Παλαίωση τσίπουρου
- mioannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Ερασιτέχνης Αμπελουργός-Οινοποιός
- Δημοσιεύσεις: 221
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
Έχω ελάχιστη εμπειρία σε απόσταγμα από κρασί χρησιμοποιόντας μια ιδιοκατασκευή με χύτρα ταχύτητας. Επειδή και εγώ δεν γνώριζα πως να το παλαιώσω ρώτησα γνωστή εταιρία ειδών οινοποίησης που μου πρότειναν να χρησημοποιήσω τα ΜΤ τσίπς δρυός ή καλύτερα τους κύβους από Γαλλικό ή Αμερικάνικο ξύλο δρυός που κάνουν πιό αργή εκχύλιση. Το ερώτημα μου είναι αν αυτή η λύση δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο απόσταγμα? Το έχει χρησημοποιήσει κάποιος? Ακόμα αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρώ κύβους δρυός σε μικρή ποσότητα πχ 1-2 κιλά γιατί οι γνωστές εταιρίες το διαθέτουν σε σάκους των 10 κιλών που είναι υπερβολική ποσότητα για ερασιτέχνη.
Θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα αν κόψω από τις βελανιδιές γύρω από τη Πάρνηθα μερικά κλαδιά και τα παλαιώσω για 1-2 χρόνια θα πετύχω κάτι θετικό στο απόσταγμα?
mioannis.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Administrator
-
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1607
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- mioannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Ερασιτέχνης Αμπελουργός-Οινοποιός
- Δημοσιεύσεις: 221
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
mioannis
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- merlot
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 25
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Σίγουρα το καλύτερο είναι σε βαρέλι και φυσικά θα το κάνω.
Κάποιος φίλος ποιο πάνω έγραψε ότι για ποιο γρήγορα αποτελέσματα δοκίμασε να βάλει σε γυάλινη νταμιτζάνα στικς δρυός. Μπορεί να μου πει κάποιος τι ποσότητα στικς μπορώ να βάλω σε 10 λίτρα τσίπουρο για παράδειγμα και για πόσο καιρό να τα αφήσω μέσα;
Σ ας ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι να έχουμε !!!!!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1161
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 831
Τα αποστάγματα πραγματικά χρειάζονται τον χρόνο τους για να μαλακώσουν όπως ακριβώς και τα καλά κρασιά, ίσως και περισσότερο.
Τώρα 7 χρόνια; σε βαρέλι λίγο δύσκολο να εξηγήσω γιατί:
Στο βαρέλι λόγω της διαπνοής από τους πόρους ξύλου χάνεται νερό αλλά κυρίως αλκοόλη.
Φαντάσου κονιάκ που μπαίνουν στα βαρέλια τους για παλαίωση από αρχικούς βαθμούς 70% σε 3-5- χρόνια φτάνουν στο 40%.
Κανείς δεν κάνει τσίπουρο με τέτοιο σκοπό, όχι ότι δεν γίνεται βέβαια.
Ακόμα αν τα βαρέλια είναι καινούργια ή σχετικά καινούργια το αρωματικό δυναμικό που παίρνουν είναι ιδιαίτερα έντονο και ιδιαίτερα ΑΡΝΗΤΙΚΑ έντονο.
Συνήθως χρησιμοποιούνται βαρέλια παλιά "εξαντλημένα", για να δουλέψει η διαπνοή η μικροοξυγόνωση τα μαλάκωμα και να πάρουν ήπια αρώματα ξύλου.
Αν θες να περάσεις απόσταγμα από βαρέλι θα πρέπει να αποστάξεις κατάλληλα, κρασί, με λίγο παραπάνω βαθμούς και το βάλεις σε βαρέλι μέχρι η γεύση σου να σου πει φτάνει.
Τότε βγάζεις φιλτράρεις ήπια και εμφιαλώνεις.
Μετά σε πιάνει το Alzheimer και τα ξεχνάς για καμμιά 10 χρόνια.
Αν είμαστε τότε όλοι καλά φέρνεις και στην συνάντησή μας ένα μπουκάλι για να σε θυμόμαστε!!!
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 819
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 814
απόσταγμα τεσάρων ετών.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 252
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 135


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 819
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 814
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- mioannis
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Ερασιτέχνης Αμπελουργός-Οινοποιός
- Δημοσιεύσεις: 221
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
Ευχαριστώ,

Γιάννης Μ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 528
Ως πρώτη προσέγγιση, δοκίμασε με 15 gr ανα λίτρο Άνυδρης Αλκοόλης, δηλ. με 8 gr ανα λίτρο γράππας των 53 οινοπνευματικών βαθμών.
Θα το αναδεύεις συχνά μέχρι να αποκτήσει το άρωμα που θέλεις, και μετά δεν θα το αφήσεις άλλο αλλά θα το μεταγγίσεις.
Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί, μπορείς να αυξήσεις τη δόση.
Η γράππα σου από Σαββατιανό είναι εξαιρετική για αυτή τη δουλειά.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Παλαίωση τσίπουρου