 14 Βαθμούς, αρπάξανε. Μπορώ να τα βγάλω τσικουδιά σε παλιό χάλκινο καζάνι με λουλά;
Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2013 16:57 #12156 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Για όλα υπάρχει λύση, βάλε περίπου 500 gr ασβέστη σκόνη ή πέτρα για να εξουδετερώσεις το ξύδι και κάνε

κανονικά την απόσταξη,μόνο μην καθυστερείς ,απόσταξε όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Να έχεις υπ΄οψιν ότι το απόστσγμα που θα λάβεις δεν θα έχει αρώματα , μπορείς όμως να το κάνεις γλυκανισάτο.

Την ανάμιξη κάνε την αρκετές ώρες πριν ,με καλό ανακάτεμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2013 17:49 #12157 από ndrados
ndrados απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Είναι ασφαλής ο ασβέστης μετά στο απόσταγμα?
Άκουσα πως μπορώ να βάλω και ένα κρεμμύδι κατά την βράση. Ισχύει?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2013 19:39 #12159 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Ο ασβέστης αντιδρά με τα οξέα και σχηματίζει άλατα ,που καταβυθίζονται και δεν αποστάζονται.

Επίσης ο πλεονάζων ασβέστης ,ούτε αυτός αποστάζεται.

Θα μπορούσε, κάπιος χημεικός, να μας γράψει λεπτομέρειες, ίσως ο Χρήστος.


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/11/2013 18:27 #12161 από ndrados
ndrados απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Ευχαριστώ πολύ! Θα το δοκιμάσω και θα σας πω....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/11/2013 19:33 #12163 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Φίλε Γιώργο, και φίλε ndrados καλησπέρα

Το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται για τη μείωση της οξύτητας των κρασιών. Το ποιο οξύ όμως θα αντιδράσει πρώτα και θα καταναλώσει το ανθρακικό ασβέστιο είναι ένα ζήτημα. Έχουμε τρυγικό, μηλικό, ίσως γαλακτικό (εάν έχει γίνει η μηλογαλακτική) και αφού λέμε ότι άρπαξε προφανώς και οξικό οξύ. Έχω την εντύπωση ότι θα αντιδράσει το τρυγικό πρώτα. Βέβαια τα 500 γραμμάρια είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν το σύνολο της οξύτητας (στην πραγματικότητα είναι υπέραρκετά).

Επίσης χρειάζεται μια προσοχή γιατι με τις ενώσεις του ασβεστίου γενικά επικρατεί μια σύγχηση. Μιλάμε λοιπόν για ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3)και όχι για το οικοδομικό υλικό σε σκόνη ή σε μορφή λάσπης τα οποία μπορεί να είναι CaO ή Ca(OH)2 δηλαδή οξείδιο ή υδροξείδιο του ασβεστίου.

Είμαι πάντως της άποψης τέτοιου είδους χειρισμοί να γίνονται υπό τις οδηγίες οινολόγου.

Από την άλλη μεριά εάν απλώς "άρπαξε" θα μπορούσες να το αποστάξεις χωρίς καμιά επιπλέον κατεργασία

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/11/2013 01:46 #12190 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αποσταξη κρασοξυδου
Αγαπητέ ndrados,

SPYROS

Τα παραπάνω ισχύουν γενικώς για ένα
κρασί το οποίο θέλουμε να το διορθώσουμε, προκειμένου να καταναλωθεί και όχι να
αποσταχθεί. Στην περίπτωσή σου όμως, δεν έχεις άλλη επιλογή πέραν της απόσταξης,
οπότε πρόσθεσε ανθρακικό ασβέστιο, για να σώσεις τουλάχιστο το οινόπνευμά του (όπως
σου προτείνει ο φίλος Setoinos), και την γευστική
ικανοποίηση μην την … αναζητάς πλέον.



Γενικά
πιστεύω ότι η οξική οξύτητα ενός κρασιού δεν μπορεί να μειωθεί (και κατά μείζονα
λόγο να εξουδετερωθεί), ή τουλάχιστον δεν μπορεί να μειωθεί χωρίς βλάβη της ποιότητας. Το ίδιο περίπoυ ισχύει και για τα αποστάγματα.



Το
Ανθρακικό ασβέστιο (CaCO<sub>3</sub>) όπως και όλα τα αλκαλικά
πρόσθετα τα χρησιμοποιούμενα για τη μείωση της οξύτητας, εμφανίζουν (το επισημαίνει και ο φίλος Christos) εκλεκτική
προτίμηση πρωτίστως στο Τρυγικό οξύ, και έπειτα στα άλλα οξέα του κρασιού
(μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό, οξικό και άλλα). Όταν λοιπόν θέλουμε να ελαττώσουμε την οξύτητα ενός κρασιού
που περιέχει σε αυξημένη ποσότητα οξικό οξύ, αυτό που πετυχαίνουμε πρωτίστως
είναι η ελάττωση του τρυγικού οξέως και ελάχιστα του οξικού, επειδή αυτό είναι από
τα ασθενέστερα οξέα του κρασιού. Για να πετύχουμε λοιπόν ελάττωση του οξικού
οξέως με ειδική διαδικασία, μειώνουμε ανεπιθύμητα, στο ελάχιστο (ή εντελώς) το
τρυγικό οξύ (με αποτέλεσμα να μειωθεί και το οξικό), οπότε χειροτερεύουμε την ποιότητα του κρασιού αντί να την
βελτιώσουμε, γιατί δημιουργούμε ένα κρασί πλούσιο σε στερεά υπολείμματα και με υψηλή
αλκαλικότητα που υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, κρασί επίπεδο, άνοστο και
χωρίς αρώματα. Τελικά, η θεραπεία κρασιών με αυξημένη περιεκτικότητα σε οξικό
οξύ, είναι κατα τη γνώμη μου αδύνατη και μάλλον ουτοπία (φανταστική), γιατί η όποια επεξεργασία
αποβαίνει σε βάρος της ποιότητάς του. Επιπρόσθετα, με την εξουδετέρωση αυτή,
δεν ανακόπτεται η ανάπτυξη των οξικών βακτηρίων.


Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.306 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ