file Παλαίωση τσίπουρου

Περισσότερα
17/01/2018 15:48 #25031 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου

Nikos Kotsalis έγραψε: Καλησπέρα Νικήτα.

Το απόσταγμα να είναι υψηλόβαθμο γιατί χάνεις περισσότερο αλκοόλη και λιγώτερο νερό.
Μια φορά το μήνα απογεμίζεις με απόσταγμα ελέγχεις το χρώμα και δοκιμάζεις την γεύση.
Πολύ σκούρο χρώμα και πικράδες στην γεύση είναι ανεπιθύμητες.
Ζητάς μαλακή γεύση βανίλιας βούτυρου κρέμας.
Συμπληρώνεις μόνο με απόσταγμα κατά προτίμηση το ίδιο χωρίς ανακάτεμα με νερό.
Στην αρχή οι αλλαγές θα είναι έντονες και ίσως σε φοβίσουν ή νομίσεις ότι έχεις φτάσει στο επιθυμητό μετά από 2-3 εβδομάδες.
Αργότερα ο ρυθμός εμπλουτισμού πέφτει και αρχίζει η μικροοξυγόνωση.
Το κελάρι σου είναι μια χαρά.
ΝΚ



εγώ δοκίμασα ένα χρόνο με βαρέλι δρύινο και ένα χρόνο με βαρέλι μισό δρύς (ντούγες)/μισό καστανιά (καπάκια).
το μεν πρώτο έδωσε κάτι γευστικά στη φιλοσοφία του ουίσκι (χρυσαφί, με έντονη αίσθηση του ξύλου, βανίλια κλπ), το μεν δεύτερο έδωσε κάτι στη φιλοσοφία του κονιάκ (σκούρο καφέ και με γεύση που φέρνει σε καραμέλα βουτύρου, πιό "στρογγυλεμένο").
ΟΜΩΣ,
το 1ο τοποθετήθηκε σε υπόγειο, το 2ο σε αποθήκη.
υπάρχει το εξής θέμα με την παλαίωση:
τα κονιάκ, δεν παλαιώνονται σε υπόγεια αλλά σε υπέργειες κατασκευές, και κυρίως σε σοφίτες, καθώς το θερμικό σοκ που προκαλεί η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας θεωρείται οτι ευνοεί την εξέλιξή του.
αυτό είναι θέμα φιλοσοφίας του καθενός το αν σου αρέσει ή όχι, εγώ όμως από το αποτέλεσμα κρίνοντας, έτσι θα το κάνω απο δώ και πέρα.
επίσης, σχετικά με τις απώλειες:
Τα φαινόμενα που εξελίσσονται είναι δύο, η εξάτμιση του οινοπνεύματος και η επιλεκτική διήθηση του νερού ανάμεσα από τις ντούγες.
Αν η υγρασία περιβάλλοντος είναι σχετικά χαμηλή και η θερμοκρασία σχετικά χαμηλή, ευνοείται η διήθηση νερού και ο αλκοολικός βαθμός ανεβαίνει.
Αν η υγρασία περιβάλλοντος είναι σχετικά ψηλή και η θερμοκρασία σχετικά ψηλή, ευνοείται η εξάτμιση οινοπνεύματος και ο αλκοολικός βαθμός πέφτει.
στην δική μου περίπτωση, το απόσταγμα που ήταν στο υπόγειο μειώθηκε σε όγκο και αυξήθηκε ο αλκοολικός τίτλος ενώ αυτό που ήταν στην αποθήκη μειώθηκε σε όγκο και μειώθηκε και ο αλκοολικός τίτλος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis, andreas.360, gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
17/01/2018 19:58 - 17/01/2018 20:02 #25033 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Εξαιρετικές πληροφορίες Ismael,

αν μου επιτέπετε να προσθέσω:
Oaking - Πολλές διαφορετικές γεύσεις μπορεί να προέρχονται από ένα και μόνο είδος δρυός . Από τον αλκοολικό τίτλο κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του αποστάγματος ρυθμίζεται τι αρώματα θα πάρουμε: 55% -53%vol, θα δώσει vanillins, 40% -50%vol, θα δώσει ένα μίγμα από vanillins και σάκχαρα(έχουν παραχθεί από τον μετασχηματισμό της κυταρίνης του ξύλου κατά την διαδικασία του ''καψίματος"), και 40% -45 l, θα δώσει σάκχαρα.

Άρα καλό είναι να ξεκινάμε με υψηλό αλκοόλ, και στο τέλος της ωρίμανσης να πέφτουμε στα 40-45%vol.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 17/01/2018 20:02 από gomati_sok.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/01/2018 10:30 #25056 από Καραβίδας
Καραβίδας απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Νίκο & Ismael Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και το χρόνο που αφιέρωσατε.
Απορίες :
α) Τι είναι ο κολαούζος; Το πώμα και την κάνουλα δεν θα τη βάλει ο κατασκευαστής του βαρελιού;
β) "Θειαφίζεις το βαρέλι;" Υπάρχει περίπτωση να βρω θειάφι που δεν κάνει; που το βρίσκω πόσο βάζω; Τι σημαίνει θειαφίζω, το τρίβω;
γ) Αν όμως το βήμα του κρασιού δεν είναι απαραίτητο και το παραλείψω δεν θα είναι μη αποδεκτά έντονη η επίδραση του ξύλου στο τσίπουρο;
δ) Αν αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο μήπως μπορώ να αφήσω το κρασί ας πούμε 6 μήνες;
ε) Τι προσέχω για να μη ξυνίσει το κρασί;
στ) Πόσους βαθμούς να έχω αρχικά;
ζ) Πόσο διάστημα είναι προτιμότερο να παλαιώσω;
η) Αν παλαιώσω 1 χρόνο πόσες φορές μπορώ να επαναλάβω;
θ) Ismael αν έχω υψηλή υγρασία (80%) και χαμηλή θερμοκρασία (2° χειμώνα και 20° καλοκαίρι) τι θα χαθεί περισσότερο νερό ή αλκόολ;
ι) Έχω γνωστό που πήρε καινούριο 30λιτρο βαρέλι ειδικό για αποστάγματα και του έβαλε κατευθείαν τσίπουρο. Στους 6 μήνες έβαλε σε μπουκάλια.

Γίνεται και τόσο απλά;

Ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/01/2018 16:30 - 22/01/2018 16:33 #25061 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
απαντάω σε κάποια.
στα υπόλοιπα ο Νίκος
δ) Αν αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο μήπως μπορώ να αφήσω το κρασί ας πούμε 6 μήνες;

εγώ κρασί δεν έβαλα καθόλου. επίσης η γνώμη μου είναι οτι ο χρόνος παλαίωσης είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Εγώ ξεκίνησα να δοκιμάζω τον 1ο μήνα, ήταν πολύ αψύ.

ε) Τι προσέχω για να μη ξυνίσει το κρασί;
να μην παίρνει αέρα, αλλά και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος

στ) Πόσους βαθμούς να έχω αρχικά;
νομίζω οτι άμα είσαι 50-55 είναι καλά. άμα ανέβει αραιώνεις, άμα κατέβει,,,,δύσκολο να πέσεις κάτω από τους 45

ζ) Πόσο διάστημα είναι προτιμότερο να παλαιώσω;

με δοκιμή. εγώ είμαι γύρο στον ένα χρόνο. βασικά επειδή δεν ε΄χω υπομονή για παραπάνω.

η) Αν παλαιώσω 1 χρόνο πόσες φορές μπορώ να επαναλάβω;
όσες θεωρείς οτι αξίζει τον κόπο. απλά κάθε χρόνο θα είναι κάτι διαφορετικό και θα δίνει λιγότερα συστατικά. μετά τον 2ο χρόνο, το βαρέλι θέλει ξύσιμο για να παοκαλυφθεί η επιφάνεια για να πεις οτι κάτι κάνεις.

θ) Ismael αν έχω υψηλή υγρασία (80%) και χαμηλή θερμοκρασία (2° χειμώνα και 20° καλοκαίρι) τι θα χαθεί περισσότερο νερό ή αλκόολ;
δεν ξέρω τί παίζει μεγαλύτερο ρόλο ή αν υπάρχουν κάποιοι πίνακες για να δεις τί υπερισχύει. γενικά να ξέρεις οτι είναι καλό για τα αποστάγματα να υπόκεινται σε συχνά θερμικά σοκ. Γι αυτό:
"Τα περίφημα αυθεντικά κονιάκ, παλαιώνουν σε υπέργεια κελάρια! Υπόγεια στρωμένα με νωπό χώμα για την επίτευξη υγρασίας ή πατάρια με πιο ξηρή ατμόσφαιρα και μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι. Διότι το θερμικό σοκ των αλλαγών ωφελεί στην ωρίμανση του προϊόντος. Αντιθέτως δηλαδή από το κρασί. Ενδιαφέρον προκαλούν οι στέγες, που δεν μονώνοντα κι έχουνε πάρει μαύρο χρώμα. Αυτό οφείλεται στον torula companiencis, μύκητας μαύρος που τρέφεται από την εξάτμιση του αλκοόλ και ανεκαλύφθη από τον δόκτορα Richon. Πετώντας με ελικόπτερο ελεγκτές και εφοριακοί βλέποντας τη μαυρίλα στις σκεπές, τσεκάρουν πού παλαιώνεται κονιάκ!" (από εδώ: http://krasodad.blogspot.com/2015/10/chips-sticks.html γενικά αυτό το μπλογκ είναι άθλιο κατα τη γνώμη μου, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι ωραίο, αναλυτικό και τεκμηριωμένο, αξίζει να το διαβάσεις).
Γενικά αν ψάξεις λίγο στο ίντερνετ θα δείς οτι έχουν χρησιμοποιηθεί απίστευτοι τρόποι για να προσομοιωθεί η εναλλαγή θερμοκρασιακών σοκ στα αποστάγματα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία παλαίωσης (πχ βομβαρδισμός με υπέρηχους, τοποθέτηση σε πλοία κοντέινερ τα οποία κάνουν το γύρο της γης κλπ)

ι) Έχω γνωστό που πήρε καινούριο 30λιτρο βαρέλι ειδικό για αποστάγματα και του έβαλε κατευθείαν τσίπουρο. Στους 6 μήνες έβαλε σε μπουκάλια.

άμα του άρεσε γιατί να μην το κάνει; περι ορέξεως κολοκυθόπιτα (εμένα μου αρέσει η γλυκειά κολοκυθόπιτα και της βάζω και κανέλα απο πάνω, παρεπιπτόντως)


Γίνεται και τόσο απλά;

ναι, γιατί όχι; και χωρίς καθόλου παλαίωση γίνεται. άμα το τσίπουρο είναι ωραίο, δεν χρειάζεται καθόλου βαρέλι.
Τελευταία διόρθωση: 22/01/2018 16:33 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2019 16:17 #27239 από Alkisd8
Alkisd8 απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Καλησπερα σε ολους.Επειδη και γω τωρα θα κανω την πρωτη μου προσπαθεια για παλαιωση τσιπουρου,θα θελα να ρωτησω αν αλλαζουν τα γραδα(αλκοολικος βαθμος?) οταν ειναι μεσα στο βαρελι.Διαβασα παραπανω σχολια και απο οτι καταλαβα εξαρταται απο το βαρελι και που θα το αποθηκευσω.Δλδ αν εχει 20 βαθμους,ποτε θα ανεβει,και ποτε θα κατεβει?(συνχωρεστε με αλλα ειμαι ακομη αδαης στο αυγκεκριμενο θεμα)Ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.159 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ