file ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013

Περισσότερα
16/10/2013 00:24 #11913 από alexandros.k
alexandros.k δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Με το κρασι να περιμενει την πρωτη του μεταγγιση,ηρθε η ωρα των αποσταγματων.Σαββατο 12/10ου πρωι στο καζανι.Αλλο ενα πειραμα και αγωνια για το αποτελεσμα.Τρεις καζανιες των 145 λιτρων οι οποιες εδωσαν 95 λιτρα σουμα 50%vol με ξεκινημα τα 72.5%vol.Διαρκεια καθε μιας περιπου 2.5 ωρες.Αραιωση στα 38%vol και επαναποσταξη,με προσθηκη αρωματικων.Διαρκεια 3 ωρες και15 λεπτα.Ξεκινημα στα 84.5%vol.Αφαιρεση 2 λιτρων{κεφαλη} 84.5%vol.Πρωτο 15λιτρο τελειωμα στα 82%vol.Δευτερο στα 77%vol.Τριτο στα66%vol.Τελευταια 17 λιτρα τελειωμα(και κοψιμο) στα 38%.Συνολο δευτερης αποσταξης 62 λιτρα 72%vol.Αραιωση με 27 λιτρα νερο(αφου αφαιρεθηκαν 3 λιτρα 72%vol).Συνολο 86 λιτρα 50%vol.Ποσοτικα νομιζω πως πηγε καλα.Ποιοτικα σιγουρα.Απομενει να γινει και η γευστικη δοκιμη με την πρωτη ευκαιρια, απο καλους φιλους(και γνωστες) του ampelourgos.gr,η γνωμη των οποιων εχει ιδιαιτερη βαρυτητα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/10/2013 01:31 #11914 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
!!!

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/10/2013 06:25 #11915 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Αλέξανδρε, να το καλοποιείς.
Προφανώς όμως, για να πάρεις 95 λίτρα σούμα 50%, δεν απέσταξες μόνο στέμφυλα, απέσταξες και κρασί.
Γιατί απο 3Χ145=435 λίτρα καθαρά στέμφυλα, δεν μπορείς να πάρεις σούμα 50% περισσότερη απο 60-62 λίτρα.
SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
16/10/2013 09:50 #11917 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Καλόπιοτο Αλέξανδρε.....


“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2013 23:41 #11920 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Σπυρο πραγματι εμεινε αρκετο ζουμι με τα στεμφυλα,θα μπορουσα να παρω αλλα 50 λιτρα κρασι.Παντως και με τελειως στεγνα(οχι πατημενα) μια χρονια πηρα 27 λιτρα σουμα 50%σην καζανια.Ο καζανας παντως επεσε ακριβως στην προβλεψη του στον αλκοολικο βαθμο της 2ης αποσταξης,οπως επισης και στον τελικο ογκο(αραιωμενο).Εγω παντως μη εχοντας εμπειρια απο δευτερη αποσταξη,δεν ηξερα τι να περιμενω,γι'αυτον τον λογο αλωστε εκανα συνεχως μετρησεις και κρατησα και τις σχετικες σημειωσεις.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2013 03:16 #11927 από giannhs_xer
giannhs_xer απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
γεια σας. όπως θα καταλάβετε είμαι νέος στον χώρο. Για την φετινή χρονιά είπαμε με ένα φιλαράκι να πειραματιστούμε στην παραγωγή τσίπουρου.λοιπόν δεν ενημερωθήκαμε σωστά και τελικά με αποτέλεσμα να έχουμε μόνο μούστο. από τον μούστο μπορούμε να φτιάξουμε τσίπουρο;

δηλαδή πατήσαμε τα σταφύλια και τα αφήσαμε το μείγμα στο βαρέλι για δύο ημέρες. Ύστερα από δύο ημέρες αφαιρέσαμε από το μείγμα τούς φλοιούς(ρόγες σταφυλιού, τσαμπιά, κουκούτσια κτλπ), όπως γίνεται κανονικά στην παραγωγή του κρασιού. με αποτελεσμα πλέον(λόγο του ότι δεν ξέραμε) να έχουμε ενα μούστο το οποίο βράζει ακόμη, είναι στους 13 βαθμούς και από οξέα είναι εντάξει. Αυτό τώρα μπορεί να γίνει τσίπουρο;;;;


Ευχαριστώ, εκ των προτέρων για την βοήθεια!!


Γιάννης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2013 14:31 #11929 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Αφου τελειωσει η ζυμωση και αποσταξεις,θα παρεις αποσταγμα κρασιου.Τσιπουρο σημαινει αποσταξη στεμφυλων αφου εχουμε τραβηξει το κρασι.Θα γινει δουλεια παντως,μην ανησυχεις.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2013 22:01 #11930 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013


Θα είσαι η χαρά του καζανιέρη. Χωρίς στέμφυλα, άρα χωρίς κίνδυνο να κολλήσουνε τα στέμφυλα στο καζάνι, πιο εύκολο βράσιμο, χωρίς ιδιαίτερο καθάρισμα μετά το βράσιμο. Όλα καλά. Τη διαφορά στη γεύση δεν μπορεί κανείς να την καταλάβει αν και τυπικά (νομικά) ισχύει αυτό που ανάφερε ο Αλέξανδρος. Μιας και λες ότι είσαι άπειρος, να το διπλοβράσεις και στο μετάβρασμα να ξεχωρίσεις κεφαλές (περίπου 1,5 λίτρο στο καζάνι του μεταβράσματος) και ουρές (να κόψεις την απόσταξη στα 18 γράδα).
Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2013 16:21 #12035 από ADAM
ADAM απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Παιδια εχω ενα προβλημα.Εχω πατηση τα σταφυλια σε βαρελια,χωρις τσαμπια.Δυομιση τονους.Η ζυμωση εχει τελειωση εδω και μια εβδομαδα.Θα τα κανω ολα τσιπουρο.Θα βρασω σε μια εβδομαδα.Το προβλημα ειναι οτι σε ενα δυο βαρελια εμφανιστηκε μουχλα στην επιφανεια του ζωμου.Οταν σταματησε η ζυμωση σταματησα να τα ανακατευω.Μηπως φταιει αυτο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2013 20:00 #12036 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ 2013
Το αλκοόλ σε αυτά τα βαρέλια είναι λίγο.
Απέσταξε γρήγορα.
ΝΚ


Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.364 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ