αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
spiros.mammonas έγραψε: Καλησπέρα στην παρέα.
Από 1000 κιλά ροδίτη αραιωμένο στους 8,5 βαθμούς πήρα 110 λίτρα 58%. Είναι καλή σαν απόδοση?
Σπύρο καλή σου μέρα,
..."αραιωμένο στους 8,5 βαθμούς"..
Εννοείς ότι έγινε αραίωση με νερό και τελικά ξεκίνησε η ζύμωση από τα 8.5 μπομέ;
***Πάντως σαν απόδοση μου φαίνεται πολύ χαμηλή...
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- spiros.mammonas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
Η αραίωση του κρασιού σου ήταν περιττή. Όχι που βλάπτει, ούτε σε ζημιώνει πουθενά, απλώς δεν ήταν απαραίτητη, γιατί οι 11,5% δεν χρειάζονται αραίωση. Αραιώνουνε συνήθως όταν έχουμε υψηλόβαθμη πρώτη ύλη. Π.χ. αραιώνουμε του σούμα που παίρνουμε στην πρώτη απόσταξη (κυμαίνεται περι τους 45%), προκειμένου να την δευτεροαποστάξουμε, για να χειριστούμε, όπως επισημαίνεις και εσύ, με μεγαλύτερη άνεση χρόνου τη δεύτερη απόσταξη, δηλ. να έχουμε περισσότερο χρόνο να μετρούμε για να αποφασίσουμε πού θα κόψουμε τις κορυφές, πριν μας πάρει σβάρνα η απόσταξη. Σημαντικό εδώ να ρίξουμε και τη φωτιά.
Προσεγγιστικά ισχύουν τα εξής:
1. Για απόσταξη κρασιού βαθμών 11,5%:
Τα 550 λίτρα κρασιού (περιέχουν 63,25 λίτρα Άνυδρη Αλκοόλη (Α.Α.)), και δίνουν στην πρωτοαπόσταξη περίπου 130 λίτρα σούμα βαθμών 45% περίπου (δηλ. 58,5 λίτρα Α.Α.), και στη δευτεροαπόσταξη 54 λίτρα άνυδρο οινόπνευμα (ΑΑ),
με την παραδοχή συνολικού βαθμού αποδόσεως απόσταξης ίσης με 85% περίπου, λόγω κάποιας λογικής απορρίψεως κορυφών και ουρών (η απόρριψη πολλών κορυφών και ουρών, μειώνει προφανώς την ολική απόδοση).
2. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 11,5%, δίνουν 98 λίτρα ΑΑ
3. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 8,5%, δίνουν 98Χ(8,5/11,5)=72,3 λίτρα ΑΑ
(θεωρώ ότι τα 1000 λίτρα σου που απέσταξες προέκυψαν μετά την αραίωση)
4. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 8,5%, δίνουν (72,3 λίτρα ΑΑ)/0.58 = 124 λίτρα τσίπουρο βαθμών 58%
Τα συμπεράσματα δικά σου.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- spiros.mammonas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Το τελικό κόψιμο γίνεται στους 45 βαθμούς και ίσως γι αυτό να έχω ελαφρώς μειωμένη απόδοση. Η όλη απόσταξη γίνεται σε ένα στάδιο με αποστακτική στήλη καθαρισμού και ξεκινάει στους 75 βαθμούς να αποστάζει, ενώ κόβω τις κεφαλές στους 72. Θεωρώ ότι αν κόψω στους 40 θα έχω το αποτέλεσμα που λες χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στην ποιότητα.
Ποια είναι η γνώμη σου?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
Στο πόσο θα κόψεις (45% ή 40% ή κάπου αλλού), είναι θέμα υποκειμενικό και συνεπώς εξαρτάται από εσένα, δηλ. από τη γευστική και την οσφρητική σου αξιολόγηση και ικανοποίηση. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να σου πεί τι είναι το καλύτερο για εσένα.
Γενικά να ξέρεις ότι όταν κάνουμε τσίπουρο γλυκανισάτο, κόβουμε πιο κάτω από τους 45% (π.χ. στους 40%) γιατί απολαμβάνουμε αρώματα κάποιων ανώτερων αλκοολών που επειδή είναι ευχάριστα ταιριάζουν στο γλυκανισάτο . Όταν κάνεις γράπα, θέλεις καθαρότερη και πιο ουδέτερη γεύση και αρώματα, οπότε καλά είναι να κόβεις όταν το απόσταγμα πέσει στους 45%. Αυτά στο περίπου.
Μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο, για να διευκολυνθείς στην επιλογή σου προκειμένου να μην κάνεις κάτι που μετά θα μετανοιώσεις:
Μπορείς την ποσότητα από 45% μέχρι 40% (ή μέχρι 38%) να τη συλλέξεις χώρια (σε ξεχωριστά δοχεία), σε 3-4 διαδοχικά τμήματα, οπότε τα αξιοποιείς στη συνέχεια ανάλογα (τα βάζεις μέσα ή δεν τα βάζεις, όλα ή κάποια από αυτά).
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
έχω κάνει μια παρατήρηση η οποία θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας και να ρωτήσω όλους εσάς, αν είχατε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα και αν ναι, πως μπορεί να επιλυθεί...
Εβρασα μια ποσοτητα Μερλο, χωρις γλυκανισσο.
Κατα την αραιωση του παρατηρω οτι γυρω στους 42-43 % αρχιζει να θολωνει καπως το αποσταγμα...
Γνωριζει κανεις γιατι γινεται αυτο;
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Bio Farmer έγραψε: Καλησπέρα σας,
έχω κάνει μια παρατήρηση η οποία θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας και να ρωτήσω όλους εσάς, αν είχατε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα και αν ναι, πως μπορεί να επιλυθεί...
Εβρασα μια ποσοτητα Μερλο, χωρις γλυκανισσο.
Κατα την αραιωση του παρατηρω οτι γυρω στους 42-43 % αρχιζει να θολωνει καπως το αποσταγμα...
Γνωριζει κανεις γιατι γινεται αυτο;
Φίλε Bio Farmer καλημέρα,
το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει συζητηθεί πολλάκις εδώ.
Εν ολίγοις φταίει ο Αϊνστάιν και η κβαντική φυσική και μιλώ σοβαρά.
Αν έχεις όρεξη για διάβασμα δες την πιό αντιπροσωπευτική συζήτηση επί του θέματος:
www.ampelourgos.gr/forum/apostagmata/2851-%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF?limitstart=0
Το επίπεδο ορισμένων αναρτήσεων είναι διδακτορικό.
Επανέρχεσαι για περαιτέρω συζήτηση.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Nikos Kotsalis έγραψε:
Το επίπεδο ορισμένων αναρτήσεων είναι διδακτορικό.
Επανέρχεσαι για περαιτέρω συζήτηση.
ΝΚ
Δεν θα ηθελα να μπω στην διαδικασια του να γραψω του ποσο τυχεροι ειμαστε...
Ειλικρινα σας ευχαριστω πολυ, εμαθα πραγματα και μου λυθηκαν ολες οι αποριες.
Μφχ.
“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- spiros.mammonas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
Για άμεσες ανάγκες υπομονή για 40 ημέρες πάνω κάτω.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο