file Παλαίωση τσίπουρου

Περισσότερα
12/01/2012 14:50 #6469 από Nikos P
Nikos P δημιούργησε το θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Καλησπέρα σε όλους.
Έχω διαβάσει κάποια πράγματα για την παλαίωση του τσίπουρου σε δρυινα βαρέλια αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάποιες τεχνικές πληροφορίες.
Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος γνωρίζει να μου λύσει κάποιες απορίες.
1. Για πόσο καιρό πρέπει να μείνει το τσίπουρο μέσα στο βαρέλι και σε τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο χώρος που θα γίνει η όλη διαδικάσία.
2. Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο ξύλο που είναι καταλληλότερο για την παλαίωση?
3. Πόσες φορές μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω το ίδιο βαρέλι για παλαίωση?
Οποιαδήποτε πληροφόρια και εκτός των παραπάνω ερωτήσεων είναι ευπρόσδεκτη!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τι πολύτιμες πληροφορίες σας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 18:45 #6471 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
1. Θέμα γούστου από 1 χρόνο μέχρι και πάνω από 10 όπως το ουίσκι. Θερμοκρασία όπως το κρασί 14-17 βαθμούς και 70% υγρασία.
2. Το δρύινο είναι το βαρέλι εκλογής μπορείς όμως και από καστανιά και τριανταφυλλιά .
3. Μπορείς το ίδιο βαρέλι γιατί δεν τίθεται θέμα μικροοξυγόνωσης ούτε μυκήτων και βακτηριδίων λόγω του αλκοόλ. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς πάντα βαρέλι 4-5 ετών από κρασί και όχι καινούριο, για να μην πάρει πολλά αρώματα ξύλου. Αν μπορείς να βρεις βαρέλι από πόρτο , βινσάντο ή από σέρρυ τόσο καλύτερο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 21:11 #6473 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Αγαπητέ Λευτέρη στην επόμενη συνάντιση θα φέρω τσίπουρο που ήδη έχει ξεπεράσει το χρόνο στο δρύινο βαρέλι.

Εχεις δίκιο για την παλαιότητα του βαρελιού ,εγώ ξεπέρασα τον σκόπελο αφαιρώντας ένα μέρος του αποστάγματος πολύ νωρίς, και προσθέτοντας νέο.

Οι βόρειοι γείτονες χρησημοποιούν επίσης από ακακία και από μουριά.

H δική μου αξιολόγιση είναι 1 .Δρύινο 2. Μουριά .Υπό διερεύνιση είναι το βαρέλι από άρκευθο-σμρέκα.

Παράδοξο από την εμπειρία μου: Επειδη κάθε τόσο πρόσθετα νέο απόσταγμα [διότι οι απώλιες είναι μεγάλες],κάπια στιγμή το απόσταγμα έφθασε να έχει 70 βαθμούς, το σημερινό έχει 60 .Συμπέρασμα : Οι απώλεις είναι μεγαλύτερες σε νερό και λιγότερες σε οινόπνευμα,έτσι τώρα προσθέτω μια νερό και δυο απόσταγμα.

Οι απώλιες από τους ειδικούς ονομάζονται, ποιητικά ΄΄το μερτικό των αγγέλων΄΄

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 21:35 #6474 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
φίλε Γιώργο για αυτό πρέπει το βαρέλι να είναι παλιό, για να έχει κλειστούς πόρους και να μην έχεις μεγάλες απώλειες από το απόσταγμα. Μπορείς πάντα όμως να διορθώνεις με προσθήκη νερού. Περιμένω με χαρά να το δοκιμάσω καθώς και το νέο σου κρασί. Είναι νομίζω καιρός να προετοιμάσουμε και την 3η συνάντηση των φίλων του αμπελουργού.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 21:48 #6475 από isaakpa
isaakpa απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
ΛΕΥΘΕΡΗ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ,
2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ.
Υ.Γ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2012 00:57 #6483 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Εχε υπ'οψιν σου και το οτι θα παρει χρωμα το τσιπουρο στο βαρελι.Αν υποθεσουμε οτι θα χρησιμοποιησεις δρυινο,να περιμενεις χρωμα περιπου σαν το ουισκι,στην μουρια που ανεφερε ο φιλος γιωργος,περιμενε κατι κιτρινωπό.Πριν αρκετα χρονια δοκιμασα τσιπουρο [καπου απο τα χωρια της εδεσσας] το οποιο ειχε γινει κατακιτρινο αφου ειχαν χρησιμοποιησει για τον χρωματισμο του κλαδι μουριας.Για φετος περα απο το κλασικο, ετοιμασα ενα μπουκαλι στο χρωμα του ουισκι με ντοπια βελανιδια,και ενα κιτρινο, οχι ομως με μουρια.Θα τα δοκιμασουμε στην επομενη συναντηση.Φιλικα Αλεξανδρος.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2012 11:57 #6486 από Nikos P
Nikos P απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Σας ευχαριστώ πάρα πολυ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Με καλύψατε 100%. Και πάλι ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2012 14:15 #8265 από pantera
pantera απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
gia kitrino xrwma rixte kai ligo kroko

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/12/2012 15:32 #8745 από nektarios
nektarios απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
καλησπερα σας.

ηθελαν να ρωτισω αν ειναι εφικτο να αποθηκευσουμε τσιπουρο σε ανοξειδωτο βαρελακι

και αν γινεται τι επιπτωσεις εχει στην διατηρισιμοτητα του.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/12/2012 12:43 #8753 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: Παλαίωση τσίπουρου
Νεκτάριε μπορείς να αποθηκεύσεις άφοβα το τσίπουρό σου σε ανοξείδωτο σκεύος αρκεί αυτό να κλείνει ερμητικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση με τον καιρό θα χάνεις σε βαθμούς αλκοόλ λόγω εξάτμισης. Από εκεί και πέρα δεν θα του προσδώσει ούτε ιδιαίτερη γεύση ούτε χρώμα (όπως κάνει το ξύλο). Θα διατηρεί τα δικά του χαρακτηριστικά.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.270 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ