file αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

Περισσότερα
06/10/2016 23:17 - 08/10/2016 21:05 #21958 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητέ dimitris1964,

Για μονόβραση 150 λίτρων, κόψε 400 με 500 ml κορυφές (η ποσότητα των 400 ml που σου προτείνω, είναι ισοδύναμη με το 1% που κόβουμε στη δευτερόβραση).

Και για να μην έχεις αμφιβολίες, κόψε τρείς ποσότητες σε τρία διαφορετικά μπουκάλια με την εξής σειρά: 400 + 100 + 1000 ml = 1500 ml.
Πέταξε τα 400 που σου προτείνω, και τα άλλα αξιολόγησέ τα αν είναι κατάλληλα να τα δεχθείς ή να τα απορρίψεις. Ίσως αποδειχθεί, εγώ αυτό θεωρώ πιθανότερο, ότι δεν θα χρειαστεί να πετάξεις τη δεύτερη ποσότητατα των 100 ml.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 08/10/2016 21:05 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dimitris1964

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/10/2016 18:02 #21992 από dimitris1964
dimitris1964 απάντησε στο θέμα: Re:αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Να ρωτησω και κατι αλλο τωρα, η ποσοτητα που αφαιρουμε ως κεφαλη,προφανως,εξαρταται και απο τους βαθμους του αποσταγματος στην αρχη της αποσταξης, υπαρχει καποιος κανονας σε αυτο; δλδ. ανεξαρτητως περιεκτηκοτητας του καζανιου, οταν αρχιζω με α% αφαιρω την ποσοτητα που ειναι εως το β% ; Ευχαριστω.

Στάλθηκε από το JY-F1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/10/2016 21:20 - 08/10/2016 23:49 #22029 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Re:αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Δημήτρη,

Οι οινοπνευματικοί βαθμοί βρίσκονται στο μέγιστο κατά την έναρξη της απόσταξης, και εν όσο προχωράει η απόσταξη, μειώνονται.
Εμείς κόβουμε τις κορυφές εκεί που είπαμε, ανεξαρτήτως του οτι στο τέλος των κορυφών οι οινοπνευματικοί βαθμοί είναι κατώτεροι των αρχικών.
Λάβε επίσης υπόψη σου ότι δεν διϋλίζουμε τον κώνωπα κατά τα κοψίματα, δεδομένου ότι τα όσα λέμε ότι συνηθίζονται γενικώς, δεν αποτελούν πανάκεια, αφού ο καθένας μπορεί αν θέλει, κατά τα γούστα του, να κόψει τη μισή ποσότητα ή και τη διπλάσια, και αυτό συνήθως παρατηρούμε ότι γίνεται στην πράξη.
Για να εξοικειωθείς με το θέμα, θα πρέπει να αποκτήσεις ένα μέτρο του πως εξελίσσονται τα αρώματα από την έναρξη της απόσταξης μέχρι και τη στιγμή κοψίματος των κορυφών (αλλά και ακόμη πιο πέρα), γι΄αυτό συνέλεξε διαδοχικές ποσότητες αποστάγματος π.χ. 10 ποτηράκια των 100 ml, το ένα μετά το άλλο, και δοκίμασε και αξιολόγησε τη διαφορετικότητα των αρωμάτων στο καθένα σε σχέση με το προηγούμενο και το επόμενο.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 08/10/2016 23:49 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dimitris1964

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/10/2016 21:41 - 10/10/2016 01:07 #22066 από tolkap
tolkap απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Καλησπέρα σε ολους!καταρχην να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που τόσο άπλετα χαρίζεται σε εμάς τους ερασιτέχνες λάτρεις του κρασιού και του τσίπουρου.

Ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις.
1) ένας φίλος πάτησε σταφύλια για κρασί και και μου έδωσε τα τσαμπουρα για να φτιάξω τσίπουρο. Λόγω ασυνεννοησίας όμως πέρασαν 4-5 μέρες μέχρι να τα πάρω και να τα βάλω σε δοχείο για να βράσουν και ξυνισαν. Ο βρασμός ξεκίνησε κανονικά. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να τα βράσω και να τα κάνω τσίπουρο;θα έχει επίπτωση στη γεύση του;

2) ένας άλλος φίλος μου έδωςε τα τσαμπουρα του τα οποία όμως είχε κρατήσει για κάποιες μέρες μέσα στο βαρέλι που έβραζε το κρασί (για να πάρει χρώμα το κρασί του μου είπε). Όταν τα έβαλα στο δικό μου βαρέλι δεν ξεκίνησαν να βράζουν (ζύμωση).τι μπορώ να κάνω με αυτά;μπορώ να προχωρήσω στην απόσταξη τους;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων
Τελευταία διόρθωση: 10/10/2016 01:07 από tolkap.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2016 11:09 #22073 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Φίλε Tolkap καλημέρα,
απάντηση 1η: εφόσον τα τσίπουρα ξεκίνησαν να ξυνίζουν, η διαδικασία δεν είναι αντιστρεπτή.
Ως πρώτη ύλη θεωρείται ακατάλληλη για απόσταξη.
Θα μπορούσες να θειώσεις έντονα για να σταματήσει η διαδικασία και να αποστάξεις, αλλά με μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα του αποσταγματος. Το ξύδι από την άλλη μερία είναι ένα εξαιρετικό προϊόν.
απάντηση 2η: Αν ο φίλος σου δεν έιχε θειώσει, θείωσε εσύ με 10γρ μεταμπισουλφίτ στα 100 κιλά υλικού, προσέθεσε νερό για να δημιουργηθεί ένας ομογενοποιημένος πολτός, και ανακάτευε μια φορά τη ημέρα κρατώντας την δεξαμενή κλειστή, όχι σφραγισμένη. Οταν τελειώσει η ζύμωση κατευθείαν στο αποστακτήριο.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2016 12:49 - 10/10/2016 12:53 #22078 από tolkap
tolkap απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Σχετικα με τη δευτερη ερωτηση μου. Ο φιλος δεν ειχε θειωσει. Επισης τα τσαμπουρα τα εβαλα σε δοχειο με νερο και ενα κιλο ζαχαρη μηπως κ ξεκινησει ή μαλλον συνεχιστει η ζυμωση αλλα δεν ξεκινησαν να ξαναβραζουν...μπορω να κανω την αποσταξη τους το σαββατο;
Τελευταία διόρθωση: 10/10/2016 12:53 από tolkap.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2016 13:03 #22079 από vroutzounis
vroutzounis απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Εαν θελω να κανω αναλυση του τσιπουρου που βγαζω, που μπορω να απευθυνθω;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2016 18:47 #22085 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

tolkap έγραψε: Σχετικα με τη δευτερη ερωτηση μου. Ο φιλος δεν ειχε θειωσει. Επισης τα τσαμπουρα τα εβαλα σε δοχειο με νερο και ενα κιλο ζαχαρη μηπως κ ξεκινησει ή μαλλον συνεχιστει η ζυμωση αλλα δεν ξεκινησαν να ξαναβραζουν...μπορω να κανω την αποσταξη τους το σαββατο;


Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση μην αποστάζεις.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2016 18:48 #22086 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

vroutzounis έγραψε: Εαν θελω να κανω αναλυση του τσιπουρου που βγαζω, που μπορω να απευθυνθω;

Στη περιοχή σου σε ένα οινολογικό ή ένα εργαστήριο χημικών αναλύσεων.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2016 01:17 #22319 από spiros.mammonas
spiros.mammonas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Καλησπέρα στην παρέα.

Από 1000 κιλά ροδίτη αραιωμένο στους 8,5 βαθμούς πήρα 110 λίτρα 58%. Είναι καλή σαν απόδοση?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.074 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ