αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
- Xatzas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
SPYROS.
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 765
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Αυτό που θα προκύψει δεν θάχει καμμία σχέση με τσίπουρο γλυκανίσου.
Αυτό που πουλάνε στην αγορά, το λένε απόσταγμα γλυκανίσου αλλά είναι αιθέριο έλαιο αστεροειδούς, που είναι ένα φυτό/δένδρο της κίνας ύψους μέχρι 8 μέτρων. Έχει μυρωδιά ανισοειδών, όμως διαφέρει από τον γλυκάνισο.
Ο γλυκάνισος είναι γλυκάνισος και δεν αντικαθίσταται.
SPYROS[/quote]
Λογω του καζανιου και της εκτακτης αναγκης, της διορθωσης μιας και μοναδικης καζανιας καποιου που εβγαλε παραπανω και δεν ασπριζει καλα εχουμε παντα αναντολ (ετσι το λεμε χωριατικα, η και αλασονι!). Παντα μου ''μυριζε'' αλλιως, και η γευση στο ουζο ειναι αλλη αλλα κυριως η μυρωδια μου φαινοταν αλλιως εμενα.
Τωρα Σπύρο καταλαβα..
Ολοι το περιφρονουν και το θεωρουν χημικη λυση αναγκης (κατι σαν φαρμακο το θεωρουν), πχ μια χρονια ο γλυκανισος ηταν υπερβολικα ακριβος και δεν εβρισκες. Εβαζαν λοιπον πολοι μισο κιλο γλυκανισο και 20 γραμμαρια ''αναντολ'' για να ερθει οικονομικα στα ισα το πραμα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 765
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Εμπειρικα αρκει μια ποσοτητα ενος γραμμαριου ανα κιλο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλοι καλημέρα,
για αυτές τις περιπτώσεις μια λύση είναι να αποστάξετε σε μιά σεζόν τα βασικά αρωματικά που χρειάζεστε, μάραθο-γλυκάνισο, αστεροειδή, μέντα, βανίλια, μαστίχα, κ.λ.π.
Μετά χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μιας και κατέχω νόμιμη άδεια απόσταξης θα μπορούσα να ετοιμάσω για τους φίλους του φορουμ τα χρειαζούμενα σε τιμές αμπελουργού, αρκεί να ξέρω τις ποσότητες.
ΝΚ
Νικο, συγχωραμε αλλα δεν καταλαβα τι εννοεις.
Λες να αποσταχθουν αιθερια ελαια απο τα προαναφερομενα αρωματικα και να γινεται η προσμιξη τους αργοτερα στην γραπα;
Καταλαβα λαθος;
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1151
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 799
αυτό ακριβώς εννοώ, απόσταξη μιάς επιτυχημένης συνταγής με όλα τα αρωματικά σε μεγάλη συγκέντρωση, ή των επί μέρους αρωματικών ξεχωριστά, και ανάμειξή τους με το τελικό διπλοαποσταγμένο προιόν μέχρι να ικανοποιήσει την γεύση μας.
Κάθε χρόνο ή ακόμα και σε κάθε αγορά αρωματικών το αρωματικό τους δυναμικό διαφέρει, με αποτέλεσμα ακόμα και ίδιες ποσότητες του κλασικού γλυκάνισου πχ, μαραθόσπορου δλδ, να δίνουν τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να βοηθήσει στην μερική διόρθωση αρωματικού ελλείματος από ένα συστατικό τσίπουρου, ή ακόμα και στον πλήρη αρωματισμό μιας ξερής γκράππας. Ακόμα βοηθάει τον πειραματισμό για νέες γεύσεις και ποτά, πχ γκράππα αρωματισμένη με απόσταγμα από λεμονόφλουδες και φύλλα λεμονιάς ή πορτοκαλλιάς.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Nikos Kotsalis έγραψε: Καλημέρα σε όλους,
αυτό ακριβώς εννοώ, απόσταξη μιάς επιτυχημένης συνταγής με όλα τα αρωματικά σε μεγάλη συγκέντρωση, ή των επί μέρους αρωματικών ξεχωριστά, και ανάμειξή τους με το τελικό διπλοαποσταγμένο προιόν μέχρι να ικανοποιήσει την γεύση μας.
Κάθε χρόνο ή ακόμα και σε κάθε αγορά αρωματικών το αρωματικό τους δυναμικό διαφέρει, με αποτέλεσμα ακόμα και ίδιες ποσότητες του κλασικού γλυκάνισου πχ, μαραθόσπορου δλδ, να δίνουν τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να βοηθήσει στην μερική διόρθωση αρωματικού ελλείματος από ένα συστατικό τσίπουρου, ή ακόμα και στον πλήρη αρωματισμό μιας ξερής γκράππας. Ακόμα βοηθάει τον πειραματισμό για νέες γεύσεις και ποτά, πχ γκράππα αρωματισμένη με απόσταγμα από λεμονόφλουδες και φύλλα λεμονιάς ή πορτοκαλλιάς.
ΝΚ
Καλημερα σε ολους, καλημερα Νικο...
Νικο λες για μια -δυο καζανιες κανονικες με στεμφυλα αλλα με προσθηκη διπλασιας η τριπλασιας ποσοτητας αρωματικων.
Εν συνεχεια το εξτρα αρωματικο αυτο αποσταγμα να χρησιμοποιειτε ως αρωματικο μεσο των "στεγνων" αποσταγματων.
Συγνωμη αλλα δεν θελω να μεινει κατι "θολο" στο μυαλο μου...
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
If you are using your still to make essential oils - be aware that the oils will stick to the walls of the pot and copper coil and will start to form a sticky crust.
You should always clean all the parts of your still with warm to hot water to eliminate the grease, especially in the condensing coil or it may clog with time.
Please note that alembics used to produce essential oils should not be used to make alcoholic spirits as oils will naturally become impregnated into the copper with time and my influence the spirits which may become improper for human consumption.
Εάν χρησιμοποιείτε τον άμβυκά σας για να κάνετε αιθέρια έλαια - πρέπει να γνωρίζετε ότι τα έλαια θα κολλήσουν στα τοιχώματα του καζανιού και του χάλκινου ψυκτήρα και θα αρχίσουν να διαμορφώνουν μια κολλώδη κρούστα.
Θα πρέπει να καθαρίζετε πάντα όλα τα μέρη του με ζεστό νερό για να εξαλείψετε το λίπος, ειδικά στη σπείρα συμπύκνωσης (ψύξης) ή οποία μπορεί να φράξει με το χρόνο.
Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι οι άμβυκες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, καθώς τα αιθέρια έλαια - με το χρόνο - θα εμποτίσουν το χαλκό και μπορεί να επηρεάσουν το απόσταγμα, το οποίο μπορεί να γίνει ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1151
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 799
ακριβώς αυτό εννοώ.
Φίλε Βαγγέλη, Xeniteas, η ποσότητα των αρωματικών ακόμα και σε αυτές τις συνγκετρώσεις δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον άμβυκα.
Εξάλου δεν παράγεις αιθέρια έλαια, για αυτήν την δουλειά καταλληλότερες συσκευές είναι οι εξ΄ολοκλήρου ανοξείδωτες, αλλά για παραγωγή αποστάγματος με υπερσυγκέντρωση αρωματικών.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 765
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Ειμαι σε διλλημα.. ποση γραπα να φτιαξω (εγινε της μοδας και ενω ειχα πιο πολυ γραπα μου τελειωσε μεσα καλοκαιριου) και ποσο ''ουζο'', σκεφτομουν να φτιαξω κυριως γραπα και πολυ λιγοτερο ουζο εχοντας την εναλλακτικη λυση να φτιαξω αργοτερα κ αλλο ''ουζο'' βαζοντας αναντολ στην γραπα αλλα δεν θα ηταν και τοσο σοι. Νικο φοβερη η προταση σου! Xeniteas νομισα κ εγω, οτι ο Νικος ελεγε για εσανς. Εχω ενα ''παρανομο'' καζανακι 5 λιτρων απο χυτρα, θα δοκιμασω να φτιαξω τσιπουρο με πολυ γλυκανισο μπας και αποφυγω το αναντολ. Στα 5 λιτρα κρασι (ξανα παρανομος κ εδω) θα βαλω 30 φορες παραπανω γλυκανισο, μισο κιλο δηλαδη. Φυσικα το τσιπουρο θα βγει ασπρο σαν γαλα, αλλα θα το στραγγιξω να παρω τον γλυκανισο (γ αυτο θα βαλω μονο κρασι) ωστε να κανω και δευτερη αποσταξη με αυτον και να δω περιπου αν στην πρωτη εχει βγει ολη η ουσια του, η.. αν δεν βγει ποση απεμεινε κτλ.
Ουσιαστικα θελω να προσδιορισω ποσο πυκνο σε γλυκανισο μπορει να βγει το τσιπουρο ωστε να κανω αυτο που ειπε ο Νικος και να μην βασιζομαι στο αναντολ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο