αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Για φέτος Μοσχάτο Αλεξανδρείας δεν βρήκα, βρήκα όμως Μοσχάτο Αμβούργου που χρειάστηκε να το αραιώσω με νερό για να ζυμώσει.
Εχω ακόμα και από το Μοσχάτο που σου άρεσε, οπότε θα είσαι ΟΚ.
Για τον φίλο που απέσταξε Ξινόμαυρο όντως η απόδοση είναι χαμηλή.
Μπορεί να φταίει ότι πέταξε πολλές ουρές και μάλιστα δυό φορές.
Η αν είναι αυτοσχέδιο το καζάνι να έχει διαρροές.
Η αν απέσταξε σε καζάνι επίσημο να κράτησε ο καζανιέρης την αξαγιά (μερίδιό) του.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Nikos Kotsalis έγραψε: Η αν απέσταξε σε καζάνι επίσημο να κράτησε ο καζανιέρης την αξαγιά (μερίδιό) του.
ΝΚ
Δεν μπορω να ισχυριστω το οτιδηποτε για τον οποιονδηποτε, και ποσο μαλλον για εναν ανθρωπο που δεν γνωριζω καν...
Αλλα, τα περιστατικα αυτα, εχουν μια αυξητικη ταση εμφανισης...
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- spiros.mammonas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Γνωρίζει κανείς με βάση τη νομοθεσία ποια πρέπει να είναι η τελική απόδοση σε τσίπουρο?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
φίλε Σπύρο αν ρωτάς για την υπολογιζόμενη και φορολογητέα θεωρητική απόδοση παραδοσιακής απόσταξης στεμφύλων σε παραδοσιακούς άμβυκες,
αυτή είναι 18%.
ΝΚ
ΥΓ Να κάνω την αυτονόητη αλλά και αυτονόητα ρητορική ερώτηση:
Με τι κριτήρια το κράτος και οι υπηρεσίες του θεωρούν ότι επιμελώς στιμμένα στέμφυλα, όπως προστάζει ο νόμος, μπορούν να έχουν τελική απόδοση αποστάγματος περιεκτικότητας σε οινόπνευμα 37% κατ όγκον, ίση με 18%;
Μήπως το κράτος κατάμουτρα μας λέει ΣΑΣ ΚΛΕΒΩ!!!;
Επαναλαμβάνω η ερώτηση είναι ρητορική.
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
lyggas έγραψε: Χτες απόσταξα 400 κιλά σταφυλόμαζα, από την οποία δεν αφαιρέθηκε καθόλου κρασί, σε τρεις αποστάξεις. Το σταφύλι ήταν ξινόμαυρο Νάουσας με 12.6 Μπωμέ.
Τα καζάνια δεν ήταν κανονικά συμπληρωμένα και στην ουσία επρόκειτο για 2.5 "καζανιές" τις οποίες είχα μοιράσει ισομερώς σε τρία τμήματα.
΄Εχουμε και λέμε λοιπόν :
Από κάθε απόσταξη αφαιρέθηκε 1 λίτρο από την κεφαλή, ενώ το κόψιμο έγινε στα 16 γράδα.
Η κάθε απόσταξη απέδωσε περί τα 20 λίτρα και έτσι προέκυψαν 60 λίτρα 18 γράδων περίπου, τα οποία αποστάχθηκαν εκ νέου.
Από την μετάβραση, αφαιρέθηκε πάλι ένα λίτρο από την κεφαλή, ενώ το κόψιμο της ουράς έγινε στα 18.5 γράδα.
Προέκυψαν 28 λίτρα γράπας 22+ γράδων.
Εκτιμώ ότι η σημαντική απώλεια στην ποσότητα θα αντικατροπτισθεί με την αναβαθμισμένη ποιότητα, κάτι που ελπίζω να γίνει εμφανές σε 2-3 μήνες που θα "στρώσει" λίγο το απόσταγμα. Ελπίζω να μην πέσω έξω.
Αναρωτιέμαι μήπως ήμουν υπερβολικός στα κοψίματα των κεφαλοουρών; Τι λέτε;
Αγαπητέ φίλε lyggas καλημέρα,
επειδή μου έκαναν εντύπωση τα γραφόμενά σου για την απόδοση του Ξυνόμαυρου, εντύπωση επίσης έκαναν και σε άλλους φίλους,
έκανα μια μικρή έρευνα που απέδωσε τα εξής:
Κάθε καζανιά 130 λιτρων με Ξυνόμαυρο, αποδίδει 30-32 λιτρα σούμα 16-17 γράδων περίπου.
Αυτή η απόδοση εξαρτάται από την χρονιά, άσχημες χρονιές όπως πέρισυ πλησιάζουν το κάτω μέρος του εύρους και αντίστροφα.
Η απόδοση αυτή γίνεται χωρίς κοψίματα κεφαλών και ουρών και η πρώτη απόσταξη φτάνει μέχρι τα 14 γράδα περίπου, πέρνεται σχεδόν όλη η αλκοόλη.
Ο διαχωρισμός γίνεται μόνο στην δεύτερη απόσταξη κατά το δοκούν και δεν υπάρχει κοινός τρόπος υπολογισμού που να ισχύει για όλους.
Πηγή ΒΓ φίλος ιδιοκτήτης καζανιού που αποστάζει μόνος του τα δικά του σταφύλια, από το νοικιασμένο αμπέλι του με Ξυνόμαυρο, που βρίσκεται στην περιοχή Νάουσας.
Για να συνεχίσω το σκεπτικό μου τα 400 λιτρα σταφυλοπολτός μοιράζονται σε 3 καζανιές των 133,3 λίτρων η καθεμία.
Με δεδομένο των Baume που αναφέρεις έπρεπε να πάρεις ως προϊόν πρώτης απόσταξης 90-96 λίτρα σούμας 17 γράδων περίπου.
Μετά την δεύτερη απόσταξη και μετά υπολογισμό των απωλειών και του αυστηρού διαχωρισμού κεφαλών και ουρών θα έπρεπε να έχεις πάρει, κατ΄ελάχιστον, τελικό απόσταγμα όγκου 80 περίπου λίτρων αραιωμένου στα 21 γράδα.
Σου λείπει μια τεράστια ποσότητα που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τους κατά προσέγγιση υπολογισμούς.
Ελπίζω να βοήθησα.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 191
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 232
΄Οντως η απόδοση ήταν πολύ χαμηλή και την αποδίδω στο αυστηρό κόψιμο των κεφαλοουρών.
Κάθε χρόνο αποστάζω ξινόμαυρο. Συγκεκριμένα την καρδιά τριών καζανιών, την αποστάζω δεύτερη φορά.
Μετά τα κοψίματα των κεφαλών (1/2 λίτρο συνήθως) και της ουράς στα 17 γράδα, ποτέ δεν έχω πάρει πάνω από 25-26 λίτρα τσίπουρο, για κάθε καζανιά, στην πρώτη απόσταξη.
Στη μετάβραση η απόδοση κυμαίνεται συνήθως (με 1 λίτρο κόψιμο της κεφαλής) στα 50 με 55 λίτρα.
΄Ισως πρέπει να επαναπροσδιορίσω τα κοψίματα στην πρώτη απόσταξη και να ακολουθήσω τις συμβουλές σου όπως παρατίθενται παραπάνω. Να μην διπλοβράζω δηλαδή μόνο την καρδιά αλλά την σούμα από τις πρώτες αποστάξεις.
΄Οσον αφορά το ξινόμαυρο, ενδεικτικά θέλω να αναφέρω, ότι ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου, που τυγχάνει και φίλος, από σταφύλια Αμυνταίου 11.8 μπωμέ, δεν ξεπέρασε σε απόδοση τα 22 λίτρα σε κάθε απόσταξη με αλκοολικό βαθμό τα 18.5 γράδα.
Ο συγκεκριμένος διατηρεί και ταβέρνα, ενώ εδώ και δεκαετίες, αποστάζει πάνω από 3 τόνους ξινόμαυρο κάθε χρόνο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Dimitsious
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Θα ηθελα να ρωτήσω:
Απο 100 κιλά ολόκληρου στεγνου σταφυλιού, ποσα λίτρα τσίπουρο (40% αλκοολ) θα παραχθεί τελικώς και πόσα λίτρα νερού θα προστεθούν απο τη αρχη εως το τέλος;
(Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία με καλή σχέση τιμής/απόδοσης)
Ευχαριστώ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
η ερώτησή σου δεν βγάζει κανένα νόημα.
Επαναδιατύπωσέ την σε παρακαλώ.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Dimitsious
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Ήθελα να μάθω για τις ακριβείς(όσο γινεται) ποσότητες. Δηλαδή έχοντας 100 κιλά ολόκληρο σταφύλι, κάνοντάς το γλεύκος, μετά τη ζύμωση, τις 2 βρασιές, και τις αραιώσεις για να βγάλω τσίπουρο 40% αλκοόλ, πόσο νερό θα χρησιμοποιήσω και πόσο τσίπουρο θα βγάλω;
(Έχοντας ακολουθήσει σωστά όλες τις διαδικασίες)
Ευχαριστώ!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Για να υπολογίσεις την απόδοση θα πρέπει να ξέρεις τα αρχικά σάκχαρα του σταφυλιού.
Προφανώς ώριμα σταφύλια με υψηλά σάκχαρα θα έχουν υψηλότερη απόδοση από σταφύλια με λιγότερα σάκχαρα.
Στο περίπου μιλώντας οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1:6 μέχρι 1:10, δλδ για καθε 6 έως 10 κιλά σταφύλια θα παίρνεις ένα λίτρο αποστάγματος σε μορφή τελικού προϊόντος δλδ ήδη αραιωμένου.
Το πόσο νερό θα χρειαστείς για την τελική αραίωση είναι κάτι που δεν υπολογίζεται πριν να έχεις το τελικό απόσταγμα στα χέρια σου και πρακτικά δεν παίζει κανένα ρόλο.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο