file Παλαίωση τσίπουρου

Περισσότερα
07/07/2014 18:57 #15525 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Ευχαριστώ Φίλε Spyros, ξεκινώ την διαδικασία με βάσει τις συμβουλές που έκανες το κόπο να μου στείλεις

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/07/2014 09:54 #15528 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Έβαλα τσίπουρο σε 20λιτρο βαρελάκι από ρόπολο, τέλη Μάρτη. Έκτοτε τούχω ρίξει 4 λίτρα τσίπουρο για απογέμισμα. Το βαρελάκι καινούριο, αλλά πριν το γεμίσω με τσίπουρο το είχα με νερό για καμιά βδομάδα για να φουσκώσει αφού έχανε από τους πάτους του. Απώλειες 20%!!!
Θέλω να το κρατήσω μέχρι και Σεπτέμβρη για να μην μείνει άδειο το βαρέλι, αλλά δεν ξέρω... Εάν λόγω καλοκαιριού οι απώλειες αυξηθούν μάλλον θα το μαζέψω. Ελπίζω στο τέλος να ανταμειφθώ. Δεν ξέρω εάν η εμπειρία και άλλων φίλων είναι παρόμοια σε ότι αφορά τις απώλειες πάντως εγώ θα το σκεφτώ πάρα πολύ να το ξανακάνω....

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/07/2014 10:01 #15529 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Φίλε Χρήστο καλημέρα,
όπως σωστά λες ποτέ τα βαρέλια άδεια,
πάντα γεμάτα με νερό διάλλυμα μεταμπισουλφίτ ή λίγο χαλκό μέσα.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/07/2014 17:19 #15542 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Γευστικα,αρωματικα και χρωματικα πως παει Χρηστο;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/07/2014 20:53 #15544 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Αλέξανδρε, καλησπέρα.

Όσο περνάει ο καιρός και καλύτερα. Το χρώμα του έχει αρχίσει να σκουραίνει. Είχε ξεκινήσει από κίτρινο, αλλά μετά πήρε να σκουραίνει. Το ίδιο και αρωματικά και γευστικά. Αρχικά έβγαζε το ξύλο, αλλά όσο κάθεται, το ξύλο φεύγει και δίνει τη θέση του σε πιο γλυκά και ζεστά χαρακτηριστικά. Γι αυτό θέλω να το κρατήσω ακόμη λίγο, αλλά είπαμε... αν οι απώλειες συνεχιστούν ... θα δούμε. Θα το δοκιμάσουμε στη Δράμα.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2014 19:37 #15813 από merlot
merlot απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Γεια σας. Παρήγγειλα βαρέλι δρύινο για να παλαιώσω τσίπουρο άλλα κάπου με μπέρδεψε ο βαρελας. Μου είπε ότι όλα τα βαρέλια του είναι από μέσα παραφιναρισμένα. Εγώ όμως θέλω να έρθει σε επαφή το απόσταγμα με το ξύλο. Υπάρχει καμιά άλλη πρόταση, γιατί η επομένη κίνηση είναι να δώσω παραγγελία να μου φτιάξει άλλο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2015 00:15 #19867 από dimitrios.bessas
dimitrios.bessas απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά όταν διάβασα για (μικρο-)οξείδωση τσίπουρου (40% αιθανόλης με το υπόλοιπο να είναι νερό κτλ) υπό την παρουσία αέρα μου σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου.

Από τα λίγα που γνωρίζω από Χημεία τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Η αιθανόλη μπορεί να οξειδωθεί αλλά χρειάζεται ισχυρά οξειδωτικά. Το νερό δεν μπορεί να οξειδωθεί μια και είναι ήδη οξειδωμένο άρα πραγματικά δεν καταλαβαίνω τί οξειδώνεται κατά την μικρο-οξείδωση του τσίπουρου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2015 12:09 - 11/11/2015 17:00 #19868 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου

dimitrios.bessas έγραψε: Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά όταν διάβασα για (μικρο-)οξείδωση τσίπουρου (40% αιθανόλης με το υπόλοιπο να είναι νερό κτλ) υπό την παρουσία αέρα μου σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου.

Από τα λίγα που γνωρίζω από Χημεία τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Η αιθανόλη μπορεί να οξειδωθεί αλλά χρειάζεται ισχυρά οξειδωτικά. Το νερό δεν μπορεί να οξειδωθεί μια και είναι ήδη οξειδωμένο άρα πραγματικά δεν καταλαβαίνω τί οξειδώνεται κατά την μικρο-οξείδωση του τσίπουρου.


Φίλε dimitrios.bessas καλημέρα,
Μιας και σε παλαιότερη δική μου ανάρτηση αναφέρθηκα στον όρο ΜΙΚΡΟΟΞΥΓΟΝΩΣΗ τσίπουρου, θεωρώ ότι σε μένα αναφέρεσαι εκτός και κάποιων άλλων αναρτήσεων που έχουν τον όρο μικροοξείδωση, και οφείλω να απαντήσω.
Το τσίπουρο, όπως και κάθε απόσταγμα, δεν είναι απλά ένα υδατικό διάλυμα αλκοόλης όπως αναφέρεις.
Συνυπάρχουν εκατοντάδες άλλες ουσίες, αρωματικές και μη, επιθυμητές και μη, επιβλαβείς και μη,
ακόμα υπάρχουν και ουσίες που αποκτούν κάποιο χαρακτήρα αρνητικό ή θετικό ανάλογα την συγκέντρωσή τους ή την οξείδωσή ή την αναγωγή τους,
οι οποίες προέρχονται κυρίως από 3 πηγές:
1. Από το φρούτο, το σταφύλι στην προκειμένη περίπτωση, που είναι υπεύθυνες για τα λεγόμενα πρωτογενή αρώματα του αποστάγματος
2. Από την ζύμωση που συμβαίνει στο σταφυλοπολτό ή τον μούστο, που είναι υπεύθυνες για τα λεγόμενα δευτερογενή αρώματα του αποστάγματος και
3. Από την απόσταξη, που είναι υπεύθυνες για τα λεγόμενα τριτογενή αρώματα του αποστάγματος.
Στο τσίπουρο λοιπόν όπως και σε πολλά άλλα αποστάγματα θα βρείς ουσίες όπως αιθανόλη μεθανόλη εστέρες ανώτερες αλκοόλες αλδεύδες κετόνες ακεταλδεύδη ακετάλη οξικός μεθυλεστέρας ηλεκτρικός διεθυλεστέρας κ.α.
Περιττεύει να συνεχίσω με την ονοματολόγία γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος.........
Ολες αυτές οι, εκατοντάδες ουσίες, είναι που δίνουν στα αποστάγματα γενικώτερα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ποιότητας.
Δεν είναι μόνο η αιθανόλη ή το νερό που ως γνωστό στην καθαρή τους μορφή είναι πρακτικά άγευστα, όπως και το κρασί και η μπύρα δεν είναι μόνο νερό και αλκοόλη.
Ολες αυτές οι ουσίες έχουν στον χημικό τους τύπο σημεία που μπορούν να δεχτούν Οξυγόνο, (σπάζοντας διπλούς, τριπλούς δεσμούς ή απλά αντικαθιστώντας άλλα άτομα ή ρίζες με Οξυγόνο) , να οξειδωθούν δλδ,
ή αντίθετα να αντικαταστήσουν-χάσουν υπάρχοντα Οξυγόνα (με άτομα ή ρίζες ) ή και να προσλάβουν Υδρογόνο, να αναχθούν δλδ.
Αυτή η διαδικασία είναι κοινή με τα συμβαίνοντα στα κρασιά παλαίωσης οδηγεί σε μια οξειδοαναγωγική ισσοροπία, που είναι μια δυναμική κατάσταση,
και μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει, τόσο στο βαρέλι όσο και στη φιάλη, τόσο στα κρασιά όσο και στα αποστάγματα.
Στην φιάλη συμβαίνει πρακτικά σε απουσία οξυγόνου, στο βαρέλι με μικρή παροχή οξυγόνου μέσα από τους πόρους του ξύλου (μικροοξυγόνωση).
Αυτός είναι σωστός όρος, όπως αναφέρω στην ανάρτησή μου, και οχι ΜΙΚΡΟΟΞΕΙΔΩΣΗ, που είναι σωστό μεν αδόκιμο δε.
Ακόμα τελειώνοντας να αναφέρω ότι και η αλκοόλη οξειδώνεται προς οξικό οξύ ή και οξικό μεθυλεστέρα ή και άλλες ενώσεις, η μετατροπή της με τα οξικά βακτηρίδια δεν αποτελεί ευθέως οξείδωση, και παραδόξως ακόμα και το απλό νερό μπορέι να οξειδωθεί θεωρητικά, αν θεωρήσουμε ότι είναι μίγμα H2O και Ο2 και Ο3, D2O και H2O2. στην περίπτωση αυτή τα συστατικά του μπορούν να προσλάβουν Ο ή να χάσουν Η και vice versa δλδ να οξειδωθούν και να αναχθούν.
Αυτά τα λίγα περί χημείας οξειδώσεων και αναγωγων, μικροοξογόνωσης και μικροοξείδωσης.
Τελικό συμπέρασμα λοιπόν, την επόμενη φορά που θα διαβάσεις κάτι, διάβασέ το προσεκτικά, και κάνε την ανάρτησή σου με ένα ευπρεπή τρόπο που να ταιριάζει σε όλους του γράφοντες του χώρου που προσπαθούν για το καλύτερο, και που έχουν αρκετές γνώσεις χημείας όπως βλέπεις.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 11/11/2015 17:00 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, anstpe, Bio Farmer, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/01/2018 14:25 #25013 από Καραβίδας
Καραβίδας απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου

Christos XM έγραψε: Νεκτάριε μπορείς να αποθηκεύσεις άφοβα το τσίπουρό σου σε ανοξείδωτο σκεύος αρκεί αυτό να κλείνει ερμητικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση με τον καιρό θα χάνεις σε βαθμούς αλκοόλ λόγω εξάτμισης. Από εκεί και πέρα δεν θα του προσδώσει ούτε ιδιαίτερη γεύση ούτε χρώμα (όπως κάνει το ξύλο). Θα διατηρεί τα δικά του χαρακτηριστικά.

Christos XM

Καλή χρονιά, ξεκινώ ως αρχάριος με τεράστια θέληση, αλλά δε γνωρίζω χημεία. Έχοντας διαβάσει τα post που κάνατε προσπαθώ συμπυκνώνοντας τα λεχθέντα παραπάνω΄, να χτίσω μια διαδικασία παλαίωσης. Αν θέλετε διορθώστε λάθη και παραλείψεις.

Στάδιο 1ο Αγοράζω ένα δρύινο βαρέλι καινούριο με σκοπό να του βάλω κρασί για 1 ή 2 χρονιές ώστε να το προετοιμάσω για την παλαίωση τσίπουρου.
Στάδιο 2ο Ιδανικά τι χρώμα και ποικιλία(που να τη βρίσκω στην Ελλάδα) κρασί πρέπει να βρω και να βάλω;
Στάδιο 3ο Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω πριν βάλω το κρασί; Π.χ. ένα καινούριο βαρέλι πρέπει να το γεμίσω νερό για να φουσκώσουν τα ξύλα ώστε αν “χάνει” να μη φύγει το κρασί; Αν ναι, πόσες μέρες να μείνει το νερό; και πόσο να το αφήσω χωρίς νερό να ξεραθεί πριν βάλω κρασί;
Υπάρχει περίπτωση το καινούριο βαρέλι να χάνει και να στάζει το κρασί;
Στάδιο 4ο Εφόσον είναι καινούριο το βαρέλι δοκιμάζω από τον 3ο μήνα και πριν δυναμώσει η ένταση του ξύλου στο κρασί το βγάζω και το ξαναγεμίζω με νέο κρασί ώστε να περάσουν 12 μήνες (είναι αρκετοί;).
Στάδιο 5ο Μετά τους 12 μήνες που το βαρέλι φιλοξενούσε κρασί βάζω απευθείας το τσίπουρο ή χρειάζεται επεξεργασία;
Στάδιο 6ο Σε περίπτωση που το τσίπουρο εξατμίζεται δεν κινδυνεύει από οξείδωση από ότι κατάλαβα, άρα γιατί πρέπει να αναπληρώνω; Σε περίπτωση που το παλαιώνω πολλά έτη και θέλω να έχω όλη την ποσότητα πρέπει να αναπληρώνω μόνο τσίπουρο; Ή και νερό γιατί το νερό εξατμίζεται κυρίως;
Αν πρέπει να βάζω και νερό η αναλογία ποια είναι; Μήπως να βάζω νερό μέχρι να πιάσω τους αλκοολικούς βαθμούς του αρχικού αποστάγματος που είχα βάλει;
Στο αραιά κατοικούμενο πατρικό σε ορεινό χωριό, σε δωμάτιο που βρίσκεται από τη μια πλευρά μέσα στη γη με θερμοκρασία καλοκαιριού 20° και χειμώνα 5° με υγρασία 80% μπορώ να παλαιώσω τα παραπάνω;
Η παλαίωση προσελκύει αυτούς που πιστεύουν στην ποιότητα ή οποία πεθαίνει όταν επικρατεί η ποσότητα. Βοηθήστε με να ξεκινήσω, αδημονώ… Ευχαριστώ Νικήτας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/01/2018 16:18 - 15/01/2018 16:39 #25016 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Καλησπέρα Νικήτα.
Βήματα:
Αγοράζεις ένα βαρέλι από δρυ στην χωριτικότητα που σε βολεύει.
Αγοράζεις και τοποθετείς την κάνουλα που χρειάζεται, καθώς και το πάνω πώμα.
Αν μπορείς να βάλεις και ένα κολαούζο τέλεια.
Σιγουρεύεις ότι κάνουλα και πώμα είναι σωστά και υδατοστεγή. Συνήθως οι ξύλινες κάνουλες που συνοδεύουν τα βαρέλια δεν κάνουν.
Ξεπλένεις το βαρέλι με 2-3 χέρια κρύο νερό για να φύγουν τα στερεά.
Ξεπλένεις το βαρέλι με 2-3 χέρια καυτό νερό για να φύγουν χημικά και μυρωδιές.
Γεμίζεις το βαρέλι μέχρι πάνω με κλειστή την κάνουλα βρέχοντάς το και εξωτερικά.
Οταν σε μερικές ώρες το βαρέλι έξω θα έχει στεγνώσει ελέγχεις για διαρροές.
Αν δεν έχεις όλα καλά.
Αν έχεις διαρροές περιμένεις 3 μέρες απογεμίζοντας.
Αν συνεχίζει να χάνει σφίγγεις όλα τα στεφάνια με σφυρί και πλατύπελμο καλέμι.
Μερικά χιλιοστά είναι αρκετά.
Ξαναγέμισμα και ξανά έλεγχος μέχρι να είσαι στεγνός.
Θειαφίζεις το βαρέλι και μετά 3 μερες ξαναξεπλένεις με κρύο και καυτό νερό, μέχρι να βγαίνει καθαρό και χωρίς μυρωδιά.
Γεμίζεις με κρασί χωρίς να είναι απαραίτητο αυτό το βήμα.
Δύο χρόνια είναι αρκετά.
Βγάζεις το κρασί και ξεπλένεις το βαρέλι με κρύο και ζεστό νερό όπως και πριν.
Οσο το βαρέλι έχει κρασί να μην σου ξυνίσει το κρασί.
Γεμίζεις το απόσταγμά σου και κρατάς χώρια μια ποσότητα 15% περίπου της χωριτικότητας του βαρελιού για απογέμισμα.
Το απόσταγμα να είναι υψηλόβαθμο γιατί χάνεις περισσότερο αλκοόλη και λιγώτερο νερό.
Μια φορά το μήνα απογεμίζεις με απόσταγμα ελέγχεις το χρώμα και δοκιμάζεις την γεύση.
Πολύ σκούρο χρώμα και πικράδες στην γεύση είναι ανεπιθύμητες.
Ζητάς μαλακή γεύση βανίλιας βούτυρου κρέμας.
Συμπληρώνεις μόνο με απόσταγμα κατά προτίμηση το ίδιο χωρίς ανακάτεμα με νερό.
Στην αρχή οι αλλαγές θα είναι έντονες και ίσως σε φοβίσουν ή νομίσεις ότι έχεις φτάσει στο επιθυμητό μετά από 2-3 εβδομάδες.
Αργότερα ο ρυθμός εμπλουτισμού πέφτει και αρχίζει η μικροοξυγόνωση.
Το κελάρι σου είναι μια χαρά.
Καλή επιτυχία.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 15/01/2018 16:39 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.058 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ