file Θολο τσιπουρο

Περισσότερα
11/11/2013 09:28 #12088 από Hombre
Hombre δημιούργησε το θέμα: Θολο τσιπουρο
Καλημερα , θα ηθελα τα φωτα σας σχετικα με ενα προβλημα που αντιμετωπιζω για πρωτη φορα .
Μια καζανια δευτερης αποσταξης μετα το αραιωμα του αποσταγματος ( βαθμοι σε αλκοολη αποσταγματος 75% ) με νερο Ζαγωρι οπως κανω εξαλου παντα εβγαλε θολο αποτελεσμα , οχι αυτο το εντονο που κανει οταν εχει γλυκανισο αλλα ουτε και το απολυτο διαυγες που πρεπει να εχει.
Τι μπορει να φταιει και εαν με μια επιπλεον αποσταξη πιστευετε οτι θα καθαρισει?


Ευχαριστω εκ των πρωτερον.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2013 09:42 #12090 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Φίλε Hombre καλημέρα,
το θέμα έχει απασχολήσει και απασχολεί πολλούς και έχει ξανασυζητηθεί.
Οι λόγοι "ανεξήγητοι" και αδιευκρίνιστοι, η θεραπεία επίσης.
Θα μιλήσω από την πείρα μου και πάντα σε αποστάγματα χωρίς καθόλου μυρωδικά.
Στο πρώτο, απόστάγματα που προέρχονται από οινολάσπες έχουν την τάση να θολώνουν, επίσης χαμηλόβαθμα αποστάγματα κάνουν το ίδιο.
Φαίνεται ότι ενζυμικά συστήματα στη διαδικάσία ζύμωσης παράγουν ουσίες που έχουν αυτήν την τάση σκεδασμού του φωτός.
Θυμάμαι ο Σπύρος είχε εξηγήσει το φαινόμενο σε παλαιότερη συζήτηση επί του θέματος.
Μιά τρίτη απόσταξη θα βελτιώσει τα πράγματα δεν θα τα λύσει όμως.
Αν το αφήσεις θα παρατηρήσεις ότι το θόλωμα καθιζάνει.
Πρός το παρόν μην κάνεις τίποτα
ΝΚ



Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2013 10:17 #12091 από martinis
martinis απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Είναι κάτι που έχω παρατηρήσει και εγώ αρκετές φορές και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οφείλετε σε απομείναντα αζύμωτα ζάχαρα.
Επίσης παρατήρησα ότι μειώνεται πολύ το θόλωμα εάν στην πρώτη απόσταξη κόβεις πιο ψηλά τη σούμα, π.χ. πριν αρχίσει να στάζει 17 γράδα, επίσης εάν στο αραίωμα που κάνεις κρατηθείς κοντά στα 19.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2013 13:56 #12092 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Φίλε Martinis καλημέρα,
δεν ξέρω,
αλλά δεν αφήνω ποτέ αζύμωτα σάκχαρα, και αυτό είναι απόλυτα σίγουρο.
Ισως βέβαια η αιτιολογία να είναι πολυπαραγοντική.
Αν κάποιος φίλος θυμάται την προηγούμενη κουβέντα ας την βρεί.
Προσωπικά βρίσκω μία δυσκολία να ψάχνω παλαιότερες συζητήσεις, ίσως κάποιο πεδίο ψαξίματος με λέξεις κλειδιά;
Τον admin πως τον ρωτάμε;
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2013 14:52 #12093 από Hombre
Hombre απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Καταρχην να σας ευχαριστησω για την γρηγορη ανταποκριση . Συγουρα καποια πραγματα ειναι περιεργα και ανεξηγητα . Σε αυτο που ειμαι πολυ συγουρος ειναι δεν εμειναν αζυμωτα σακχαρα , το κοψιμο και στην πρωτη αλλα και στην δευτερη αποσταξη γινεται στους 17-18 βαθμους και δεν χρησιμοποιηω κανενος ειδους μυρωδικα παρα μονο σε καθε καζανι μισο κυδωνι , το αποσταγμα ειναι κρυσταλο και παρουσιαζει το προβλημα μολις αναμιχθει με το νερο. Επιπλεον σε προηγουμενη αποσταξη απο την ιδια δεξαμενη με ακριβως ιδιο τροπο δεν μου εβγαλε αυτο το προβλημα , ειναι πραγματι ανεξηγητο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2013 18:27 #12095 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Εάν το πρόβλημα έγινε στην καζανιά που περιείχε πολλές λάσπες, μάλλον εκεί είναι το πρόβλημα.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2013 00:24 #12097 από billbar
billbar απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο

Καλησπέρα
Το έχω πάθει μια φορά και το έλυσα φιλτράροντας το τσίπουρο με φίλτρα λαμπικαρίσματος...
Καθάρισε και δεν ξαναδημιουργήθηκε τίποτα
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kostas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/11/2013 10:18 - 02/11/2016 10:34 #12100 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Αγαπητοί φίλοι,

Όταν το θόλωμα συμβαίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε χαμηλόβαθμα αποστάγματα στεμφύλων (άνευ αρωματικών σπόρων, π.χ. γλυκάνισου κλπ), τότε το πρόβλημα οφείλεται σε παρουσία ουσιών (χημικών ενώσεων) ελαιώδους μορφής. Τέτοιες ουσίες είναι τα αιθέρια έλαια και τα ζυμέλαια. Όταν ένα υψηλόβαθμο απόσταγμα εμφανίζει θολερότητα σε θερμοκρασίες δωματίου, τότε μάλλον οφείλεται σε "ακαθαρσίες" και διάφορα άλλα αιωρούμενα, και καθαρίζει με φιλτράρισμα.

Τα αιθέρια έλαια είναι υγρά ελαιώδους συστάσεως, πτητικά, σχεδόν αδιάλυτα στο νερό και διαλυτά στην αλκοόλη, τα οποία λαμβάνονται κατά την απόσταξη με υδρατμούς, κατά την εκχύλιση ή και την απλή έκθλιψη διαφόρων φυσικών υλών.
Είναι μίγματα πολλών σωμάτων, που ονομάζονται γενικώς τερπενικά σώματα, και χωρίζονται σε
α) "κυρίως τερπένια" που είναι υδρογονάνθρακες, β) οξυγονούχες ενώσεις-αλκοόλες, και γ) καρβονυλικές ενώσεις που ονομάζονται καμφορές.
Αιθέρια έλαια είναι όλα τα αρώματα (λουλουδιών, φύλλων, καρπών) συνεπώς και οι κολόνιες.

Τα ζυμέλαια είναι ανώτερες αλκοόλες (πέραν της αιθυλικής),
δηλ. προπανόλες, πεντανόλες (αμυλικές αλκοόλες) και αποτελούν το κύριο συστατικό των "ουρών", κατά την απόσταξη αλκοολούχων ποτών. Τα ζυμέλαια σχηματίζονται κατά την αλκοολική ζύμωση, όμως, δεν προέρχονται από το σάκχαρο των σταφυλιών αλλά από αμινοξέα ως συστατικά της πρωτεΐνης των ζυμομυκήτων. Είναι αυτά που δίνουν βαριές μυρωδιές τσαμπουρίλας στο τσίπουρο.

Κατόπιν αυτών, και κατ΄επέκταση των ανωτέρω, έχω την άποψη ότι το θόλωμα του άνευ αρωματικών αποστάγματος (είτε αυτό προέρχεται από απόσταξη στεμφύλων, είτε από απόσταξη σταφυλής, είτε από απόσταξη μόνον κρασιού), όταν αυτό παρατηρείται να συμβαίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε χαμηλούς οινοπνευματικούς βαθμούς, αλλά όχι σε υψηλούς, θα πρέπει να οφείλεται στην παρουσία αιθερίων ελαίων προερχομένων είτε από τα αρώματα της φλούδας του σταφυλιού, είτε από τα ζυμέλαια, είτε από αμφότερα. Με την προσθήκη νερού κατα το αραίωμα, μειώνεται η διαλυτότητα αυτών των ελαίων και μόριά τους συμπυκνώνονται σε μεγαλύτερους σχηματισμούς, διαμέτρου μεγαλύτερης του μήκους κύματος του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα να έχουμε σκέδαση του φωτός, δηλ. αυτό που παρατηρούμε ως άσπρισμα. Το θόλωμα από τα αιθέρια έλαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί (ίσως να περιορίζεται με φιλτράρισμα μέσω στενού ηθμού σε χαμηλή θερμοκρασία, οπότε τα ελαιώδη μόρια μπορούν να συγκρατηθούν) και αναδεικνύεται κυρίως όταν οι ποικιλίες των σταφυλιών είναι πολύ αρωματικές. Το θόλωμα όμως από τα ζυμέλαια, μπορεί να περιοριστεί και πρακτικά να αποκλειστεί, όταν κατά την απόσταξη απορρίψουμε μέγα μέρος των ουρών, όταν δηλ. "κόψουμε" την απόσταξη σε υψηλότερους οινοπνευματικούς βαθμούς.

Ως γενικό συμπέρασμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν θολώνει μόνο το γλυκανισάτο τσίπουρο, αλλά υπό προϋποθέσεις και το μη αρωματισμένο.
Δείτε και:
ampelourgos.gr/forums/p/1059/4456.aspx#4456

Εκεί έγραφα:
« Το «άσπρισμα» λόγω προσθήκης νερού στο τσίπουρο γλυκάνισου ή στο ούζο, οφείλεται στη σκέδαση (εκτροπή και διάχυση) του ηλιακού φωτός της ημέρας επί των αιωρούμενων σωματιδίων, όταν αυτά έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες του μήκους κύματος του φωτός (σκέδασις τύπου Tyndall , που θα μπορούσαμε να αναφερθούμε αναλυτικά κάποια άλλη φορά). Όταν λοιπόν οι διαστάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερες της τάξεως μεγέθους του μήκους κύματος του λευκού φωτός (φωτός ημέρας), η σκεδαζόμενη ισχύς των (διαφορετικού μήκους κύματος) χρωμάτων της ίριδος (από τα οποία απαρτίζεται το λευκό φώς), είναι ανεξάρτητη του μήκους κύματος (όλα σκεδάζονται εξ' ίσου), και συνεπώς το εκ σκεδάσεως του λευκού φωτός της ημέρας προκύπτον φως δεν χρωματίζεται και παραμένει και αυτό λευκό.
Είναι η γνωστή σ’ όλους μας περίπτωση του (λευκού) γαλακτώματος του τσίπουρου και του ούζου, όταν σ’ αυτό προστεθεί νερό σε ικανή ποσότητα, ενώ τα σκεδάζοντα το λευκό φως σωματίδια είναι εν προκειμένω τα σταγονίδια των αιθερίων ελαίων του γλυκάνισου, τα οποία απέκτησαν πλέον επαρκείς διαστάσεις (μεγαλύτερες του μήκους κύματος του φωτός), επειδή η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος στο διάλυμα μειώθηκε αισθητά, λόγω της προσθήκης ύδατος, οπότε μειώθηκε η διαλυτότητά τους » .

Χάριν πληρότητας, προσθέτω σήμερα και το εξής:

Όταν όμως η διάμετρος των σχηματιζομένων αιωρούμενων σωματιδίων είναι τάξεως μεγέθους μικρότερης του μήκους κύματος λ των χρωμάτων της ίριδας (τέτοια είναι τα αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα σωματίδια, που βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας), τότε η σκεδαζομένη ισχύς είναι διαφορετική για κάθε χρώμα, και συγκεκριμένα είναι ανάλογη του 1/(λ εις την 4η) (τα χρώματα με μεγάλο μήκος κύματος, π.χ. ερυθρό και πορτοκαλί σκεδάζονται ελάχιστα, συνεπώς φθάνουν στο μάτι μας χωρίς να διαχυθούν στην ατμόσφαιρα και να χαθούν), και αυτό συμβαίνει κατά την ανατολή του ηλίου και το ηλιοβασίλεμα (όπου οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα στα οποία αιωρούνται τα προαναφερθέντα σωματίδια) , εξ' ού και τα ωραία χρώματα του κόκκινου και του πορτοκαλί στον ορίζοντα.


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 02/11/2016 10:34 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/11/2013 23:01 #12228 από waterman
waterman απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Καλησπέρα, τι είναι τα φίλτρα λαμπικαρίσματος;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/11/2013 10:32 #12230 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Φίλε Waterman καλημέρα,
δες την αντίστοιχη συζήτηση:
ampelourgos.gr/forums/t/1154.aspx
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.297 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ