file Παλαίωση τσίπουρου

Περισσότερα
20/02/2013 22:16 #9280 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Γειά σας φίλοι,
Έχω ελάχιστη εμπειρία σε απόσταγμα από κρασί χρησιμοποιόντας μια ιδιοκατασκευή με χύτρα ταχύτητας. Επειδή και εγώ δεν γνώριζα πως να το παλαιώσω ρώτησα γνωστή εταιρία ειδών οινοποίησης που μου πρότειναν να χρησημοποιήσω τα ΜΤ τσίπς δρυός ή καλύτερα τους κύβους από Γαλλικό ή Αμερικάνικο ξύλο δρυός που κάνουν πιό αργή εκχύλιση. Το ερώτημα μου είναι αν αυτή η λύση δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο απόσταγμα? Το έχει χρησημοποιήσει κάποιος? Ακόμα αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρώ κύβους δρυός σε μικρή ποσότητα πχ 1-2 κιλά γιατί οι γνωστές εταιρίες το διαθέτουν σε σάκους των 10 κιλών που είναι υπερβολική ποσότητα για ερασιτέχνη.
Θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα αν κόψω από τις βελανιδιές γύρω από τη Πάρνηθα μερικά κλαδιά και τα παλαιώσω για 1-2 χρόνια θα πετύχω κάτι θετικό στο απόσταγμα?
mioannis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/02/2013 22:41 #9281 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Διαβασε τις προηγουμενες τοποθετησεις και θα καλυφθεις .Σακουλακια με στικς δρυος (μικρη ποσοτητα) πωλουν ολα σχεδον τα καταστηματα με οινολογικα.Να κοψεις κλαδια δεν θα στο συνιστούσα(για πολους λογους).Πηγαινε σε μια μαντρα με καυσοξυλα και παρε ενα καλο κουτσουρο βελανιδιας,θα βγαλεις αρκετα κοματια για εμβαπτιση στο αποσταγμα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/02/2013 19:26 #9288 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Ευχαριστώ πολύ, θα δοκιμάσω με το κούτσουρο βελανιδιάς,
mioannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/07/2014 12:30 #15501 από merlot
merlot απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Γεια σας . Χθες το βραδύ σ ένα μαγαζί ενός φίλου μου δοκίμασα τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι για 7 χρόνια. Έτσι μου είπε , έτσι σας λέω. Αν σας πω ότι με εντυπωσίασε θα είναι λίγο. Επειδή βγάζω αρκετό τσίπουρο κάθε χρόνο, θα αρχίσω να ασχολούμαι μ αυτή τη διαδικασία για καθαρά προσωπική χρήση.
Σίγουρα το καλύτερο είναι σε βαρέλι και φυσικά θα το κάνω.
Κάποιος φίλος ποιο πάνω έγραψε ότι για ποιο γρήγορα αποτελέσματα δοκίμασε να βάλει σε γυάλινη νταμιτζάνα στικς δρυός. Μπορεί να μου πει κάποιος τι ποσότητα στικς μπορώ να βάλω σε 10 λίτρα τσίπουρο για παράδειγμα και για πόσο καιρό να τα αφήσω μέσα;
Σ ας ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι να έχουμε !!!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/07/2014 13:23 #15504 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Φίλε Merlot καλησπέρα,
Τα αποστάγματα πραγματικά χρειάζονται τον χρόνο τους για να μαλακώσουν όπως ακριβώς και τα καλά κρασιά, ίσως και περισσότερο.
Τώρα 7 χρόνια; σε βαρέλι λίγο δύσκολο να εξηγήσω γιατί:
Στο βαρέλι λόγω της διαπνοής από τους πόρους ξύλου χάνεται νερό αλλά κυρίως αλκοόλη.
Φαντάσου κονιάκ που μπαίνουν στα βαρέλια τους για παλαίωση από αρχικούς βαθμούς 70% σε 3-5- χρόνια φτάνουν στο 40%.
Κανείς δεν κάνει τσίπουρο με τέτοιο σκοπό, όχι ότι δεν γίνεται βέβαια.
Ακόμα αν τα βαρέλια είναι καινούργια ή σχετικά καινούργια το αρωματικό δυναμικό που παίρνουν είναι ιδιαίτερα έντονο και ιδιαίτερα ΑΡΝΗΤΙΚΑ έντονο.
Συνήθως χρησιμοποιούνται βαρέλια παλιά "εξαντλημένα", για να δουλέψει η διαπνοή η μικροοξυγόνωση τα μαλάκωμα και να πάρουν ήπια αρώματα ξύλου.
Αν θες να περάσεις απόσταγμα από βαρέλι θα πρέπει να αποστάξεις κατάλληλα, κρασί, με λίγο παραπάνω βαθμούς και το βάλεις σε βαρέλι μέχρι η γεύση σου να σου πει φτάνει.
Τότε βγάζεις φιλτράρεις ήπια και εμφιαλώνεις.
Μετά σε πιάνει το Alzheimer και τα ξεχνάς για καμμιά 10 χρόνια.
Αν είμαστε τότε όλοι καλά φέρνεις και στην συνάντησή μας ένα μπουκάλι για να σε θυμόμαστε!!!
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": merlot

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/07/2014 17:57 #15506 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Φίλε merlot ,εάν έρθεις στην επόμενη συνάντηση, θα δοκιμάσεις ,
απόσταγμα τεσάρων ετών.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": merlot, PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/07/2014 18:12 #15510 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
και γω θέλω..... :woohoo: :woohoo:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/07/2014 21:11 #15512 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Σε περιμένουμε και σένα ,μάλον στην Δράμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/07/2014 19:47 #15515 από mioannis
mioannis απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Έχω μια ποσότητα από κύβους δρυός Allier MT που χρησιμοποίησα φέτος σε καμπερνε για 3 μήνες. Από ότι κατάλαβα μπορεί να γίνει επαναχρησιμοποίηση του ξύλου σε απόσταγμα με θετικά αποτελέσματα. Το ερώτημα μου είναι πόσα γραμμάρια από τους κύβους να βάλω ανά λίτρο αποστάγματος (53 βαθμοί από σαββατιανό 2013) και για πόσο χρονικό διάστημα;
Ευχαριστώ, :)
Γιάννης Μ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/07/2014 00:00 - 07/07/2014 00:03 #15520 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Αγαπητέ mioannis,

Ως πρώτη προσέγγιση, δοκίμασε με 15 gr ανα λίτρο Άνυδρης Αλκοόλης, δηλ. με 8 gr ανα λίτρο γράππας των 53 οινοπνευματικών βαθμών.

Θα το αναδεύεις συχνά μέχρι να αποκτήσει το άρωμα που θέλεις, και μετά δεν θα το αφήσεις άλλο αλλά θα το μεταγγίσεις.

Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί, μπορείς να αυξήσεις τη δόση.

Η γράππα σου από Σαββατιανό είναι εξαιρετική για αυτή τη δουλειά.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 07/07/2014 00:03 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ